Bilant in mov la PICCJ. Presedintele Basescu nu vede inca lucrurile in roz, dar ”e un inceput” si i-a asigurat pe procurori ca sefii care vor fi numiti la DNA si PICCJ in toamna vor putea sa-si faca echipa pe care o vor. Seful statului e fericit de arestarile din randul magistratilor!
Bilantul Ministerului Public pe anul 2011 este, ca in fiecare an de mandat al procurorului general Codruta Kovesi (foto), singurul care are loc la sediul altei institutii, adica la Institutul National de Statistica, fara a fi urmat de o conferinta de presa, ca la DIICOT sau DNA. Si asta pentru ca, intr-o sala plina ochi de procurori si sefi de structuri din toata tara, sa se prezinte statistica in fata sefului statului, Traian Basescu, a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a presedintelui CSM, Alina Ghica, a sefului CCR, Augustin Zegrean si a sefului SRI, George Maior, fara ca ziaristii sa mai puna intrebari. Toate doamnele prezente la bilant au ales vestimentatii de sarbatoare si asta pentru ca bilantul a coincis cu Ziua Femeii. Primirea invitatilor de marca a fost facuta de prim -adjunctul Marius Iacob, de seful Sectiei de urmarire penala, Valentin Selaru si de Codrut Olaru, seful DIICOT, iar presa a intrat pe alta usa, prin filtrul SPP.
La bilantul Parchetului General, seful statului a laudat activitatea din ultimii sase ani a procurorului general Laura Codruta Kovesi, a dat asigurari ca magistratii sunt independenti si s-a declarat fericit ca in ultima perioada au dovedit apetit pentru a face curatenie si in interiorul sistemului judiciar, aluzia fiind la arestarile procurorilor si judecatorilor din ultima perioada de timp.
Procurorul general al Romaniei a avut un discurs la obiect, aratand care au fost marile reusite ale Ministerului Public in anul 2011. Codruta Kovesi a subliniat ca situatia resurselor umane este si acum o problema, intrucat ”este extrem de dificil sa iti desfasori activitatea cand schemele de personal sunt practic cele de acum 20 de ani, iar peste 450 de posturi sunt in continuare vacante. Discutam foarte mult despre marirea schemelor, insa de sase ani nu reusim sa ocupam posturile vacante”. Procurorul general a mai punctat urmatoarele aspecte:
-
Volumul de activitate este, in continuare, repartizat inegal. De aceea, desfiintarea unitatilor mici de parchet trebuie sustinuta. Exista parchete in care un procuror primeste spre solutionare peste 1.500 de dosare intr-un an, in timp ce la altele un procuror trebuie sa solutioneze doar 300 sau 400 de dosare similare.
-
Hotararea de guvern prin care sunt delimitate circumscriptiile teritoriale ale instantelor trebuie sa fie modificata. O parte din activitatea unitatilor cu volum mare sa fie transferata la cele mai putin incarcate.
-
Peste 13 unitati de parchet functioneaza cu mai putin de jumatate din numarul de procurori prevazuti in schema, iar prioritatea absoluta o reprezinta suplimentarea persoanalului auxiliar.
-
Provocarea acestui an: pregatirea sistemului pentru aplicarea noilor coduri.
-
Prioriatile Ministerului Public: indeplinirea conditionalitatilor din MCV, cresterea eficientei in combaterea infractiunilor, recuperarea prejudiciilor, transparenta.
Procurorul general al Romaniei a tinut sa sublinieze la un moment dat: „Desi am fost acuzati de multe ori ca am facut dosare politice, s-a vazut in instanta ca dosarele s-au bazat pe fapte reale”.
Perioada de retinere trebuie prelungita de la 24 la 48 sau 72 de ore, iar averile persoanelor condamnate, care nu le pot justifica, ar trebui confiscate, a mai afirmat procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, la bilantul pe 2010 al Ministerului Public. Codruta Kovesi a mai anuntat ca numarul inculpatilor trimisi in judecata pentru evaziune fiscala a crescut cu 125% in 2010 si ca a inaintat Ministerului Justitiei si Ministerului Administratiei si Internelor o propunere legislativa care prevede preluarea administrativa a Politiei Judiciare de catre Ministerul Public.
Basescu catre procurori: ”Ati deprins gustul libertatii!”
Presedintele Traian Basescu a felicitat activitatea Parchetului General din ultimii ani apreciind ca, desi nu vede lucrurile in roz, acesta este doar inceputul si ca, desi "nu putem spune ca succesele din ultimii 2-3 ani inseamna ca s-a pus capat coruptiei, evaziunii fiscale, crimei organizate, spalarii de bani, probeaza ca cei care gandesc sa traiasca, sa se imbogateasca prin infractiuni, nu mai pot dormi linistiti!". Seful statului, Traian Basescu, s-a aratat fericit de arestarile care au fost facute in randul magistratilor in ultima perioada de timp: "Am apreciat faptul ca, in ultimul timp, chiar si dumneavoastra, procurorii, n-ati mai avut menajamente fata de colegii dumneavoastra sau fata de judecatorii corupti".
Referindu-se la succesul parchetelor in descurajarea infractionalitatii, presedintele Basescu a subliniat: ”Sunt convins ca veti continua, pentru ca ati deprins gustul libertatii de a fi procurori sau judecatori.A fost lucrul de care mi-a fost teama cel mai tare la inceput de mandat; daca se va putea transfera sistemului de justitie romanesc sentimentul de independenta reala. Acum am convingerea ca acest proces s-a produs si a mai ramas doar o chestiune de imbunatatire a legislatiei, de ridicare a nivelului profesional pentru ca eficienta acestui sistem sa ajunga maxima. Romania este deja intr-un stadiu la care putem spune ca justitia, procurorii, judecatorii au atins un punct de la care procesele de functionare corecta a justitiei au devenit ireversibile. Nu vad ce om politic ar mai gandi astazi ca poate sa puna mana pe telefon sa sune la un judecator sau la un procuror”. Basescu considera ca mentalitatea implicarii politicului a disparut si ca va incuraja si pe viitor ”aceasta izolare a justitiei fata de politic”.
Seful statului ”temporizeaza„ numirile!
"Vreau sa stiti ca cei care vor fi numiti la DNA si Parchetul General vor avea posibilitatea sa isi faca o echipa cu care sa duca inainte evolutiile pozitive din activitatea Parchetului General", a spus Basescu, la conferinta de prezentare a bilantului Ministerului Public pe 2011.
De asemenea, el le-a spus procurorilor ca va miza si in toamna, cand mandatele lui Daniel Morar si Kovesi si a unor sefi de secti se vor incheia, pe continuitate la conducerea Parchetului General si DNA. "Si nu fac niciun secret din a va spune ca, asa cum am mizat in ultimii sase ani pe continuitate si la Parchetul General, si la DNA, la fel voi miza in continuare pe continuitate", a adaugat seful statului.
Basescu a spus ca nu exista "niciun joc" legat de numirile in functiile de conducere ale Ministerului Public.
"Poate multi dintre dumneavoastra va intrebati de ce nu se fac numirile pe functii, numirile definitive la varful Parchetului General, ma refer la zona de adjuncti, de sefi de sectii. La DNA suntem in aceeasi situatie. Vreau sa stiti foarte bine ca nu exista niciun joc, exista doar o intentie pe care eu am discutat-o si cu procurorul general si cu procurorul-sef Daniel Morar. Amandoi isi termina mandatele, domnul procuror-sef Daniel Morar si-a terminat mandatul, are o prelungire de sase luni data de procurorul general. Doamna procuror general isi va termina mandatul la sfarsitul lunii octombrie, daca nu ma insel. Ideea este ca si munca in Ministerul Public este tot o munca de echipa, iar mie mi-a placut intotdeauna sa lucrez in echipa si din discutiile cu dansii si dansii au avut succes pentru ca au avut o echipa. Am considerat ca este bine sa temporizez numirile in asa fel incat cu schimbarea procurorului general acesta sa poata propune ministrului Justitiei, pe urma CSM si in sfarsit presedintelui o echipa cu care sa lucreze", a explicat presedintele.
"Am apreciat faptul ca, in ultimul timp, chiar si dumneavoastra, procurorii, n-ati mai avut menajamente fata de colegii dumneavoastra sau fata de judecatorii corupti", a declarat presedintele Traian Basescu la prezentarea raportului de activitate a Ministerului Public pe anul 2011.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# pompiliu bota 8 March 2012 18:24 +2
# Cristi P. Sturzu 8 March 2012 19:06 +6
# curios 8 March 2012 18:43 +1
# curios 8 March 2012 18:44 -1
# Ionica 8 March 2012 20:23 0
Citeza pe curios
# curiosul 8 March 2012 20:27 -1
# Si MAI CURIOS 10 March 2012 22:48 0
# botist 735/2010 8 March 2012 19:59 0
# eu 8 March 2012 23:51 +1
# Sergiu Nicolaescu 8 March 2012 23:32 0
# Tzundrea 9 March 2012 08:06 0
# PUPA 9 March 2012 11:01 0
# VASILE 10 March 2012 08:22 0
# c gh botist 10 March 2012 11:51 +1