13 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ABUZUL IN SERVICIU, LA CCR - Presedintele Augustin Zegrean s-a pronuntat: „Eu nu cred ca orice incalcare de lege de catre un functionar public poate fi sanctionata ca abuz in serviciu... In Europa mai sunt 12 tari care sanctioneaza cu inchisoarea abuzul in serviciu, restul nu... Sunt tari in care li se interzice sa mai poata sa ocupe functii publice o anumita perioada, dar la noi s-a mers pe aceasta varianta. Din timpul comunismului s-a introdus in Codul penal, si acolo a ramas”

Scris de: A.P. | pdf | print

9 May 2016 14:24
Vizualizari: 9972

Presedintele CCR Augustin Zegrean (foto) a iesit public cu declaratii pe marginea infractiunii de abuz in serviciu. S-a intamplat la numai trei zile dupa ce Curtea Constitutionala a analizat, in sedinta de joi 5 mai 2016, fara a lua o decizie, exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, dispozitii care majoreaza cu o treime limitele speciale ale pedepsei aplicate „in cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.

Intr-un interviu acordat duminica 8 mai 2016 postului Digi24 si preluat de Agerpres, Augustin Zegrean a precizat ca instanta pe care o conduce trateaza cu mare atentie problema abuzului in serviciu: „Inca nu am luat nicio decizie, lucrurile sunt in studiu la Curte. Chiar am luat cu foarte mare seriozitate in discutie si in studiu lucrurile acestea”.


Seful CCR a explicat ca la nivel european exista in acest moment o preocupare sporita in legatura cu modul in care este reglementata si pedepsita fapta de abuz in serviciu, precizand ca la Curtea Constitutionala exista chiar si un document intocmit de Comisia de la Venetia, la cererea Parlamentului European si a Consiliului Europei. Potrivit lui Zegrean, doar aproximativ un sfert dintre statele europene sanctioneaza cu inchisoarea aceasta infractiune, reglementata in Romania atat prin Codul penal, cat si prin Legea nr. 78/2000:

Avem si un document intocmit de Comisia de la Venetia, la cererea Parlamentului European, a Consiliului Europei, nu a UE, pe aceasta tema - reglementarea abuzului de putere, abuzului in serviciu. In toate tarile sunt preocupari in acest domeniu. In Europa, din cate am verificat si am constatat, mai sunt 12 tari care sanctioneaza cu inchisoarea abuzul in serviciu, restul nu sanctioneaza. Adica nu-l sanctioneaza cu inchisoarea. Sunt tari in care li se interzice sa mai poata sa ocupe functii publice pe o anumita perioada de timp, dar la noi s-a mers pe aceasta varianta. La noi, din cate stiu, din timpul comunismului s-a introdus aceasta infractiune in Codul penal, si acolo a ramas. (...) Poate da nastere la discutie, poate da nastere la interpretari, pentru ca, daca e sa va spun, in Codul penal este definita infractiunea ca atare si este stabilita o sanctiune, in Legea 78 este practic o agravanta a pedepsei stabilite in Codul Penal si atunci se poate pune intrebarea daca definitia este cea din Codul Penal si cea din art. 13/2 este agravanta la Codul penal. Daca e agravanta la Codul Penal, ar trebui sa fie tot in Codul Penal. Aici este problema - avem doua infractiuni de abuz in serviciu definite sau este aceeasi infractiune de abuz in serviciu definita si acolo este o agravanta, dar asta nu ar fi un capat de tara.

In opinia sefului CCR, nu orice incalcare de lege de catre un functionar public poate fi sanctionata ca abuz in serviciu:

Nimeni nu poate sa-l oblige (pe legiuitor, n.r.) nici sa sanctioneze, nici sa nu sanctioneze. (...) Nu este problema noastra. Noi trebuie sa spunem doar daca se respecta sau nu se respecta Constitutia prin aceasta. Or, daca am lua orice infractiune, nu putem sa analizam sa spunem ca nu respecta drepturile omului pentru ca s-a stabilit sanctiune pentru o infractiune data. Nu este nici treaba judecatorului ordinar, nici treaba judecatorilor de la CCR sa spuna daca o fapta trebuie sau nu incriminata. (...) Acum, eu nu cred ca orice incalcare de lege de catre un functionar public poate fi sanctionata ca abuz in serviciu. Sigur ca trebuie analizate de la caz la caz si de la situatie la situatie. De fapt, daca citim cu buna credinta definitiile atat din Codul Penal, cat si din lege, lucrurile sunt destul de clare - sigur ca nu le convine ca sunt trimisi in judecata si trebuie sa raspunda penal pentru faptele lor. Cui i-ar conveni?

Cum defineste noul Cod penal abuzul in serviciu

Art. 297 Cod penal - Abuzul in serviciu

(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, ingradeste exercitarea unui drept al unei persoane ori creeaza pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, apartenenta politica, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/ SIDA”.

Abuzul in serviciu in vechea reglementare (Codul penal din 1969)

Art. 248 - Abuzul in serviciu contra intereselor publice

Fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitati din cele la care se refera art. 145 sau o paguba patrimoniului acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani”.

Art. 248/1 - Abuzul in serviciu in forma calificata

Daca faptele prevazute in art. 246, 247 si 248 au avut consecinte deosebit de grave, se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi”.

Comentarii

# Alin date 9 May 2016 14:42 0

Daca CCR nu poate sa spuna legiuitorului daca o fapta trebuie sau nu incriminata, ce a facut CCR prin decizia nr. 62/2007?, rezumata de CCR in decizia nr. 206/2013 astfel: "Urmând aceeaşi linie jurisprudenţială, Curtea a constatat neconstituţionalitatea abrogării acestor dispoziţii şi a reţinut, prin Decizia nr. 62/2007, că dezincriminarea infracţiunilor de insultă şi calomnie contravine prevederilor constituţionale ale art. 1 alin. (3) care consacră demnitatea omului ca fiind una din valorile supreme în statul de drept, ale art. 16 privind egalitatea în drepturi, ale art. 21 referitoare la liberul acces la justiţie, ale art. 30 alin. (6) privind limitele libertăţii de exprimare şi ale alin. (8) potrivit cărora "Delictele de presă se stabilesc prin lege", precum şi prevederilor art. 6 referitoare la dreptul la un proces echitabil şi ale art. 13 privind dreptul la un recurs efectiv din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, respectiv ale art. 10"

# ADEVARUL date 9 May 2016 14:45 +7

AUGUSTINE,TU AI FOST O UNEALTA BASISTA SI NIMIC ALTCEVA,FOARTE CURAND SEFU TAU O SA TE BATJOCOREASCA,CUM FACE ACUM CU SARACA LULUTA...AI PUS UMARUL LA FURTUL ROMANIEI SI AI TRANSFORMAT JUSTITIA INTR-O FARSA.CE CADOU DE PENSIONARE AI MERITA TU DIN PARTEA POPORULUI ROMAN?  :-x

# unul din lumea cea mare date 9 May 2016 15:59 +6

ptr adevarul//puscarie pina la ultima rasuflare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# Lulu date 9 May 2016 17:43 +3

De ce va mirati fratilor .. toate astea sunt facute numai pe interese ... aici este vorba de Bica .. trebuie sa o scoata si pe ea, ca doar pentru ei a furat ... la faza cu interceptarile SRI trebuia sa o scoata pe Udrea ca dosarele ei numai pe interceptari s-au bazat ... si asa mai departe ... numai interese ... NU EXISTA JUSTITIE IN ROMANIA !!!  :-x :-x :-x

# Avocatul31 date 9 May 2016 18:06 +2

:D :D :D am zis ca sunt disperati unii sa-si pastreze privilegiile,fara de care ar fi muritori de foame,dar cum le-a zis-o basescu nu le-a zis-o nimeni  :D :D :D ultimii oameni sunteti voi,cei care in loc sa ne fi protejat tara si copii i-ati permis unui tradator bolsevic sa ne distruga.Iuzilor.Meritati ocara fariseilor rusnaci,basescu neavand nici o alta traba cu Romania inafara de subminarea economiei,sau poate o sa recuperati miliardele pierdute s.a.m.d.? agenti slabi si prosti,care acum va uitati la basescu Romania nu este o colonie.

# Vladi Mârrr... date 9 May 2016 16:59 +7

Cum din coada de câine nu poti face sita de matase, nici dintr-un submediocru consilier juridic al unui ordinar depozit de materiale de pevremuri (denumit pompos, "Baza Judeteana de Aprovizionare Tehnico Materiala") nu poți face președinte al unei curți constituționale a unei țări euroatlantice ! Si asta, cu atât mai puțin cu cat acesta, înainte de investire a fost pensionat medical cu acte in regulă, isi poartă "nasul" penal în suflet până la ultima suflare, si s-a ușurat cu augusta (sic) gratie la ordinul acestuia, pe votul a 7,4 milioane de români. 

# unul din lumea cea mare date 9 May 2016 20:39 +3

ptr Vladi Mârrr...//prietene DIN NEFERICIRE trebuie sa te contrazic, tara unde totate posibiltatile SINT POSIBILE  tocmai ti/a demonstrat cu  PUTEREA PREZENTULUI CA SE POATE ,CEEA CE IN MOD FIRESC SI NORMAL NU SE PUTEA!!!!!!

# Domnița Arhip date 10 May 2016 01:55 0

Cum poate un absolvent de drept, un jurist, încălca ''cu bună credință'' legea în beneficiul propriu sau al unor complici și în detrimentul și cu afectarea drepturilor altor cetățeni ?  

# m date 10 May 2016 14:45 0

pai daca si un amarat de adminisrator de societate comerciala este functionar public, conform practicii curtii supreme, atunci cum se poate spune ca un funactionar platit din fonduri publice nu detine calitatea de functionar public. daca vor sa-i scape pe unii sa o faca numai sa nu arunce praf in ochi. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.01.2024 – Demisie din magistratura dupa 12 ani (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva