Bilant Lumeajustitiei.ro la un an de la aparitie!
Exact cu un an in urma am demarat proiectul Lumeajustitiei.ro atat pentru a ne salva, ca jurnalisti, de sub falimentul comandat politic de catre actuala Putere (care a dispus inchiderea unor ziare cu traditie pe investigatiile din zona politico-financiara in scopul de a disparea de pe Internet arhivele electronice cu anchete despre marile hotii ale perioadei de tranzitie), cat si pentru a crea o publicatie online, independenta, specializata pe Justitie. O publicatie realizata cu mintea unor jurnalisti, nu a unor juristi. Intamplarea face ca cei care scriem sa fim si juristi si poate ca tocmai acest avantaj a conferit publicatiei noastre puterea de intelegere si calitatea informatiilor in acest domeniu specializat, pe care putini jurnalisti reusesc sa-l stapaneasca.
Am inceput cu resurse mai mult decat modeste si am reusit sa impunem in domeniu o publicatie fara partizanate, nici in sistemul judiciar, nici in afara lui. O publicatie mica, de nisa, dar urmarita de toata presa nationala. Si pe a carei dezvaluiri, Inspectia CSM s-a autosesizat in zeci de cazuri, chiar daca nu s-a ajuns intotdeauna la rezultatul scontat de noi.
Ne-am propus sa nu facem viata usoara niciunei institutii din sfera Justitiei, niciunei instante si parchet unde lucrurile nu merg cum trebuie, si ne-am tinut de cuvant. In acelasi timp am aparat interesele Justitiei in fata incercarilor politicului de a detine controlul asupra puterii judecatoresti, prin subfinantare, legi cu dedicatie, numiri de procurori-politici etc. Multi ne apreciaza, multi chiar colaboreaza cu noi din convingerea ca numai asa se pot schimba lucrurile in bine. Altii ne considera chiar un bau-bau, insa acestia trebuie sa inteleaga ca daca vor informatie de calitate, trebuie sa accepte dezvaluirile si criticile noastre, indiferent daca ne vedem zi de zi cu ei, la conferinte de presa, la sedintele CSM, la manifestarile din sistem. Unii din pacate nu inteleg inca acest lucru, pentru ca din cauza sistemului care i-a format stramb, considera ca pentru a fi agreat un jurnalist trebuie sa fie unul de casa si nu intr-unul care da din casa, precum si ca onestitatea jurnalistului ar sta in aceea de a fi fidel institutiei pe langa care este acreditat. Din fericire, slujitorii legii cu asemenea mentalitati sunt tot mai putini si marea reusita a publicatiei noastre consta tocmai in aceea ca am izbutit sa aducem in spatiul public conducatori de instante si parchete, magistrati, avocati si inalti functionari care pana in urma cu ceva ani se temeau sa apara sub orice forma in presa. Prin aceste aparitii, opinia publica poate intelege tot mai bine lumea Justitiei, iar pentru sistem, schimbul de idei, de critici si de confruntari este fara indoiala benefic. Sunt intelese mult mai usor derapajele, excesele de putere, partizanatele politice, problemele logistice, factorii responsabili de neajunsurile din sistem, iar faptul ca aceste lucruri sunt spuse pe nume, inclusiv de magistrati, reprezinta calea cea mai sigura spre gasirea solutiilor mult asteptate. Spre exemplu, faptul ca Lumeajustitiei.ro a publicat interviuri cu mai toti candidatii pentru CSM, si de anul trecut si de anul acesta, iar unii dintre acestia nu si-au tinut promisiunile odata ajunsi pe inaltele functii, credem ca a ajutat sistemul judecatoresc sa invete o lectie. Aceea ca pe viitor sa nu mai voteze pe recomandari ierarhice sau simpatii de grup, ci pentru calitatile persoanei dorite sa-i reprezinte pentru ca, iata, desi alegerile au fost libere, unii candidati nu se ridica la inaltimea asteptarilor si pun azi CSM in pozitia de a-si pierde din independenta castigata.
Cat despre noi, cei care trudim zi de zi, pentru a va informa asupra problemelor de maxim interes, putem spune ca incercam sa nu gresim, dar nu va asteptati sa fim perfecti, pentru ca nici voi nu puteti fi. Numai cine nu munceste, nu greseste! Atunci cand gresim, nu ezitati sa ne avertizati. In scris sau prin alte mijloace. Dialogul este intotdeauna cea mai buna cale. Este si motivul pentru care am ales ca in siteul nostru comentariile sa fie libere. E un sistem de autocontrol, pentru ca o greseala iti va fi imediat semnalata, iar cititorii nostri inteleg bine limbajul in care se scrie. Din pacate, unii cititori folosesc libertatea comentariilor pentru a insulta, atat pe noi, cat si pe cei despre care se scrie. Intelegem critica, dar niciodata insulta. Am ales totusi ca rubrica de comentarii sa fie libera, pentru ca de multe ori ceea ce spun oamenii pe moment, cu naduf, dar din convingere, constituie un barometru real al problemelor din sistem.
Ce ne dorim pe viitor? Am vrea sa avem in continuare cele mai bune relatii cu institutiile publice si acestea sa inteleaga rolul nostru de jurnalisti mai ales cand nu gasim cuvant de lauda pentru ele. Nu ma sfiesc la acest capitol sa dau un exemplu in persoana ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, care desi nu a fost niciodata menajat, ne-a inteles rolul si nu s-a aratat suparat in fata noastra, ba dimpotriva, am gasit intodeauna cai de dialog. In alta ordine de idei am vrea ca dezvaluirile noastre sa fie tratate cu responsabilitate de Inspectia CSM si sa dispara acei inspectori care nu fac cinste acestui corp de elita si incearca sa rastalmaceasca o dezvaluire onesta de presa intr-o infierare a libertatii de exprimare. E bine sa nu se uite ca multi justitiabili sesizeaza prin noi cauze disperate, iar institutiile statului trebuie sa coopereze cu jurnalisitii, pentru ca presa reprezinta supapa prin care se aplaneaza multe din conflictele din societate.
Si mai ales am dori ca toti cei care au probleme in sistem (judecatori, procurori si personal auxiliar), dar si cei care sunt loviti de sistem (justitiabili si avocati) sa aiba curajul sa iasa public, sa vorbeasca despre presiunile si lipsurile care exista, despre solutiile contra-naturii, pentru ca numai asa Justitia se va autoregla si va deveni ceea ce trebuie sa fie.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Lucian Popescu 26 July 2011 23:53 +1
# Eleonora Constantinescu 27 July 2011 08:37 +4
# Un Justitiabil inrait . 27 July 2011 09:46 +3
# aisha 27 July 2011 11:02 0
# Un justitiabil inrait 1 August 2011 10:18 +3
Citeza pe aisha
# DOREL 27 July 2011 11:19 0
# Serban 27 July 2011 18:13 +2
# vivi pescaru' 28 July 2011 01:23 +1
# Dan 28 July 2011 09:12 +1
# Robert 28 July 2011 12:28 +1
# andi 1 August 2011 07:30 +1
# morarus d 1 August 2011 22:42 +2
# slayer 6 August 2011 13:14 0
# antonie 13 August 2011 21:44 0