27 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UDREA POATE FI LIBERA MAI REPEDE DECAT SE CREDE – Exclusiv. Elena Udrea a formulat recurs in casatie impotriva deciziei de condamnare la 6 ani inchisoare cu executare dispuse in dosarul “Gala Bute”. Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte va judeca in 16 mai 2022 actiunea introdusa de Elena Udrea. Cererea de recurs in casatie a fost deja admisa in principiu

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 April 2022 16:22
Vizualizari: 6002

Elena Udrea (foto) mai are o sansa sa scape de condamnarea la 6 ani inchisoare cu executare dispusa in dosarul “Gala Bute”. O condamnare pronuntata in 5 iunie 2018 de un Complet de 5 judecatori ICCJ compus nelegal, in conditiile in care presedintele de complet nu fusese tras la sorti la fel ca ceilalti membri, ci desemnat direct. O condamnare nelegala care insa a fost mentinuta joi, 7 aprilie 2022, de un alt Complet de 5 judecatori ICCJ care a ales sa ignore decizia obligatorie a CCR 685/2018 a stabilit ca apelurile judecate de complete de 5 judecatori constituite nelegal trebuie rejudecate (click aici pentru a citi).


 

Astfel, Elena Udrea poate fi pusa in libertate in viitorul apropiat. Se va intampla acest lucru doar in cazul in care Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie va admite recursul in casatie formulat de Elena Udrea impotriva deciziei din 5 iunie 2018 de condamnare la 6 ani inchisoare cu executare in dosarul 2303/1/2017 (click aici pentru a citi), cunoscut sub numele de dosarul “Gala Bute”.

Recursul in casatie a fost introdus de Udrea inca din ianuarie 2019, fiind format dosarul 309/1/2019 (vezi facsimil 1).

 

 

In 15 octombrie 2019 Inalta Curte a admis in principiu cererea de recurs in casatie: “Minuta incheierii penale nr. 225/RC in baza art. 440 alin. (4) din Codul de procedura penala, admite in principiu cererea de recurs in casatie formulata de inculpata Udrea Elena Gabriela impotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronuntata de inalta Curte de Casatie şi Justitie – Completul de 5 Judecatori, in dosarul nr. 2303/1/2017 (vezi facsimil 2).

 


Urmatorul termen, peste o luna


In momentul de fata, recursul in casatie introdus de Elena Udrea se afla pe rol la un Complet de 5 judecatori ICCJ. Urmatorul termen a fost stabilit pentru data de 16 mai 2022 (vezi facsimil 3).

 

 

Desi recursurile in casatie prin care sa fie desfiintate condamnari definitive sunt destul de rare, trebuie spus ca in ultima perioada exista o practica recenta a ICCJ in acest sens. Amintim in acest sens cazul avocatului Robert Rosu, care a fost achitat in calea recursului in casatie dupa o condamnare definitiva de 5 ani inchisoare cu executare in dosarul “Ferma Baneasa”, precum si achitarea in recurs in casatie a fostei directoare a Societatii Feroviare de Turism – CFR SA, Luminita Gliga, condamnata definitiv la 4 ani cu suspendare in dosarul “Astoria”. Culmea, ambele condamnari desfiintate in aceste cazuri in recurs in casatie fusesera dispuse de complete din care a facut parte judecatoarea ICCJ Alina Ioana Ilie, cea care joi, 7 aprilie 2022, cu incalcarea deciziei obligatorii a CCR 585/2018, a hotarat mentinerea condamnarii Elenei Udrea chiar daca aceasta fusese dispusa de un complet nelegal.


In final, prezentam prevederile art. 438 din Codul de procedura penala privind recursul in casatie:

“(1) Hotararile sunt supuse casarii in urmatoarele cazuri:

1. in cursul judecatii nu au fost respectate dispozitiile privind competenta dupa materie sau dupa calitatea persoanei, atunci cand judecata a fost efectuata de o instanta inferioara celei legal competente;

2-6 abrogate;

7. inculpatul a fost condamnat pentru o fapta care nu este prevazuta de legea penala;

8. in mod gresit s-a dispus incetarea procesului penal;

9-10 abrogate;

11. nu s-a constatat gratierea sau in mod gresit s-a constatat ca pedeapsa aplicata inculpatului a fost gratiata;

12. s-au aplicat pedepse in alte limite decat cele prevazute de lege;

13-14 abrogate;

(2) Cazurile prevazute la alin. (1) pot constitui temei al casarii hotararii doar daca nu au fost invocate pe calea apelului sau in cursul judecarii apelului ori daca, desi au fost invocate, au fost respinse sau instanta a omis sa se pronunte asupra lor.

(3) In cazul in care cererea de recurs in casatie a fost respinsa, partea sau procurorul care a declarat recursul in casatie nu mai poate formula o noua cerere impotriva aceleiasi hotarari, indiferent de motivul invocat”.


Daca Elena Udrea va reusi sa demonstreze ca se incadreaza la una dintre prevederile de mai sus, atunci poate are o sansa la libertate.

Comentarii

# Cetateanul date 7 April 2022 16:47 +6

Zice presa că Udrea a ieșit deja din țară pe la vama Giurgiu. A ha... a ha ha... a ha ha ha. :lol: La ce respingeri sonore de extrădări s-au văzut în ultimii ani parcă nu aș paria pe onorata. Era o replică într-un film din vremea ailaltă: la război se duc decât proștii și săracii.

# Goargăș date 7 April 2022 17:10 +85

Nuțico, tată! Ai merita mulți ani la/de bulău, deși nu este posibil, pentru modul lamentabil și extrem de persiflant față de aleșii neamului, la instigarea șandramalei petroviste, atunci când ai fost chemată/invitată în Parlament. Altfel, acum vei câștiga și o să devii o femeie liberă, pentru că așa este drept. Doamne ajută!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.03.2023 – Predoiu aduce magistratii la disperare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva