22 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TRAFICANTI ELIBERATI PE MANA LUI DANILET – Scandalos: trei acuzati de trafic de droguri de mare risc au fost pusi in libertate dupa ce judecatorul Cristi Vasilica Danilet de la Tribunalul Cluj a uitat sa treaca in hotarare durata arestului preventiv. Curtea de Apel Cluj a constatat ca acelasi Danilet nu si-a motivat incheierea prin care dispusese arestarea inculpatilor. Vasilica a facut indreptare de eroare materiala ca sa incerce sa-si repare neglijenta (Documente)

Scris de: George TARATA - Valentin BUSUIOC | pdf | print

12 January 2022 16:23
Vizualizari: 15265

Oare ce o sa mai spuna acum bocitoarele judecatorului Vasilica-Cristi Danilet (foto) de la Tribunalul Cluj, care s-au dat ceasul mortii dupa ce acesta a fost exclus din magistratura de catre CSM pentru scalambaielile de pe retelele sociale (click aici pentru a citi) si dupa ce Inspectia Judiciara i-a facut un nou dosar pentru activitati cu caracter politic (click aici pentru a citi)? Cristi Vasilica Danilet a comis-o din nou, chiar mai grav, credem noi, decat in cazurile mentionate anterior. Neglijenta lui Danilet a cauzat punerea in libertate a trei inculpati arestati pentru trafic de droguri de risc (cannabis) si de mare risc (amfetamina si cocaina).


 

Totul s-a intamplat anul trecut. In 17 februarie 2021, Cristi Vasilica Danilet a dispus arestarea preventiva a trei inculpati acuzati de DIICOT trafic de droguri de risc si de mare risc, pronuntand in acest sens incheierea penala nr. 191/C/2021 in dosarul nr. 747/117/2021. Plasati in arest preventiv, cei trei inculpati au formulat contestatie impotriva incheierii lui Vasilica-Cristi Danilet, aceasta fiind admisa in 24 februarie 2021, cand judecatorii Gheorghe Valentin Chitidean si Claudia Ilies de la Curtea de Apel Cluj au dispus, prin incheierea penala nr. 30/2021, pronuntata in aceeasi cauza 747/117/2021, desfiintarea in intregime a incheierii lui Danilet, trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Cluj si punerea de indata in libertate a inculpatilor.


Fabulos: Danilet nu si-a motivat incheierea si a uitat sa treaca durata arestului preventiv


De-a dreptul uluitoare sunt motivele pentru care judecatorii Gheorghe Valentin Chitidean si Claudia Ilies au desfiintat incheierea lui Cristi Vasilica Danilet si i-au pus in libertate pe cei trei inculpati pentru trafic de droguri. Mai exact, Curtea de Apel Cluj a constatat ca incheierea de arestare preventiva emisa de Danilet nu a fost motivata. In plus, acelasi Cristi Vasilica Danilet a uitat sa treaca durata arestului preventiv, dispunand practic o arestare pe termen nedeterminat.


Prezentam fragmente din incheierea nr. 30/2021, prin care Curtea de Apel Cluj a desfiintat incheierea de arestare preventiva dispusa de Vasilica-Cristi Danilet pe motiv ca aceasta nu a fost motivata, lipsind si durata arestului preventiv:

 

Curtea, din lecturarea incheierii atacate, redate anterior integral, constata ca judecatorul de drepturi si libertati nu a mentionat niciun considerent referitor la intrunirea conditiilor legale si la existenta cazului de arestare preventiva invocat in propunerea parchetului.

Sub acest aspect, art. 226 alin. 1 cod procedura penala este formulat imperativ, dispunand ca judecatorul de drepturi si libertati, daca apreciaza ca sunt intrunite conditiile prevazute de lege, admite propunerea procurorului si dispune arestarea preventiva a inculpatului, prin incheiere motivata.

Or, arestarea preventiva, in conditiile legii, se dispune doar daca exista un caz de arestare preventiva, nefiind suficienta doar existenta suspiciunii rezonabile ca ar fi fost comisa o infractiune, aspect singular analizat de catre judecator in incheierea atacata.

Ca atare, nefiind analizat cazul de arestare prevazut de art. 223 alin. 2 Cod procedura penala ce constituie obiectul propunerii de arestare preventiva, incheierea atacata este nemotivata.

Lipsa motivarii sau motivarea insuficienta a deciziei de arestare, in jurisprudenta CEDO, reprezinta unul dintre elementele pe care Curtea se bazeaza pentru a aprecia legalitatea in temeiul art. 5 parag. 1 din Conventie (S.V. si A. impotriva Danemarcei), iar o asemenea decizie este incompatibila cu principiul protectiei impotriva arbitrariului, consacrat de art. 5 parag. 1 (Stasaitis impotriva Lituaniei).

In acelasi timp, nemotivarea cazului de arestare de catre judecator determina in concret ca inculpatii arestati in prezenta cauza sa nu cunoasca motivele arestarii lor, incalcandu-se garantia constitutionala prevazuta de art. 23 alin. 8 (n.r. din Constitutie), reiterata de art. 226 alin. 3 Cod procedura penala.

Sub celalalt aspect de nelegalitate, art. 226 alin. 2 Cod procedura penala prevede expres ca arestarea preventiva a inculpatului poate fi dispusa pentru cel mult 30 de zile.

Dupa cum se observa, incheierea atacata este nelegala si sub acest aspect, deoarece judecatorul a dispus arestarea preventiva a inculpatilor pe o perioada nedeterminata, incalcand inclusiv dispozitia constitutionala din art. 23 alin. 5 din Constitutie, potrivit careia in cursul urmaririi penale arestarea preventiva se poate dispune pentru cel mult 30 de zile.

(…)

Pe de alta parte, nici macar indicarea in cuprinsul mandatelor de arestare preventiva a duratei de 30 de zile nu poate inlatura nelegalitatea dispunerii unei arestari preventive pe o durata nedeterminata, fiindca nu mandatul este actul procesual de dispozitie prin care se ia masura procesuala analizata.

In schimb, mandatul de arestare preventiva nu este decat actul procedural prin care se efectueaza actul procesual, deci nu poate influenta valabilitatea acestuia.

Ca atare, indicarea perioadei arestarii in mandatul de arestare preventiva nu acopera nelegalitatea incheierii de arestare.

Dispunerea masurii arestarii preventive pe o perioada nedeterminata incalca flagrant dreptul fundamental al libertatii individuale, consacrat de art. 23 din Constitutie.

Libertatea individuala fiind inviolabila, retragerea acesteia poate fi dispusa doar exceptional, ceea ce implica in mod neesar ca restrangerea sa fie temporara, nu nelimitata.

De altfel, in materia masurilor preventive, Curtea Constitutionala a Romaniei a interpretat sistematic norma constitutionala in contextul art. 241 cod procedura penala si a concluzionat necesitatea existentei termenului oricarei masuri preventive, privative sau neprivative de libertate, in caz contrar fiind afectata insasi substanta libertatii individuale (v. Dec. CCR nr. 712/2014, publicata in M.Of. nr. 33/15 ianuarie 2015).

In Cauza Lecius v. Lituania, CEDO a statuat ca privarea de libertate a unei persoane pe o perioada nelimitata este incompatibila cu principiile certitudinii legale si protectiei impotriva caracterului arbitrar, ce sunt elemente comune Conventiei si principiului ordinii de drept.

In concluzie, constatarea de catre instanta de control judiciar a nelegalitatii incheierii atacate, sub dublul aspect al nemotivarii cazului de arestare si al neindicarii perioadei de arestare, determina, potrivit art. 204 alin. 12 Cod procedura penala, nelegalitatea dispozitiei arestarii preventive a inculpatilor contestatori, deci punerea in libertate a acestora, daca nu sunt arestati in alta cauza.

Nemotivarea incheierii insa nu poate fi complinita in calea de atac a contestatiei, deoarece ar contraveni dispozitiei legale anterioare, insa determina trimiterea cauzei spre rejudecare.

Prin urmare, in baza art. 204 Cod procedura penala, va admite contestatiile formulate, va desfiinta in intregime incheierea atacata si va dispune trimiterea cauzei spre rejudecare aceleasi instantei.

Va dispune punerea de indata in libertate a inculpatilor, daca nu sunt retinuti, arestati sau detinuti in alta cauza“.


Danilet a incercat sa-si repare neglijenta, dar s-a facut iar de bafta


Pe de alta parte, judecatorul Cristi Vasilica Danilet si-a dat seama de greseala facuta fix in ziua in care Curtea de Apel Cluj a judecat contestatia inculpatilor fata de incheierea de arestare pe care o dispusese. Astfel, in 24 februarie 2021, cu cateva ore inaintea judecarii contestatiei, Danilet a facut o indreptare de eroare materiala, trecand durata arestului preventiv: “In baza art. 278 C. proc.pen. admite sesizarea din oficiu cu privire la indreptarea erorii materiale strecurate in cuprinsul minutei si dispozitivului intocmite pentru incheierea penala nr. 191/C/17.02.2021 (D. Nr. 747/117/2021) in sensul ca durata arestarii preventive dispuse pentru cei trei inculpati este 17.02.2021-18.03.2021. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica din data de 24.02.2021. Document: Incheiere finala camera consiliu 228/2021 24.02.2021”.

De ras este ca Vasilica Danilet a dat-o in bara si de aceasta data. Asta intrucat, asa cum au explicat judecatorii Gheorghe Valentin Chitidean si Claudia Ilies de la Curtea de Apel Cluj, lipsa duratei arestului preventiv nu reprezinta o eroare materiala evidenta, ci o omisiune:

Dupa cum se observa, incheierea atacata este nelegala si sub acest aspect, deoarece judecatorul a dispus arestarea preventiva a inculpatilor pe o perioada nedeterminata, incalcand inclusiv dispozitia constitutionala din art. 23 alin. 5 din Constitutie potrivit careia in cursul urmaririi penale arestarea preventiva se poate dispune pentru cel mult 30 de zile.

Aceasta nelegalitate nu este inlaturata de imprejurarea ca in aceeasi zi cu solutionarea prezentei contestatii judecatorul de drepturi si libertati a emis incheierea penala nr. 228 din 24 februarie 2021 si, constatand ca dintr-o eroare materiala nu a fost scrisa perioada arestarii, a dispus, in baza art. 278 Cod procedura penala, indreptarea erorii materiale in sensul ca durata arestarii preventive dispuse pentru cei trei inculpati este 17 februarie 2021 – 18 martie 2021.

Potrivit art. 278 Cod procedura penala, pot fi indreptate doar erorile materiale evidente din cuprinsul unui act procedural, iar faptul ca nu a fost scrisa perioada arestarii nu reprezinta o eroare materiala evidenta, ci o omisiune.

Aceasta insa nu poate fi inlaturata nici macar in temeiul art. 279 Cod procedura penala, deoarece organul judiciar poate inlatura doar acele omisiuni vadite datorita carora nu s-a pronuntat asupra sumelor pretinse de martori, experti, interpreti, avocati ori cu privire la restituirea lucrurilor sau la ridicarea masurilor asiguratorii”.


Altfel, odata ajuns la rejudecare la Tribunalul Cluj, dosarul a picat fix la Cristi Vasilica Danilet, care insa, in 26 februarie 2021, a facut cerere de abtinere. In cele din urma, inculpatii au fost rearestati de Tribunalul Cluj, de data aceasta legal, pentru 22 de zile, scazandu-se perioada petrecuta dupa gratii ca urmare a incheierii nelegale pronuntate de Danilet.


Exercitarea functiei cu grava neglijenta?


Fara sa dea vreun verdict, Lumea Justitiei sesizeaza Inspectia Judiciara, prin intermediul acestui articol, pentru declansarea unor verificari privind posibila comitere de catre judecatorul Cristi Vasilica Danilet de la Tribunalul Cluj a unei abateri disciplinare. Si anume “exercitarea functiei cu grava neglijenta”, prevazuta de art. 99 lit. t) si definita de art. 99/1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.


Art 99 lit. t) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

 

Constituie abateri disciplinare:

Exercitarea functiei cu (...) grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala”.


Art. 99/1 alin. 2 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

 

Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual”.


