19 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cand avocatii tac, se intareste forta catuselor destinate lor!

Scris de: Adina Anghelescu-STANCU | pdf | print

17 December 2015 15:00
Vizualizari: 7552

Despre avocati nu toata lumea vorbeste de bine. Uneori, exista si motive. Dar oricare ar fi acestea, cand e vorba de problemele lui juridice sau judiciare, cetateanul, fara deosebire de rasa, sex sau profesie, se indreapta disperat catre un profesionist al raporturilor judiciare, catre un aparator al drepturilor fundamentale, catre un contributor la stabilirea dreptatii. Catre un avocat care sa-i apere interesele.


In marile case de avocatura, in general, ca si in cabinete individuale, lucreaza avocati cu experienta sau har, sau si cu experienta si cu har. Si tocmai pentru ca au vocatie (sa o numim asa) tot ei, avocatii respecta principiile ce guverneaza aceasta activitate. Adica: onoarea, demnitatea, probitatea; independenta si mai ales libertatea de a asigura o aparare, consilierea sau medierea in limitele impuse de statutul ce reglementeaza activitatea sa; respectarea secretului profesional, confidentialitatea maxima in privinta consultantei si a oricarui aspect al unei cauze ce i-a fost incredintata; competenta, corectitudinea fata de sine, fata de modul in care profeseaza, solidaritatea in cazul in care profesia este atacata sau se afla in pericol.

Cat despre pozitionarea avocatului fata de statul (de drept) si sistemul judiciar, ei bine, aici e clar ca el se afla in afara a ceea ce numim autoritate judecatoreasca sau sistem judiciar, pentru ca are libertate si independenta, dar fara de el nu se poate infaptui un act de justitie impartial si nici procesele nu ar mai fi echitabile. Practic, am avea doar acuzator, judecator si atat. Adica, dictatura, cu majoritatea avocatilor formolizati in fata unor instante subjugate de institutiile de forta.

Drept urmare, principiile care guverneza avocatura si pe care le-am enumerat deja sunt cele ce trebuie respectate de orice avocat, dupa cum si statul, prin toti reprezentantii lui, trebuie sa respecte principiile avocaturii. Daca ele ar fi incalcate, am avea de-a face ori cu un avocat care nu merita sa (mai) faca parte din acest corp profesional, ori de un stat care, incalcand drepturile si principiile avocatiale, pune in pericol insusi acest corp profesional si nu numai. Pune in pericol chiar dreptul la aparare al oricarui cetatean, hotararea ca act final al judecatii, calitatea acesteia si insusi actul de justitie.

Am facut aceasta expunere introductiva legata de avocatura in ansamblul ei, pentru ca ma frapeaza lipsa de reactie, mutenia, corpului avocatial vizavi de chestiuni care au loc in ultima vreme in efervescenta nationala creata de asa-numita lupta anticoruptie. Desigur, ca jurnalist de investigatii, intotdeauna am sprijinit institutiile statului pentru a asana un astfel de fenomen si pentru a identifica infractori. DAR, atunci cand aceasta lupta capata alte dimensiuni sau mai bine zis, cand in numele acestui razboi cu coruptia sunt incalcate drepturi fundamentale, cand observam ca exista, cam des, victime colaterale, abuzuri, excese sau chiar compromiterea unei profesii prin acuzatii de-a dreptul socante, e dreptul meu sa-mi exprim opinia. Si sa trag un semnal de alarma.

Rolul avocatului. Cateva intrebari

Deunazi, opinia publica a asistat la primele retineri in marele si vechiul dosar privind vanzarea-cumpararea de drepturi litigioase intre Paul Lambrino si firma Reciplia. Printre retinuti se numara si avocatul Robert Rosu. Avocatul este acuzat de constituire de grup organizat, trafic de influenta, complicitate la spalare de bani si la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave.

In ochii opiniei publice, catusele puse pe mainile avocatului Robert Rosu au echivalat - caci asa reactioneaza societatea - cu certa vinovatie a acestuia. La acel moment, ca de altfel si la acest moment, opinia publica nu cunoaste - pentru ca nu are de unde - probele in aparare ale lui Robert Rosu. Se stiu doar acuzatiile DNA Brasov. Si atat.

Pe scurt, Paul Lambrino, nepotul Regelui Carol al II-lea, a avansat israelienilor Silbertein si Finkelstein si firmei Reciplia propunerea de a le vinde drepturile litigioase asupra unei imense averi pe care o considera a-i fi cuvenita. E vorba, cum stiti, de bunuri mobile si imobile pe care nu le obtinuse inca, prin revendicare sau retrocedare, dar gasise client care sa ii ofere niste milioane de euro contra cedarii acestor drepturi.

Nu am sa ma refer la toata povestea asta extrem de complexa si foarte incalcita, ci doar la amanunte ce tin de rolul avocatului, asa ca nu are sens sa dezvolt aici toata tarasenia din planul princiar ce a urmat dupa perfectarea si parafarea acestei vanzari catre Reciplia, nici cum Paul Lambrino a vandut aceleasi drepturi si altora. E plina media de toate amanuntele reconstructive ale acestei povesti. Am sa ma limitez aici la rolul avocatului Robert Rosu, pentru ca aici am niste mari intrebari legate de modul de actiune si mentalitatea unor anchetatori.

Ca jurnalisti acreditati si specializati de multa vreme pe domeniul Justitiei, atat eu, cat si colegul meu Razvan Savaliuc, cu care fac echipa in presa de aproape 22 de ani, am cunoscut o multime de judecatori, procurori, notari, executori, lichidatori, sefi de institutii, de parchete, de instante si avocati. Printre ei, si pe avocatul Robert Rosu. E un profesionist. Un avocat foarte bun, corect, constiincios, cu rigori clare impuse de legi pe care intotdeauna le-a respectat. Asa e perceput nu numai de mine sau de colegul meu, ci si de alti avocati de la case de avocatura concurentiale, de profesori de Drept de mare calibru. Tocmai de aceea, retinerea lui Robert Rosu a fost surprinzatoare. In privinta acuzatiilor, desigur, ar fi multe de spus, dar asta este treaba avocatilor avocatului. Sa le demonteze. Sa ii dovedeasca nevinovatia.

Totusi, nu pot sa nu ma intreb:

1. Cum e posibil sa acuzi un avocat de constituire de grup organizat doar pentru ca a prestat un serviciu avocatial solicitat candva, in 2007, de niste clienti care, prin liber consimtamant si deplina capacitate de exercitiu, au achiesat la o vanzare-cumparare de drepturi litigioase?

2. Cum poate fi acuzat un avocat de constituire de grup organizat daca nu a facut decat sa acorde servicii juridice in deplina conformitate cu Legea 51/95 si a aparat interesele clientilor sai? Daca asa ar putea sta lucrurile, atunci orice avocat, chiar si unul care apara un prezumtiv criminal - caci orice persoana are dreptul la aparator oriunde in lumea civilizata! - s-ar putea trezi acuzat, mai devreme sau mai tarziu, ca prin serviciul avocatial pe care il presteaza (contracte, notificari, note scrise, cereri, pledoarie etc.) favorizeaza infractorul. Va dati seama ce absurditate?

3. Dar ce s-ar intampla daca orice avocat, maine-poimaine, daca se va afla cu clientul sau intr-un loc unde este obligat contractual sa apere interesele clientului sau, prin toate mijloacele legale, in fata unei institutii, ar putea fi acuzat de trafic de influenta?

4. Si cum ar fi ca, in viitorul apropiat, odata ce precedentul s-ar instala triumfator, ca orice avocat sa se trezeasca acuzat ca, prin natura actelor pe care le incheie si a serviciilor avocatiale pe care le ofera, savarseste un abuz in serviciu? Sau ca, in urma demersurilor strict avocatiale, e complice la spalare de bani? Sa inteleg ca orice avocat poate fi acuzat ca, daca un client al lui spala bani, avocatul e complice la aceasta spalare de bani presupunandu-se ca onorariul pe care l-a luat era plata din bani murdari?

Ma opresc aici. Deocamdata. Din simplul motiv ca sunt curioasa cum raspunde fiecare dintre avocatii patriei la aceste intrebari. Si care ar fi raspunsurile celor care conduc destinele avocaturii din Romania.

Functia de aparare, inexistenta in procedura penala actuala

Revin la partea introductiva pentru a sublinia un fapt ingrijorator: in procedura penala, daca va veti uita la „separarea functiilor judiciare”, veti gasi stipulate: functia de urmarire penala, functia de dispozitie asupra drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei in faza de urmarire penala, functia de verificare a legalitatii trimiterii ori netrimiterii in judecata, functia de judecata. Stiti ce lipseste? FUNCTIA DE APARARE.

In aceste conditii, mai pun o intrebare:

5. Cine a urmarit ca aceasta functie de aparare sa nu mai existe printre functiile judiciare stipulate de lege, in conditiile in care, fara aceasta functie, nu putem vorbi despre stabilirea adevarului, ci doar de abuzuri sau de erori? Lipsa de reactie, tacerea, ii va costa mai devreme sau mai tarziu si pe avocati, si pe justitiabili. Si, inclusiv pe vremelnicii demnitari paralizati de o teama care ii descalifica in fata societatii.

P.S.- Functionarea sistemului judiciar fara avocati este de neconceput. Evolutia sistemului judiciar a fost intotdeauna legata de dezvoltarea profesiei de avocat si de libertatile sale, fara de care nu se poate exercita functia de aparare. De-a lungul istoriei, avocatul a fost ba un auxiliar al sistemului judiciar, ba integrat acestuia (in perioada comunista, cand statul avea tendinta de a-l tine sub control total), ba salariat al statului. Azi, desi avocatura este un corp profesional distinct, e o profesie liberala, regulamentele pe baza carora functioneaza instantele si parchetele nu ofera avocatilor pozitia unui real partener al Justitiei. Chiar daca roba, simbol al justititiei si solemnitatii acestui serviciu public, il pozitioneaza pe avocat egal al procurorului, teoretic stam bine, parctic, aceasta egalitate nu exista!

Din pacate, eu observ cum profesia de avocat - atat de frumoasa, onoranta si indispendabila infaptuirii actului de justitie - se dezvolta din ce in ce mai in afara sistemului judiciar. Ca o excrescenta. Iar excrescentele pot fi inlaturate usor. Iar daca nu, „corpul statal” le accepta si traieste in indiferenta cu ele, cauterizandu-le din cand in cand, ca pe niste papiloame virale.

Comentarii

# Mi-a plăcut date 17 December 2015 15:57 -1

Mi-a plăcut partea finală cu profesia de avocat care se dezvoltă în afara sistemului sistemului judiciar. Ca o excrescenţă, afirmaţi dumneavoastră. Fără îndoială că i-aţi avut în vedere pe "avocaţii " botişti. Pot fi înlăturate uşor excrescenţele, continuaţi tot dumneavoastră. Aşa va fi, fără îndoială.

# esenta date 17 December 2015 16:35 +19

autorul a vrut sa spuna, cu tact si delicatete, multe lucruri esentiale. pacat ca unii nu au excrescente pe creier sa inteleaga....

# Adi P date 18 December 2015 04:06 +9

In Ro oricine poate fi arestat. Fara motive, pt ca legea le permite la acesti monstri sa faca arestari pe capete.  Doar pt ca existi poti oricind sa fii arestat preventiv. Nu zic povesti. Caz concret: sora mea arestata preventiv 103 zile, din cauza "Implicarea" ei in acest caz, doar pt ca a lucrat la aceasta comp ca si director financiar( perioada 5/6/1013-dec 2014). Tot cazul ei este o mascarada, un abuz din start. Asa-zisa " complicitate la spalare de bani si frauda" care i se imputa sorei mele, se refera la perioada 2012-2013( la comp la care a fost angajata). Eu acum ma intreb cit de indolenti sa fie acesti magistrati care zic ca se ocupa de acest caz, cind sora mea nici macar nu a fost angajata pe perioada imputata de aceasta comp( ea lucrind la o alta comp-fapt f usor verificabil cu cartea de munca). Ca sa nu zic ca tot cazul se refera la o ipoteza, care de fapt nu trebuie sa fii vreun mare expert sa-ti dai seama ca totul este o anomalie.( part 1) 

# Adi P date 18 December 2015 04:15 +6

part 2- continuare- Aceasta ipoteza de care vorbesc, se refera la o speculatie atit de grava incit, citez din caz( pt ca tot a postat cinvea intr-un blog anonim) " in cazul in care... marfa a fost fictiva... atunci cu siguranta deficitul adus statului ro este xxx lei" , ca sa nu zic ca in dosar "marfa" este cind "ilegala" cind "fictiva". 2 termeni complet diferiti. Marfa cu siguranta nu a fost fictiva, ca a fost inregistrata, venind din tarile EU. Si prob nici nu a fost ilegala. Eu acuma ma intreb cita nonsalanta paate sa existe in cazul acestor zisi " procurori", "judecatori", chiar si unii " avocati" care avind dosarul in fata, din start se vede ca sora mea nu ar fi trebuit sa fie implicata in niciun fel in acest caz( ea nu a lucrat la comp resp in perioada resp). Sora mea, socata de ce se intimpla, a tot incercat sa le zica tuturor asa zisi "oameni ai legii" eu nu am lucrat in  perioada reps. Nimeni, nimeni nu a ascultat-o! Nimeni! - part 2

# Adi P date 18 December 2015 04:28 +5

part 3- continuare- Eu acum imi pun itrebarea: cit de ipocriti, si nonsalanti au putut sa fie aceste hiene( fara suflet) sa arestezi preventiv un om care nici macar nu trebuia sa fie implicat in acest dosar( fapt descris anterior, nu a lucrat la aceasta comp in perioada resp). cind sora mea incerca sa le zica tuturor( si a adus la dosar cartea de munca care sa verifice cele spuse), toti judecatorii, procurorii, avoc, cit a avut per de arest preventiv si control judiciar, "stati, noi nu judecam pe fond acum, asta se face cind intrati in urmarire penala." Adica, refuzi sa vezi un adevar, si sa corectezi o greseala grava, o atrocitatate cind stii ca un om nici macar nu trebuia sa fie implicat in acest caz, ca sa nu zic arestat preventiv( sora mea, mama a unui copil a devenit "pericol public"??!!! iar criminalii umbla liberi pe strazi? Eu acum imi pun intrebarea: legile sunt asa cum sunt, o tara intreaga nu ia nici o masura sa corecteze aceste erori grave ale acestei tari decazute moral?

# Adi P date 18 December 2015 04:40 +5

part 3-continuare- La tot ce se intimpla in tara aceasta, atit de strigator la cer, eu ma tot intreb cum o tara intreaga se uita la asa atrocitati si nimeni nu ia nicio masura? Media, are si ea greselile ei: in cazul sorei mele cind s-a dat asa zisul "communicat de presa" " 17 persoane retinute intr-un dosar de frauda" din start i-a incriminat pe toti ca fiind vinovati. Dreptul de nevinovatie a fost incalcat din start in cazul sorei mele. Si acum ma intreb: cine o sa plateasca pt toate atrocitatile facute in cazul sorei mele( si ca sora mea, sunt sute de cazuri)  cind un popor intreg a fost martor la asa atrocitate si nimeni nu a luat nicio masura? Cine o sa plateasca pt toate aceste atrocitati? 

# Adi P date 18 December 2015 04:56 +5

part 5- continuare- Daca nu i se intimpla asta sorei mele, care a avut o activitate de peste 20 de ani in functii de raspundere la comp multinationale, cu o prestanta profesionala impecabila, as fi zis ca aceste "arestari preventive" sunt SF-uri. Dar din nefericire este o realitate ffff crunta. Acum 26 ani s-a murit pt democratie sa se ajunga mai rau ca pe perioada lui Stalin, garda de fier, cind poti sa fii arestat in orice moment fara niciun motiv. Nu trebuie sa existe niciun motiv sa fii arestat, pur si simplu, iar o tara intreaga se uita, comenteaza un pic si nimeni nu ia nicio masura sa indrepte aceste abuzuri, aceste atrocitati...Cei care au putere si pot stopa aceste abuzuri, prin tacerea lor si a nu lua nicio masura, sunt complici la aceste atrocitati. Intr-o zi cineva o sa plateasca pt toate aceste atrocitati.

# avocat date 18 December 2015 09:05 +10

Este trist ca in astfel de situatii nu se aud vocile  conducatorilor UNBR. Chiar nu fac nimic altceva decat sa ne ia banii. Un avocat care a ajuns sa treaca prin astfel de necazuri , cum este cazul prezentat, este preocupat sa isi apere libertatea si sa isi dovedeasca nevinovatia (!). Ce fac conducatorii nostrii? Ce fac ”confratii”?

# @avocat date 18 December 2015 11:14 +4

Mie mi se pare delicat a exprima un punct de vedere oficial fata de un caz concret sau altul intr-o faza a anchetei in care, oficial, nu se stiu toate detaliile spetei. Desigur, nimic nu impiedica exprimarea unei pozitii de principiu si ferme prin raportare la prezumtia de nevinovatie si activitatile specifice muncii de avocat. In alta ordine de idei, marile tunuri se bazeaza adeseori si pe inginerii juridice, uneori destul de sofisticate, putandu-se banui ca tepuitorul, care nu este deloc un geniu,ci doar lacom sa puna botul ca sef de haita inaintas, a beneficiat de niste sfatuitori de taina si abili prin hatisul legislativ. Iar sfatuitorii pot fi atat de abili incat sa-l trimita pe tepuitor la avocat sau la notar cu lectia invatata, tepuitorul stiind exact cel fel de acte sa le ceara pt. realizarea scopului ce si l-au propus(el si sfatuitorii lui de taina).

# avNETY date 18 December 2015 17:17 +8

uite ca semnalul de alarma trasde dumneavoastra s-a facut auzit. bravo. felicitari. baroul bucuresti a luat cat de cat atitudine....

# Mihai date 19 December 2015 00:30 +7

Aberant si Abuziv. In tarile civilizate avocatii se bucura de o solida imunitate profesionala; asta e si motivul pentru care a aparut breasla. Si criminalul, si violatorul, si hotul au dreptul sa fie aparati. Si atunci, cum sa-si faca omul ala meseria, daca isi risca propria libertate? Aaa, daca il prindeau carand valiza cu bani, e altceva. Dar pentru o consultatie juridica sa fii arestat nu denota decat aparitia unor reguli de tip stat politienesc. Ar trebui sa fie aparat de toti colegii sai de breasla, sa se umple sala de judecata. Si sa-si faca toti autodenunturi pentru consultatiile date in anii de vechime profesionala. "Am sfatuit pe Maricica sa puna bani deoparte din salariu, ghemotoc intre sosete, pana la divort" spune tainic avocata X - 10 ani de munca silnica la repararea autostrazii demolate de la Sibiu, condamna aprioric DNA (Detentia Nevinovatilor Abuziva) 8)

# alt avocat date 19 December 2015 12:02 +3

Si UNBR a reactionat. http://unbr.ro/ro/comunicat-uniunea-nationala-a-barourilor-din-romania-a-fost-solicitata-de-o-societate-civila-profesionala-de-avocati-pentru-a-se-lua-pozitie-publica-cu-privire-la-posibile-incalcari-ale-normelor-leg/

# ce sa mai vorbim... date 19 December 2015 18:36 +2

in primul rind ar trebui sa bagati toti capul in pamint ca strutii. nu ati reactionat la faptul ca 3000 (TREI MII ) de familii au fost puse intr-o situatie jenanta de un obscur procuror general (oare cum a ajuns si ce studii martiene a facut???) si 26 de judecatori care au decretat ca o entitate este infiintata numai pe baza de.. vorbe?  sfidind reguli de drept elementare,  concluzionind ca unbr 2004 infiintat dupa toate regulile este ilegal desi 99,99% din magistratii corecti ai tarii au decis contrariul. acesti indivizi care ar merita judecati si destituiti vor sa ne spuna ca doua decizii a unor judecatori de la cracanatii din vale au fost mai presus decat sutele si miile de sentinte si rezolutii total contrare. este ca si cum 2 indivizi fara discernamint  ar veni sa ne spuna ca romania este formata numai din retardati mintali. vi se pare corect? toti ati tacut ca mutii fiindca la ciolan, interesul  hotilor coincide. 

# coruptie de rang maxim date 19 December 2015 22:42 +2

Mizeria din justitia romaneasca este intretinuta de cumetriile malefice concentrate pe beneficii din actiuni ilegale. Organizatia cutumiara, fara niciun act de infiintare, este protejata de interlopii justitiei romanesti.

# o tempora... date 19 December 2015 21:00 +3

observ ca cineva se straduieste sa cenzureze la modul ca efectiv nu intelege sau nu -i place ceea ce scriem pe site. nici vorba de o cenzura cu privire la cuvinte sau expresii jignitoare. efectiv persoana care cenzureaza o face dupa bunul plac , discretionar si absurd. Am citit intampinarea depusa de CSM in dosarul in care d.Bota este reclamant, intampinare pe care o gasiti si dvs. Intampinarea este scrisa de un judecator. Cititi va rog intampinarea si va cruciti. punctul culminant este la final, domnul judecator nici macar nu cunoaste noul cod de procedura civila, el cere judecata in lipsa in temeiul art.223 alin.3 cod procedura civila.  Cred ca orice ce jurist , avocat , judecator stie ca judecata in lipsa se cere pe temeiul art.411 alin.1 (2). Rusinica...

# Chilly Willy date 20 December 2015 10:32 -5

Cenzura este munca de mop robot. Orice uman s-ar imbolnavi cu capul sa citeasca comentariile tuturor nebunilor ca sa le descifreze.

# super date 20 December 2015 14:32 +9

foarte bine atins subiectul. felicitari!!!

# @Chilly Willy date 21 December 2015 17:21 0

Eu, mop robotul , m-am defectat doar cind am citit comment-ul tau. Drept urmare l-am scapat pe site si nu pot sa-l retrag!

# Chilly Willie date 21 December 2015 18:38 -2

Nu degeaba mi se mai spune si "Terminatorul de RoboCopi".

# fanel date 26 December 2015 20:17 +1

Craciun fericit!!!!!!!!!!! :D :D :D :D

# radu date 31 December 2015 22:31 0

Nimic despre johannis, invartelile si procesele lui, nici aici, nici la A3. Foarte suspect ...

# ela date 6 January 2016 14:44 0

Sa aveti un an plin de succes si bucurii imense!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.07.2024 – Avocat omorat in casa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva