9 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Atac virulent - Seful DNA, Daniel Morar, i-a apostrofat la TVR pe judecatorii supremi: “Unele motivari ale ICCJ sfideaza bunul simt! (...) De aia sunt la ICCJ, sa judece dosare grele, daca voiau sa judece dosare usoare, trebuiau sa stea la judecatorie sau in alta parte!”

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

11 October 2011 18:18
Vizualizari: 5657

Seful DNA, Daniel Morar, le-a aruncat, luni seara, la TVR, judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie vorbe grele: ba ca dubleaza fara sens expertizele, ba ca au dat o solutie ridicola in dosarul lui Miron Mitrea, si ca au reinventat dreptul in momentul in care au retrimis cauza parlamentarului inapoi la DNA, ba ca judecatorii supremi nu judeca repede. Morar s-a intrebat retoric: “Ce fac judecatorii, de ce nu judeca? Sigur ca la Inalta Curte sunt dosare grele, de aia sunt la Inalta Curte, sa judece dosare grele, daca voiau sa judece dosare usoare, trebuiau sa ramana la judecatoria sau in alta parte!”, a rabufnit Morar.Desigur, se vede treaba ca Morar nu s-a intrebat cam cat de repede ar trebui judecata o cauza instrumentata de DNA in care sunt peste 900 de martori ai procurorilor! De apostrofarea sefului DNA nu au scapat nici membrii CSM, care una au spus in campanie si alta fac acum. Reprezentanta Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Viorica Costiniu, a cerut, marti, Plenului CSM, sa verifice daca nu cumva declaratiile lui Daniel Morar au depasit limita admisa de lege sau acestea constituie o abatere disciplinara. In afara de aceasta solicitare, nicio alta organizatie profesionala si nicio institutie nu a reactionat, pentru restabilirea unui echilibru in sistemul judiciar!


Morar: “Judecatorii practic ne dubleaza expertizele!” Seful DNA acuza expertii platiti de inculpati ca nu sunt independenti, tace malc referitor la independenta specialistilor DNA, care sta in pixul sau!

Seful DNA a enumerat toate cauzele prin care “se tergiverseaza”, in opinia sa, judecarea dosarelor, in special cele de mare coruptie. Merita mentionat ca motivele invocate de Morar pentru nesolutionarea dosarelor sunt cam aceleasi pe care le-a invocat, intr-un proiect pe banii Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti si expertul autointitulat anticoruptie, Laura Stefan: exceptia de nelegalitate, de neconstitutionalitate si expertizele admise de judecatori. Morar s-a plans ca: “Judecatorii practic ne dubleaza expertizele!”, explicand faptul ca desi aceste expertize sunt facute inca din faza de urmarire penala, ele sunt admise, la cererea inculpatilor, si in instanta. Mai mult, Morar a si contestat sub aspectul veridicitatii expertizele din instanta: “Expertii sunt platiti de inculati, si va dati seama cum vin acele rezultate: sunt nevinovati, toate sunt bune. In mod normal exista un fond special la instante din care ar trebui sa se plateasca cel putin expertul desemnat de instanta, dar, pe motiv ca nu sunt fonduri alocate, se platesc de inculpat, si aici intervine subiectivismul. Noi facem expertize, sunt multe expertize, de regula judecatorii dubleaza expertizele noastre”. Desigur, Morar a omis sa mentioneze ca de regula, DNA nu face expertize, ci constatari tehnico-stiintifice, intocmite de niste specialisti a caror cariera depinde, in intregime, de dorinta sefului DNA. Prin urmare, daca e sa ne indoim de veridicitatea unei expertize pe motiv ca expertul a fost platit de inculpat, pentru ca statul nu are bani, de ce am considera impartiale si valabile constatarile tehnico-stiintifice ale unor oameni de la DNA? Nici expertizele pe interceptari nu au scapat de critica lui Daniel Morar care a caracterizat o prevedere legala ca fiind “o procedura inventata” si “o moda”. Inculpatii au inventat o noua procedura prin care amana la nesfarsit dosarul, anume contestarea tehnica a interceptarilor. Adica mai nou inculpatii DNA apar in fata judecatorilor si spun: 'Nu-mi recunosc vocea, solicit expertizarea interceptarilor'. Si s-a creat o adevarata moda, si, din pacate, judecatorii trimit toate aceste dosare la expertiza, fara ca macar sa il intrebe pe inculpat ce anume contesta. E o procedura pe care o prevede legea, problema este ca aceste dosare se cam duc la expertiza fara niciun discernamant si in foarte putine cazuri judecatorii intreaba ce anume nu recunosc inculpatii. Si asa am ajuns la experizarea unor dosare care contin 8.000 de interceptari, care pot bloca un institut de expertiza”.

Seful DNA, despre motivarile ICCJ: “sfideaza bunul simt!” CSM-istii, lideri de sindicat in opinia lui Morar

Intrebat daca si acest dosar, recent aparut in presa, in care sunt implicate judecatoarele Gabriela Victoria Birsan si Iuliana Pusoiu, va dura multi ani si va beneficia de “reteaua de sprijin” despre care moderatoarea sustinea ca exista la ICCJ. Morar nu a contestat nicio secunda existenta acestei retele de sprijin, inducand ideea unei conspiratii infractionale la cea mai inalta instanta din Romania. “Problema este mai delicata, pentru a acest proces se va judeca, daca va fi sa se ajunga la acest stadiu, tocmai la instanta la care functioneaza, dar nu e nimic diferit fata de dosarul de anul trecut, cand un alt judecator a fost trimis in judecata. Asteptam rezultatul. Speram sa nu se dovedeasca reteaua de sprijin si pana la urma in acest dosar trebuie sa se ajunga la o solutie”, a spus Morar, dupa care a continuat sa ii acuze pe judecatorii instantei supreme ca nu stiu carte. “Sunt niste dosare mari, trebuie sa se dea niste solutii sau sa asteptam niste termene de prescriptie. Pentru a fi judecator de Inalta Curte, trebuie sa stii, pe langa Codul Penal si cel de Procedura, trebuie sa mai ai niste lecturi, sa stii cum functioneaza unele lucruri in stat. (…) Unele motivari ale ICCJ sfideaza bunul simt”, a acuzat Morar, care a apreciat ca judecatorii care au dispus ca dosarul lui Miron Mitrea sa fie returnat la DNA: “au reinventat dreptul, este absolut ridicola acea solutie, sa ma duc inapoi la Parlament, care Parlament a refuzat cercetarea lui. Eu cred ca legea de promovare la ICCJ ar fi trebuit sa treaca in Parlament, una din variante era macar sa vedem daca stiu carte, si de asta era un examen. Poate ca nu era cea mai fericita varianta de admitere la ICCJ, dar macar asa stiam ca sunt bine pregatiti. Nu e normal ca oamenii care au copmis fapte de coruptie sa scape numai pentru ca a intervenit prescriptia”. Cat despre membrii CSM, seful DNA nu a avut nici aici cuvinte de lauda: “Una este sa fii membru de sindicat si alta este sa fii conducatorul unei institutii si sa iei decizii, atunci (n.n. - in campania electorala pentru CSM) au fost membri de sindicat, acum probabil e mai greu sa ia decizii”.

Sindicalistul” sef al CSM, Horatius Dumbrava e de aceeasi parere cu Morar, in sensul ca magistratii condamnati sa nu mai ia pensie de serviciu. “Ca o coincidenta!”

Intrebat despre declaratiile recente ale ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, cu privire la accesul retelelor infractionale la oamenii din Justitie, Morar a sustinut ca: “In momentul in care ministrul Justitiei a facut aceste declaratii, el nu stia de acest dosar (n.n.- al judecatoarei Gabriela Victoria Birsan). Dar din statistica ultimilor ani, au fost inculpati 40 de magistrati, din care 15 au fost condamnati. Pana acum nu a fost cercetat vreun procuror al DNA pentru savarsirea unei fapte de coruptie, noi nu am formulat alte acuzatii decat cele pe care le-ati vazut, dar una din cele doua doamne judecator a formulat deja cerere de pensionare, in ziua in care s-a inceput urmarirea penala impotriva sa”. Intrebarea este de unde stia Morar ca Iuliana Pusoiu a depus cerere de pensionare? Si-a trimis informatori in CSM sau membrii CSM il informeaza din oficiu cu privire la soarta judecatorilor?Seful DNA nu s-a lasat insa pana nu a precizat ca, in opinia sa, magistratii condamnati nu ar trebui sa mai primeasca pensie de serviciu, in aceeasi zi in care presedintele CSM a sustinut acelasi lucru. Din cei 40 de magistrati, 12 incaseaza pensii de magistrat, care, intr-un fel sau altul, ajung sa depaseasca castigul unui magistrat, si sunt chiar 2 dintre acesti 12 condamnati definitivpentru fapte de coruptie, dar ei beneficiaza de pensie. Legea este interpretabila, dar eu spun ca CSM poate sa le refuze pensionarea ca magistrati, vechiul CSM spune ca nu se poate, atunci eu spun sa modificam legea. Ca o coincidenta, noul CSM are pe ordinea de zi a Plenului asemenea propuinere, nu stiu cine a facut-o, probabil dl presedinte”, a sustinut Morar.

La randul lor, nici judecatorii CAB nu au scapat de criticile procurorului sef al DNA, acesta fiind nemultumit ca in cazul fostului parlamentar Vasile Savu, Curtea de Apel Bucuresti desi a avut cinci luni la dispozitie pentru a se pronunta in recurs, nu a facut-o, lasand dosarul sa ajunga la prescriptie. “Ma intreb daca CSM nu ar putea sa faca o verificare”, a conchis Morar, care a mentionat ca nu are sa-si reproseze mare lucru si ca marele sau regret este ca judecatorii nu au judecat mai repede dosarele transmise de DNA.

 

 

Comentarii

# Justin date 11 October 2011 21:16 +1

Asa este d-le Morar, motivarea judecatorilor in cazurile in care sunt reclamati procurorii DNA sunt de-a dreptul hilare! Solutii date pe motiv ca "faptele nu exista" in conditiile in care nici macar nu au solicitat parchetului dosarul la care se face referire in denunt... Cred ca magistratii de la CEDO sunt uluiti cand citesc aberatiile judecatorilor obedienti puterii...

# DISPERARE PORTOCALIE date 12 October 2011 08:57 +1

Disperare mare in randul portocaliilor! Toti cei patati... nu au incotro lupta pana la ultima suflare ca oamenii lui Gadafi... Dumnezeu e cu poporul!!!! Criza economica vestica si competenta Unuinii Eropene si a FMI, nu va permite portocaliilor suficiente pomeni electorale.. asa ca la urmatoarele alegeri... vor lua calea defunctului PNTCD! Faptul ca au incepuit sa faca POLITIE POLITICA pe FATA!... nici macar nu se mai jeneaza sa dea aparenta unei democratii... e clar.. disperarea mare... TOTI CEI CE SE GANDESC SA COMITA ACTE DE POLITIE POLITICA SA LE INTRE BINE IN CAP.. NU VOR SCAPA NEPEDEPSITI!

# nerespect fata de lege date 12 October 2011 10:55 +2

in jud. Satu Mare legislatia funciara este calcata in picioare de judecatori. Chiar daca nu ai depusa in termen cerere de reconstituire teren,ei te rezolva. Trebuie sa faci o actiune,nici nu conteaza cum,ca ei o definesc cum vor si se pronunta pe ce vor.Am vazut o hoatarare de acest fel,m-am ingrozit si-mi venea sa plec pe o insula pustie.

# Raspunderea judecatorilor date 12 October 2011 10:59 +2

E grav. Ce face Inspectia Judiciara? De ce nu cerceteaza ce se intampla acolo? Nu e prima data cand se intampla .Dar poate nu toti judecatorii din judetul Satu Mare sunt pe langa lege sau impotriva ei. Cei vinovati sa plateasca.

# reconstituire fara cerere depusa date 12 October 2011 12:25 +1

la Acas din Satu Mare se intampla la fel. Chiar daca nu ai depus cerere in termen SE REZOLVA. Instanta trece peste legislatia speciala si-ti reconstituie in nume propriu. Se poate verifica . Acum cred ca e in recurs dar e ca hotarat ,e totul aranjat am auzit.Poate te referi tot la cazul asta ? Mafie mare si mare nerusinare.

# sesizati INSPECTIA JUDICIARA date 13 October 2011 09:47 0

Sesizati Inspectia Judiciara.E foarte grav ce se intampla. Legislatia funciara este speciala.Nu se permite incalcarea ei. Spuneti-i persoanei sa faca la CEDO. Are toate sansele de castig.Sa se indrepte impotriva judecatorilor,primar,prefect,comisii.

# ce sa sesizeze? date 13 October 2011 10:34 +1

Aud bine? Sa sesizeze Inspectia Judiciara? Cu Petre Rosu presedintele comisiei de disciplina? Garoi borat parasit de nevasta? Servil si pasiv fata de oricine cu o oarecare functie?

# tatuka date 12 October 2011 15:01 -1

DNA acum se vede daca e alcatuita din labari sau din procurori cu coaie. Rad toti ca dosarul nu e decat o culegere de barfe? Pai din cauza cui? Din cauza lui Anton Pandrea care le-a informat pe cucuoane (printre care si amanta lui) ca sunt ascultate. Asa ca Pandrea trebuie executat sau anticoruptia e doar un fleac de care poate sa-si bata joc orice pponar batran si chelios.

# tatuka date 12 October 2011 15:02 0

DNA acum se vede daca e alcatuita din labari sau din procurori cu coaie. Rad toti ca dosarul nu e decat o culegere de barfe? Pai din cauza cui? Din cauza lui Anton Pandrea care le-a informat pe cucuoane (printre care si amanta lui) ca sunt ascultate. Asa ca Pandrea trebuie executat sau anticoruptia e doar un fleac de care poate sa-si bata joc orice  pponar batran si chelios.

# A.I. date 12 October 2011 20:39 -1

Felicitarile noastre cele mai sincere sefului D.N.A Daniel Morar. Aveti perfecta dreptate in ceea ce priveste conspiratia infractionala la cel mai inalt nivel,intr-adevar asa este, insa ati omis sa spuneti si restul.In sensul ca ea s-a extins si la celelalte instante,cu precadere C.A.B.Stiti foarte bine ca pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.Cine a sarit la gatul dumneavoastra ; nimeni alta decat Viorica Costiniu.Are domnul Papici plangeri "beton" impotriva acestui magistrat,cu dovezi indubitabile.Daca o trimiteti in judecata,nici un magistrat,chiar corupt,nu va gasi nici o portita sa o scape.Daca doriti sa aflati cat de mare este"conspiratia infractionala" cu nume si prenume si dovezi incontestabile audiatima pe mine.Stiu ca si dumneavoastra stiti mai multe decat ati relatat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.01.2025 – O fosta procuroare s-a plictisit dupa doar 10 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva