AVIZ PROCURORILOR POLITICI – Laura Kovesi si Horia Selaru au fost chemati in judecata civila de jurnalistul Ion Cristoiu pentru ca intr-un rechizitoriu din 2012 au insinuat ca a beneficiat de banii furati de Vintu de la FNI. Ion Cristoiu nu are nicio calitate in dosar, nici macar de martor, desi a fost prezentat presei intr-o „schema infractionala”. Cristoiu cere daune de 50.000 lei (Actiunea)
A devenit o moda in ultimii ani ca anumiti procurori suspecati de partizanate politice sa incerce sa compromita diverse persoane, incluzand nume ale acestora, ori stenograme ale unor convorbiri interceptate, in diferite dosare in care nu acestia sunt invinuti, inculpati sau martori. Astfel, in numeroase dosare cu nume sonore se fac trimiteri la persoane (de regula jurnalisti si oameni de afaceri) fara nicio legatura cu cauza, se publica interceptari din viata privata, ori se fac acuzatii grave din punct de vedere al impactului pe care aceste informatii le au odata ajunse in spatiul public. Cum rechizitoriile ajung la presa, aparitia unor asemenea informatii produce fara indoiala insemnate prejudicii de imagine persoanelor vizate, a caror nume nu ar fi trebui sa apara in respectivele dosare si care nu au cum sa se apere in fata unor asemenea acuze formulate de institutii publice, pentru ca nici macar nu sunt parti in dosare. Legea penala prevede ca un rechizitoiu trebuie sa se limiteze la persoanele care au legatura cu fapta si nicidecum sa acuze sau sa creeze suspiciuni fara de perso ane care nu au nicio calitate in dosar.
Jurnalistul Ion Cristoiu a fost si el tinta unui astfel de dosar instrumentat de procurorul Horia Valentin Selaru, care a emis rechizitoriul in cazul Vintu-FNI si fostul Procuror General al Romaniei, Laura Kovesi, cea care a verificat rechizitoriul. Amintim ca procurorii Kovesi si Selaru au fost facuti colonei sub regimul Basescu, pe nemeritate, de catre fostul ministru al Apararii Gabriel Oprea, gradele acestora fiindu-le retrase recent de actualul sef al MApN.
In actul de acuzare emis in septembrie 2012, afaceristul Sorin Vintu a fost trimis in judecata pentru fraudele de la FNA. Pana aici toate bune si normale, insa jurnalistul Ion Cristoiu s-a trezit ca este nominalizat in rechizitoriu, el si Editura Ion Cristoiu, ca fiind beneficiari ai unor sume de bani furate de Vintu. Nominalizarea a fost facuta negru pe alb, inclusiv pe o „schema infractionala” intocmita de anchetatori in care apar numele mai multor persoane fara legatura cu cauza, printre care si Mihai Tatulici. Jurnalistul Ion Cristoiu dezminte categoric faptul ca e implicat in vreo frauda de la FNI, si demonstreaza ca aparitia numelui sau, si mediatizarea negativa care i s-a facut dupa publicarea in presa a rechizitoriului, i-au creat grave prejudicii.
In premiera, Ion Cristoiu, asistat de avocata Graziela Barla, i-a chemat in judecata civila pe procurorii Laura Codruta Kovesi si Horia Valentin Selaru, alaturi de PICCJ ca parte responsabila civilmente, pentru fapte cauzatoare de prejudicii, in baza noilor prevederi ale Covului civil in materie, carora le solicita daune de 50.000 lei pentru prejudiciul creat.
Cum vor justifica Kovesi si Selaru acuzatiile aduse unor persoane fara calitate in dosar?
Publicam in continuare actiunea civila depusa in instanta impotriva procurorilor Kovesi si Selaru:
«Subsemnatul CRISTOIU ION, domiciliat in Bucuresti..... cu domiciliul ales la Cabinet de avocatura «Graziela Barla» din Bucuresti, str. Baniei nr. 1, et. 4, ap. 7, sector 3, unde rog a fi indeplinite procedurile de citare, formulez
Cerere de chemare in judecata
impotriva:
-VALENTIN HORIA SELARU, pe care va rog sa il citati la adresa locului de munca, si anume la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia de urmarire penala si criminalistica, Bucuresti, b-dul Libertatii nr. 12 sector 5,
-LAURA CODRUTA KOVESI, fost procuror general, pe care va rugam sa o citati la adreasa din Bucuresti, b-dul Libertatii nr. 12, sector 5, la fostul sau loc de munca, urmand a face demersuri pentru a indica actualul sau domiciliu;
-PARCHETULUI DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE, prin procuror general, cu sediul in Bucuresti, b-dul Libertatii nr. 12 sector 5,
pentru ca prin hotararea ce o veti pronunta sa dispuneti obligarea acestora la plata sumei de 50.000 lei reprezentand prejudiciul creat ca urmare a includerii, fara temei, a numelui meu intr-un rechizitoriu al unei persoane inculpate si al publicarii acelor parti din rechizitoriu care ma privesc prin intermediul mass-mediei.
Totodata, solicit obligarea paratilor, in solidar, la plata cheltuielilor de judecata pe care le voi face cu solutionarea prezentei cauze.
In fapt:
La data de 24 septembrie 2012, in presa din Romania a fost facut public faptul ca numele subsemnatului figureaza in rechizitoriul intocmit de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica – pe numele lui Sorin Ovidiu Vintu, cercetat pentru mai multe infractiuni de delapidare si spalare de bani si trimis in judecata.
Agentiile de presa care au intrat in posesia Rechizitoriului de la Pachetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si al comunicatului de presa al acestei institutii – in principal Mediafax – au publicat fragmente din acest inscris oficial, cu mentiunea ca: «Procurorii arata in rechizitoriu ca Sorin Ovidiu Vintu s-a folosit de operatiuni economice pentru a ascunde banii obtinuti din delapidarea FNI, sumele incasate fiind trecute prin firmele sale si prin alte firme».
Astfel, la fila 26 din Rechizitoriu (cap. I.2.17 intitulat Beneficiile obtinute de Vintul Sorin Ovidiu si modul de alocare al acestora), apare urmatoarea formulare care lasa loc, in mod neintemeiat, oricaror interpretari si speculatii la adresa mea - fiind evident ca la data constituirii editurii Cristoiu nu aveam cum sa stiu care era provenienta fondurilor lui Vintu si ca, daca lucrurile ar fi stat altfel, Parchetul ar fi demonstrat acest lucru, ceea ce nu a putut insa face, un rationament de bun simt juridic indicand faptul ca nu am participat in nici un fel la vreun demers infractional:
«Pe langa aceste incasari din conturile FNI, Vintu Sorin Ovidiu a mai beneficiat si de sume … provenite din rascumparari virate in contul sau … de … 3. Sov Invest SA, din comisionul de administrare …b) 16.03.1999 SOV Invest SA a incasat de la FNI suma de … rol din care a virat GELSOR SA suma de … GELSOR SA a virat suma de 1,3 miliarde rol in contul lui Vintu Sorin Ovidiu, care a virat suma de 980 milioane rol la Editura Cristoiu SA, reprezentand aport la capital pentru Vintu Sorin Ovidiu – 670 milioane rol, Cristoiu Ion – 300 milioane rol si Popa Nicolae – 10 milioane rol.
Rechizitoriul concluzioneaza ca «Banii astfel obtinuti au fost folositi, printre altele, pentru aportul de capital la Editura Cristoiu, plata partilor sociale cesionate de Mihai Tatulici Production SA, cumpararea de la Mircea Dinescu a actiunilor la Catavencu SA, achizitionarea mai multor imobile si terenuri, precum si pentru sponsorizari, in 1998 si 1999, printre beneficiari fiind UFC Rapid, Fundatia Open Romania, International Herald Tribune si Federatia Romana de Atletism.»
Rechizitoriul, semnat de procuror sef sectie VALENTIN HORIA SELARU de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost intocmit de catre acesta, potrivit datei de pe prima sa fila, la 24.09.2012 iar cele 192 de file ale acestuia au fost verificate in aceeasi zi, 24.09.2012, sub aspectul legalitatii si temeiniciei, in temeiul art. 264 alin. 3 si 4 Cod procedura penala, de catre procurorul general de la acea data, doamna LAURA CODRUTA KOVESI, in exercitarea atributiilor sale de serviciu
In urma lecturarii continutului acestui Rechizitoiu de catre subsemnatul, a rezultat ca nu am nici o calitate din cele prevazute de art. 23 si 24 Cod procedura penala si ca nu am fost citat nici macar in calitate de martor in aceasta cauza, potrivit art. 78 Cod procedura penala.
De altfel, aceasta concluzie mi-a fost intarita de continutul adresei nr. 6236/II/7/2012 a Pachetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – sectia de urmarire penala si criminalistica – din care rezulta faptul ca subsemnatul nu am format obiectul cercetarilor in dosarul invocat.
Prin urmare, au fost incalcate prevederile legii, rechizitoriul trebuind sa se limiteze, potrivit art. 263 alin 1 Cod procedura penala, la fapta si persoana pentru care s-a efectuat urmarirea panala, el trebuind sa cuprinda (in acceptiunea alin. 2 al aceluiasi articol) numele si prenumele persoanelor care trebuie citate in instanta, cu indicarea calitatii lor in proces (…)
In aceste conditii:
- incuderea neintemeiata a numelui meu in acest rechizitoriu, intr-o forma care poate da nastere la interpretari si sanctiuni cu conotatii cel putin morale,
- alaturarea numelui meu celui al inculpatului fara ca eu sa am vreo calitate procesuala care sa justifice acest lucru,
- confirmarea legalitatii rechizitoriului de catre procurorul general, in exercitarea atributiior sale,
- prezentarea in presa, ca urmare a preluarii ei din rechizitoriu, a unei scheme sofisticate ce cuprinde numele Editurii «Cristoiu» (inscris al carei rol este acela de a demonstra modul in care s-au pierdut banii FNI) fara a se fi demonstrata insa vreo participare din partea mea la activitatea infractionala de care este acuzat Sorin Ovidiu Vintu in aceasta cauza (instigare la infractiunea de delapidare, spalare a banilor),
Imi creaza un prejudiciu incomensurabil si absolut nejustificat, aduce atingere demnitatii persoanei mele, imaginii mele publice.
O simpla lectura a doar comentariilor de pe paginile – inclusiv cele on-line, ale cvasi-totalitatii publicatiilor confirma acest lucru si modul in care opinia publica a perceput mesajul transmis de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie catre si prin intermediul mass mediei.
Prin raportare la argumentele de mai sus, apreciez ca sunt intrunite elementele constitutive ale raspunderii civile delictuale deoarece fapta exista, a fost savarsita in cunostinta de cauza de catre cei doi parati, persoane fizice, care au incalcat legea, fapta mi-a produs un prejudiciu de imagine si a adus atingere demnitatii persoanei mele, iar legatura de cauzalitate dintre acest prejudiciu si fapta este evidenta, eu fiind supus oprobiului public, prin intermediul mass-media, ca urmare a acestei situatii create de catre cei doi parati.
In drept: art. 72, 73 Cod civil, raportate la art. 74 lit. f si h Cod civil; art. 219, 220 Cod civil, art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Probatoriu: inscrisuri, martori, interogatoriul paratilor si orice alta proba se va dovedi utila cauzei sau care va reisi din dezbateri.»
*Cititi aici actiunea civila a jurnalistului Ion Cristoiu
*Cititi aici schema procurorilor PICCJ in care s-a indicat si numele editorii lui Ion Cristoiu
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# base 15 November 2012 17:02 +14
# Av. Catalin Racaceanu 15 November 2012 17:52 +13
# MIHAI 2 16 November 2012 17:32 +1
# MIHAI 2 16 November 2012 17:33 0
# BERCEA MONDIAL: ,, manvra lu frații miei....,, 17 November 2012 16:32 0
# gogu 15 November 2012 17:03 +12
# Dan 15 November 2012 17:21 +13
# dankh 15 November 2012 19:15 +9
# Alexandru Kiss 15 November 2012 21:33 +8
# DOREL 16 November 2012 09:20 0
# cucu bau 15 November 2012 22:38 -3
# marian 15 November 2012 23:28 -5
# Pixi 15 November 2012 23:35 +7
# lili 16 November 2012 06:05 +2