Cat mai suporta asociatiile magistratilor balivernele Comisiei Europene?
Ultimul raport de tara pe Justitie, scurs deocamdata pe surse si care va fi dat miercuri publicitatii, reia aceeasi placa a ultimilor ani, in care DNA e parchetul cel bun, singurul care se lupta „convingator” cu coruptia, in timp ce restul instantelor sunt „rele”. Mai nou, instantele sunt acuzate ca favorizeaza prescriptia raspunderii penale, prin tergiversarea judecarii cauzelor, fara sa se spuna cat stau cauzele la parchet pana cand se ajunge la trimiteri in judecata.
Asemenea constatari, rupte complet de realitate, sunt fie opera unor amatori, fie opera unor mercenari care servesc unor interese. Iar printre aceste interese se pot numara, protejarea marii afaceri cu anticoruptia (in care se pompeaza fonduri europene uriase, care alimenteaza zeci de ONG-uri), fie un ajutor politic european dat actualei Puteri, care doreste sa mentina un control asupra unei zone cat mai mari a parchetelor, care la randul lor protejeaza prin inactiune o serie de mari afaceri transfrontaliere.
Daca in urma cu ceva ani, romanii puteau inghiti asemenea rapoarte ale Comisiei Europene, azi putini le mai cred. Din nefericire insa nici o voce autorizata nu a protestat public pana acum in fata unei mari minciuni, aceea ca parchetele controlate de politic sunt cele care se lupta cu coruptia, in timp ce instantele independente se opun ba prin pedepse prea blande, ba prin achitari, ba, mai nou, prin tergiversarea pana la prescriptie. Asemenea semnale, preluate de presa care are datoria de a informa asupra pozitiilor oficiale sunt de natura sa intimideze instantele sa forteze condamnari sau judecati pripite, atitudini care ajung sa se vada cu ochiul liber, mai ales la Inalta Curte, unde s-a ajuns sa nu se mai administreze probe incuviintate initial, sa nu se mai motiveze cum scrie la carte (pentru ca e greu sa motivezi pe bune un dosar ale carui probe scartaie) doar pentru ca anatema opiniei publice sa nu cada pe unii judecatori despre care se induce ideea ca daca nu dau condamnari, ii apara pe corupti. Mesajul public ca doar de judecatori depinde pedepsirea coruptilor este bine inradacinat in constiinta maselor, nemaicontand ca in unele dosare nu sunt probe, si nici respectarea drepturilor celor pusi sub acuzare. Iar efectul pervers scontat este si acela al condamnarii celor pe care procurorii politici trebuie sa le rupa capul, la comanda actualei Puteri.
As fi crezut in corectitudinea rapoartelor Comisiei Europene, daca in cuprinsul lor, in egala masura, se critica si ocolirea de catre marile parchete a afacerilor celor de la guvernare, a lipsei vadite de probe din unele dosare traduse prin numarul imens de achitari de la marile parchete (DNA are 20-30 pe an, la un numar de circa 100 de procurori operativi, care instrumenteaza mai putin de doua rechizitorii/an fiecare), dar si durata uriasa de instrumentare a anchetelor penale. A inocula ideea ca parchetele controlate politic prin numirile de procurori sefi confirma asteptarile, in timp ce instantele nu, sfideaza realitatea si mascheaza protejarea afacerilor celor de la Putere, care nu sunt deranjati de procurori. Coruptia nu se face in Opozitie, ci din functii executive! De ce credeti ca toate ONG-urile foarte vocale cand PSD era la guvernare azi tac in fata afacerilor portocalii? Simplu, pentru ca sunt finantate cu bani europeni, prin mecanisme bine puse la punct. Va amintiti cum Traian Basescu il acuza la ultimele alegeri prezidentiale pe contracandidatul Adrian Nastase ca n-a lasat institutiile statului sa functioneze? Acum e mai rau, nici macar „societatea civila” nu mai functioneaza, pentru ca ONG-urile au ajuns sa fie platite in regim de mercenariat.
In toata Justitia romana exista o stare de imensa nemultumire fata de politica actualei Puteri de a pune control pe instante. Prin subfinantare, prin deturnarea taxelor judiciare de timbru, prin legi cretine adoptate fara consultare care produc avalanse de dosare care sufoca activitatea instantelor. Independenta magistratului e un concept ce nu convine politicului. Iar reprezentantii din Romania ai Uniunii Europene au fost atrasi in mocirla politica mioritica si convinsi sa emita rapoarte contra naturii, care transmit mesaje false de natura sa perpetueze starea de confuzie publica.
Poate ca a venit momentul ca asociatiile profesionale ale magistratilor sa ia pozitie publica si sa reclame la Uniunea Europeana rapoartele rupte de realitate ale Comisiei Europene. Asa cum aceste asociatii reactioneaza virulent la declaratiile politicienilor romani, care vor sa puna presiune pe judecatori, s-o faca si in privinta rapoartelor CE pe Justitie, care au un caracter politic evident. In fond, „expertii” care elaboreaza aceste rapoarte (a caror nume nu sunt niciodata date publicitatii) castiga sume imense, platite din bugetul UE, buget la care contribuie din greu si tara noastra!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# araoil 19 July 2011 15:20 0
# dan 21 July 2011 12:44 0
# Nelu Popa 23 July 2011 10:50 +1
# Nelu Popa 23 July 2011 11:27 0
# Hades 19 July 2011 16:05 +3
# Asociatia Victimelor Magistratilor din Romania 21 July 2011 22:29 +1
# Eugen Eftimiu 19 July 2011 17:00 +1
# MAAT 19 July 2011 19:36 -2
# doru 20 July 2011 09:11 -2
# gigi 21 July 2011 19:24 +1
# Asociaţia Victimelor Magistraţilor din România 21 July 2011 22:22 0
# Raportorul Sabin Gherman 22 July 2011 13:50 +2