23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Codul de procedura penala in aer! DNA vrea ca Vlas sa fie judecata de doua ori pentru aceeasi fapta. Lui Vlas cand i s-a prezentat materialul de urmarire?

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

23 March 2011 14:17
Vizualizari: 4373

Zilele trecute, ”Mama FNI” Ioana Maria Vlas, s-a trezit ca procurorii de la DNA Alba au trimis-o in judecata intr-un dosar pe care il aveau in ancheta inca din 2008. Interesant este ca anchetatorii asteapta de la instanta ca Vlas, impreuna cu alte persoane inculpate in acest dosar-surpriza, sa fie judecata pentru aceleasi fapte care au facut obiectului dosarului in care Vals a fost condamnata deja in 2009. Faptele sunt aceleasi, adica inselaciune in forma continuata, exact ca cele din 2009, dar numai partiele vatamate sunt altele, si anume 5.363 de investitori FNI din zona.


Alaturi de Vlas au mai fost trimisi in judecata Marian Petrescu, fost presedinte - director general al SC SOV INVEST SA (societatea de administrare a Fondului National de Investitii) si Mihaela Sima, fost director economic al SC SOV INVEST SA, toti cu antecedente penale, in sarcina carora s-au retinut aceeasi infractiune ca in cazul lui Vlas. In comunicatul DNA s-a facut precizarea ca "faptele pentru care cei noua inculpati sus mentionati au fost cercetati si trimisi in judecata in prezenta cauza au la baza plangerile investitorilor FNI cu domiciliul pe raza Municipiului Sibiu, fiind introduse la organe judiciare de pe aceasta zona, respectiv fapte de inselaciune comise in dauna unui numar de 5.363 parti vatamate"

Faptele respective constituie acte materiale din continutul aceleiasi infractiuni de inselaciune pentru care cele noua persoane fost judecate si condamnate definitiv in cursul anului 2009, in cauza privind activitatea Fondului National de Investitii (F.N.I). Plangerile sibienilor au fost retrimise la DNA, pentru continuarea cercetarilor, la data de 6 martie 2008, din cauza unor modificari legislative intervenite intre timp.

In rechizitoriul se mentioneaza ca in perioada august 1998 - decembrie 1999, Ioan Maria Vlasa a indus si mentinut in eroare investitorii F.N.I., prin aprobarea unui prospect de oferta publica necorespunzatoare realitatii ca urmare a falsificarii datelor reale privind situatia financiara a F.N.I. Datele falsificate au fost raportate la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M) si au fost folosite la publicitatea privind avantajele investitiilor in F.N.I., ceea ce a condus la prejudicierea patrimoniala a investitorilor F.N.I".

In perioada 1995 - 24.05.2000 a fost cauzat celor 5.363 investitori F.N.I. parti vatamate in acest dosar un prejudiciu total in suma de 58.584.244.693 lei ROL. Procurorii au dispus masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor.

Interesant este ca Vlas, contactata de Mediafax zilele trecute, a spus ca ea nu a avut habar de acest dosar. In acest caz se pune intrebarea cum i s-a respectat Mariei Vlas dreptul la aparare in cursul anchetei si, alt aspect procedural de neinlaturat, cum a fost trimisa in judecata fara ăprezentarea materialului de urmarire penala, de vreme ce ea nu era fugita din tara si nici nu exista alt blocaj care sa faca imposibila aceasta prezentare de material de urmarire. Iar aceste aspecte sunt stipulate in procedura penala la articolul 254:

(1) Cand prezentarea materialului nu a fost posibila din cauza ca inculpatul este disparut sau s-a sustras de la chemarea inaintea organului de cercetare penala, in referatul care se intocmeste potrivit art. 259 se arata imprejurarile concrete din care rezulta cauza impiedicarii.

(2) Daca pana la inaintarea dosarului la procuror inculpatul se prezinta, este prins ori adus, se procedeaza la prezentarea materialului de urmarire penala.
Pe de alta parte, nicio persoana nu poate fi
urmarita sau judecata pentru savarsirea unei infractiuni atunci cand fata de acea persoana s-a pronuntat anterior o hotarare penala definitiva cu privire la aceeasi fapta, chiar si sub alta incadrare juridica. Mai mult, conform art. 4 din Protocolulnr. 7 la Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale privitor la dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori.

Comentarii

# Mihai date 23 March 2011 21:46 +1

At trebui sa o lasati in pace pe femeia asta, nu ajunge cat a tras pentru smecherii care s-au lafait in libertate razand de prostia romaneasca??? Lasati-o sa isi traiasca batranetile linistita si duceti-va daca aveti tupeu dupa pelticul ala nenorocit care cheltuieste cu spor toti banii fraierilor....

# Planul cincinal date 23 March 2011 21:48 0

cum nu prea au dosare serioase, ca n-au voie sa ancheteze ce s-ar cadea, mai trag si ei o dubla la serialul de comedie "DNA, flota, undeva, candva" :D

# MAMA OMIDA date 23 March 2011 23:18 -2

ce ar fi sa studiati dosarul si doar apoi sa comentati.ratatilor

# pompiliu bota date 23 March 2011 23:22 -1

AFFAIRE SERGUEÏ ZOLOTOUKHINE c. RUSSIE:,,l'article 4 du Protocole no 7 doit être compris comme interdisant de poursuivre ou de juger une personne pour une seconde « infraction » pour autant que celle-ci a pour origine des faits identiques ou des faits qui sont en substance les mêmes.

# OMIDOOO date 24 March 2011 07:56 -1

ratata esti tu cu vrajotoarele tale, cu zavorancele si cu pepenistii tai, da-te-n dosarul meu, nu te mai baga in seama aiurea. uite, ti-a dat Bota muran gura. franceza stii, maman???

# C.Z.Codreanu date 24 March 2011 13:03 0

"Curtea stabileste ca interdictia de a fi judecat de doua ori pentru aceleasi fapte se aplica si in cazul unei proceduri penale declansate intr-un stat contractant pentru fapte cu privire la care inculpatul a fost deja judecat definitiv de un alt stat contractant......" Hotararea Curtii de Justitie a UE in cauza C-297/07 cu atat mai mult nu este posibil ca acelasi stat sa declanseze ptr.acelasi faptuitor,aceeasi fapta, un nou proces penal.Pe cale de consecinta orice intrebare preliminara adresta CJCE in aceasta cauza va avea ca rezultat declararea declansarii instructiei penale in speta ca fiind contrara prev.art.50 Dreptul de a nu fi judecat sau condamnat de doua ori pentru aceeasi infractiune:"Nimeni nu poate fi judecat sau condamnat pentru o infractiune pentru care a fost deja achitat sau condamnat în cadrul Uniunii, prin hotarâre judecatoreasca definitiva, în conformitate cu legea."din Tratatul de la Lisabona/Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. De asemenea noul Cod de procedura penala (ce va intra in viigoare pe timpul acestui proces-a se vedea dispoziţiile art. 13 din codul penal, referitoare la legea mai favorabilă) reglementeaza in mod expres principiile fundamentale ale procesului penal printre care si ne bis in idem:art. 6 "Nicio persoana nu poate fi urmarita sau judecata pentru savarsirea unei infractiuni atunci cand fata de acea persoana s-a pronuntat anterior o hotarare penala definitiva cu privire la aceeasi fapta, chiar si sub alta incadrare juridica." Alte prev.legale: Protocolul nr. 7 la Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale Art 4.1 Dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori Nimeni nu poate fi urmarit sau pedepsit penal de catre jurisdictiile aceluiasi Stat pentru savârsirea infractiunii pentru care a fost deja achitat sau condamnat printr-o hotarâre definitiva conform legii si procedurii penale ale acestui Stat. a se vedea Hotararea CtEDO SERGUEÏ ZOLOTOUKHINE vs Rusia si HORCIAG vs Romania (C. Bîrsan, Convenţia europeană a drepturilor omului – Comentariu pe articole, vol. I. Drepturi şi libertăţi, Editura All Beck, 2005) PACTUL INTERNATIONAL ONU CU PRIVIRE LA DREPTURILE CIVILE SI POLITICE art.14.7. Nimeni nu poate fi urmarit sau pedepsit din pricina unei infractiuni pentru care a fost deja achitat sau condamnat printr-o hotarâre definitiva în conformitate cu legea si cu procedura penala a fiecarei tari cf.art.11 comb.cu art.20 din legea fundamentala disp.acestuia au caracter supralegislativ.

# Xtremist date 25 March 2011 19:21 0

Pentru ce ati citat hotarari CJUE ? Nu au nicio legatura. Sunteti intr-o eroare. Nu exista nimic aici ce tranziteaza statul roman, cele doua dosare sunt nationale.

# doru date 25 March 2011 07:52 +2

da de concurs de infractiuni se stie? Doar ca cu prezentarea materialului de urmarire si a altor acte procedurale ce presupuneau aducerea la cunostinta persoanei e o problema.

# pompiliu bota date 25 March 2011 17:30 0

HORCIAG vs Romania ? Nu este aşa ceva!

# pompiliu bota date 25 March 2011 17:37 0

Jurisprudenţa CEDO:,,art. 4 din Protocolul nr. 7 trebuie înţeles în sensul că el interzice urmărirea ori judecarea unei persoane pentru o a doua „infracţiune”, în măsura în care aceasta are la origine fapte identice sau fapte care sunt, în substanţă, aceleaşi"

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva