CA LA CONGRESUL PCR – Presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos, „partenera de nadejde” Livia Stanciu, fosta asistenta a Monicai Macovei, ministresa Justitiei Raluca Pruna, prim-adjunctul Procurorului General Bogdan Licu, seful SRI Eduard Hellvig s-au inghesuit sa ridice in slavi DNA-ul Codrutei Kovesi. Punctul culminant al odei dedicate sefei DNA a fost atins cand ministresa Raluca Pruna a anuntat ca va propune reinvestirea lui Kovesi. Ceva mai temperat a fost seful CSM Mircea Aron
Rar ne-a fost dat sa vedem atatea laude si ode aduse unei institutii din Romania, asa cum s-a intamplat la bilantul DNA, care s-a desfasurat, joi 25 februarie 2016, la Cercul Militar din Capitala. Rand pe rand, toti invitatii de marca ce au luat cuvantul s-au inghesuit sa ridice in slavi parchetul anticoruptie condus de Laura Codruta Kovesi. Au facut-o presedintele Romaniei Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos, „partenera de nadejde” a DNA, sefa ICCJ Livia Stanciu, fosta asistenta a Monicai Macovei, ministresa Justitiei Raluca Pruna, prim-adjunctul Procurorului General al Romaniei, Bogdan Licu, si seful SRI Eduard Hellvig. Putin mai temperat a fost doar seful CSM Mircea Aron.
Punctul culminant al odei dedicate parchetului anticoruptie si Laurei Codruta Kovesi a fost atins atunci cand ministresa Raluca Pruna a anuntat ca propune reinvestirea sefei DNA pentru un nou mandat, renuntand la orice fel de procedura transparenta si la orice fel de competitie care sa dea sansa si altor procurori sa-si depuna candidatura: „Inteleg sa iau act de performanta sustinuta a DNA si sa aplic dispozitiile legii prin propunerea de reinvestire a procurorului sef al DNA”.
Primul care a luat cuvantul, dupa Laura Codruta Kovesi, a fost presedintele Romaniei Klaus Iohannis. Acesta le-a dat asigurari procurorilor DNA ca vor avea in el un partener, a scos in evidenta rezultatele parchetului anticoruptie si a precizat ca aceasta institutie reprezinta un nivel de performanta. A urmat apoi sefa ICCJ Livia Stanciu, aceasta deja o partenera a DNA dupa cum ea insasi s-a intitulat. Intr-un limbaj de lemn, tipic perioadei comuniste, dupa cum ne-a obisnuit de altfel Livia Stanciu, sefa ICCJ a tinut sa transmita „cele mai calde si sincere felicitari”. Presedinta Inaltei Curti a remarcat apoi ”rezultatele de exceptie” ale DNA si cifrele „impresionante”. Fosta asistenta a Monicai Macovei, ministresa Raluca Pruna, a vorbit si ea despre eficienta DNA, despre cum procurorii nu fac niciun compromis si a terminat prin a le multumi ca „ministru si ca cetatean”. Ciolos a laudat si el eficienta si performanta DNA, Bogdan Licu a salutat activitatea „absolut extraordinara”, iar seful Serviciului Roman de Informatii Eduard Hellvig a transmis „salutul si aprecierile SRI”.
Singurul care a facut oarecum nota discordanta a fost seful CSM Mircea Aron. Acesta a temperat putin elanul celorlalti vorbitori, aratand ca nu e ceva extraordinar sa aplici legea, nu e senzational sa fii independent si impartial si nu e o fapta istorica sa trimiti in judecata un posibil infractor. Totodata, Mircea Aron a atras atentia ca sistemul juridic trebuie decuplat de la senzational.
Prezentam in continuare discursul presedintelui Klaus Iohannis:
„Doamna Procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie,
Domnule Prim-ministru,
Doamna Presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie,
Doamnelor si domnilor ministri,
Domnule Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Domnule Director al Serviciului Roman de Informatii,
Domnule Prim-adjunct al Procurorului General,
Excelentele voastre, doamnelor si domnilor ambasadori,
Distinsi invitati,
In primul rand va felicit pentru bilantul activitatii din anul 2015! Prin prezenta mea aici doresc sa dau inca o data un semnal puternic de sprijin pentru lupta anticoruptie, pentru intarirea statului de drept si a independentei justitiei.
De la an la an, activitatea Directiei Nationale Anticoruptie a devenit tot mai eficienta, prin numarul de dosare instrumentate si complexitatea lor, precum si prin hotararile definitive de confiscare si recuperare a unor bunuri provenite din infractiuni. Sunteti un model de institutie functionala si ati creat un standard de performanta.
Prin activitatea si reusitele dumneavoastra ati castigat aprecierea cetatenilor Romaniei, care isi doresc sa traiasca intr-o societate dreapta, intr-o tara fara coruptie, in care institutiile, cei alesi sa ii reprezinte si cei care indeplinesc functii publice sunt realmente in serviciul oamenilor.
Rezultatele obtinute de dumneavoastra in lupta anticoruptie, apreciate si dincolo de granitele Romaniei, sunt o garantie ca procesul de consolidare a democratiei si a statului de drept in Romania se afla pe drumul cel bun.
Am convingerea ca vom reusi sa fim din ce in ce mai puternici in aplicarea principiului constitutional conform caruia nimeni nu este mai presus de lege si sa ne aliniem practicilor consacrate in statele cu democratii consolidate, care pun cetateanul in centrul oricarei politici publice.
Doamnelor si domnilor,
Permiteti-mi sa remarc in acelasi timp mentinerea stabilitatii cadrului legislativ si faptul ca s-a evitat pericolul unor legi sau alte acte normative care ar fi riscat sa ingradeasca lupta anticoruptie, cum ar fi amnistia si gratierea, sau modificari intempestive la Codul Penal sau la Codul de procedura penala.
incuviintarea de catre Parlament a cererilor justitiei ramane insa un capitol cu restante periodice. Doresc sa subliniez inca o data faptul ca imunitatea parlamentara nu are voie sa se transforme intr-o piedica impotriva luptei anticoruptie.
O alta tema importanta ramane recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de coruptie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovatia, prin decizie judecatoreasca definitiva. Nu putem permite ca persoane care s-au imbogatit prin incalcarea legii penale sa se bucure in continuare de respectivele foloase necuvenite. Cred, din acest punct de vedere, ca avem nevoie de actiune coerenta din partea autoritatilor si ca trebuie operationalizate cu adevarat institutiile cu atributii, care sa recupereze prejudiciile.
Doamnelor si domnilor,
Pe parcursul anului trecut, cum am auzit, au fost trimise in judecata 497 de persoane cu functii de conducere, dintre care 32 sunt demnitari. Acest fapt ne arata ca flagelul coruptiei continua, din pacate, sa afecteze profund societatea noastra. De aceea, lupta impotriva coruptiei nu numai ca nu s-a incheiat, dar trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum, iar DNA va trebui sa ramana un jucator cu rol central in combaterea acestui fenomen extrem de nociv pentru societate.
In paralel, cred ca este necesara dezvoltarea unor politici publice si a unei legislatii care sa puna accent si pe educarea cetatenilor, in special a tinerilor, cu privire la efectele negative ale coruptiei de orice fel, precum si pe masurile de prevenire a faptelor de coruptie.
Pentru o schimbare durabila in societatea romaneasca, am convingerea ca pe langa caracterul judiciar si punitiv, lupta anticoruptie trebuie sa capete si o componenta educativa.
De altfel, Strategia anticoruptie pentru perioada 2016-2020, care se afla in lucru la Ministerul Justitiei, urmeaza sa puna accentul nu doar pe stabilitatea cadrului legislativ anticoruptie, ci si pe tratarea incidentelor de integritate ca esecuri de management al institutiilor publice, insistand asupra importantei analizei post-incident si asupra masurilor de preventie.
Doamnelor si domnilor,
Rezultatele DNA sunt de la an la an mai bune, fiind apreciate de cetateni, dar si remarcate in plan extern. Bilantul pe 2015 este o noua dovada in acest sens.
Dar, dincolo de dosare si condamnari, activitatea Directiei Nationale Anticoruptie are si un alt efect, care se resimte deja si se va resimti pe termen lung la nivel profund. Activitatea DNA a inceput sa schimbe societatea la nivel de mentalitati si practici, sa schimbe modul de functionare a autoritatilor si institutiilor publice si chiar a elitei politice si administrative.
Legea este aceeasi pentru toti, respectarea ei nu este optionala, iar coruptia este inacceptabila. Prin activitatea sa, DNA a inceput sa arate ca aceste principii nu sunt simple deziderate, greu de atins in Romania, ci ca ele trebuie si pot sa devina realitate. O societate care se cladeste pe un asemenea fundament are mai multe sanse de dezvoltare si de prosperitate.
Ca Presedinte al Romaniei, veti avea in mine un partener in activitatea dumneavoastra si in aplicarea acestor principii. Am convingerea ca veti continua eforturile pentru consolidarea statului de drept si a democratiei in Romania, astfel incat cetatenii sa aiba sentimentul ca traiesc intr-o Romanie sigura si dreapta.
Va urez succes in activitatea dumneavoastra viitoare!”
Iata si alte declaratii facute la bilantul DNA:
Raluca Pruna
„Acum 14 ani, cand PNA, cum se numea atunci, s-a infiintat, aproape nimic nu anunta eficienta pe care o va atinge. Cazurile erau putine si irelevante pentru coruptia sistemica cu care Romania se confrunta.
DNA contribuie decisiv la demolarea mitului urban ca in Romania nu e posibila combaterea coruptiei. Ultimul raport arata o crestere semnificativa a numarului de sesizari din partea populatiei, DNA e la o cota de incredere care depaseste semnificativ increderea in alte institutii fundamentale.
Activitatea DNA a aratat ca nu exista derogare de la respectarea legii, ca dosarele nu se intrumenteaza in functie de agenda politica si ca mai devreme sau mai tarziu bratul legii e si in Romania ferm.
Ca procurori DNA aveti o profesie grea. Increderea publicului vine cu un pret mare, in care procurorii DNA nu si-au permis niciun compromis. Sunteti supusi multor presiuni din partea publicului, a mass-media. Nu puteti reusi singuri.
(...)
Inteleg sa iau act de performanta sustinuta a DNA si sa aplic dispozitiile legii prin propunerea de reinvestire a procurorului sef al DNA.
Cifrele din raport sunt elocvente. Va multumesc ca ministru si ca cetatean”.
Livia Stanciu
„Consider ca este firesc sa incep interventia prin a va adresa dumneavoastra, doamna procuror sef, conducerii DNA, intregului colectiv de procurori si de specialisti din alte domenii care alcatuiesc corpul profesional al Directiei, cele mai sincere si calde felicitari din partea instantei supreme pentru rezultatele de exceptie pe care le-ati obtinut si in 2015.
Cred ca putem vorbi de o traditie a reusitei in dificila misiune pe care v-ati asumat-o de a lupta in prima linie impotriva acestui flagel, al coruptiei.
Nu o sa insist pe multitudinea de date statistice, dar nu pot insa sa nu remarc cateva date - cifre impresionante ce ne ofera tuturor o imagine mai mult decat clara, obiectiva, a dimensiunii si complexitatii activitatii desfasurate in 2015.
(...)
Cred cu tarie ca lupta anticoruptie trebuie sa insemne o atitudine intransigenta din partea fiecaruia dintre noi impotriva oricaror forme de activitate ilegala sau lipsite de integritate.
Daca vom permite sa existe in continuare acest gen de activitati consecinta va fi compromiterea aspiratiilor spre o societate mai buna, mai dreapta, mai onesta, mai calma, benefica economica, in care avem dreptul noi si copiii nostri sa traim.
Va felicit pentru rezultatele de exceptie inregistrate si in 2015 si va doresc sa ramaneti in continuare la fel de hotarati, intrasigenti, energici in aceasta lupta”.
Eduard Hellvig
„Domnule Presedinte,
Domnule Prim-Ministru,
Doamna Presedinte a Inaltei Curti de Casatie si Justitie,
Doamna Ministru al Justitiei,
Domnule Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Doamna Procuror Sef al Directiei Nationale Anticoruptie,
Doamnelor si domnilor invitati,
Doamna Procuror Sef, va multumesc si vreau sa va transmit tuturor salutul si aprecierile colegilor mei din cadrul Servicul Roman de Informatii cu ocazia sedintei de prezentare a bilantului pentru anul 2015 al Directiei Nationale Anticoruptie.
Va marturisesc ca nu am venit aici ca un invitat, ca un observator din afara. SRI este un membru al echipei care lupta impotriva coruptiei si vreau sa va felicit de la bun inceput pentru rezultatele obtinute in anul 2015.
Asadar, ne aflam, si in acest an, in fata unui bilant impresionant al DNA. Acest lucru cred ca se datoreaza mai multor factori, dintre care unul esential: optiunea ferma a cetatenilor pentru independenta actului de justitie, egalitatea in fata legii si combaterea coruptiei.
Suportul masiv al opiniei publice se afla pe un trend ascendent de la an la an si confirma importanta acestei institutii in societatea romaneasca.
Din perspectiva Serviciului Roman de Informatii, lupta anticoruptie reprezinta o prioritate de ordin strategic. Misiunea noastra este sa contribuim la prevenirea si la contracararea amenintarilor la adresa securitatii nationale generate de faptele de coruptie.
Coruptia risca, inca, sa afecteze performanta institutiilor publice, competitivitatea economica si, nu in ultimul rand, coeziunea sociala. De aceea, scopul Serviciului este sa reduca amploarea si impactul acestui fenomen in viata cetatenilor.
SRI aloca resurse umane, resurse procedurale si tehnologice de cel mai inalt nivel in cooperarea cu DNA. Asta se poate traduce in sute de echipe operative comune, care reprezinta un parteneriat interinstitutional de succes.
Acest standard de excelenta profesionala este replicat in toata tara. De aceea, vreau sa ii asigur pe cei din structurile teritoriale ale DNA ca la nivelul conducerii strategice a SRI acordam o atentie deosebita manierei de cooperare la nivel teritorial.
Distinsa audienta,
Romania anului 2016 nu mai este o Romanie resemnata. Directia Nationala Anticoruptie este una din institutiile statului care contribuie la speranta ca Romania poate oferi propriilor cetateni şansa normalitatii si performantei la ei acasa.
E limpede ca, in statul roman, coruptia nu mai este acceptata ca mod de viata. Avem de partea noastra vointa cetatenilor de a moderniza societatea romanesca, in toate aspectele vietii. In aceasta directie, consider ca este esential parteneriatul institutiilor statului cu cetatenii. Nu vad posibile excelenta, legalitatea si transparenta in actul de servicii publice fara o raportare directa la cetatean si la asteptarile sale.
Consider ca, in lupta anticoruptie se impune, pe langa perfectionarea instrumentelor punitive, o intensificare a mijloacelor de actiune preventiva.
Contrar perceptiei generale, misiunile noastre sunt complementare, nu identice. SRI are, pe langa rolul de contracarare a coruptiei, responsabilitatea majora de prevenire a acestui flagel.
Implementarea metodelor preventive anticoruptie este deosebit de importanta in vederea asigurarii integritatii celor care exercita functii publice. stiu foarte bine, din viata Serviciului pe care il conduc, ca succesul activitatiilor de prevenire nu are impact media, dar pentru noi este o misiune strategica pe care o indeplinim.
Urez succes Directiei Nationale Anticoruptie in activitatea sa si sper sa avem o colaborare cel putin la fel de buna ca pana acum.
Va multumesc!”.
Dacian Ciolos
„Domnule presedinte, doamnelor si domnilor,
In ultimii 25 de ani, Romania s-a confruntat cu un fenomen al coruptiei de mare amploare: asocieri ilicite si nelegitime intre reprezentanti ai aparatului administrativ, executiv, legislativ, uneori chiar judiciar si entitati private, promovand interese contrare legii. Acolo unde viata politica si administratia trebuiau sa functioneze in interes public, am asistat adesea la captura statului prin intermediul clientelismului si coruptiei. Pe scurt, coruptia din mediul politic a afectat functionarea corecta a administratiei publice si competitivitatea economiei, precum si increderea cetatenilor in stat.
Cred ca, intre timp, a devenit clar ca nimeni nu este scutit de respectarea legii, ca dosarele penale nu se instrumenteaza in functie de prioritatile agendelor politice si ca, mai devreme sau mai tarziu, incalcarea legii se pedepseste.
Raportul MCV din ianuarie 2016 noteaza o crestere a numarului de sesizari din partea populatiei, ceea ce poate fi corelat si cu nivelul crescut de incredere de care se bucura sistemul judiciar si lupta anticoruptie in randul cetatenilor.
Cresterea increderii in institutii este posibila numai daca va exista un angajament comun – Parlamentul, Guvernul si sistemul judiciar - pentru a reda credibilitate institutiilor statului si a reseta modul de a face politica si de a incheia afaceri in Romania.
Ce are de facut puterea executiva pentru lupta anticoruptie este, in primul rand, sa contribuie la un cadru normativ si institutional stabil, sa acopere nevoile de resurse financiare si umane si sa creeze conditiile pentru un management independent si performant al institutiilor implicate in combaterea coruptiei. Guvernul Romaniei intelege ca stabilitatea legislativa si institutionala a fost o premisa majora a succesului DNA si ca aceasta stabilitate trebuie mentinuta.
Ne aflam acum la finalul perioadei de implementare a Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2010-2015 si pregatim lansarea noii strategii pentru urmatorii ani, printr-un proces amplu de evaluare si consultare cu sistemul judiciar si cu partenerii din societatea civila. Este important ca, in perioada urmatoare, Romania sa dedice mai multe resurse masurilor de prevenire a coruptiei, de promovare a integritatii si a educatiei juridice in toate straturile societatii – pornind de la cel mai inalt nivel. Nu intamplator, s-a considerat integritatea drept un criteriu esential si in desemnarea conducerilor parchetelor si doresc sa reconfirm ca impartasesc pe deplin aceasta perspectiva.
Trebuie sa ne gandim tot mai serios la faptul ca tinerii de astazi vor reinnoi in timp clasa politica si corpul functionarilor publici. Avem nevoie sa dam exemple pozitive si sa facem din integritate si competenta regulile jocului in administratia publica. Este evident, insa, ca aceste obiective nu pot fi atinse daca sectorul public este afectat de clientelism si coruptie.
Putem concluziona inclusiv din bilantul de astazi ca actiunile de combatere a coruptiei dau rezultate. Asanarea societatii romanesti, increderea in stat vor aparea atunci cand vom fi in masura sa prevenim coruptia si nu doar sa o combatem ex-post. Si sunt constient ca in aceasta directie reforma administratiei publice, prin transparentizarea actului administrativ, prin profesionalizare, depolitizare, debirocratizare, claritate si predictibilitate in actul decizional vor contribui la reducerea sau chiar eliminarea unor focare de coruptie din administratie. Avem nevoie sa reinstauram un climat de incredere in administratie, bazat pe transparenta si claritate a legislatiei, a procedurilor si a actului decizional. Teama de a asuma decizii, de multe ori de frica DNA, cum s-a impamantenit in aceasta ultima perioada, poate veni si din lipsa de claritate a legislatiei sau a procedurilor de lucru. Aici avem de-a face si cu o responsabilitate politica in actul legislativ. si cred ca aceasta teama de DNA nu este din cauza modului in care DNA isi face treaba in mod exemplar, ci, probabil, de incapacitatea noastra de a progresa cu aceeasi viteza in performanta cu care a progresat DNA in acesti ultimi ani. Eu cel putin asa lecturez lucrurile in momentul de fata.
Luam masuri, totodata, pentru ameliorarea activitatii de recuperare a prejudiciilor si valorificarea bunurilor provenite din infractiuni. In luna iunie, Agentia Nationala pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate va fi operationala. Ne-am angajat sa asiguram resursele necesare pentru a indeplini aceasta exigenta fireasca si justificata a societatii romanesti. Operationalizarea Agentiei va veni in sprijinul masurilor deja sustinute ale DNA, de inghetare a averilor in cazurile de coruptie care, dupa cum spunea doamna procuror sef, se cifreaza, in 2015, la 452 de milioane EUR.
Va felicit pentru rezultatele obtinute pe parcursul ultimului an in combaterea coruptiei prin mijloace penale. Va asigur de tot sprijinul Guvernului, prin parghiile care ne stau la dispozitie: buget, cadru legislativ si institutional stabil, cooperarea pe care ministrul justitiei o asigura cu partenerii europeni pentru mentinerea si consolidarea rezultatelor pozitive deja inregistrate.
Doresc sa salut in incheiere, inca o data, eficienta si performanta DNA – cifrele vorbesc de la sine, rapoartele MCV si increderea cetatenilor in lupta anticoruptie, deopotriva. Faptul ca DNA a obtinut o rata a condamnarilor de aproximativ 90%, semnificativ peste media altor tari, corelat cu reducerea ratei achitarilor de la 10% la 7,6% indica inca o data soliditatea activitatii dumneavoastra. Concluzia pe care o retin si o subliniez, totodata, este ca reducerea coruptiei si insanatosirea societatii romanesti nu tin doar de performanta DNA sau a sistemului judiciar, care este salutara, ci de asumarea noastra, atat la varf, cat si in societate, a onestitatii si a profesionalismului ca valoare si atitudine.
Va multumesc si va doresc aceleasi rezultate remarcabile si in 2016!”.
Mircea Aron
„Nu e extraordinar sa aplici si sa respecti legea, nu e senzational sa fii independent si impartial cand Constitutia iti da acest drept.
Nu e o fapta eroica sa trimiti in judecata un infractor, ci o datorie asumata. Ce se apreciaza ca fiind exceptional, intr-o societate asezata e perceput ca normalitate.
Sistemul juridic trebuie decuplat de la regimul senzationalitatii. Se pare ca in Romania dispare cultura normalitatii si apare senzationalul. E clar ca e prea mult senzational in Romania”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# SCARBA SI INDIGNARE 25 February 2016 13:33 +27
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 25 February 2016 14:17 +9
# oboectiva 25 February 2016 15:16 -9
# unul din lumea cea mare 25 February 2016 15:52 +6
# unul din lumea cea mare 25 February 2016 18:40 +3
# Avocatul31 25 February 2016 17:49 +13
# VIKY 25 February 2016 22:16 +7
# Avocatul31 26 February 2016 21:51 0
# imbecilul 25 February 2016 13:34 -8
# neosecuristul de serviciu 25 February 2016 17:43 +11
# mordekai 25 February 2016 13:46 +21
# mishulescu 25 February 2016 13:55 +25
# unul din lumea cea mare 25 February 2016 14:24 +12
# Mishelu' 25 February 2016 14:30 +15
# unul din lumea cea mare 25 February 2016 14:50 +10
# unul din lumea cea mare 25 February 2016 14:33 +15
# mulder, agentul mulder 25 February 2016 14:38 +13
# VIKY 26 February 2016 09:34 +5
# VIKY 26 February 2016 10:08 +4
# mulder, agentul mulder 25 February 2016 14:41 +18
# unul din lumea cea mare 25 February 2016 15:00 +12
# mulder, agentul mulder 25 February 2016 15:53 +14
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 25 February 2016 18:55 +4
# unul din lumea cea mare 25 February 2016 14:11 -18
# unul din lumea cea mare 25 February 2016 14:29 +9
# unul din lumea cea mare 25 February 2016 14:43 +6
# Titi Duru 25 February 2016 14:28 +18
# mulder, agentul mulder 25 February 2016 14:44 +13
# mulder, agentul mulder 25 February 2016 14:50 +14
# gheorghe pensionaru' 25 February 2016 15:08 +12
# MARIA 25 February 2016 15:14 +3
# securiciul licurici 25 February 2016 15:51 +9
# avocat traditional 25 February 2016 15:55 +11
# unul din lumea cea mare 25 February 2016 16:19 +7
# avocat traditional 25 February 2016 16:35 +6
# unul din lumea cea mare 25 February 2016 16:47 +7
# avocat traditional-continuare 25 February 2016 16:03 +10
# LEO 25 February 2016 16:10 +10
# adi 25 February 2016 16:12 +6
# ce sa zic? 25 February 2016 16:19 +8
# ce sa zic... 25 February 2016 17:40 0
# Cezar Matei 26 February 2016 04:09 +3
# ce sa zic... 26 February 2016 18:25 +1
# ce sa zic... 25 February 2016 16:47 -7
# mordekai 25 February 2016 21:18 +5
# VIKY 25 February 2016 22:02 +10
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 25 February 2016 22:54 +7
# 7.4 26 February 2016 03:21 +6