19 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

29 decembrie 2010 – Data limita a validarii noului Consiliu Superior al Magistraturii

Scris de: | pdf | print

17 December 2010 11:32
Vizualizari: 4295

Rezumat: Mandatul actualilor membri CSM expira de drept la data de 29 decembrie 2010. Pana la aceasta data este obligatoriu ca Senatul sa valideze magistratii alesi pentru CSM, iar in plus trebuie ca hotararea sa fie publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. Mandatul actualilor membri CSM nu poate fi prelungit in nici o situatie, iar incepand cu data de 30 decembrie 2010 Consiliul Superior al Magistraturii, in lipsa validarii noilor membri, nu mai functioneaza. Prelungirea actualelor mandate de membru CSM nu se poate face decat prin modificarea Constitutiei Romaniei. Intreruperea existentei CSM, autoritate constitutionala, conduce la o criza constitutionala majora si reprezinta o incalcare fara precedent a ordinii constitutionale in Romania.

hotararea sa fie publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. Mandatul actualilor membri CSM nu poate fi prelungit in nici o situatie, iar incepand cu data de 30 decembrie 2010 Consiliul Superior al Magistraturii, in lipsa validarii noilor membri, nu mai functioneaza. Prelungirea actualelor mandate de membru CSM nu se poate face decat prin modificarea Constitutiei Romaniei. Intreruperea existentei CSM, autoritate constitutionala, conduce la o criza constitutionala majora si reprezinta o incalcare fara precedent a ordinii constitutionale in Romania.

In mai multe randuri Consiliul Superior al Magistraturii s-a referit la data expirarii mandatului in curs al membrilor CSM ca fiind 11 ianuarie 2011. In discursul politic public a fost avansata, de asemenea in mod repetat, drept data pana la care poate fi validat noul Consiliu Superior al Magistraturii 12 ianuarie 2011.

Ambele date sunt eronate, iar mandatul de membru CSM pentru magistratii alesi in 2004 expira pe data de 29 decembrie 2010, ceea ce pune in cu totul alta lumina riscurile legate de intarzierea mecanismelor parlamentare de validare.

Mandatul de membru CSM este unul constitutional. Potrivit art.133 alin 2 din Constitutie, Consiliul Superior al Magistraturii este format din 19 membri, dintre care 14 magistrati alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de Senat. Potrivit art. 133 alin 4, durata mandatului de membru CSM este de 6 ani.

Constitutia nu prevede in mod expres data de la care incepe sa curga mandatul de membru CSM. Acolo unde Constitutia a vrut sa lege momentul inceputului unui mandat constitutional de un moment solemn sau de vreun alt moment a prevazut-o in mod expres. De exemplu, mandatul Presedintelui României este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului. De asemenea, deputatii si senatorii intra in exercitiul mandatului la data intrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub conditia validarii alegerii si a depunerii juramantului.

Pentru dobandirea constitutionala a calitatii de membru CSM nu este prevazuta decat procedura validarii de catre Senat. Potrivit art.21 din legea nr. 317/2004 pentru organizarea si functionarea CSM, “Hotararile Senatului privind validarea si alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.” Membrii CSM nu depun jurmantul pentru intrarea in exercitiul mandatului lor, astfel incat data inceperii mandatului lor este in mod firesc data publicarii hotararii de validare a Senatului in Monitorul Oficial al Romaniei. Un aspect important legat de aceasta data are in vedere si calitatea membrilor nou alesi de judecator si procuror. Incepand cu data publicarii hotararii de validare in Monitorul Oficial, membrii nou alesi se afla sub interdictia prevazuta de Legea 317/2004, de a mai exercita atributiile de judecator sau procuror. De la aceeasi data, manadetele de conducere detinute la instante sau parchete se suspenda de drept. Toate efectele legate de dobandirea calitatii de membru CSM sunt prevazute in mod expres de lege de la aceasta data.

La data de 27 decembrie 2004 Senatul Romaniei valida pe cei de 14 magistrati alesi in adunarile generale ale magistratilor, pentru un mandat de 6 ani. Hotararea Senatului nr. 65 din 27 decembrie 2004 a fost publicata in Monitorul oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1268 din 29 decembrie 2004. Incepand cu aceasta data a inceput sa curga mandatul actualilor membri CSM.

Data incheierii mandatului de membru CSM rezulta din natura constitutionala a acestuia, adica are loc de drept la expirarea a 6 ani calendaristici de la data inceperii manadatului, respectiv la 29 decembrie 2010.

Pentru Consiliul Superior al Magistraturii Constitutia nu permite prelungirea mandatului de membru CSM in nici o situatie. Atunci cand legea suprema a intentionat sa permita supravietuirea unui mandat constitutional, in general in vederea asigurarii continuitatii institutionale, a prevazut-o in mod expres.

Astfel, mandatul Camerei Deputatilor si al Senatului este 4 ani, care se prelungeste de drept in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana la incetarea acestora (art. 63 alin 1).

Mandatul Presedintelui Romaniei poate fi prelungit doar prin lege organica si numai in caz de razboi sau catastrofa (art 83 alin 3).

Mandatul de membru CSM nu este reglementat intr-un mod similar, iar institutia analogiei, prin transferul interpretativ al unor reglementari de la o alta autoritate constitutionala, este interzisa. Durata mandatului de membru CSM este fixa, de exact 6 ani, fara posibilitatea prelungirii chiar si in caz de razboi, de asediu, de urgenta sau catastrofa si cu atat mai putin in vederea asigurarii continuitatii in functionare.

Legarea incetarii mandatului actualului CSM de o data calendaristica din ianuarie 2010 se datoreaza lecturii gresite din punct de vedere constitutional a unor texte din legea de organizare si functionare proprie. Potrivit art. 22 din legea nr. 317/2004, in termen de 15 zile de la publicarea hotararilor de validare ale Senatului Romaniei presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie convoaca membrii Consiliului Superior al Magistraturii in sedinta de constituire.

Ori, actualul Consiliu Superior al Magistraturii a avut sedinta de constituire pe data de 11 ianuarie 2005. Sedinta de constituire nu reprezinta insa data inceperii mandatului de membru CSM ci are doar semnificatia unei operatiuni de organizare a Consiliului Superior al Magistraturii, fara sa afecteze momentul de inceput si sfarsit al mandatului de membru CSM, care sunt date exclusiv de Constitutia Romaniei, asa cum am aratat.

De altfel, articolul citat se regaseste topografic in capitorul intitulat “Functionarea Consiliului Superior al Magistraturii”. Pentru ca acesta este un organ colectiv care isi exercita atributiile in Plen sau in sectii era necesara prevederea unor operatiuni tehnice de constituire si intrunire.

Statutul membrilor CSM si a mandatului pe care il exercita sunt reglementate in aceasta lege organica intr-un capitol distinct. Potrivit art. 51 alin 4 calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii inceteaza la expirarea mandatului. Cum mandatele actualilor membri CSM au inceput sa curga de la 29 decembrie 2004, odata cu publicarea in Monitorul oficial a hotararii de validare, calitatea acestora de membrii CSM va inceta de drept la 29 decembrie 2010.

Incepand cu aceasta data, sub conditia validarii si publicarii hotararii Senatului in Monitorul oficial, vor incepe sa curga mandatele de membru CSM ale noilor magistrati alesi. Acestia vor exercita aceasta calitate inclusiv in intervalul de pana la data sedintei de constituire convocata de presedintele ICCJ, care trebuie sa aiba loc in cel mult 15 zile.

Mandatul actualilor membrii CSM nu se poate prelungi pana la data sedintei de constituire a noului CSM. Argumentelor de ordin contitutional aratate mai sus le mai adaugam unul. Atunci cand Constitutia Romaniei a vrut sa permita supravietuirea duratei unor mandate, tocmai in vederea asigurarii continuitatii totale in functionarea unei autoritati sau institutii constitutionale a prevazat-o expres. Un astfel de caz este reglementat in ce priveste Parlamentul Romaniei. Astfel, potrivit art. 63 alin 3 din Constitutie, Parlamentul nou ales se intruneşte, la convocarea Presedintelui Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri. Mandatul Camerelor se prelungeste pana la intrunirea legala a noului Parlament. Acest caz de prelungire nu poate fi extins decat printr-o analogie contrara oricarei norme de drept la situatia Consiliului Superior al Magistaturii. Neprevazand o ipoteza similara, nici legea nici interpretul nu poate adauga, iar caracterul constitutional rigid al mandatului de membru CSM trebuie respectat.

Prelungirea duratei mandatului actualului CSM nu se poate face prin lege sau ordonanta de urgenta ci doar prin modificarea Constitutiei Romaniei. De asemenea, nu este posibila nici o alta solutie improvizata pentru asigurarea continuitatii CSM, neexistand posibilitatea unor mandate “temporare”, de exemplu prin asigurarea interimatului de catre magistratii alesi in 2004 pe locurile nevalidabile. Acest interimat poate functiona doar in interiorul mandatelor constitutionale actuale de 6 ani.

In concluzie, procedurile parlamentare ce au loc in prezent cu privire la validarea magistratilor alesi pentru CSM trebuie sa aiba in vedere urgenta data de iminenta incetarii mandatelor actualilor membrii CSM. Intrucat Consiliul Superior al Magistraturii este o autoritate constitutionala, orice intrerupere a functionarii lui, determinata de necorelarea procedurilor de validare a unui nou CSM,  inseamna o incalcare extrem de grava a ordinii constitutionale. Orice accident in continuitatea existentei Consiliului Superior al Magistraturii ar inseamna aparitia unui dezechilibru major in functionarea constitutionala a statului roman. Permanenta functionarii CSM nu poate fi asigurata decat daca hotararea de validare data de Senat se publica inainte de data de 29 decembrie 2010, astfel incat incapand cu 30 decembrie 2010 sa inceapa exercitiul mandatelor noilor membrii CSM.

Comentarii

# romanica date 19 December 2010 09:05 +1

asa si ?
pe cine intereseaza ?
ii doare in fund pe toti de justitie, sunt capabili doar sa loveasca in justitie
Lupascu si-a stabilit miscarile inclusiv pentru o sedinta la inceputul lunii ianuarie, asa ca mandatul dvs. va incepe tot cu 12.01.2011
sa nu uit : aveti dreptate, insa vorba romanului, veti muri cu dreptatea in mana
sunt foarte curios in ce masura veti gasi o majoritate in noul CSM, ca daca nu veti reusi asta atunci toata munca dvs. din ultimii ani va fi in zadar

# antonie date 20 December 2010 08:38 +1

impecabila rigoarea comentariului ! Si sper ca asa va fi pe toata durata mandatului in CSM si dupa ...! :)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.07.2024 – Avocat omorat in casa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva