27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONSTITUTIA E SFANTA – Sefa Curtii de Apel Cluj si a UNJR explica de ce niciun magistrat nu poate ignora deciziile obligatorii ale CCR: “Nu exista niciun act juridic care sa aiba o forta superioara Constitutiei... Acceptand ca exista acte normative superioare Constitutiei inseamna ca noi acceptam de facto o revizuire a Constitutiei ce vine din alta parte decat a poporului roman, o cedare a suveranitatii, lucru ce nu poate fi admis” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 January 2024 17:29
Vizualizari: 4295

In inregistrarea de mai jos veti vedea cum gandeste un judecator care a decis sa isi respecte juramantul pe care l-a depus la inceperea activitatii – “Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”. Iar, Slava Domnului, la fel gandesc cei mai multi magistrati din Romania, la polul opus situandu-se o mana de judecatori cu mentalitate #rezist si radicali, unii dintre ei prezenti si la Inalta Curte, care forteaza nerespectarea Constitutiei Romaniei, a deciziilor obligatorii ale CCR si ICCJ si practic a legii.


 

Judecatoarea Dana Girbovan (foto), presedinta Curtii de Apel Cluj si a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), a facut o adevarata pledoarie pentru apararea suveranitatii nationale a Romaniei, intr-un moment in care judecatori cu agende ascunse si fel de fel de forte politico-securistice incearca sa impuna ideea ca dreptul UE ar avea intaietate in fata Constitutiei Romaniei, astfel ca deciziile CCR si ICCJ ar trebui ignorate. Invitata la podcastul “Pe drept cuvant”, realizat de avocatul Florentin Tuca, Dana Girbovan a explicat de ce niciun magistrat nu poate ignora Constitutia Romaniei, care prevede obligativitatea hotararilor CCR, si de ce alegatiile ca dreptul Uniunii Europene ar fi superior Constitutiei Romaniei sunt o prostie. In acest sens, Girbovan a subliniat ca nu exista niciun act juridic care sa aiba o forta superioara Constitutiei, iar Constitutia Romaniei este sfanta.


Prezetam declaratiile judecatoarei Dana Girbovan privind suveranitatea nationala a Romaniei, integul podcast fiind atasat la finalul articolului:


Din punctul meu de vedere, ca jurist si judecator, Constitutia este sfanta. Este legea fundamentala a statului, si nu exista niciun alt tip de act juridic care sa aiba o forta superioara Constitutiei. Chestiunea suprematiei sau a prioritatii dreptului european peste Constitutia Romaniei este o poveste veche, nascuta cred in urma cu 50 de ani, cand actuala Curte de Justitie a Uniunii Europene a impus aceasta jurisprudenta si pe urma a largit-o treptat in anii care au urmat. A fost o dualitate, cumva. Curtea de la Luxemburg spunea ca dreptul Uniunii Europene are prevalenta peste dreptul intern si peste dreptul constitutional al statelor membre, dar niciun stat la nivel curte constitutionala nu a acceptat aceasta suprematie. Si este foarte firesc sa fie asa. O sa explic din punct de vedere juridic, moral si a ceea ce inseamna un stat national suveran.

Constitutia Romaniei a fost modificata pentru a permite accederea Romaniei la UE. Si de ce este important acest lucru? Tocmai pentru ca a fost nevoie de o schimbare si de un accept al poporului roman in a-si ceda o parte din atributele suveranitatii catre UE, si pentru a include acest principiu al preeminentei suprematiei dreptului european la nivel constitutional, altfel nu am fi avut alt temei decat jurisprudenta Curtii (n.r. - CJUE) in a-l aplica. Facand acest lucru in 2003 si verificand legea de modificare a Constitutiei, CCR a fost foarte ferma: are efect supralegislativ si infraconstitutional. Dreptul Uniunii se situa undeva peste legile organice si sub Constitutie. A fost chestiunea respectiva transata inca din 2007 la nivelul CCR, nu-i o problema care a aparut acum ori acum doi ani.

Mai mult decat atat, explica foarte bine Curtea Constitutionala a Germaniei de ce nu poate sa accepte suprematia dreptului UE: asta ar insemna ca Germania nu mai este un stat suveran, iar in momentul in care a intrat in aceasta Uniune nu a intrat cedandu-si suveranitatea, si-a cedat o parte din atributele suveranitatii (respectiv dreptul de a legifera in anumite domenii), si a facut-o pentru ca poporul german si Constitutia au permis acest lucru.

Si la noi in Romania, ca sa modifici Constitutia ai nevoie de referendum, pentru ca suveranitatea nationala apartine poporului roman, si acesta o exercita prin referendum si alegeri. Or apartinand poporului roman inseamna ca doar poporul roman prin referendum poate revizui Constitutia. Acceptand ca exista acte normative superioare Constitutiei inseamna ca noi acceptam de facto o revizuire a Constitutiei care vine dintr-o alta parte decat a poporului roman, si asta inseamna cu adevarat o cedare a suveranitatii, lucru care nu poate fi admis in contextul actual legislativ si a raporturilor pe care statele membre le au cu UE. De fapt asta ar duce la o federalizare pana la urma a UE, o chestiune care a fost respinsa prin vot de cetatenii europeni atunci cand s-a incercat impunerea unei Constitutii la nivel european, care ar fi reglat si raporturile acestea, sa avem o Constitutie europeana peste constitutiile statelor membre.

 


Comentarii

# Popescu date 21 January 2024 19:44 +1

Le zice bine doamna judecător Garbovan! Sus sfântă Constituțiune !

# Ionescu date 21 January 2024 23:51 +3

Doar că atât la momentul semnarii tratatului de aderare la UE și la momentul modificării Constituției în 2003 practica cjue privind supremația dreptului comunitar era cunoscută si ne am asumat o.

# Jaques de la Molay date 22 January 2024 00:03 +1

Am zis ca sunt si indivizi integri, corecti si bine documentati!!!

# maxtor date 22 January 2024 05:11 +1

Constitutia e un act politic,trebuia sa spuna "ca jurist si magistrat", altii sint judecatorii care apreciaza ne/constitutionalitatea-in raport cu Critica,etc.(era cat pe ce sa fie jurist si ministru, mai aproape de Politica)

# santinela date 22 January 2024 08:02 -2

O adevarata doamna si doxa de carte.Poate vor citi si baga la cap TUTELE din magistratura cu idei h-rezist,ca alea 3 de la ICCJ,de la Brasov etc !

# Cu o floare (chiar foarte frumoasa) nu se face primavara ! date 22 January 2024 16:13 -2

Dragii mosului sa va povestesc: nu suntem lasati din exterior sa facem ce e mai bine pentru noi (o sa ziceti "stiam oaie !") dar ce nu stiti sunt detaliile. O scapare , temporara , ar fi ROEXIT desi foarte greu se mai poate face ( nu vom fi lasati si se vor activa ong-urile cu tineret bovin "ca nu e bine" ).In spatele acestui cancer planetar 8 familii :Goldman, Rockefeller, Lehmans,Kuhn Loebs,Rothschild,Warburg,Lazard, Israel Moise Seifs, acestia dictand si dobitocilor ce se afiseaza public Schwab, Soros si Gates cu mentiunea ca acesta ar vrea sa intre in clubul lor (posibil de aici sa rezulte divortul sau, de fapt). Din 1990 se lucreaza intens la planuri de depo******re. Exista brevete in USA pt modificarea climei ca arma (patent number 46,866,005 11Aug1987 & US 2021/0037719 A1 11Feb2021 & US 2021/0289720 A1 23Sept2021 & US 2021/0352856 A1 18Nov2021)- va dau doar un nume caci sunt lungi -Method and apparatus for altering a region in the earth`s atmosfere, ionosfere, and/or magnetosfere.

# Valeriu T date 23 January 2024 16:10 -3

Când știi carte și aplici legea în litera și spiritul ei,cu bună credință,este simplu! Felicitări doamnei pentru profesionalism !Poate înțeleg și slugile obediente hastagist-soroșiste că pt poporul nostru Constituția este sfântă!!!

# nae din dealul feleacului date 23 January 2024 16:20 0

Tunsulica stai jos ,nu mai mesteca rumegus manipulind.Cum explici tu(imi permit sa-ti spun "tu"pt.ca am motive)traducerea in practica judiciara art.44,art.46 din Constitutia Romaniei ,precum si prevederile art.17 din Carta europeana a dreptuilor fundamentale ale omului?Pe scurt cu exemplu :Am obtinut drept de proprietate asupra terenurilor(8,84Ha intr-o localitate din jud.Botosani)in contextul Legilor Fd.Funciar(L 18/1991,HG 131/1991,L 169/1997,L 1/2000)avind calitatea de mostenitor(nepot)al defunctilor bunici paterni;am obtinut in anul 2000 (dupa 9 ani de la validarea dosarului de Fd.Func.)si Titlu de Proprietate.Prin inselatorie Primaria de Comuna imi fura T.P-ul si la OCPI Botosani se inscrie in acest titlu de propr.o terta persoana(fara nici o legatura de rudenie cu mine)si apoi T.P-ul este inminat acesteia ,anul 2004.Pina acum ,de 10 ani,justitia tunsulicai din poza nu poate/nu vrea sa-mi rezolve situatia ,adica Titlul de Proprietate sa revina la forma initiala !?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva