psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

Bogdan Popovici si cartile sale

Scris de: Adrian NASTASE | pdf | print

14 December 2015 12:43
Vizualizari: 5574

Am inteles ca la judecatoria unde se discuta liberarea conditionata a lui Bogdan Popovici, procurorul DNA a pus in discutie caracterul stiintific al lucrarilor sale, scrise in inchisoare, cerand un nou termen de judecata. Pentru ca, timp de mai multe luni, am „locuit” impreuna in aceeasi sectie, la Jilava, pot depune marturie ca Bogdan scria in permanenta la proiectele pe care si le alesese. Din pacate, din cauza unor probleme grave la coloana, adeseori trebuia sa scrie in pat, intins pe spate. Citea mult si scria cu usurinta. Poate ca, pentru unii procurori DNA, faptul ca a scris 6 carti in trei ani si jumatate, adica o carte la fiecare sase luni, pare un lucru imposibil. Pentru fiecare carte publicata, a avut „30 de zile castig”. Daca insa ar fi lucrat la bucatarie sau la gradina de zarzavat, in acea perioada, probabil ca ar fi beneficiat de o diminuare mai mare a zilelor de incarcerare.


Am mai scris despre aceasta chestiune pe blog. Adaug urmatoarele comentarii:

1.Nu inteleg, in continuare, rolul procurorului DNA in procesul de liberare conditionata. In mod normal, dupa transmiterea rechizitoriului la instanta si eventual dupa desfasurarea procesului, rolul procurorului DNA se incheie. Veti spune ca parlamentarii au acceptat, sub indrumarea ministrului Cazanciuc, ca si in faza procesuala legata de liberare conditionata tot procurorii DNA sa se ocupe de „pacient” daca ei au fost cei care au intocmit rechizitoriul. De ce? Niciun parlamentar nu l-a intrebat acest lucru pe Cazanciuc. Oricum, in situatia actuala, pedeapsa stabilita de instanta in aceste dosare devine relativa. Durata efectiva nu mai depinde de conduita concreta in inchisoare, evaluata de o comisie din care face parte si un judecator delegat, durata ulterior validata, in functie de anumite criterii, de instanta de executare. Durata finala se afla sub cenzura celor care au facut dosarul la DNA si care au posibilitatea in aceasta faza sa prelungeasca durata de executare, ca un fel de tutore al ”pacientului”.

2.Intreaga procedura de liberare conditionata este supusa mai multor conditii subiective. Ar fi mai normal, sa existe, ca in Franta sau in alte tari, doar conditii obiective pentru acceptarea liberarii conditionate. Acum, in functie de incarcarea judecatorilor, de durata redactarii motivarilor, de redactarea contestatiilor din partea procurorilor, de la momentul aparitiei vocatiei de liberare conditionata pana la liberarea efectiva pot trece cateva luni, intr-o perioada de tensiune pisihica deosebita.

3.In legatura cu redactarea lucrarilor stiintifice in inchisori, pentru a se evita eventuale abuzuri, o comisie de persoane cu experienta, inclusiv din zona academica, ar trebui sa stabileasca modalitati si responsabilitati clare, in viitorul regulament. Chiar daca unii „oameni ai legii” au oroare de munca intelectuala, si ar dori sa fie luata in considerare in inchisori doar munca fizica – cum se intampla in penitenciare inainte de revolutie – cred ca reactiile fata de anumite excese nu ar trebui sa duca la o „remunerare” mai slaba pentru activitatea intelectuala in comparatie cu munca fizica, chiar daca „pontajul” pentru activitatile fizice ar fi mai usor de evaluat de catre procurorii DNA.

Problema de fond ramane insa aceea daca se doreste ca inchisorile sa continue sa fie „fabrici de recidivisti” sau daca prin activitatile intelectuale, educative – scrieri, prelegeri – unii dintre cei aflati in inchisori – pentru motive pe care nu le comentez aici – pot influenta propria conduita dar si a celorlalti, aflati in spatiile respective. Un nou regulament al legii de executare a pedepselor nu ar trebui sa poarte amprenta resentimentelor unor procurori, ci ar trebui sa impuna solutii moderne, echilibrate. Cred ca ministerul justitiei ar trebui sa defineasca o politica a guvernului in materie de executare a pedepselor pentru a micsora rata recidivelor (vezi programele din Canada sau din Franta) si, in acelasi timp, sa propuna parlamentului o lege de aministie si gratiere colectiva, tinand seama si de recentul raport al Avocatului poporului. Stiu, ar fi nevoie de curaj pentru a promova o astfel de lege. Poate ca un guvern considerat nepolitic va avea forta de a initia si un astfel de proiect.

Sursa: nastase.wordpress.com

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 14 December 2015 14:27 +8

excelenta,,injustitia,, a ajuns O TARA A ACESTEI TARI CARE NICI NU POATE SA FIE ALFTEL NUMITA DECIT MERMELICA!!!!!!(eu am depus juramintul DE CREDINTA fata de romania ,din pacate s/a metamorfozat in MERMELICA)

# DODI date 14 December 2015 15:14 +16

Cât adevăr de la un OM de care România s-a folosit atât de puțin. Este jignitor pentru nația noastră să fie condusă de lichele precum hăhăilă (care dansează din buric cu țigăncile = atitudine cel puțin ridicolă pentru un șef de stat) și să condamnăm, fără argumente și dovezi credibile, un intelectual. Știm că inteligența deranjează și acest lucru a fost subliniat, cu ajutorul nulităților din justiție, de hăhăilă. Vă dați seama că după ce acest personaj grobian, mitoman și fără caracter, care a dus în derizoriu tot ce ar fi trebuit să fie serios în România, ne trebuie 50 de ani de reparații morale și instituționale, cu atât mai mult cu cât un cleptoman imobiliar dovedit îi calcă pe urme.

# N. Salajan date 3 January 2016 11:05 0

[quote name="DODI"]Cât adevăr de la un OM de care România s-a folosit atât de puțin. Este jignitor pentru nația noastră să fie condusă de lichele precum hăhăilă (care dansează din buric cu țigăncile = atitudine cel puțin ridicolă pentru un șef de stat) și să condamnăm, fără argumente și dovezi credibile, un intelectual. Știm că inteligența deranjează și acest lucru a fost subliniat, cu ajutorul nulităților din justiție, de hăhăilă. Vă dați seama că după ce acest personaj grobian, mitoman și fără caracter, care a dus în derizoriu tot ce ar fi trebuit să fie serios în România, ne trebuie 50 de ani de reparații morale și instituționale, cu atât mai mult cu cât un cleptoman imobiliar dovedit îi calcă pe urme. [/quote] “Nu indraznim pentru ca lucrurile sunt dificile,                          dar pentru ca nu indraznim lucrurile sunt dificile”    Seneca “Lumea nu se va sfarsi din cauza celor care fac rau,    ci din cauza celor care se uita la ei si nu fac nimic   Al.A            

# dorel date 14 December 2015 15:59 +1

nascase nu a fost atat de harsit ca base...in faradelegi...unul intelectual.. altul ofiter...politie politica...vase...iesiri, recrutari...angajamente etc...de aici deprinderea pentru unul si inaptitudinea pt altul de a si acoperi urmele...

# Vlad Tepes date 14 December 2015 20:07 +6

Domnule Nastase, atat de mult in atat de putine cuvinte! Un repros, totusi: puteati lua astfel de masuri pe vremea cand aveati puterea in mana. Dar, niciodata nu e prea tarziu. Politica romaneasca duce lipsa de oameni ca dumneavoastra. Pe cand?...

# adenauer date 14 December 2015 20:51 +1

Cine pune botul la un asemenea individ?!Păi, credeţi că inteligenţa  şi-a pus-o în binele  românilor?Nicidecum. Acum filozofăm că nu avem decât acest  rol când suntem pe marginea societăţii ,însă eu, ca şi cetăţean, niciodată nu mi-aş mai dori un astfel de om la  conducerea acestei  Românii,  cum nu mi-aş dori niciun Băse,  cu toată trupa lui de la bordel!Vai de el român săracu!

# un dac date 15 December 2015 08:58 +5

Uneori ma amuza comentariile romanilor inaintasi,atat de indepartate de subiect. A.N se refera la un caz concret, din perspectiva celui care s-a "bucurat" de aceleasi "privilegii"si atentie. Nu i se poate imputa detinutului ca nu exista o reglementare clara in privinta caracterului stiintific al lucrarilor redactate in inchisoare. Insa nici procurorul nu poate contesta, discretionar, insitituind reguli personale. De pilda, eu nu pot intelege cum procuroarea DNA Gaesti, necontestand faptul ca detinutul este autorul, ar putea proba caracterul nestiintific al celor 6 carti prin pontajele de lucru ? Cum va face? Va imparti nr.total de pagini al celor 6 carti la total ore din pontaj? Daca omul scria si-n pat, aia era munca suplimentara si nepontata.Sa prezinte detinutul declaratii autentificate la notar ale unor profi univ.ca alea-s lucrari cu caracter stiintific? Nu scrie nicaieri in lege ca trebuie, dar daca detinutul le prezinta, procuroarea se va incorda doar matematic?

# Maria Ionete date 29 December 2015 17:05 +1

Un detinut este detinut.nu este tara la mintea amaratilor politicieni,scizofrenici. Domnule dac unde ai vazut ca detinutul sa scrie carti. El trebuie sa lucreze din greu , mai ales cei care au furat banii btranelor de pensii si de medicamente. Cand a furat si a citit rubrica din ziar cu mortii ca sa se bucure,nu l-a spanzurat nimeni, halal popor aud ca fura si se fac ca nu vad. Popor de lasi si complici de toate felurile la distrugerea tarii. au ajuns sa rada jeguri penale de tigani, jidani si homosexsuali de realizarile stramosilor ,bunucilor si parintilor vostrii. Popor de complici si super complici, care mai si mergeti in incaperile SATANEI sa afle si cei ce nu sant de acord cu dobitocii, numiti alegatori . Mai de folos erati spanzurati. Cum au ajuns astia sa va dirijeze banii. Dar dobotocii vor platii datoriile facute pentru averile bolnavilor mintali. FITI DEMNI DE PROSTIA VOASTRA FIINCA SANTETI DEMNI DE MILA. Traducere -DEMNI DE MILA=v-ati castigat dreptul de a milogi.

# jenant date 15 December 2015 09:01 -4

si zi asa don nastase, infractorii are drepturi, dar ce facem cu cartile scrise de becali, copos, felics si borcea, s-o fi ieftinit hartia, totusi e pacat de carte sa fie folosita ca hartie igienica, personal, cred ca multi infractori ar trebui intai sa se stearga la gura cu un sul de hartie igienica sau mai multe si apoi sa vorbeasca, sigur matusa tamara n`a murit ci s-a intrupat in obositii din palavrament.  

# un dac date 15 December 2015 11:32 +9

Daca citeai cu atentie punctele 2 si 3+ finalul, mai ales pct.3, realizai o abordare obiectiva si echilibrata a unei situatii perceputa atat din interiorul ei cat si din afara, in libertate. DNA are ca obiect al muncii "criminalitatea gulerelor albe", ceea ce inseamna ca procurorii DNA au de-a face, in cele mai multe cazuri, cu infractori intelectuali, de elita, cu pregatire superioara.Asa cum intelectualii pot comite si infractiuni obisnuite(violuri, crime) tot asa si niste smecheri gainari si plini de bani, cu diplome de bac si faculta cumparate, pot intra in categoria"criminalitatii gulerelor albe" si sa scrie la bulau carti stiintifico-umoristice(SU) cu multe poze si comentarii adecvate la subsol. Din p.d.v. intelectual si al educatiei superioare, nu-i poti baga pe toti detinutii in aceeasi oala, fara a le incalca/batjocori drepturile castigate in timp si prin educatie ale unora dintre ei. Bibl.: http://www.criminology.md/index.php/ro/biblioteca

# Esti dovedit musiu date 16 December 2015 11:07 -1

" Poate aprobati poiezia????  [...] Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece, Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece? Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă, Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela, Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa? Prea v-aţi arătat arama sfâşiind această ţară, Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară, Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei, Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi - nişte mişei! Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire; Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire. Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici; Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici. Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei, Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei, Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni, Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!" Scrisoarea ||| - Mihai Eminescu

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva