5 February 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Atentie! La Camera se vrea votarea unui amendament la Legea referendumului. Guvernul intra in ecuatie cu un Raport la intrebarile Presedintelui, care sa manipuleze mintile electoratului!

Scris de: | pdf | print

25 October 2010 13:26
Vizualizari: 5744

In cursul zilei de marti, 26 octombrie 2010, la Camera Deputatilor urmeaza sa se dea votul final pe propunerea legislativa pentru completarea art. 11, din Legea nr. 3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului. Conform acestei propuneri, ar urma sa apara in actuala lege art.11, indice 1, care suna asa:

Acest amendament ridica suspiciuni si trezeste mai multe intrebari: de ce trebuie sa intre in ecuatia unui referendum un raport al Executivului, care este putere distincta in structura de existenta a statului? Are nevoie Presedintele Romaniei, oricare ar fi el, Traian Basescu sau altcineva, de explicarea intrebarii sau intrebarile catre electorat, explicare care sa vina din partea Guvernului dupa ce vor face o compilare intre viziunea sustinatorilor si adversarilor referendumului? O astfel de „explicatie data de Guvern nu ar putea constitui decat o fina si perversa manipulare a oamenilor care ar vota problema ridicata la referendum si care tine de siguranta nationala. Prin acest amendament, seful statului, in mana caruia sta destinul premierului, nu poate avea interesele decimate de un raport nefavorabil la intrebarea pusa prin referendum electoratului. Ca atare, modificarea legislativa care priveste intocmirea unui raport de catre Guvern la intrebarea Presedintelui este pregatit pentru a aburi mintile electoratului.

Pe de alta parte, in propunerea legislativa sunt introduse si alte modificari la textul initial. Iata care sunt acestea, introduse de Comisia juridica pentru a fi supuse aprobarii, marti, in Camera Deputatilor: ”Raportul explicativ prevazut la alin. (1) va prezenta, in maniera echilibrata, punctele de vedere ale sustinatorilor si adversarilor problemei supuse referendumului. In vederea intocmirii acestuia este obligatorie solicitarea unui punct de vedere din partea Parlamentului Romaniei, Avocatului Poporului si, dupa caz, a altor autoritati ale administratiei publice centrale precum si prezentarea punctelor de vedere emise de persoane juridice si fizice care doresc sa-si exprime pozitia cu privire la problema supusa referendumului national. Dupa intocmire, raportul explicativ se publica, cu respectarea termenului prevazut la alin. (1), in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Raportul explicativ va fi expediat, prin grija Guvernului, tuturor cetatenilor cu drept de vot la referendumul national, astfel incat acestia sa il primeasca cu cel mult 15 zile inaintea datei stabilite de catre Presedintele Romaniei pentru desfasurarea referendumului. (5) Raportul explicativ trebuie sa fie accesibil in toate limbile minoritatilor nationale recunoscute in Romania, in conditiile prevazute la alin. (3).

Va imaginati ce nebunie ar fi? Romania are la ora actuala peste 18.265.000 de alegatori. La fiecare dintre acestia ar trebui sa ajunga acest raport. Pe ce cale? Nu este specificat. Dealtfel, in cuprinsul propunerii legislative nu se face trimitere nici la sursa de finantare a cheltuielilor impuse de aceasta prevedere. Sa presupunem ca toate cheltuielile de multiplicare si traducere in limbile tuturor minoritatilor din Romania ar fi suportate de Guvern. Sau de Presedintie. Asta ar insemna bani multi de la buget. Si asta in situatia in care tara geme sub povara saraciei, a salariilor micsorate intr-o maniera de-a dreptul nesimtita si intr-un moment in care Romania s-a indatorat mai mult decat a facut-o vreodata in toata istoria sa.

Comentarii

# florea date 26 October 2010 05:52 +1

mari smecheri baietii destepti! :D :eek:

# prostanacu date 26 October 2010 19:54 +1

mai aveti rabdare, mai sunt inca 4 ani. i

# adrian cel rau date 26 October 2010 22:46 +1

Acelasi sistem se foloseste cu succes de catre Elvetia si Lichtenstein, cu unica diferenta a numarului de decidenti(liberalii din Vaduz au protestat impotriva noilor prerogative ale principelui Hans - Albert II, alese constitutional prin referendum).Eu voi adauga aici si tema conexa a obligativitatii votului, asa cum exista la greci.
Poporul are o legitimitate mai mare in sistemul referendar decat in cel clasic, al reprezentativitatii.
Ca sa fiu "rau", pot carcoti ca demersul tau este invidios fata de capacitatea de influentare a puterii. Opozitia nu are aceleasi scopuri?
Sa nu mai plangem, deci, de dragul bietului si iubitului popor!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.02.2025 – Demonstratie de normalitate in dosarul Nordis

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva