15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TEAPA LUI BUCIU – Candidatul PNL la Primaria Lugoj, Alexandru Claudiu Buciu, a lasat italienii cu ochii in soare. Buciu s-a angajat sa vanda doua suprafete de teren, insa dupa ce a primit 150.000 euro nu si-a mai indeplinit obligatiile asumate prin antecontractul de vanzare-cumparare. Buciu de la PNL a fost pus sa dea banii inapoi, dupa ce a pierdut in serie la Tribunalul Timis, Curtea de Apel Timisoara si Inalta Curte (Sentinta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 September 2020 17:12
Vizualizari: 9399

Lumea Justitiei a prezentat in editia de miercuri, 23 septembrie 2020, reteaua de spagi instrumentata de DNA in care aparea si candidatul PNL la Primaria Lugoj, Alexandru Claudiu Buciu (click aici pentru a citi). Intre timp, am intrat in posesia unor noi informatii despre acelasi liberal care se trage in poza cu presedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban si Rares Bogdan.Alexandru Claudiu Buciu (foto) mai apare intr-un dosar. De data aceasta unul civil. Este vorba despre un litigiu in care doua instante care au pronuntat hotarari nefavorabile candidatului PNL la Primaria Lugoj, constatand ca acesta nu a respectat conditiile unui antecontract de vanzare-cumparare.

 

Astfel, in 28 iulie 2006, intre Alexandru Claudiu Buciu si SC Mille Miglia Company SRL (administrata de cetateanul italian Carnelos Lino) s-a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare prin care actualul candidat PNL la Primaria Lugoj se angaja sa vanda suprafata de 15 hectare de teren arabil situat in extravilanul comunei Costeiu si suprafata de 5,02 hectare de teren arabil situat in extravilanul comunei Sudrias. De asemenea, Alexandru Claudiu Buciu se obliga sa indeplineasca formalitatile de intabulare in Cartea Funciara a terenurilor sa se prezinte la notar pentru a incheia cu cumparatoare contractul de vanzare-cumparare. Pretul tranzactiei a fost fixat la 154.000 euro (150.000 euro pentru terenul din Costeiu si 4.000 euro pentru terenul din Sudrias), fiind achitata suma suma fiind achitata integral. Cu alte cuvinte, pe baza antecontractului de vanzare-cumparare italienii deja dadusera banii candidatului PNL.

 

Buciu a luat banii si si-a vazut de drum


Ei bine, odata vazut cu banii, liberalul Alexandru Claudiu Buciu a “uitat” de obligatiile din antecontract, pe care nu si le-a mai indeplinit. Nu noi afirmam asta, ci judecatorii. Concret, in 2009, SC Mille Miglia Company SRL si administratorul acesteia Carnelos Lino au deschis o actiune la Tribunalul Timis avand ca obiect rezolutiune contract, prin care au solicitat repunerea in situatia anterioara antecontractului si restituirea celor 154.000 euro dat lui Alexandru Claudiu Buciu, cu dobanzile aferente, explicand ca timp de trei ani acesta nu si-a indeplinit obligatiile la care s-a angajat. In cele din urma, judecatoarea Corina Mihet Popa de la Tribunalul Timis, prin sentinta civila nr. 674/PI din 26 mai 2010, din dosarul 3019/30/2010, a admis in parte actiunea italienilor, dispunand rezolutiounea partiala a antecontractului de vanzare-cumparare pentru terenul din Costeiu si obligarea lui Alexandru Claudiu Buciu la plata sume de 150.000 euro, cu dobanda legala, bani dovediti ca au fost platiti.

Sentinta Tribunalului Timis a fost atacata cu apel de Alexandru Claudiu Buciu, actiune care a fost respinsa, in 24 ianuarie 2011, de judecatorii Florin Motiu si Petruta Micu de la Curtea de Apel Timisoara. Aceeasi soarta de respingere a avut la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in 7 noiembrie 2011, si recursul formulat de candidatul PNL la Primaria Lugoj”.


Iata un fragment din motivarea motivarea Tribunalului Timis, pe care o atasam integral la finalul articolului:


“Asupra fondului cauzei,

Prin antecontractul de vanzare, cumparare, inscris sub semnatura privata, de la fila 6, paratul, in calitate de promitent–vanzator, se obliga sa obtina formalitatile de intabulare in CF a suprafetelor de teren ce fac obiectul antecontractului, pentru a se putea incheia contractul autentic de vanzare-cumparare, in speta.