Amintim ca Vasilica Danilet pozeaza de multi ani incoace in specialist in arestari, avand in acest sens publicata si o carte intutulata “Arestarea – indrumar pentru practicieni”, finantata de Fundatia afaceristului George Soros, prietenul ex-ministresei Monica Macovei, al carei consilier a fost Danilet (vezi facsimil).


Iata incheierea de arestare preventiva a inculpatilor acuzati de trafic de droguri de mare risc, dispusa de judecatorul Cristi Vasilica Danilet de la Tribunalul Cluj fara mentionarea duratei:



Redam incheierea prin care judecatorii Gheorghe Valentin Chitidean si Claudia Ilies de la Curtea de Apel Cluj au desfiintat incheierea lui Danilet pe motiv ca aceasta nu era motivata si ca nu a fost trecuta durata arestului preventiv:

 



 

Comentarii

# DODI date 12 January 2022 17:18 +235

Au trecut prea mulți ani și el a făcut prea multe tâmpenii pentru ca CSM (obedient, tembel și plin și el de neaveniți) să accepte totuși că acest ratat profesional, narcisist și puțin plecat cu capul nu are ce căuta în justiție. Din nou se pune acut problema unor controale psihiatrice și psihologice la cei care hotărăsc soarta (și de multe ori viața) unor semeni de-ai noștri. Poate unii parlamentari (neaserviți SRI-ului) să audă acest lucru și să propună o lege în acest sens.

# nae girimea date 12 January 2022 20:13 -2

Eh , ale tineretii valuri ....

# Cetateanul date 12 January 2022 20:34 +83

Hai cu favorizarea! Era o glumă...că în teritoriul ăsta pare că nu există decât justițe. PS Nu strigați prea tare că se trezește interimatul prezidente sau, mai rău, netezitorul infecției.

# Ioana M. date 12 January 2022 21:04 +91

Ei...era concentrat pe feisbuc si nu a dat importanta cazului. Asta e o scuza ca sa nu l acuze altii de grava neglijenta.. Traim intre " erate" si " erori materiale".. Romania lucrului bine facut !

# Malagamba date 13 January 2022 09:51 +16

Ma fac Avocatul Diavolului si am sa ii iau apararea lui Vasilina Debilet si de-aia ii gasesc citeva scuze. 1) E prost. Asa e el, n-ai cum sa-l indrepti. 2) Poate face parte din acelasi grup de "terapie" cu Dide LingeBlide si doar un autentic tragator pe nas are intelegere si compasiune pentru confratii lui amatori de prafuri :D

# maxtor date 14 January 2022 01:45 +1

"eroare materiala"-edwgard qwuintet nu academiei,era un banc.....

# lita date 14 January 2022 09:18 +5

„Unii produc fericire oriunde se duc. Alții, oricând se duc.” — Oscar Wilde

# Vlad N L date 14 January 2022 22:04 +28

Pentru sanatatea Romaniei si a romanilor, acest individ abject trebuie sa dispara din spațiul media... Este rusinos ca inca se mai pretinde "roman"... Si ca altii, multi, inca il mai cred...

# ?????? date 17 January 2022 09:52 0

& Discipolii Alinei Mungiu Pippidi , ? Vremuri la justiție când să judece "******țele" care este mai bun de "încorporat", între craci, ? Dănileț, numai de "reclamă", a "potențelor" justiției, ?

# ?????? date 17 January 2022 21:36 0

Crăci, ? https://www.youtube.com/watch?v=BiqlZZddZEo&ab_channel=SoothingRelaxation , ?

# Bruce Lee din Carpati , date 17 January 2022 23:18 0

Ce faci tata ? Sticle si borcane ! :-) PS.Poti incerca si cu stransul de canete si PET-uri ...

# ?????? date 18 January 2022 00:42 0

^ " , ?

# Băran Gheorghe date 20 January 2022 10:21 +2

Domnule Danilet , omisiunea este caz de penal , atunci cand cel care o face o face cu intentia de......, bla,. bla , bla ...interes propriu sau al latuia. Ce ziceti domnnule magistrat????

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.01.2025 – Marius Iacob a ajuns sef. Judecatoare suspendata din motive psihice

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva