CONDAMNAREA AR FI FOST UN EXCES DE ZEL – Judecatorii ICCJ Hermina Iancu, Elena Barbu si Mihail Udroiu au mentinut definitiv decizia prin care magistratele Georgiana Farcas-Hingan si Codruta Alb de la CA Cluj au incetat procesul penal fata de artistul Matei Pacurar, inculpat pentru introducerea in tara a unor frunze de coca folosite la pictat. ICCJ a respins recursul in casatie al DIICOT, bazat pe opinia separata a judecatoarei Simina Corlateanu de la CA Cluj (Minuta)
S-a batut in cuie: pictorul Matei Pacurar (foto 2) scapa de dosarul in care Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism l-a trimis in judecata pentru trafic international de droguri si detinere de droguri de mare risc, pe motiv ca a adus in tara cateva frunze de coca pentru a le folosi intr-un tablou.
Judecatorii Ana-Hermina Iancu, Mihail Udroiu si Elena Barbu (foto 1 dreapta-stanga) de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au mentinut definitiv miercuri, 13 noiembrie 2024, solutia din 29 mai 2024, prin care magistratele Georgiana-Rodica Farcas-Hingan si Codruta Alb de la Curtea de Apel Cluj au incetat procesul penal fata de Pacurar in temeiul art. 16 alin. 1 lit. h din Codul de procedura penala: „exista o cauza de nepedepsire prevazuta de lege”.
Pe de alta parte, a treia judecatoare din complet, Simina Corlateanu, a facut opinie separata, optand pentru condamnarea inculpatului. Pe ideile din opinia separata s-a bazat procurorul Rares Ciausu de la DIICOT Cluj cand a atacat decizia curtii cu recurs in casatie. Iar acum ICCJ a respins calea extraordinara de atac a parchetului, mentinand solutia CA Cluj fata de inculpatul aparat de catre avocatii Gheorghita Mateut si Roxana Onea.
Incheiem, mentionand ca rechizitoriul nr. 68/D/P/2019, emis in 24 iunie 2019 de procuroarea Corina-Mihaela Irimies a fost confirmat de catre seful de la acea vreme al DIICOT Cluj, procurorul Florin-Mihai Mornaila (vezi facsimil).
Iata minuta deciziei ICCJ din dosarul nr. 2259/117/2019:
„Respinge, ca nefondat, recursul in casatie formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Teritoriala Cluj impotriva deciziei penale nr. 901/A din data de 29 mai 2024 pronuntate de Curtea de Apel Cluj – Sectia penala si de minori, in dosarul nr. 2259/117/2019.
Cheltuielile ocazionate de solutionarea recursului in casatie formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Teritoriala Cluj raman in sarcina statului. Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru intimatul-inculpat Pacurar Matei, in cuantum de 180 lei, ramane in sarcina statului.
Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 13 noiembrie 2024”.
O odisee judiciara de peste 10 ani
Totul a inceput in 2014, cand, aflat intr-o excursie cu bursa Erasmus in Argentina (documentandu-se pentru lucrarea de disertatie), Matei Pacurar a cumparat ca suvenir mai multe frunze de coca, aducandu-le in Romania ca sa le foloseasca intr-un tablou, frunzele fiind un leitmotiv al artei sale. La fond, in 13 noiembrie 2020, judecatorul Mihai Stefan Ghica de la Tribunalul Cluj l-a condamnat la 3 ani, 2 luni si 10 zile de inchisoare cu executare pentru introducere in tara de droguri de mare risc (trafic international de droguri) si detinere de droguri de mare risc, fara drept.
In apel, la 4 martie 2021, judecatoarele Monica Nicola si Livia-Marcela Mango de la Curtea de Apel Cluj au sesizat din oficiu Curtea Constitutionala a Romaniei, cu exceptiile de neconstitutionalitate ale unor articole din Codul penal si Codul de procedura penala care ii constrang pe judecatori sa pronunte pedepse exagerat de aspre in raport cu gravitatea redusa a faptei si cu persoana inculpatului si care ii impiedica pe magistrati ca, in situatii exceptionale, sa coboare sub limitele speciale de pedeapsa (cum se intampla inainte de 2014, in vechiul Cod penal).
Prin Decizia nr. 629 din 21 noiembrie 2023, CCR a respins exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de CA Cluj, cu o motivare mai mult decat superficiala.
In apel, dupa pronuntarea Curtii Constitutionale, judecatoarele Georgiana Farcas-Hingan si Simina Corlateanu nu s-au inteles cu privire la hotararea definitiva, motiv pentru care magistrata Codruta Alb a intrat in complet de divergenta, inclinand balanta la 29 mai 2024 in favoarea solutiei constand in incetarea procesului penal.
In 1 iulie 2024, decizia CA Cluj a fost atacata cu recurs in casatie de catre procurorul Rares Ciausu de la DIICOT Cluj. Iar acum calea extraordinara de atac a fost respinsa definitiv de catre ICCJ.
Cititi toate episoadele serialului „Matei Pacurar”:
- „CCR risca sa nenoroceasca un artist”;
- „Vietile oamenilor, distruse pentru nimicuri”;
- „DIICOT cere HP pe trafic international de droguri”;
- „Dezlegare in dosarul pictorului”;
- „CCR, sesizata pe traficul international de droguri”;
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Io 14 November 2024 19:30 0
# si daca era taran peruvian care avea frunze la munca? 14 November 2024 19:52 0
# Csaba D 14 November 2024 20:07 -2