Prin inscris, partile recunosc faptul ca pretul vanzarii terenului, in suprafata de 15 ha situat in extravilanul localitatii Costeiu, jud Timis, este de 150.000 de euro si ca pretul a fost achitat integral.

Acest inscris poarta semnatura promitentului vanzator, fapt pe care acesta nu-l neaga si nu se inscrie in fals.

Conform art 969 cod civil, conventiile legal facute au putere de lege intre parti, acestea fiind tinute sa aduca la indeplinire obligatiile ce le incumba, intocmai si la termenul stabilit in contract.

Conventia incheiata intre parti nu poate fi considerata un contract de vanzare-cumparare terenuri, deoarece pentru aceasta este necesara ca forma ad validitatem, inscrisul autentic, insa, aplicand principiul conversiunii actului juridic, in sensul prev de art 978 cod civil, instanta il considera un antecontract care da nastere ca obligatie principala incheierea in viitor a inscrisului autentic.

Rezolutiunea antecontractului presupune neindeplinirea culpabila din partea debitorului a obligatiei ce si-a asumat-o, in cazul in speta, neobtinerea documentatiei cadastrale necesare perfectarii contractului autentic.

Art 1020 cod civil prevede ca in orice contract sinalagmatic clauza privind rezolutiunea este subinteleasa.

Prin intampinarea depusa, paratul recunoaste tacit ca nu si-a indeplinit obligatia de a obtine documentatia cadastrala necesara, singura aparare adusa, constand in faptul ca nu i s-a achitat pretul vanzarii, aparare ce nu poate fi primita din moment ce in antecontract s-a mentionat ca acest pret a fost achitat integral, antecontractul fiind semnat de parat care nu se inscrie in fals cu privire la semnatura.

Fata de cele de mai sus, va admite actiunea precizata.

Se va dispune repunerea partilor in situatia anterioara, sume de bani achitata drept pret, fiind purtatoare de dobanda legala de la data rezolutiunii, conf art 43 cod com.

In baza art 274 cod porced civ., vazand culpa procesuala a paratului, taxa de timbru si timbru judiciar,

Pentru aceste motive, in numele legii, hotaraste

Respinge exceptia inadmisibilitatii actiunii, ca neintemeiata.

Admite exceptiei lipsei calitatii procesual active a reclamantului CARNELOS LINO.

Respinge actiunea formulata de reclamantul si CARNELOS LINO in contradictoriu cu paratul BUCIU ALEXANDRU-CLAUDIU, ca fiind introdusa de o persoana fara calitate procesual activa.

Admite actiunea precizata formulata de reclamantul si SC MILLE MIGLIA COMPANY SRL in contradictoriu cu paratul BUCIU ALEXANDRU-CLAUDIU.

Dispune rezolutiunea partiala a antecontractului de vanzare-cumparare incheiat de parti la data de 29.07.2006, cu privire la suprafata de 15 ha teren situat in extravilanul localitatii Costeiu, jud Timis.

Dispune repunerea partilor in situatia anterioara, in sensul ca obliga paratul la plata sumei de 150.000 euro, echivalent lei, cu dobanda legala, catre reclamanta.

Obliga paratul la plata sumei de 10416 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, catre reclamanta”.

 


Comentarii

# Lechi date 24 September 2020 21:09 0

Salut ! Bag sama ca tata Buciu tot s-a. ales cu ceva cash, ca, italienii aveau o schema de spalare a banilor in aceste tranzactii, Adica , ii convingeau pe vanzatori sa treaca in contracte sume mai mari decat cea real achitata! Smecheria era ca, agentul ramanea cu diferenta! Dar se utiliza si schema inversa, declarand,in consens cu vanzatorul ,o suma pe hartie, mai mica, pentru a diminua taxele notariale,pacalind statul

# DODI date 24 September 2020 21:25 +4

Realizați cam ce ar fi fost la gura Salamului de Sibiu și a pupincuriștilor din penele dacă la mijloc ar fi fost un pârlit de membru PSD?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva