Coruptia si saracia sunt mana in mana. Mafia a furat romanilor peste 1.000 miliarde euro!
La rece, definitia saraciei ar suna cam asa: o viata lipsita de șansele de a trai in cadrul unui anumit standard minim de trai. Mai bine spus, saracia inseamna sa nu ai din ce si cu ce trai, sa mori de foame si de frig. Acest standard este relativ, foarte diferit de la o tara sau o regiune la alta. De exemplu, in Germania, unde se platesc 60% din salariile medii ale Uniunii Europene, limita saraciei s-a oprit, in anul 2003, la un venit lunar de 983 euro. In lume, aproape un miliard de oameni sufera defoamesau subnutritie, dintre care 170 de milioane sunt copii. La fiecare 5 secunde moare un copil in varsta de pana la 5 ani iar anual, circa 30 de milioane de oameni mor subnutriti.
La noi, valoarea minima a cosului lunar de subzistenta se considera de aproximativ 1 500 de lei, cam 350 de euro. Conform declaratiilor exagerate ale guvernantilor nostri, „doar” 25% din populatia tarii ar fi lovita de flagelul saraciei. Realitatea insa demonstreaza cu totul altceva: in timp ce 20 de milioane de oameni se straduiesc sa traiasca din venituri de pana la 1 500 de lei pe luna, un milion de persoane se pot „lauda” cu venituri peste limita saraciei. Nu este de mirare, daca ne gandim ca peste 90% din pensionari si 70% din salariatii bugetari si din cei ai mediului privat primesc, lunar, sume sub pragul de saracie. Pe langa acestia, din cele 10 milioane de persoane care reprezinta forta de munca activa, vreo 4 milioane sunt angajate in Romania si alte circa 2 milioane lucreaza in strainatate. Restul de 4 milioane nu se bucura de un venit constant. Socotind ca o familie este formata, in medie, din 3 persoane, calculele ne conduc la cele aproximativ 20 de milioane de saraci despre care am pomenit.
Sa analizam continutul lunar al cosului de subzistenta pentru romani. Alimentele sunt primordiale pentru viata si sanatate. Medicamentele nu pot lipsi, indiferent de varsta. Nimeni nu poate umbla fara haine si incaltaminte. Produsele necesare igienei personale, bani pentru plata chiriei, a utilitatilor (electricitate, energie termica, gaze, apa, canal etc.), bani pentru un abonament de telefonie fixa si transport in comun, pentru plata ratelor si impozitelor, toate acestea sunt indicatori obligatorii ai Cosului.
Considerente personale
Plecand de la declaratiile aberante ale iresponsabilului ministru al Muncii, Sebastian Lazaroiu, acelea ca romanii cu venituri de 800 de lei lunar ar fi bogati, cred ca fiecare dintre noi, automat, si-a calculat cheltuielile personale si si-a pus problema traiului cu atat de putin. in ceea ce ma priveste, din calculul caloriilor de care organismul meu are nevoie pentru functionare optima, avand in vedere ca fac sport, efort fizic si am o greutate de 120 de kilograme, reiese un numar de circa 4 000 pe zi. Specialistii recomanda ca, pentru mentinerea sanatatii, cele 3 tipuri de elemente organice necesare organismului, adica proteine, lipide si glucide, sa dezvolte fiecare cate o treime din necesarul de calorii. De exemplu, din cele 4 000 de calorii, cam 1 400 trebuie sa provina din proteine. Un echivalent il pot obtine din 500 de grame de peste. Cele 1 300 de calorii dezvoltate de glucide ar putea insemna trei prajituri. Restul de 1 300 de calorii le pot acumula din 150 de grame de unt, reprezentand lipidele unei zile. in afara acestor alimente de baza, mai consum si paine, legume, fructe. Costul unui astfel de meniu zilnic, redus la minimul posibil, se ridica la 30 de lei, respectiv la 900 de lei lunar. Dar, ca orice om, am si eu niste afectiuni fizice, consecinte ale sportului practicat intens, atletica grea, de-a lungul a mai bine de 30 de ani, ceea ce ma obliga sa scot din buzunar cel putin 50 de lei in fiecare luna. Pentru consumabilele necesare igienei corporale cheltui cam 100 de lei intr-o luna de zile. Ajungem la concluzia ca, fara sa pun la socoteala cheltuieli de intretinere, de telefonie, de transport, fara sa ma gandesc la incaltaminte si la haine noi, chiar daca as locui intr-un cort, tot mi-ar trebui 1 050 de lei pe luna. Oricat as reduce cheltuielile si consumul, nu as reusi, nici pe departe, sa ma incadrez in cei 200 de lei pe saptamana.
Repet ceea ce am mai spus: niciodata bogatul nu-l intelege pe sarac si satulul nu crede flamandului. in Romania nu se poate trai cu 200 de lei pe saptamana; doar sa incercam in Congo, asa cum ne sugera Traian Basescu in campania din 2004!
Coruptia, cauza a saraciei
Dupa cum am aratat la inceputul articolului, saracia este efectul tragic al unei multitudini de cauze, in functie de specificul, evenimentele sociale si de regiunea unde se situeaza tarile confruntate cu acest fenomen: razboaie, molime, catastrofe naturale, dictaturi, coruptie si incompetenta a conducatorilor.
Romania, desi ferita de razboaie, molime si dezastre, traieste sub dictatura coruptiei generalizate si a incompetentei guvernantilor. Sume uriase, echivaland cu Bugetul de stat pe un an de zile, se fura in aceeasi perioada de timp, cu concursul factorilor decidenti.
Tun istoric de 1.000 de miliarde de euro
De-a lungul a mai bine de 21 de ani, guvernantii si Mafia au jefuit pestre 21 de milioane de romani de circa 1.000 de miliarde de euro! Retineti: 50.000 de euro furati, de caciula! De unde reiese o asemenea concluzie? Dintr-un calcul sumar a ceea ce au insemnat privatizari frauduloase, achizitii publice abuzive, falimentari de banci, retrocedari ilegale, garantii guvernamentale pentru credite neperformante si alte operatiuni in paguba interesului general. De exemplu, privatizarea frauduloasa a 6 000 de intreprinderi de stat, valorand circa 700 de miliarde de euro, a adus bugetului doar 1% din valoarea lor. Sume exorbitante, echivalente a 36% din Produsul Intern Brut (PIB), ajung in buzunarele Mafiei prin evaziune fiscala, contrabanda, trafic de substante interzise sau de persoane. Celebre sunt contractele de achizitii publice din domeniul energetic, purtatoare ale marcii „Videanu”, care au golit Bugetul de stat de 4 miliarde de euro! in spatele oricarui demnitar cu paine si cutit in maini sta un grup de interese nelegitime! Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutie tot mai controversata, este si ea partasa la falimentarea a 13 banci! Cel mai rasunator exemplu de devalizare, caderea BANCOREX, a facut sa dispara vreo 5 miliarde de dolari. Din cele 140.000 de imobile retrocedate, 60% s-au restituit in baza unor documente false. Nici padurile noastre nu au scapat Mafiei: 90% din cele 2 milioane de hectare retrocedate au ajuns in mainile unor falsi mostenitori, cu concursul autoritatilor. Furtul din banul public, ajuns la rang de fenomen, nu ar fi posibil daca politicul nu ar conduce si nu ar controla tot ce misca in tara aceasta. Numirile in functiile de decizie, incepand de la ministere si pana la ultimul functionar din institutiile de stat se fac politic, indiferent de pregatirea profesionala, de experienta si, cel mai important, fara a se tine cont de probitatea morala a persoanelor. Iar putinii bani care mai ajung la Bugetul de stat dupa ce „baietii destepti” ii palmeaza sunt cheltuiti nechibzuit, in loc sa fie alocati investitiilor atat de necesare crearii de locuri de munca. Cele 8 milioane de asistati social isi impart doar 3 miliarde de euro, adica 125 de lei lunar de persoana, suma insuficienta chiar si in caz de inmormantare. Saracia din Romania produce efecte devastatoare: cresterea infractionalitatii; cresterea ratei sinuciderilor (de patru ori mai mare decat in 1989); cresterea morbiditatii si a mortalitatii etc.
Solutii de diminuare a saraciei
Constitutia Romaniei obliga Statul sa asigure populatiei un nivel de trai decent. Plecand de la aceasta teza, se impune eliminarea principalelor cauze ale Saraciei: coruptia si incompetenta guvernantilor. Solutii? Renuntarea la numirile politice in aparatul de stat, dupa modelul din Uniunea Europeana, si aplicarea riguroasa a sanctiunilor penale referitoare la infractiunea de subminare a economiei nationale. Desi ne lovim la tot pasul de consecintele comiterii acestei infractiuni timp de peste 21 de ani, niciun demnitar nu a fost judecat si condamnat pentru savarsirea de asemenea fapte. Romania necesita 200.000 de locuinte sociale si alte investitii majore, de genul planului MARSHALL aplicat, cu succes, dupa cel de al doilea razboi mondial, in vederea asigurarii locurilor de munca. Investitii substantiale sunt necesare si in sistemul educational, sistemul de instruire si reconversie profesionala, menite sa creasca sansele gasirii locurilor de munca. De asemenea, o starea buna a sanatatii publice implica asigurarea asistentei medicale gratuite pentru categoriile defavorizate si controlul sarcinilor nedorite, astfel incat sa eradicam fenomenele pruncuciderilor si copiilor abandonati.
Pe durata mandatului meu senatorial, in perioada 2004-2008, am contribuit la inasprirea legislatiei referitoare la combaterea coruptiei din Romania, initiind o serie de legi intrate in vigoare, printre care: Legea nr.380/2006din 5.10.2006 pentru modificarea si completarea Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public (desecretizarea achizitiilor publice); Legea nr.394/2006din 30.10.2006 pentru completarea art.3 din Legea nr.32/1994 privind sponsorizarea (interzicerea sponsorizarilor entitatilor private de catre institutiile de stat); Legea nr.330/2006din 17.07.2006 pentru modificarea Ordonantei de Urgentaa Guvernului nr.104/2002 privind regimul vamal al marfurilor comercializate in regim duty-free (interzicerea magazinelor duty-free terestre); Legea nr.250/2006din 22.06.2006 pentru modificarea Legii nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor; Legea nr.188/2007din 19.06.2007 pentru completarea art.5 din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public (desecretizarea contractelor de privatizare); Legea nr.170/2008din 10.10 2008 privind declararea de utilitate publicaa terenurilor situate in Bucuresti, zona “Parcul Bordei”.
Cat despre demnitarii romani si poporul pastorit de ei, din pacate, dupa 200 de ani, ajungem la vorba lui Napoleon Bonaparte: „Singurul mod de a ramane sarac este sa fii cinstit.”
Cu riscul de a soca, afirm ca solutia cea mai eficienta de eliminare a coruptiei in Romania ar fi o abordare extrema: adoptarea modelului chinezesc de sanctionare a actelor de mare coruptie, adica plutonul de executie, si a modelului arabesc in privinta coruptiei mici: mutilarea. Romanii trebuie sa-si recapete curajul si demnitatea de a iesi in strada, fiindca numai asa se castiga luptele cu asemenea adversari.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Avocat Georgescu 16 September 2011 14:54 +11
# cris 16 September 2011 23:23 +4
# colonel rezerva Petrescu Ion 16 September 2011 14:59 +10
# maxu08 16 September 2011 15:44 -10
# Maria 16 September 2011 16:52 +9
# maxu08 16 September 2011 17:10 -12
# Linge-blide 16 September 2011 18:02 -10
# Avocat Dumitrescu 16 September 2011 18:52 +10
# maxu08 16 September 2011 19:04 -10
# asdfcx 16 September 2011 20:25 +7
# Avocat Dumitrescu 16 September 2011 19:25 +8
# plangere penala 16 September 2011 20:10 -8
# georgeta 16 September 2011 21:11 0
# giovanni 17 September 2011 01:13 +1
# giovanni 17 September 2011 01:14 +1
# asdc 16 September 2011 20:36 +10
# Cosette 16 September 2011 20:51 +9
# Cosette 16 September 2011 21:12 +9
# Georgeta 16 September 2011 21:22 +8
# Cris 16 September 2011 23:28 +5
# Niky 17 September 2011 00:04 +4
# Nicoleta 17 September 2011 13:02 +4
# Nicoleta 17 September 2011 13:26 +3
# Gogu R 17 September 2011 18:10 +2
# Avocat M Stefan 17 September 2011 19:59 +2
# Profesor Ioana Dinca 17 September 2011 20:01 +2
# stupid people 17 September 2011 20:02 -1
# Dana Popescu 17 September 2011 20:03 -3
# General (R) Dragomir 17 September 2011 20:05 +2
# Tzundrea 18 September 2011 00:16 +3
# Avocat Iacob 17 September 2011 20:07 +3
# tribunu nebunu 18 September 2011 12:59 -2
# ASDFXC 18 September 2011 19:06 +3