27 November 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 6.10.2022 – Codul deontologic al magistratilor a fost modificat

Scris de: L.J. | pdf | print

6 October 2022 20:07
Vizualizari: 4671

* Plata cu bitcoin ajunge chiar si la fast food. Unde se intampla asta aflati facand click aici.


* Oricat ar parea de ciudat, se pot spune si lucruri bune despre mandatul de primar al lui Nicusor Dan. Nu, chiar nu e gluma. Daca nu ne credeti, vorbim in noiembrie. Pana atunci, dati click aici!


* Consiliului Superior al Magistraturii – condus de judecatorul Marian Buda (foto) – i-au trebuit peste doi ani si jumatate ca sa modifice Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor in acord cu o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ba chiar mai mult de trei ani si jumatate – depinde daca ne raportam la momentul pronuntarii sau la cel al publicarii ei in Monitorul Oficial.Vorbim despre decizia nr. 2215 din 17 aprilie 2019 din dosarul nr. 129/43/2016 (publicata in MO nr. 149 din 25 februarie 2020), prin care ICCJ a anulat art. 18 alin. 2 din Codul deontologic: „Judecatorii si procurorii nu isi pot exprima parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor”. In esenta, instanta suprema a stabilit ca pasajul este formulat prea vag, nefiind clar daca este vorba doar despre colegii de instanta sau de parchet sau despre toti colegii, din toate instantele si parchetele Romaniei.

Actiunea de anulare a art. 18 alin. 2 din Codul deontologic a fost introdusa de catre judecatoarea Gabriela Baltag in 2016 (deci cand inca nu-si incepuse mandatul de membra CSM) dupa ce Consiliul a constatat asa-zisa incalcare a codului, pentru simplul fapt ca Baltag – care conducea AMR in acel moment – o criticase public pe presedinta ICCJ de la acea vreme, Livia Stanciu, din cauza scandalului Rarinca (click aici pentru a citi).

Revenind: in sedinta de joi, 6 octombrie 2022, Plenul CSM condus de Marian Buda a amendat art. 18 alin. 2 din Cod, dandu-i urmatoarea forma: „Judecatorii si procurorii nu isi pot exprima parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a celorlalti judecatori sau procurori, indiferent de instanta, parchetul sau institutia la care functioneaza acestia”. Au fost exprimate 11 voturi „pentru” si 6 „impotriva”.


* Va spuneam zilele trecute ca judecatoarea Nicoleta Nolden de la Curtea de Apel Bucuresti a solicitat sa iasa la pensie. La randul ei, Sectia pentru judecatori a CSM i-a aprobat cererea in sedinta de joi, 6 octombrie 2022. Si nu doar lui Nolden, ci si altor 12 magistrati.


Iata intreaga lista:


Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat inaintarea catre Presedintele Romaniei a propunerilor privind: (unanimitate)

1. Eliberarea din functie, prin pensionare, incepand cu data de 01.11.2022, a doamnei VINTILA NARCISA, judecator la Curtea de Apel Suceava.

2. Eliberarea din functie, prin pensionare, incepand cu data de 15.12.2022, a doamnei judecator NOLDEN NICOLETA, vicepresedinte, cu delegatie, al Curtii de Apel Bucuresti.

3. Eliberarea din functie, prin pensionare, a domnului judecator PREDESCU VALERIAN, presedintele Sectiei penale a Tribunalului Valcea.

4. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei FILIPESCU SILVIA, judecator la Tribunalul Iasi.

5. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei VELICAN MARIA-DANIELA, judecator la Tribunalul Covasna.

6. Eliberarea din functie, prin pensionare, incepand cu data de 02.11.2022, a doamnei NICOLAESCU MIRELA, judecator cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Valcea.

7. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei JURJ ANISOARA-LAURA, judecator la Judecatoria Faget.

8. Eliberarea din functie, prin pensionare, incepand cu data de 01.01.2023, a doamnei CANDET ANA-MARIA, judecator cu grad profesional de tribunal la Judecatoria Bacau, in prezent desemnata in calitate de judecator titular de supraveghere a privarii de libertate la Penitenciarul Bacau.

9. Eliberarea din functie, prin pensionare, a domnului SIMESCU FLORIN, judecator la Judecatoria Targoviste, in prezent desemnat in calitate de judecator titular de supraveghere a privarii de libertate la Penitenciarul Margineni si la Centrul de Retinere si arestare preventiva Targoviste I.P.J. Dambovita.

10. Eliberarea din functie, prin pensionare, incepand cu data de 01.12.2022, a doamnei BACIU-ADIMI EMANUELA, judecator cu grad profesional de tribunal la Judecatoria Botosani, desemnata judecator de supraveghere a privarii de libertate la Penitenciarul Botosani.

11. Eliberarea din functie, prin pensionare, incepand cu data de 05.12.2022, a doamnei VARGA IREN, judecator Tribunalul Bihor.

12. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei SIMPETRU ANDA VALERIA, judecator cu grad profesional de tribunal la Judecatoria Brasov.

13. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei LACUSTEANU GHERGHINA, judecator la Curtea de Apel Pitesti”.


Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# maxtor date 8 October 2022 17:56 0

1 bitcoin=open buffet, warren buffet(pare un fel de penzie pa viatza,speciala fara maruntzish)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.11.2022 – Judecatoare cu poze XXX (Galerie foto si video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva