BOBOCII DE LA INALTA CURTE - Judecatoarea Simona Elena Cirnaru de la CAB este singurul magistrat inscris in concurs care a reusit sa ocupe un post de judecator la Sectia penala a ICCJ. Cirnaru este iudecatoarea de la care au copiat argumente Codruta Strimb si Anca Alexandrescu pentru a motiva hotararea din dosarul "Transferurilor". Dupa concurs au mai ramas vacante trei posturi (Lista)
Dupa cinci luni de examene, emotii si evaluari, s-au aflat numele judecatorilor care au promovat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, condusa in prezent de judecatoarea Livia Stanciu, si de vicepresedintii Cristina Tarcea si Ionut Matei (foto)! Din cei 25 de magistrati care au fost admisi pentru a sustine concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, doar 4 au reusit sa promoveze examenul. Asa se face ca, in urma concursului, din cele 7 posturi vacante de judecator, respectiv 3 posturi la Sectia penala si 4 posturi la Sectia de contencios administrativ si fiscal, au fost ocupate doar 4, respectiv 3 la SCAF si 1 la Sectia penala. Din randul magistratilor inscrisi in concurs, spre deosebire de anii precedenti cand am asistat la promovarea, in acelasi an, la instanta suprema a doi procurori, Valentin Selaru si Marius Foitos, in 2015 nu a promovat niciun procuror.
Au reusit, in schimb, sa promoveze la Sectia de contencios administrativ si fiscal a ICCJ trei judecatori, respectiv Emilia Claudia Visoiu de la CAB, Cristian Daniel Oana de la Curte de Apel Timisoara si Adriana Elena Gherasim de la Curtea de Apel Constanta.
De cealalta parte, la Sectia penala a instantei supreme se va alatura celor 31 de judecatori care activeaza la acesta Sectie un singur magistrat. Este vorba despre judecatoarea Simona Elena Cirnaru de la Curtea de Apel Bucuresti, care a promovat la aceasta instanta in 7 mai 2002.
Simona Elena Cirnaru este judecatoarea care a realizat mai multe articole in care argumenta de ce este necesara aplicarea globala, "in integrum", pentru legea penala mai favorabila.
Extrem de interesant este ca pe baza explicatiilor si argumentelor aduse de judecatoarea Simona Elena Cirnaru si-au motivat judecatoarele Anca Alexandrescu si Codruta Strimb condamnarile date lotului din dosarul "Transferurilor". Motivarea s-a facut practic cu pasaje copy-paste din articolele publicate in presa de judecatoarea Simona Cirnaru, fiind luate in bloc pasaje care reprezentau critici aduse Guvernului.
Ulterior, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala a ICCJ a decis ca solutia din dosarul "Transferurilor" este nelegala, intrucat singura interpretare valida in ce priveste aplicarea legii penale mai favorabile in cazul prescriptiei este instiutia autonoma, si nu aplicarea globala.
Totodata, Simona Cirnaru face parte din cei 15 judecatori care i-au cerut, in 2013, sefei CAB, Lia Savonea, clarificari pe problema modului de indeplinire provizorie a functiei de presedinte al Sectiei a II penale, dar si a felului in care se face repartizarea aleatorie a dosarelor pe care le-a avut Elena Ursulescu inainte de pensionare.
In final, trebuie precizat ca Simona Cirnaru este judecatoarea care l-a trimis dupa gratii, in arest preventiv, pe avocatul Daniel Trandafirescu din Baroul Bucuresti, fiul judecatoarei Zinica Trandafirescu de la Tribunalul Prahova, intr-un dosar de contrabanda cu tigari.
Prezentam in continuare rezultatele finale obtinute de candidati la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta curte de Casatie si Justitie organizat in perioada 5 ianuarie – 4 iunie 2015:
Sectia de contencios administrativ si fiscal
Emilia Claudia Visoiu
Punctaj proba evaluare lucrari candidati – 37,5
Punctaj interviu – 14,41
Punctaj proba scrisa – 40
Punctaj final – 91,91
Cristian Daniel Oana
Punctaj proba evaluare lucrari candidati – 37
Punctaj interviu – 14,88
Punctaj proba scrisa – 40
Punctaj final – 91,88
Adriana Elena Gherasim
Punctaj proba evaluare lucrari candidati – 33
Punctaj interviu – 16,23
Punctaj proba scrisa – 40
Punctaj final – 89,23
Sectia penala
Simona Elena Cirnaru
Punctaj proba evaluare lucrari candidati – 40
Punctaj interviu – 14,05
Punctaj proba scrisa – 32
Punctaj final – 86,05
Lista magistratilor "vedeta" care nu au noroc
Trebuie sa evidentiem ca pe lista judecatorilor care au promovat la Inalta Curte nu se regasesc numele magistatilor "vedeta" pe care i-am anuntat la momentul publicarii listelor finale cu cei care indeplinesc conditiile pentru a se inscrie in concursul de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Ii amintim aici pe:
-judecatoarea Georgeta Ponea de la Curtea de Apel Craiova - cumnata procuroarei Elisabeta Ponea de la Parchetul Curtii de Apel Craiova, acuzata ca i-a luat dosarul lui Eugen Iacobescu, dupa ce acesta descoperise relatia dintre Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, si familia lui Traian Basescu
-judecatorul Florentin Teisanu – Curtea de Apel Ploiesti – candidat pentru a treia oara la acest concurs si cel care in 2014 i-a starnit interesul sefei ICCJ, Livia Stanciu, datorita unor presupuse aptitudini muzicale la acordeon sau voce
-procurorul Drilea-Marga Pompiliu Marian – DIICOT - ST Brasov - cel care l-a trimis in judecata pe fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, in dosarul "Motorina"
-judecatorul Farmathy Gheza Attila – Curtea de Apel Bucuresti – sotul judecatoarei Amelia Farmathy
-trebuie precizat ca judecatoarea Lia Savonea nu a participat la concursul de promovare la ICCJ intrucat a hotarat sa isi depuna candidatura pentru un nou mandat la conducerea Curtii de Apel Bucuresti
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Salvamar 7 June 2015 12:40 +9