Asfaltatorul Costel Casuneanu, scapat initial din mainile procurorilor DNA chiar de catre seful anticoruptiei Daniel Morar
Omul de afaceri Costel Casuneanu, acuzat de cumparare de influenta si alte infractiuni asimilate celor de coruptie in dosarul in care a fost arestat senatorul Catalin Voicu, a fost la un pas de a scapa atunci cand se pregatea retinerea sa, dupa ce procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a infirmat ordonanta procurorilor de punere in miscare a actiunii penale impotriva sa. Motivul infirmarii l-a constituit, conform rezolutiei semnate de Morar, „afectarea substantei dreptului la aparare a inculpatului”, pentru ca subalternii sai nu il audiasera pe Casuneanu dupa inceperea urmaririi penale si mai inainte de a declansa actiunea penala impotriva acestuia.
Despre procurorul sef al DNA, Daniel Morar, se stie ca pe vremea cand era procuror la Cluj, a trimis in judecata persoane care au fost achitate si care au castigat la CEDO, prejudiciind astfel statul roman. Poate ca din aceste ratiuni, Daniel Morar a devenit mai atent si a devenit un aparator al acestor drepturi in cursul urmaririi penale. Cu toate acestea, ii mai scapa unele cazuri, pe care avocatii unor inculpati abia asteapta sa le atace in instanta.
Procurorul sef al DNA si-a urecheat subalternii pentru nerespectarea dreptului la aparare
Daniel Morar a infirmat, printr-o rezolutie semnata in data de 29 ianuarie 2010, un act prin care procurorii declansau actiunea penala impotriva omului de afaceri Costel Casuneanu. ”Regele asfaltului” reclamase atitudinea procurorilor de caz, Mariana Alexandru si Lucian Papici, plangandu-se de grava incalcare a dreptului sau la aparare, pentru ca anchetatorii nu au tinut cont de dorinta sa de a da o declaratie in calitate de invinuit si au declansat actiunea penala. Avocatii lui Casuneanu au sustinut ca omul de afaceri isi exprimase in mod explicit dorinta de a da o declaratie, lucru pe care procurorii l-au consemnat, dar l-au ignorat ulterior, trecand direct la faza urmatoare a procesului penal, aceea de a declansa actiunea penala impotriva sa. Ca un adevarat aparator al drepturilor omului, Daniel Morar s-a declarat total de acord cu cererea lui Casuneanu, si a dispus infirmarea ordonantei prin care se pusese in miscare actiunea penala impotriva omului de afaceri. Iata ce spune Daniel Morar, procurorul sef al DNA, in rezolutie: “Se constata ca in speta procurorii de caz au afectat grav substanta dreptului la aparare a inculpatului Costel Casuneanu, prin punerea in miscare a actiunii penale fara a-l audia in prealabil in calitate de invinuit, in conditiile in care acesta a precizat expres ca nu uzeaza de dreptul sau de a nu se autoincrimina, ci doreste sa dea declaratii in cauza. Ca urmare a celor de mai sus, dispun: Admiterea plangerii formulata de inculpatul Casuneanu Costel contra ordonantei de punere in miscare a actiunii penale impotriva sa, emnise de procurori in dosarul 310/P/2009 al Sectiei de Combatere a Coruptiei. Infirm ordonanta de punere in miscare a actiunii penale emise in data de 21.12.2009 in dosarul 310/P/2009”. Admiterea de catre Morar a unei astfel de cereri din partea unui inculpat sau invinuit este cu atat mai bizara cu cat aceasta eroare de procedura este cel mai des invocata in instanta de avocatii celor care sunt cercetati de DNA. Ce motiv sa fi avut procurorul sef al DNA ca sa-i dea dreptate tocmai lui Casuneanu pe aceste considerente si altor invinuiti de la DNA nu?
Casuneanu a mai incercat un truc: a recuzat procurorii
Omul de afaceri Costel Casuneanu s-a mai plans o data la Morar, in cursul anchetei penale, cerandu-i acestuia sa infirme ordonanta de retinere emisa pe numele sau, pe motiv ca procurorii erau incompatibili cu cauza. Concret, Casuneanu a facut o cerere de recuzare a celor doi procurori de caz, Mariana Alexandru si Lucian Papici pentru ca cei doi ar avea un interes direct in cauza. Interesul direct a fost justificat prin faptul ca cei doi nu i-au admis nicio cerere in cursul urmaririi penale, nici in ceea ce priveste apararea, nici cu privire la corectarea anumitor erori de procedura. Mai inainte ca procurorul superior sa fi solutionat cererea de recuzare, anchetatorii Alexandru si Papici au emis ordonanta de retinere pe numele lui Casuneanu. Ca atare, acesta din urma a sustinut ca ordonanta este nelegala, intrucat procurorii nu mai aveau dreptul de a semna niciun act, existand o cerere de recuzare. Daniel Morar insa a respins aceasta sustinere a lui Casuneanu si printr-o alta rezolutie, a dispus respingerea cererii de recuzare inaintata de omul de afaceri. Procurorul sef al DNA a explicat ca, in afara de ordonanta prin care anchetatorii i-au incalcat substanta dreptului la aparare, investigatia a fost facuta in conformitate cu toate prevederile legale, iar interesul direct in cauza, pe care il invoca inculpatul nu a fost probat. De asemenea, superiorul procurorului sef de sectie Lucian Papici a sustinut ca anchetatorii nu i-au respins toate cererile in cursul anchetei penale, ci numai pe acelea care au fost considerate nerelevante pentru desfasurarea procesului penal, sau de natura a tergiversa intr-un mod nejustificat ancheta. Ca atare, Morar a respins si cererea lui Casuneanu de a infirma ordonanta de retinere emisa pe numele sau. Casuneanu este liber la aceasta ora. La Rahova, arestat in cauza, doar senatorul Voicu joaca table ca sa-i treaca timpul.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# pompiliu bota 28 August 2010 18:56 0
De atnci, Morar a început să mai citească!
# Herlea 30 August 2010 13:47 0
Imi puteti explica cum l-a scos DM pe inculpat din mainele procurorilor???