ANCHETA PE ARHIVA SIPA – Procurorul General Augustin Lazar este somat sa deschida un dosar penal pentru cercetarea modului in care s-a lucrat la Arhiva SIPA: “In culegerea si stocarea de informatii despre diverse persoane, in cautarea influentarii unor solutii judiciare, SIPA a incalcat legea romana, a violat dreptul fundamental la viata privata... Majoritatea informatiilor erau culese si stocate ilegal... Se considera ca nu puteau si n-au fost niciodata clasificate!”
Asociatia 21 Decembrie 1989 al carei presedinte este Teodor Maries si Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei cer Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar sa deschida din oficiu un dosar penal pentru a ancheta modul in care s-a stabilit ca sunt secrete informatiile culese si stocate in arhiva SIPA despre magistrati, avocati, ministri, politicieni, diversi justitiabili, cetateni romani si straini, in contextul in care exista convingerea ca prin modul de obtinere a informatiilor, SIPA “a incalcat legea romana, a violat dreptul fundamental la viata privata Constitutia, Conventia EDO”. Aceasta actiune este necesara cu atat mai mult cu cat exista informatiile ca datele detinute in arhiva SIPA (Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie) au fost obtinute ilegal si folosite pentru influentarea unor solutii judiciare sau ca instrument de santaj.
Intr-o scrisoare transmisa Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar, Asociatia 21 Decembrie 1989 si Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei isi exprima convingerea ca Parchetul General are obligatia de a ancheta in ce imprejurari informatiile detinute in Arhiva SIPA au fost clasificate ca secrete, dat fiind ca “Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor”.
Pentru aceasta, Asociatia 21 Decembrie 1989 apreciaza ca este necesara efectuarea unor inspectii la toate institutiile vizate de activitatea SIPA, in arhivele acestora si la sediile si dependintele acestora, considerand ca doar in acest fel vor putea fi inlaturate vulnerabilitatile si posibilitatile de ingerinta in activitatea judiciara, precum si “supravegherile ilegale si influentele din partea lucratorilor cu activitate secreta asupra solutiilor din dosare, asupra administrarii probelor sau reprezentarii partilor, asupra desemnarii in functiile de conducere ale instantelor si parchetelor sau din Ministerul Justitiei sau de judecator si procuror sau chiar in Barouri.”
Asociatia 21 Decembrie si Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei sublinaza in finalul scrisorii ca SIPA trebuia desfiintat dupa 1994, dupa ratificarea Conventiei CEDO, "iar intreaga sa arhiva distrusa ori deschisa accesului public reglementat la CNSAS, ori publicata pur si simplu pe internet, ca relicva a comunismului, ca proba a gravelor ingerinte in activitatea procurorilor si a Justitiei si in viața privata a multora".
Cititi in continuare transmisa de Asociatia 21 Decembrie 1989 si Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar:
"Catre
PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIEI SI JUSTITIE
DOMNULUI PROCUROR GENERAL AUGUSTIN LAZAR
DOMNULE PROCUROR GENERAL,
Avand in vedere incalcarea continua a unor drepturi fundamentale de catre structurile securiste care au supravietuit, au fost reorganizate si au controlat si influentat Justitia si dupa Decembrie ’89, si ca in activitatea judiciara, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor, si ca, potrivit Constitutiei si Legii nationale un tratatele internationale (in speta Conventia EDO) trebuie respectate de toate autoritatile, inclusiv de catre puterea judecatoreasca, de auxiliarii Justitiei, unde se inscrie si Ministerul Public;
In temeiul dispozitiilor art. 131-132 si 20 si 21 din Constitutia Romaniei, va solicitam ca Ministerul Public sa-si exercite prerogativa de aparare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, in principal a deptului la un proces echitabil si a dreptului la viata privata potrivit art. 6 si 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, facand verificarile necesare la institutiile implicate, in Arhive si in toate sediile si dependintele, pentru inlaturarea tuturor vulnerabilitatilor si a posibilitatilor de ingerinta in activitatea judiciara a oricarei entitati sau lucrator din functiunea SIPA (vechea sau noua), oprind supravegherile ilegale si influentele din partea lucratorilor cu activitate secreta (adica oricare din serviciile secrete ale Romaniei, in virtutea interdictiei prevazute de art.7 din Legea Statutului judecatorilor si procurorilor) asupra solutiilor din dosare, asupra administrarii probelor sau reprezentarii partilor, asupra desemnarii in functiile de conducere ale instantelor si parchetelor sau din Ministerul Justitiei sau de judecator si procuror sau chiar in Barouri.
In exercitarea acestei prerogative, va solicitam sa initiati urgent, fara vreo rezerva, realizarea unei inspectii - fara precedent dupa 1989 - in spatiile si arhivele si inventarele logistice ale institutiilor implicate in ingerintele reclamate de-a lungul anilor ca se petrec in activitatea judiciara, stiut fiind ca veti putea conta pe sprijinul organizatiilor neguvernamentale, al Barourilor, Asociatiilor Judecatorilor si Procurorilor si pe al Jurnalistilor, pornind de la desele reactii ale acestora in spatiul public pentru apararea drepturilor omului si pentru echilibrul just care trebuie sa existe intre interesul public si drepturile si interesele particularilor, in conditiile in care exista si trebuia pusa in aplicare HG 127/2006.
Pana la clarificarea deplina a situatiei si a viitorului acestor arhive ale securitatii care a fost lasata sa actioneze nestingherit asupra Justitiei, va solicitam deschiderea din oficiu a unui dosar penal si institutirea de masuri asiguratorii, respectand jurisprudenta Curtii EDO, cel putin in cauzele date impotriva Romaniei - a se vedea hotararile Curtii EDO din cauzele Dumitru Popescu si Rotaru c. Romania, apoi Maries si Asociatia 21 Decembrie c.Romania si (cpt) Bucur si Mircea Toma c. Romania fiind de notorietate ca in culegerea si stocarea de informatii despre diverse persoane: magistrati, avocati, ministri, politicieni, diversi justitiabili, cetateni romani si straini, in cautarea influentarii unor solutii judiciare, SIPA (ca si oricare entitate care i-a precedat/urmat) a incalcat legea romana, a violat dreptul fundamental la viata privata Constitutia, Conventia EDO - situatii care nu pot fi trecute la infinit, cu vederea - si pentru ca trebuie aflat cand si in ce imprejurari aceste informatii ar fi fost clasificate ca secrete intrucat Legea nr. 182/2002 privind informatiile clasificate, la art.24, alin.(5) dispune ca:
(5) Se interzice clasificarea ca secrete de stat a informatiilor, datelor sau documentelor in scopul ascunderii incalcarilor legii, erorilor administrative, limitarii accesului la informatiile de interes public, restrângerii ilegale a exercitiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezarii altor interese legitime. A se vedea site-ul -http://www.orniss.ro/ro/182.html
Printr-o inspectie rapida si eficienta veti observa cum majoritatea informatiilor erau culese si stocate ilegal, clasificarea lor este abuziva, iar divulgarea unei/unor asemenea informatii ilegal culese detinute si clasificate ar putea sa nu constituie infractiune, din moment ce sunt ilegal obtinute (ca si probele obtinute ilegal) se considera ca nu puteau si n-au fost niciodata clasificate! In consecinta ele vor trebui puse sub o adecvata protectie, nu sub un nou control, nu dand altor persoane posibilitati de trafic ori santaj.
Se va da curs astfel obligatiilor prevazute la art. 31 din Legea nr. 590/2003, si pentru Ministerul Public si pentru Guvern si Ministerul Justitiei si pentru Avocatul Poporului, de a asigura punerea in aplicare si respectarea deplina a obligatiilor asumate de Romania dupa adoptarea Legii nr. 30/1994, reluate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana si, general sau special prin celelalte Tratate internationale, inclusiv pentru respectarea hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului date un cauzele impotriva Romaniei.
Potrivit art. 31 din Legea romana nr.590 din 22 decembrie 2003 privind Tratatele [Capitolul III, Sectiunea 1 - Aplicarea tratatelor] toate institutiile publice, inclusiv puterea judiciara si toti agentii publici au obligatia de a respecta Tratatele internationale:
(1)Obligatiile prevazute de tratatele in vigoare se executa intocmai si cu buna-credinta. (2) Aplicarea si respectarea dispozitiilor tratatelor in vigoare reprezinta o obligatie pentru toate autoritatile statului roman, inclusiv autoritatea judecatoreasca, precum si pentru persoanele fizice si juridice romane sau aflate pe teritoriul Romaniei. (3) Guvernul, Ministerul Afacerilor Externe, precum si alte ministere si autoritati ale statului au obligatia de a lua toate masurile necesare pentru aplicarea tratatelor in vigoare, precum si de a controla modul in care se realizeaza acestea. (4) Dispozitiile tratatelor in vigoare nu pot fi modificate, completate sau scoase din vigoare prin acte normative interne ulterioare intrarii lor in vigoare. (5) Prevederile legislative interne nu pot fi invocate pentru a justifica neexecutarea dispozitiilor unui tratat in vigoare. [...]
Intrucat Conventia Europeana a Drepturilor Omului este un Tratat international la care Romania a aderat si pe care l-a ratificat prin Legea nr. 30/1994, iar potrivit art. 20 si 21 din Constitutie, Conventia este de directa si imediata aplicare si se aplica prioritar in fata altor norme interne, intrucat reglementeaza materia drepturilor fundamentale ale omului.
Dupa 1994, adica dupa ratificarea Conventiei CEDO (desi decembrie 1991 adica adoptarea Constitutiei ar trebui sa fie referinta), SIPA trebuia desfiintat, iar intreaga sa arhiva distrusa ori deschisa accesului public reglementat la CNSAS, ori publicata pur si simplu pe internet, ca relicva a comunismului, ca proba a gravelor ingerinte in activitatea procurorilor si a Justitiei si in viața privata a multora; nu-i tarziu nici acum sa devina obiect de studiu pentru cercetatori! Un documentar excelent despre evolutia SIPA (in loc sa fie desfiintata) gasiti pe link: http://www.forumuljudecatorilor.ro/wp content/uploads/Art-3-Forumul-judecatorilor-nr-2-2009.pdf
Fiind vorba de o parte extrem de framantata a istoriei recente a Romaniei, Asociatia 21 Decembrie 1989 este interesata sa cunoasca prin studierea acestor arhive, prioritar si pe deplin mecanismul, metodele si autorii celor mai grave fapte de tergiversare din istoria cazurilor Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Justitiei penale din Romania - tergiversarea fara precedent a dosarelor perioadei infractionale Decembrie 1989 - Iunie 1990 – imprejurare care ar trebui cercetata din oficiu si de catre Parchet in mod distinct, intrucat activitatea acestor grupari de crima organziata nu poate fi trecuta cu vederea intr-un stat de drept.
In asteptarea unei reactii adecvat, cu masuri efective si eficiente, cerut de urgenta si importanta momentului de criza institutionala din Romania si de neincrederea in institutiile datoare sa infaptuiasca Justitia dar si in cele guvernamentale, si, nu in ultimul rand, in scopul delimitarii institutiilor judiciare de trecutul lor tenebros, al distantarii irevocabile a Ministerului Public de Procuratura.
Asociatia 21 Decembrie 1989 - Teodor Maries, personal si Presedinte al Asociatiei
Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei"
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Lăzărică v-așteaptă cu probele 24 May 2017 17:53 +6
# penalu Lăzărică ține capu la cutie 24 May 2017 18:36 +1
# PRIETENII ȘTIU DE CE! 24 May 2017 21:39 +1
# penalu Lăzărică Azorică se crede CULT 25 May 2017 09:33 +1
# Azorică, pentru Mika Plagiatoare (doar 4%) 25 May 2017 09:46 +1
# CAM AȘA-I 25 May 2017 09:57 +1
# Penalu AG n-are habar de CONSTITUTIE 25 May 2017 09:49 0
# Sfîntu Lazăr se roagă... la CNA 25 May 2017 10:06 +1
# Lăzărică somat... 24 May 2017 18:41 0
# dilema lu Lăzărică 25 May 2017 09:24 +1
# Jiji Jmecheru 24 May 2017 19:08 +2
# „Urmează noi arestări” 25 May 2017 10:21 0
# DODI 24 May 2017 20:07 +2
# OMU BINOMULUI 25 May 2017 09:54 0
# Penalu Ciolannis le cîntă în strună 25 May 2017 10:02 +1
# Tica 25 May 2017 07:02 0
# jenant... + penibil 25 May 2017 09:36 +1
# musiu Lazăr le are la cele sfinte 25 May 2017 10:13 0