29 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ANTICARIATELE MAGISTRATURII – Instantele au avut pe rol anul trecut 838 de dosare mai vechi de 10 ani, cu aproape 20% mai multe decat in 2022. Podiumul este ocupat de instantele din circumscriptiile curtilor de apel din Bucuresti, Cluj si Pitesti, cu 219, 152, respectiv 95 de dosare. Instantele militare nu au avut nicio astfel de cauza. ICCJ a inregistrat doar 16 dosare mai vechi de zece ani (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

29 July 2024 15:11
Vizualizari: 714

Inspectia Judiciara – condusa de judecatoarea Roxana Petcu (foto) – a publicat saptamana trecuta Raportul de inspectie privind dosarele mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instantelor judecatoresti in anul 2023.



La nivel national, instantele (Inalta Curte de Casatie si Justitie, curtile de apel, precum si tribunalele si judecatoriile din circumscriptiile CA-urilor) au insumat anul trecut 838 de astfel de cauze, cu 19,71% mai multe decat in 2022, cand numarul lor era de 700.

Pe primele pozitii se situeaza instantele din circumscriptiile curtilor de apel din Bucuresti, Cluj si Pitesti. Astfel, la nivelul CAB au fost inregistrate anul trecut 219 dosare mai vechi de un deceniu, CA Cluj si instantele aferente au avut 152 de astfel de cauze, in timp ce la CA Pitesti, tribunalele si judecatoriile din circumscriptia acestei curti s-au consemnat 95 de spete.

La polul opus, Curtea Militara de Apel si tribunalele militare nu au avut niciun dosar mai vechi de zece ani. Iar aceasta situatie nu dureaza de ieri, de azi, ci inca din 2015, arata datele Inspectiei Judiciare.

Imediat dupa CMA, exista o competitie stransa intre Curtea de Apel Timisoara si Inalta Curte, unde numarul dosarelor mai vechi de 10 ani a fost de 14, respectiv 16.

Daca facem abstractie de CMA si ICCJ (asadar, daca ne raportam doar la curtile de apel), CA Timisoara si instantele arondate ei sunt urmate de curtile de apel din Targu Mures si Bacau (cu tot cu tribunalele si judecatoriile aferente). Aici, la CA Targu Mures si la CA Bacau, dosarele mai vechi de 10 ani se cifreaza la 18, respectiv 17.


Iata raportul IJ (vezi facsimil):


I. Activitatea de monitorizare a dosarelor care inregistreaza o vechime mai mare de 10 ani in sistemul judiciar a constituit o preocupare cu caracter permanent a Inspectiei Judiciare, desfasurata incepand cu anul 2012.

Astfel, in cadrul activitatii Directiei de inspectie pentru judecatori, unul dintre domeniile specifice de activitate cu privire la care s-a exercitat actul de control in anul 2023 a fost reprezentat de continuarea monitorizarii dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instantelor judecatoresti.

Controlul a fost efectuat de inspectorii desemnati prin Ordinul inspectorului-sef nr. 35/28 februarie 2024, referatul intocmit de inspectori fiind atasat prezentului raport.

Verificarile au vizat dosarele pentru care durata totala a procedurii judiciare depaseste 10 ani si care s-au aflat pe rolul instantelor judecatoresti in anul 2023, indiferent de stadiul procedurii, inclusiv dosarele ale caror solutii nu erau definitive la data de 31.12.2023, precum sunt cauzele in care motivarea hotararii judecatoresti se afla in curs, cele aflate in termenul legal de exercitare a cailor de atac sau care urmau a fi inaintate instantei de control judiciar ori altor instante.

Nu au facut obiectul controlului dosarele de insolventa, dosarele in care judecata este suspendata, dosarele care au ca obiect indreptarea erorilor materiale, lamurirea hotararilor, inlaturarea dispozitiilor contradictorii ori a omisiunilor vadite, precum si dosarele avand ca obiect cai extraordinare de atac ce se inregistreaza sub numar nou.

Datele statistice au fost colectate si centralizate prin intermediul aplicatiei https://e-inspectie.inspectiajudiciara.ro.

De asemenea, s-a apreciat necesar a se avea in vedere o analiza comparativa cu situatia din anul precedent.

Aspectele retinute in prezentul Raport de control au fost prezentate detaliat in referatul intermediar intocmit de catre inspectorii judiciari, parte integranta al actului de control.

Din analiza datelor statistice relevare de activitatea de monitorizare, la nivelul intregii tari, se constata o crestere a numarului de dosare mai vechi de 10 ani la majoritatea curtilor de apel, singura curte de apel la care se inregistreaza o scadere a dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rol fiind Curtea de Apel Constanta.

La nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie se constata o scadere a dosarelor de la 20, in anul 2022, la 16 dosare in anul 2023.

Se constata ca, la unele curti de apel, cresterile sunt insemnate; de exemplu Curtea de Apel Cluj cresterea este de 24 de dosare, la Curtea de Apel Pitesti s-a inregistrat o crestere de 17 dosare, iar la Curtea de Apel Galati numarul dosarelor mai vechi de 10 ani a crescut cu 16 dosare, motivele fiind unele de natura obiectiva.

La Curtea Militara de Apel Bucuresti nu au existat dosare mai vechi de 10 ani. La sfarsitul anului 2023, numarul total al dosarelor mai vechi de 10 ani a fost de 838 de dosare, la nivelul tuturor instantelor judecatoresti, mai mare decat cel inregistrat la finele anului 2022, cand existau 700 dosare.

Pe categorii de dosare, din totalul de 838 de dosare, 829 sunt cauze civile, existand numai 9 dosare penale. Dosarele penale de regasesc pe rolul Curtii de Apel Bucuresti (1 dosar), Curtii de Apel Cluj (2 dosare), Curtii de Apel Pitesti (1 dosar),Curtea de Apel Targu Mures (1 dosar) si cate 1 dosar pe rolul Tribunalului Bucuresti, Bistrita Nasaud, Iasi si Buzau.

Numarul total al dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instantelor in 2023 reprezinta un procent de doar 0,026% din totalul de 3.195.229 de cauze aflate pe rol la nivel national in anul 2023. (...)

III. CONCLUZII

1. Din datele expuse in cuprinsul prezentului raport, precum si din referatele anexate rezulta ca in anul 2023 a existat o crestere a numarului de cauze mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instantelor judecatoresti.

Cu toate acestea, numarul acestor dosare ramane scazut si reprezinta, in continuare un procent nesemnificativ (0,026%) din intreaga activitate de judecata desfasurata pe parcursului anului 2023.

2. In general, activitatea instantelor in aceste dosare atesta respectarea normelor de procedura, intarzierile fiind determinate in majoritate covarsitoare de motive obiective cum sunt: administrarea unui probatoriu complex, conduita procesuala a partilor si aparatorilor care nu se prezinta la termenele de judecata si nu isi indeplinesc obligatiile stabilite de instanta in vederea administrarii probelor, neprezentarea martorilor citati, intocmirea rapoartelor de expertiza dispuse in cauza.

3. In situatii punctuale si izolate, au fost identificate motive subiective, grevate in special, pe lipsa de fermitate in adoptarea masurilor procesuale, administrarea probelor in etape, situatie in care, prin raportare la ponderea acestora privind prelungirea duratei de solutionare a cauzei si schimbarea obiectiva a compunerii completelor de judecata, s-a apreciat ca nu se impune la acest moment sesizarea din oficiu a Inspectiei Judiciare.

4. Managementul instantelor a asigurat conditiile necesare pentru realizarea activitatii de judecata in conditii optime, prin monitorizarea periodica cauzelor de acest tip si prin discutii in cadrul sedintelor de invatamant profesional.

5. Continuarea monitorizarii acestui tip de cauze si pentru anul 2024”.

 


Comentarii

# maxtor date 29 July 2024 15:58 +3

impunitate,imunitate,inamovibilitate,de nejudecat -ave Cesar!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.07.2024 – Secretarul de stat in MJ, George Serban, isi face concediul in vila din Grecia a unui judecator ICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva