24 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SUSPENDARE PE PROBLEME PSIHICE – Sectia pentru judecatori a CSM a suspendat din functie un judecator in temeiul art. 62 alin. 1 lit. b din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie... cand sufera de o boala psihica, care il impiedica sa-si exercite functia in mod corespunzator” (Minuta)

Scris de: V.B. | pdf | print

27 May 2021 18:55
Vizualizari: 9095

Ziua de miercuri, 26 mai 2021, a fost una cu ghinion pentru un judecator din Romania.



Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din functie a magistratului in baza art. 62 alin. 1 lit. b din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Adica din cauza unor probleme psihice.

Curios este ca suspendarea a intrat in vigoare marti, 25 mai 2021 – adica in ziua precedenta pronuntarii hotararii CSM (vezi facsimil).

Din pacate, CSM nu precizeaza numele magistratului cu pricina. Singura noastra sansa de a-l afla este ipoteza nefericita in care boala ar fi ireversibila, motiv pentru care Sectia pentru judecatori a CSM va fi obligata sa-i propuna presedintelui Klaus Iohannis eliberarea din functie a magistratului din cazul de fata.

 



Redam prevederile nu doar ale 62 alin. 1 lit. b, ci ale tuturor pasajelor din Legea 303/2004 care reglementeaza procedura in caz de boala psihica a magistratului:


- art. 65 alin. 1 lit. h): „Judecatorii si procurorii sunt eliberati din functie in urmatoarele cazuri: (...) neprezentarea, in mod nejustificat, la expertiza de specialitate, pana la implinirea duratei suspendarii din functie dispuse potrivit art. 64 alin. (4)”;

- art. 64 alin. 1-4:

(1) In cazul prevazut la art. 62 alin. (1) lit. b), boala psihica se constata printr-o expertiza de specialitate efectuata de o comisie medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii. La sesizarea presedintelui instantei sau a conducatorului parchetului ori a colegiilor de conducere, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune prezentarea magistratului la expertiza de specialitate.

(2) Suspendarea din functie se dispune pana la insanatosire, constatata prin expertiza medicala de specialitate efectuata de comisia medicala. Prin raportul de expertiza comisia stabileste termenul in care magistratul urmeaza sa revina la reexaminare.

(3) Dispozitiile art. 62 alin. (5) se aplica in mod corespunzator.

(4) In cazul in care magistratul refuza in mod nejustificat sa se prezinte, in termenul stabilit, la expertiza de specialitate, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune suspendarea din functie a acestuia pe o perioada de un an. Pe perioada suspendarii din functie pentru acest motiv, judecatorului si procurorului nu i se platesc drepturile salariale si nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute de lege. Aceasta perioada nu constituie vechime in functie si in magistratura. Suspendarea din functie inceteaza prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a prezentarii magistratului la expertiza de specialitate”;

- art. 62 alin. 1 lit. b: „Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie in urmatoarele cazuri: (....) cand sufera de o boala psihica, care il impiedica sa-si exercite functia in mod corespunzator”;

- art. 62 alin. 1^2: „Judecatorul sau procurorul care sufera de o alta afectiune decat cea prevazuta la alin. (1) lit. b), care-l pune in imposibilitate de a-si exercita atributiile, poate fi suspendat din functie, la cererea sa sau a colegiului de conducere al instantei sau parchetului. Aceasta masura se poate dispune numai dupa epuizarea duratei pentru care se acorda concediile medicale si indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Afectiunea se stabileste printr-o expertiza de specialitate care se efectueaza de o comisie medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii. Suspendarea din functie dureaza pana la insanatosire. Prin raportul de expertiza, comisia stabileste termenul in care magistratul urmeaza sa revina la reexaminare”;

- art. 62 alin. 5: „Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (1^2) si efectuarea de catre comisia medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii a noii expertize, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii poate hotari incetarea suspendarii si repunerea in functie a judecatorului sau procurorului, prelungirea acesteia sau, daca boala este ireversibila, propune eliberarea din functie prin pensionare”.


Amintim ca in urma cu aproape doua saptamani, la 14 mai 2021, Sectia pentru judecatori a CSM i-a trimis presedintelui Klaus Iohannis propunerea de eliberare din functie a judecatoarei Mihaela Lazau de la Judecatoria Sannicolau Mare dupa ce aceasta nu s-ar fi prezentat la expertiza pentru constatarea unei eventuale boli psihice (click aici pentru a citi).

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva