Cazuri patologice - Ex-judecatorul Nicolae Palcut, care se masturba langa autostopiste, vrea bani de la statul roman
Justitia romana nu poate fi mai breaza decat societatea in ansamblul ei. Tagma magistratilor are uscaturile ei, ca oricare alta tagma. Insa nicio categorie sociala nu creaza un impact negativ atat de mare asupra celorlalte, cum produce Justitia, atunci cand unii dintre membrii ei comit acte nedemne pentru un magistrat. Cei care isi asuma misiunea de a imparte dreptatea, trebuie sa fie imaculati pentru a putea vedea paiul din ochiul altuia. Lumeajustitiei.ro va prezenta cazurile patologice cele mai relevante care au socat in ultimii ani societatea romaneasca – azi prezentam cazul ex-judecatorului Nicolae Palcut, de la Judecatoria Marghita, care isi scotea organul sexual in fata persoanelor de sex femin, care faceau autostopul, pentru a-si produce placere.
Judecatorul a scapat cu o simpla amenda administrativa
Fostul presedinte al Judecatoriei Marghita, judecatorul Nicolae Palcut, a fost nevoit sa demisioneze in 2003, dupa ce a fost filmat cu camera ascunsa de o echipa de reporteri sub acoperire, in timp ce se masturba in masina personala, in fata unei femei pe care o luase in masina, pentru a-si produce placere sexuala. Scandalosul filmulet, cu gesturile si dialogul dintre judecator si pasagera, a fost facut public pe toate posturile de televiziune, la vremea respectiva. Cercetat penal si disciplinar fostul judecator si-a explicat gestul spunand ca suferea de prostatita, o boala care l-ar fi obligat sa urineze des si sa isi “scuture” organul genital dupa asta. Conform informatiilor detinute de presa locala, nu era pentru prima data cand magistratul apela la astfel de jocuri erotice in public, avand chiar si mai multe porecle printre prostituatele pe care obisnuia sa le ia in masina. Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea i-a intocmit lui Palcut dosar penal, sub acuzatiile de perversiuni sexuale, tulburarea ordininii si linistii publice si ultraj contra bunelor moravuri, cerand instantei condamnarea acestuia in dosarul cu numarul 3597/PI/2003. In 2004, un complet de judecata al Curtii de Apel Oradea l-a achitat pe Palcut, dar pe motiv ca fapta sa nu prezenta pericolul social al unei infractiuni l-a sanctionat pe inculpat cu 500 RON amenda administrativa. Fostul judecator si-a facut “mea culpa” in fata instantei si si-a explicat gestul spunand ca suferea de prostatita, o boala care il obliga sa urineze des si sa isi “scuture” organul genital dupa asta. Expertizele facute in timpul procesului au scos la iveala ca Palcut era responsabil pentru faptele sale, desi suferise puternice tulburari de personalitate.
Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea nu a contestat decizia, desi era institutia care a intocmit rechizitoriul impotriva fostului magistrat, astfel incat Palcut a scapat cu cazierul curat. Mai mult, Palcut nu a fost sanctionat nici de Inspectia Judiciara, aflata in 2003 la Ministerul Justitiei. Si, surpriza, dovezi cu privire la o eventuala cercetare a sa de catre aceeasi Inspectie nu mai sunt de gasit in prezent, nici la CSM, nici la MJ. Culmea, fostul judecator a incercat in 2007 sa reintre in aceasta tagma, ca procuror, dar CSM i-a respins cererea.
Nicolae Palcut a fost nevoit sa isi dea demisia in martie 2003, fiind eliberat din functie prin decretul numarul 149 din 23 martie 2003, al ex-presedintelui Ion Iliescu. Palcut si-a dat demisia din magistratura si s-a internat o vreme la Sectia de psihiatrie a Spitalului Militar din Oradea
Palcut a taraganat procesul prin felurite exceptii
Amintim ca Palcut a incercat sa lungeasca procesul penal ce i-a fost intentat si chiar sa scape de dosarul penal, invocand tot felul de exceptii, printre care si cea de neconstitutionalitate a articolului 91 alineatul 2, din Legea 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, in sensul in care avizul ministrului Justitiei, necesar pentru a incepe cercetarea penala a unui magistrat este in contradictie cu independenta organului de ancheta. Articolul contestat de Palcut prevedea ca: “Magistratii nu pot fi cercetati, retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata fara avizul ministrului justitiei”.
Curtea de Apel Oradea, in fata careia a fost ridicata aceasta exceptie, a venit in ajutorul acuzatului si a sustinut in mod fals ca ea este intemeiata, “deoarece independenta si inamovibilitatea judecatorilor reprezinta o garantie pentru o buna administrare a justitiei si, in egala masura, un mijloc de protectie in fata oricarei ingerinte de ordin politic sau administrativ. Prin posibilitatea ministrului justitiei de a emite avizul pentru cercetarea magistratilor se aduce atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, intrucat acesta este membru al guvernului, care face parte din autoritatea executiva. Mai mult decat atat, textul contestat excedeaza nepermis dispozitiilor constitutionale, deoarece doar Consiliul Superior al Magistraturii indeplineste rolul de consiliu de disciplina a magistratilor, sens in care implicarea ministrului justitiei in raspunderea penala a judecatorilor este nejustificata”. Exceptia fostului judecator a fost respinsa de Curtea Constitutionala
Fostul judecator vrea azi bani de la Ministerul Justitiei
Nicolae Palcut, alaturi de alti fosti colegi de la Curtea de Apel Oradea s-au indreptat, anul trecut, cu o actiune impotriva Ministerului Justitiei, a Curtii de Apel Oradea si a Ministerului Finantelor, pentru a primi bani. Astfel, conform portalului instantelor de judecata, la Tribunalul Bihor a fost inregistrat in data de 19 noiembrie 2009 dosarul cu numarul 7449/111/2009, care are ca obiect: drepturi banesti. Parati sunt Ministerul Justitiei, cel al Economiei si Finantelor si Curtea de Apel Oradea, iar printre cei 13 reclamanti se afla si fostul judecator Nicolae Palcut. E greu de inteles ce drepturi banesti considera ca mai are fostul magistrat de incasat, in conditiile in care plecarea sa din aceasta breasla a fost prin demisie, cu mai bine de sase ani inainte de acest proces. Ceilalti reclamanti sunt: Claudia Maria Stanciu, Ioan Gal, Casian Puscas, Dorina Vanda, Alexandrina Pintiuta, Elisabeta Farkas, Georgeta Otilia Moisa, Iuliana-Livia Pasan, Voichita Gal, Diana Bulugean, Mihaela Zetocha, Lenuta Gules, Doina Veres, Cristian Alanean, Emilia Sasca si Carmen Pop, toti de la Judecatoria Marghita.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# dorian 19 September 2010 17:07 +2
# Robin 19 September 2010 17:46 +6
# Yoda 21 September 2010 06:26 +7
# mandravel 21 September 2010 19:42 +2
# ABSURZII 4 September 2011 16:05 0