BANII INAPOI – Desteptii codurilor au gandit si redactat anapoda pana si separarea functiilor judiciare. CCR a indreptat eroarea de abecedar procesual penal din cuprinsul art. 3 CPP, statuand ca judecatorul de camera preliminara e incompatibil sa judece fondul. Pentru aceasta ultima absurditate, dar si pentru alte 25 de gogomanii din NCPP, autorii au incasat din bani publici nu mai putin de 1,44 milioane lei, net. Cititi Codul neconstitutional (Lista)
Curtea Constitutionala a statuat recent ca judecatorul de camera preliminara care dispune inceperea judecatii, trimitand dosarul spre repartizare aleatorie, nu poate solutiona fondul cauzei. Este vorba despre decizia de joi, 16 iulie 2015, prin care CCR a constatat o solutie legislativa neconstitutionala in cuprinsul art. 3 alin. (3) teza a II-a din Codul de procedura penala, stabilind ca, in materia plangerii impotriva actelor de urmarire penala, functia de verificare a legalitatii trimiterii ori netrimiterii in judecata nu este compatibila cu functia de judecata, intrucat se incalca dreptul la un proces echitabil si principiul potrivit caruia justitia este unica, impartiala si egala pentru toti.
Aceasta ultima decizie de neconstitutionalitate scoate la lumina poate cea mai mare gafa comisa de legiuitor, de la intrarea in vigoare a NCP si NCPP. Sa nesocotesti drepturile fundamentale ale omului si Constitutia tarii prin felul in care ai conceput o norma procesual penala elementara, de abecedar, care vizeaza insasi separarea functiilor judiciare, este o contraperformanta greu de egalat a membrilor comisiilor care au lucrat la elaborarea proiectelor de lege pentru noile coduri - penal si de procedura penala. Iar asta, in conditiile in care neconstitutionalitatea art. 3 alin. (3) teza a II-a Cpp se adauga altor 25 de dispozitii procesual penale care au picat, pana acum, testul de constitutionalite: art. 211, art. 212, art. 213, art. 214, art. 215, art. 216, art. 217, art. 222, art. 223 alin. (2) – sintagma „o infractiune de trafic de stupefiante”, art. 335 alin. (4), art. 341 alin. (5), art. 341 alin. (10), art. 344 alin. (4), art. 345 alin. (1), art. 346 alin. (1), art. 347 alin.(3), art. 374 alin. (7) teza a II-a, art. 431 alin. (1), art. 459 alin. (2), art. 484 alin. (2), art. 488, art. 488/4 alin. (5), art. 549/1 alin. (2), art. 549/1 alin. (3), art. 549/1 alin. (5). Alte sesizari si exceptii privind neconstitutionalitatea unor articole din Noul Cod de procedura penala se afla pe rolul CCR, spre solutionare.
Redactarea defectuoasa a dispozitiilor art. 3 alin. (3) Cpp are efecte catastrofale in practica
Si daca tot am amintit de separarea puterilor judiciare, sa dam si un exemplu practic, de notorietate, pentru a intelege mai bine absurdul gandirii desteptilor codurilor: cazul Mariana Rarinca.
In acest dosar, judecatorul Andi Malaliu de la Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat pe legalitatea si temeinicia arestarii preventive in sensul mentinerii masurii, semnand incheierea din 3 iulie 2014 (click aici) in calitate de "Judecator de Drepturi si Libertati" (vezi facsimil), apoi, din postura de judecator de camera preliminara, a trimis cauza spre judecare in prima instanta (prin incheierea din 26.08.2014), pentru ca ulterior - incalcand, practic, spiritul art. 64 alin. (4) Cpp - tot el sa examineze dosarul "Rarinca" in calitate de judecator de fond, dand acea sentinta de condamnare din 18.12.2014. Toate solutiile judecatorului de drepturi si libertati, de camera preliminara si de fond Andi Malaliu s-au dovedit strambe, stim bine, pensionara acuzata pe nedrept de santaj de sefa ICCJ Livia Stanciu si retinuta abuziv de subordonatii sefei DNA Laura Codruta Kovesi fiind in cele din urma achitata definitiv de Curtea de Apel Bucuresti, prin decizia din 20.05.2015 a judecatorilor Risantea Gagescu si Damian Dolache. Mai putea judecatorul Andi Malaliu sa-si acopere singur propriile solutii gresite, printr-o sentinta de asemenea gresita, daca ar fi existat o justa separare a puterilor judiciare in sensul impiedicarii judecatorului de camera preliminara, care se mai si pronunta pe arestarea preventiva, sa judece fondul cauzei?
Desteptii codurilor au incasat 1.447.858 lei net pentru elaborarea NCP si NCPP
Altfel, pentru conceperea si redactarea NCP si NCPP, s-au achitat din buzunarele cetatenilor sute de mii de euro. Potrivit Ministerului Justitiei (vezi tabelul din facsimil), pentru noile coduri in materie penala s-au platit din bugetul de stat 1.447.858 lei (net), dintre care peste 1.1 milioane lei pentru elaborarea codului cu cele mai multe probleme de constitutionalitate - anume, Codul de procedura penala (829.729 lei pentru elaborarea proiectului Codului de procedura penala si 275.577 lei pentru elaborarea proiectului legii de punere in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala).
Pentru ca s-a ajuns la un numar atat de mare de dispozitii procesual penale neconstitutionale (26), Lumeajustitiei.ro a elaborat un „Cod neconstitutional de procedura penala”.
Va prezentam in continuare “Codul neconstitutional de procedura penala”:
PARTEA GENERALA
TITLUL I Principiile si limitele aplicarii legii procesuale penale
ART. 3 Separarea functiilor judiciare
(1) In procesul penal se exercita urmatoarele functii judiciare:
a) functia de urmarire penala;
b) functia de dispozitie asupra drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei in faza de urmarire penala;
c) functia de verificare a legalitatii trimiterii ori netrimiterii in judecata;
d) functia de judecata.
(2) Functiile judiciare se exercita din oficiu, in afara de cazul cand, prin lege, se dispune altfel.
(3) In desfasurarea aceluiasi proces penal, exercitarea unei functii judiciare este incompatibila cu exercitarea unei alte functii judiciare, cu exceptia celei prevazute la alin. (1) lit. c), care este compatibila cu functia de judecata.
SECTIUNEA a 3-a Controlul judiciar
ART. 211 - Conditii generale
ART. 212 - Luarea masurii controlului judiciar de catre procuror
ART. 213 - Calea de atac impotriva masurii controlului judiciar dispuse de procuror
ART. 214 - Luarea masurii controlului judiciar de catre judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata
ART. 215 - Continutul controlului judiciar
ART. 216 - Conditii generale
ART. 217 - Continutul cautiunii
SECTIUNEA a 5-a Arestul la domiciliu
ART. 222 - Durata arestului la domiciliu
SECTIUNEA a 6-a Arestarea preventiva
ART. 223 - Conditiile si cazurile de aplicare a masurii arestarii preventive
(2) Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata si daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit (...) o infractiune de trafic de stupefiante, (...) si, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor imprejurari privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica.
PARTEA SPECIALA
CAPITOLUL VI Reluarea urmaririi penale
ART. 335 - Reluarea in caz de redeschidere a urmaririi penale
(4) Redeschiderea urmaririi penale este supusa confirmarii judecatorului de camera preliminara, in termen de cel mult 3 zile, sub sanctiunea nulitatii. Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului, asupra legalitatii si temeiniciei ordonantei prin care s-a dispus redeschiderea urmaririi penale. Incheierea judecatorului de camera preliminara este definitiva.
CAPITOLUL VII Plangerea impotriva masurilor si actelor de urmarire penala
ART. 341 - Solutionarea plangerii de catre judecatorul de camera preliminara
(5) Judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor.
(...)
(10) Contestatia se depune la judecatorul care a solutionat plangerea si se inainteaza spre solutionare judecatorului de camera preliminara de la instanta ierarhic superioara ori, cand instanta sesizata cu plangere este Inalta Curte de Casatie şi Justitie, completului competent potrivit legii, care se pronunta prin incheiere motivata, fara participarea procurorului si a inculpatului, putand dispune una dintre urmatoarele solutii:
a) respinge contestatia ca tardiva, inadmisibila ori, dupa caz, ca nefondata si mentine dispozitia de incepere a judecatii;
b) admite contestatia, desfiinteaza incheierea si rejudeca plangerea potrivit alin. (7) pct. 2, daca exceptiile cu privire la legalitatea administrarii probelor ori a efectuarii urmaririi penale au fost gresit solutionate.
TITLUL II Camera preliminara
ART. 344 - Masurile premergatoare
(2) Copia certificata a rechizitoriului si, dupa caz, traducerea autorizata a acestuia se comunica inculpatului la locul de detinere ori, dupa caz, la adresa unde locuieste sau la adresa la care a solicitat comunicarea actelor de procedura, aducandu-i-se totodata la cunostinta obiectul procedurii in camera preliminara, dreptul de a-si angaja un aparator si termenul in care, de la data comunicarii, poate formula in scris cereri si exceptii cu privire la legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala. Termenul este stabilit de catre judecatorul de camera preliminara, in functie de complexitatea si particularitatile cauzei, dar nu poate fi mai scurt de 20 de zile.
(3) in cazurile prevazute de art. 90, judecatorul de camera preliminara ia masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu si stabileste, in functie de complexitatea si particularitatile cauzei, termenul in care acesta poate formula in scris cereri si exceptii cu privire la legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala, care nu poate fi mai scurt de 20 de zile.
(4) La expirarea termenelor prevazute la alin. (2) şi (3), judecatorul de camera preliminara comunica cererile si exceptiile formulate de catre inculpat ori exceptiile ridicate din oficiu parchetului, care poate raspunde in scris, in termen de 10 zile de la comunicare.
ART. 345 - Procedura in camera preliminara
(1) Daca s-au formulat cereri si exceptii ori a ridicat din oficiu exceptii, judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra acestora, prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea procurorului si a inculpatului, la expirarea termenului prevazut la art. 344 alin. (4).
ART. 346 - Solutiile
(1) Judecatorul de camera preliminara hotaraşte prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea procurorului si a inculpatului. incheierea se comunica de indata procurorului şi inculpatului.
ART. 347 - Contestatia
(3) Dispozitiile art. 343 - 346 se aplica in mod corespunzator.
CAPITOLUL II Judecata in prima instanta
SECTIUNEA 1 Desfasurarea judecarii cauzelor
ART. 374 - Aducerea la cunostinta a invinuirii, lamuriri si cereri
(7) Probele administrate in cursul urmaririi penale si necontestate de catre parti nu se readministreaza in cursul cercetarii judecatoresti. Acestea sunt puse in dezbaterea contradictorie a partilor si sunt avute in vedere de instanta la deliberare.
CAPITOLUL V Caile extraordinare de atac
SECTIUNEA 1 Contestatia in anulare
ART. 431 - Admiterea in principiu
(1) Instanta examineaza admisibilitatea in principiu, in camera de consiliu, fara citarea partilor.
SECTIUNEA a 3-a Revizuirea
ART. 459 - Admiterea in principiu
(2) Admisibilitatea in principiu se examineaza de catre instanta, in camera de consiliu, fara citarea partilor.
TITLUL IV Proceduri speciale
CAPITOLUL I Acordul de recunoastere a vinovatiei
ART. 484 - Procedura in fata instantei
(2) Instanta se pronunta asupra acordului de recunoastere a vinovatiei prin sentinta, in urma unei proceduri necontradictorii, in sedinta publica, dupa ascultarea procurorului, a inculpatului si avocatului acestuia, precum si a partii civile, daca este prezenta.
ART. 488 - Calea de atac
(1) Impotriva sentintei pronuntate potrivit art. 485, procurorul si inculpatul pot declara apel, in termen de 10 zile de la comunicare.
(2) Impotriva sentintei prin care acordul de recunoastere a fost admis, se poate declara apel numai cu privire la felul si cuantumul pedepsei ori la forma de executare a acesteia.
(3) La solutionarea apelului se citeaza inculpatul.
(4) Instanta de apel pronunta una dintre urmatoarele solutii:
a) respinge apelul, mentinand hotararea atacata, daca apelul este tardiv sau inadmisibil ori nefondat;
b) admite apelul, desfiinteaza sentinta prin care acordul de recunoastere a fost admis numai cu privire la felul si cuantumul pedepsei sau la forma de executare a acesteia si pronunta o noua hotarare, procedand potrivit art. 485 alin. (1) lit. a), care se aplica in mod corespunzator;
c) admite apelul, desfiinteaza sentinta prin care acordul de recunoastere a fost respins, admite acordul de recunoastere a vinovatiei, dispozitiile art. 485 alin. (1) lit. a) si art. 486 aplicandu-se in mod corespunzator.
CAPITOLUL I/1 Contestatia privind durata procesului penal
ART. 488/4 - Procedura de solutionare a contestatiei
(5) Contestatia se solutioneaza prin incheiere, in camera de consiliu, fara participarea partilor si a procurorului.
CAPITOLUL IX Procedura de confiscare sau desfiintare a unui inscris in cazul clasarii
ART. 549/1 - Procedura de confiscare sau desfiintare a unui inscris in cazul clasarii
(1) In cazul in care procurorul a dispus clasarea sau renuntarea la urmarirea penala si sesizarea judecatorului de camera preliminara in vederea luarii masurii de siguranta a confiscarii speciale sau a desfiintarii unui inscris, ordonanta de clasare, insotita de dosarul cauzei, se inainteaza instantei careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta, dupa expirarea termenului prevazut la art. 339 alin. (4) ori, dupa caz, la art. 340 sau dupa pronuntarea hotararii prin care plangerea fost respinsa.
(2) Judecatorul de camera preliminara comunica persoanelor ale caror drepturi sau interese legitime pot fi afectate o copie a ordonantei, punandu-le in vedere ca in termen de 10 zile de la primirea comunicarii pot depune note scrise.
(3) Dupa expirarea termenului prevazut de alin. (2), judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra cererii prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea procurorului ori a persoanelor prevazute la alin. (2), putand dispune una dintre urmatoarele solutii:
a) respinge propunerea si dispune, dupa caz, restituirea bunului ori ridicarea masurii asiguratorii luate in vederea confiscarii;
b) admite propunerea si dispune confiscarea bunurilor ori, dupa caz, desfiintarea inscrisului.
(4) in termen de 3 zile de la comunicarea incheierii, procurorul si persoanele prevazute la alin. (2) pot face, motivat, contestatie. Contestatia nemotivata este inadmisibila.
(5) Contestatia se solutioneaza de catre instanta ierarhic superioara celei sesizate ori, cand instanta sesizata este Inalta Curte de Casatie si Justitie, de catre completul competent potrivit legii, care se pronunta prin incheiere motivata, fara participarea procurorului si a persoanelor prevazute la alin. (2), putand dispune una dintre urmatoarele solutii:
a) respinge contestatia ca tardiva, inadmisibila sau nefondata;
b) admite contestatia, desfiinteaza incheierea si rejudeca propunerea potrivit alin. (3).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Un om scarbit 19 July 2015 12:52 +8
# DOREL 20 July 2015 09:44 +2
# mama omida 24 July 2015 10:30 +1
# Lex6 24 July 2015 12:26 +1
# Necinstiti 19 July 2015 23:56 +8
# Al doilea cetatean SCARBIT 20 July 2015 12:10 +3
# Sa raspunda fiecare! 20 July 2015 23:19 0
# Petrut 20 July 2015 19:45 0
# mari 20 July 2015 19:56 +1
# Petrut 20 July 2015 20:07 0
Citeza pe mari
# mari 20 July 2015 20:15 0
# Petrut 20 July 2015 20:49 0
# pe bune? 20 July 2015 22:00 +1
# santinela 21 July 2015 08:29 +1