23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM A EXECUTAT ORDINELE – Dupa ce in 2012 Sectia lui Haineala l-a respins pe Tiberiu Nitu, pe motiv ca nu are viziune strategica de management, nu poate relationa cu personalul si nu are rezistenta la stres, in 2013 Nitu este catalogat drept un reformator cu viziune manageriala si compatibilitate cu procurorii propusi la sefia DNA si DIICOT (Documente)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

10 May 2013 17:53
Vizualizari: 4375

 

Sectia pentru procurori a CSM a publicat motivarea avizarii pozitive a procurorului Tiberiu Nitu propus de premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, la functia de Procuror General al Romaniei, ramasa vacanta din 2 octombrie 2012. Din Hotararea nr. 162 a Sectiei pentru procurori a CSM, din data de 9 mai 2013, reiese ca Nitu detine excelente abilitati pentru ocuparea functie de sef al PICCJ, desi in urma cu cateva luni, cand a facut parte din procedura fostului ministru al Justitiei Mona Pivniceru, CSM sustinea ca nu intruneste exigentele necesare acestei functii, nefiind capabil sa reziste la stres si la efort sustinut. Acum, exista doua variante. Fie, in urma reevaluari CSM a constatat ca Tiberiu Nitu si-a imbunatati considerabil abilitatile si este omul potrivit la PICCJ, fie Sectia pentru procurori a executat anumite comenzi.


In Hotararea nr. 162 din 9 mai 2013 a Sectiei pentru procurori se arata ca Tiberiu Nitu, care are o vechime in functia de procuror de 17 ani si 5 luni, in interviul sustinut in data de 8 mai 2013 la CSM a demonstrat receptivitate la criticile formulate de procurorii acestei Sectii la interviul din 22 noiembrie 2012, iar in acelasi timp a aratat si disponibilitate de a colabora cu echipa propusa de Victor Ponta pentru conducerea PICCJ, DNA SI DIICOT: "Cu ocazia interviului sustinut in sedinta din 8 mai 2013 a Sectiei pentru procurori, domnul procuror Tiberiu-Mihail Nitu a prezentat proiectul privind exercitarea atributiilor specifice functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (...). Domnul procuror Tiberiu-Mihail Nitu a identificat, pornind atat de la constatarile din rapoartele Comisiei Europene, formulate in cadrul mecansimului de cooperare si verificare, cat si din propria experienta, urmatoarele vulnerabilitati ale sistemului Minsterului Public: repartizarea neuniforma si neechilibrata a resurselor umane si un volum de munca extrem de mare pentru unele unitati de parchet si pentru unii procurori, jurisprudenta neunitara, lipsa de omogenitate in exercitarea actului de conducere, precum si tehnica depasita si uzura echipamentelor IT. (…)

Din analiza planului de management si din raspunsurile la intrebarile adresate de membrii Sectiei pentru procurori, avand in vedere criteriul de evaluare referitor la cunostintele specifice functiei pentru care s-a propus de catre ministrul Justitiei avizarea numirii, Sectia pentru procurori retine ca domnul procuror Tiberiu-Mihail Nitu a avut o serie de initiative in modernizarea managementului Ministerului Public, a demonstrat receptivitate la criticile formulate de Sectia pentru procurori cu ocazia interviului din 22 noiembrie 2012, constatandu-se totodata disponibilitatea sa de a colabora cu intreaga echipa propusa de ministrul Justitiei pentru conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigarea a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

De altfel, aceasta echipa are un caracter omogen si din perspectiva planurilor de management prezentate, si din perspectiva activitatilor desfasurate pana in prezent de procurorii nominalizati.

Avand in vedere aspectele de mai sus prezentate, Sectia pentru procurori apreciaza ca domnul procuror Tiberiu-Mihail Nitu intruneste abilitatile necesare functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din punctul de vedere al viziunii manageriale, al compatibilitatii acesteia cu viziunea celorlalti procurori nominalizati in echipa si al capacitatii personale de urmari implementarea acestor obiective“.

Hotararea CSM din noiembrie 2012 in ceea ce il priveste pe Tiberiu Nitu arata ca acesta nu detine abilitatile necesare pentru ocuparea acestei functii. La acea data Nitu avea probleme cu rezistenta la stres si la efort sustinut

Interesant este ca in motivarea Hotararii din noiembrie 2012 prin care Sectia pentru procurori a CSM i-a dat aviz negativ lui Tiberiu Nitu se preciza ca acesta nu intruneste conditiile si exigentele pentru a ocupa functia de Procuror General. CSM a evidentiat, la acea data, ca Tiberiu Nitu nu are capacitatea de a relationa cu personalul si de empatiza cu acesta, nereusind sa il motiveze si sa il mobilizeze. Intr-un timp destul de scurt insa Nitu s-a transformat brusc, reusind sa convinga Sectia pentru procurori ca este in stare sa relationeze cu persoanalul, cu care a lucrat in ultimii ani, dar ca este in stare sa creeze si o echipa omogena cu ceilalti membri ai conducerii PICCJ, precum si ai DNA si DIICOT.

In ceea ce priveste proiectul lui Tiberiu Nitu din 2013, cu toate ca nu sunt mari diferente fata de cel din noiembrie 2012, fiind completat doar cu o anexa, CSM a considerat ca proiectul este cu mult mai bun fata de cel din procedura anterioara.

Prezentam motivele pentru care, in noiembrie 2012, Sectia pentru procurori condusa de Haineala i-a dat aviz negativ lui Nitu dupa un mare circ mediatic:

Din analiza planului de management si din raspunsurile la intrebarile adresate de membrii Sectiei pentru procurori, rezulta ca modalitatile de inlaturare a vulnerabilitatilor identificate sunt tratate la modul general, solutiile implica majoritar modificari legislative si nu sunt fundamentate pe studii si analize privind eficacitatea sistemului judiciar, un exemplu edificator in acest sens fiind necunoasterea studiilor de impact referitoare la noile coduri. De altfel, la majoritatea intrebarilor adresate de Sectia pentru procurori, domnul procuror a evitat raspunsurile directe si concrete.

S-a constat, totodata, ca lipseste cu desavarsire din proiect orice perspectiva asupra modului in care Ministerul Public se inscrie in sinergia institutionala, respectiv orice viziune asupra relationarii cu celelalte institutii implicate direct sau indirect in actul de justitie. De asemenea, domnul procuror, invitat fiind de membrii Sectiei pentru procurori sa raspunda la intrebari pe aceasta tema, nu a fost in masura sa contureze o viziune coerenta asupra problemei.

Domnul Nitu Tiberiu-Mihail nu a identificat masuri imediate si concrete care, in raport de resursele umane si materiale actuale si de legislatia in vigoare, sa conduca la obtinerea unor rezultate pozitive in mai buna desfasurare a activitatii unitatilor de parchet.

Astfel, desi recunoaste ca masura delegarii procurorilor de la parchetele de la nivelele superioare la parchetele de la nivelele inferioare, in vederea preluarii de dosare, nu are un rezultat scontat, propune aceasta masura in locul unei masuri deja existente, care a fost apreciata ca fiind remarcabila sub aspectul volumului cauzelor preluate si al modalitatii de preluare (...). De asemenea, candidatul nu a prezentat o analiza si masuri aferente necesitatii de personal auxiliar, in contextul in care in ultimii ani s-au adaugat noi atributii in sarcina grefierilor.

Sub aspectul preluarii dosarelor de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de la unitatile de parchet din subordine, Sectia pentru procurori constata lipsa de performanta si neimplicare in exercitarea atributiilor manageriale la nivelul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, intrucat, in perioada in care domnul procuror Nitu Tiberiu-Mihail a coordonat activitatea acestei sectii in calitate de prim adjunct al procurorului general, la aceasta sectie nu s-a inregistrat niciun dosar finalizat prin rechizitoriu in materia conflictului de interese, coruptiei sau evaziunii fiscale, aceste materii fiind considerate prioritati majore ale Ministerului Public.

De asemenea, domnul Nitu Tiberiu-Mihail, din perspectiva functiei pentru care a candidat, ca ordonator principal de credite, a oferit raspunsuri vagi, fara a avea in vedere idei de punere in practica a unor strategii concrete. (...)

Sectia pentru procurori apreciaza ca domnul Nitu Tiberiu-Mihail nu intruneste conditiile si exigentele necesare functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu doar din punctul de vedere al lipsei unei viziuni strategice asupra managementului Ministerului Public, dar si din perspectiva structurii de personalitate, respectiv a abilitatii de a relationa cu personalul, de a empatiza si de a reusi motivarea si mobilizarea acestuia in vederea participarii la realizarea obiectivelor Ministerului Public, toate pe fondul unei rezistente scazute la stres si al unei disponibilitati limitate la efort sustinut".

Cum l-au executat Oana Haineala si Daniel Morar pe Tiberiu Nitu in noiembrie 2012

Amintim ca in timpul audierilor din noiembrie 2012 din Sectia de procurori a CSM, Oana Haineala impreuna cu Daniel Morar au facut tot posibilul pentru a-l denigra pe Tiberiu Nitu si pentru a-l denigra in fata intregii natiuni.

Dupa ce Daniel Morar a incercat sa-l puna in dificultate, fara succes, pe Tiberiu Nitu, cerandu-i sa redea din memorie date statistice din bilanturile Ministerului Public, informatii fara nicio relevanta la un asemenea interviu, atat Morar, cat si Haineala au incercat sa-i dea la finalul interviului lovitura fatala. Acestia s-au gandit ca este oportun ca in timpul interviului din CSM sa il intrebe pe procurorul Tiberiu Nitu cum a obtinut in urma cu mai multi ani un teren de 8000 m.p. din calitatea de revolutionar dobandita ca urmare a participarii ca militar in termen la evenimentele din decembrie 1989 de la TVR. Surprinzator ca o asemenea tema sa faca obiectul unui interviu pentru o functie de conducere, cu atat mai mult din partea interesatului si vadit neimpartialului Daniel Morar, in conditiile in care Tiberiu Nitu a fost in urma cu cativa ani o perioada buna de timp Procuror General adjunct al Romaniei, perioada in care nici CSM, nici Daniel Morar nu i-au imputat lui Nitu dobandirea terenului pe Legea 42/1990. In plus, asa cum presa a dezvaluit, in anii de mandat de sef la DNA, Daniel Morar a acumulat conform declaratiei sale de avere peste 115.000 euro, despre care nu a dat niciun fel de explicatii, nici macar dupa dezvaluirile din presa. Cum a acumulat Morar 115.000 euro in conditiile in care nu a avut un venit mai mare de 3000 euro, lunar?

* Cititi aici Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM din 9 mai 2013

* Cititi aici Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM din 22 noiembrie 2012

Comentarii

# Gabud Kocsis Daniela date 10 May 2013 18:14 +2

Ar trebui sa va fie rusine celor de la Lumea Justitiei ca puneti la indoiala corectitudinea celui mai abil procuror sef al DNA Romania, din toate timpurile ! La un calcul simplu, conform si declaratiilor purtatoarei de cuvant a DNA, Daniel Morar castiga lunar aproape 10.000 de RON, asta insemnand circa 2.000 de euro. Pe cale de consecinta reiese ca Morar castiga anual 24.000 de euro. A condus DNA timp de 8 ani, rezulta de aici ca a castigat 192.000 de euro, adica a cheltuit in aceasta perioada doar 77.000 de euro. Fiind invatat sa manance acasa la parinti o data pe zi, nu a fost nicio problema sa economiseasca acesti bani, cu atat mai mult cu cat folosea ziarul atunci cand mergea la ******-ul din fundul curtii, alta economie de bani. De aceea cand vine vorba de presa Morar uraste aparitia acesteia in format electronic, ziarele lipsindu-i atat de mult !

# Rufus date 10 May 2013 18:30 +4

Danielo, iati-l pe Morar acasa la tine! la cat l-ai laudat va meritati :D

# VIKY date 12 May 2013 16:45 +6

Citest mai atent comentariul, Daniela nu il lauda pe Morar, ea isi bate joc de el.

# floarea soarelui date 10 May 2013 18:44 +13

Să-l ia dracu pe Morar și pe toți procurorii și judecătorii! Grefierele din parchete(și instanțe) mor de foame și fac 2/3 din munca lui de CONCEPȚIE.Nu mai vorbim de cele pensionate ,care,conform BĂSESCU-Boc+Legea nouă a pensiilor,iau 1.000 lei.În schimb ,parchetarii pensionari, bețivi,ticăloși,securiști și torționari, încasează/lună între 9.000-18.000 lei. Să-l ia dracu pe Ponta ,mincinosul din campania electorală,care zicea „reparăm ce au stricat,restituim ce au furat.....”

# Max date 11 May 2013 09:37 -2

Mai grefier, faceti voi munca de conceptie a noii limbi romane cand scrieti dupa dictarea judecatorului: \'a-ti fost\' si \'mati vazut\' cum va spun ca sunteti slabi, sunteti niste executanti, majoritatea sunteti agramati si nu va vedeti lungul nasului.

# Pareristul date 11 May 2013 19:56 +6

Max, prostane, se vede de la o posta ca esti un frustrat redus! cunosc grefieri care fac TOATA munca(sentinte cu motivari cu tot) iar unii judecatori dau doar cu batul, nici macar nu citesc, iar multamul uite-l, ;-) vine neica nimeni MAX si sa da destept!

# Salvamar date 11 May 2013 16:41 +4

Manca o data pe zi la parintii.....de la Clij? Ca ei nu locuiesc in Bucuresti? Inca mai datoreaza romanilor 500.000 euro pentru arestare ILEGAKA a unei persoane. Atat de ticalos a fost ca dispus rearestarea respectvei persoane pentru a nu putea participa la imormantarea mamei sale...Omul acela a fost achitat, Romania condamnata sa plateasca o jumatate de milion de euro, dar pe mama moarta de inima rea cine o readuce la viata, ticalosia de a nu lasa un om sa mearga la inmormantarea mamei sale cine o spala? Cate ticalosii de acest fela facut \"marele\" Morar? Poate cu timpul vom afla si il vom trimite la bulau printre adevaratii infractori pentru ca el este un infractor.

# CI date 10 May 2013 18:25 -13

Şi totuşi Hăineală, spre cinstea ei, a votat împotriva lui Niţu, ceea ce este de apreciat! Ceilalţi membri CSM din secţia de procurori sunt o ruşine! Nişte lingăi...

# floarea soarelui date 10 May 2013 18:30 +9

Jucați un teatru ieftin și de prost gust !Voi,procurorii,în celula voastră,tarată genetic de comunism, vă credeți chiar dumnezei ,dar greșiți istoric,structural...Dacă nu vă intră în cap că sunteți doar treapta ierarhic superioară a polițaiului de stradă,veți fii nefericiți în toată viața voastră profesională ! Judecătorii,pe an ce trece,vor înțelege să nu mai percuteze la terorismul pe care îl practicați asupra lor ,până la la gradul 16 de afinitate, și,vă vor pune la locul care vă revine în conformitate cu Constituția și cu bunul simț.Hăineală,Dănileț,acum Olaru,Nițu,sunteți/păreți/credeți vremelnic,că voi dirijați justiția și România.Greșit pe fond,de fapt și istoric.Sunteți doar un floc în calea..p. poporului vostru !

# pt domnul avocat date 10 May 2013 18:41 -9

floarea porcului sau cum iti spui. ai vrea tu sa ajunga procurorii asa, dar nu tine. iar cu constitutia se va ajunge la un statut si mai bun. dar tu cine esti? ai expertiza in domeniu mai freaca pielea

# floarea soarelui date 10 May 2013 19:10 +12

Dacă nu ai înțeles că procurorii sunt ,de fapt și de drept,avocații statului și,în conceptul de anul trecut și anul acesta e vorba de un stat tare ,tare ticăloșit, nu ai înțeles mai nimic din povestea asta care seamănă a vodevil și nu a justiție,fie și la nivel de procurori.Apoi,să mă ierți,procurorii sunt„ așa” ,acolo e locul lor,nu vreau eu să ajungă „așa”. Constituția i-a pus unde le este locul.Actuala revizuire nu îl v-a schimba,ești prost informat, doar le v-a statua independență față de procurorul șef. În traducere,șeful te poate întreba de ce durează atât de mult ancheta și nu te poate întreba de ce l-ai trimis pe vărul său in judeacată,ca inculpat. Înțeles ?

# CI date 10 May 2013 19:26 -9

Comentariu de analfabet frustrat! Probabil un avocăţaş de duzină, muritor de foame...Cunosc genul...Vezi că faci confunzie între sistemele de drept! Procurorul e avocat al statului în sistemele de drept în care judecătorul e ales ca primarul, iar decizia în litigii aparţine juraţilor! Culmea, în aceste sisteme de drept, judecătorul nu \"judecă\", ci dă cuvântul, se mai pronunţă pe excepţii şi asigură solemnitatea şedinţei (o atribuţie mai cizelată pe care o au de fapt jandarmii care păzesc o budă din pasajul de la Universitate)

# CI date 10 May 2013 19:32 -4

Adevărata ştire e că Laura Oprean a plecat de la DNA. Se pregăteşte să-i ia locul Gabriela Scutea, mâna dreaptă (cea cu care se şterge la fund) a Codruţei Kovesi! Saltul înapoi de la Laura Oprean la Gabriela Scutea... E ca şi cum, noi ca specie, am involua spre maimuţă!

# Gabud Kocsis Daniela date 10 May 2013 20:31 +11

Mare pierdere pentru DNA - PDL plecarea Laurei Oprean. Nu va mai avea cine sa blocheze dosarele care duceau la Vasile Blaga ? Nu va mai avea cine sa execute adversarii politici ai PDL-ului ? Nu va mai avea cine face numiri politice in sectiile pe care le coordona ? Nu-i problema, raman cei care vor pupa in cur pe noii stapani, Laura se intoarce la prima dragoste, un anume domn procuror din Cluj, tata a doi copii si cumnat cu un anume domn Buda fost sef al comisiei juridice din Camera Deputatilor, ca asa se face cariera repede, cu popoul si cu relatiile.

# Ezoteric date 11 May 2013 03:06 +4

Ci,de ce esti asa afectat ? De ce nu mai dormi linistit ? Scutea,oprean,ce sunt amanuntele astea ? Ce te doare ? O fi interesul national,balanta justitiei ...? Ce ai pe sufletel ?! 

# unu\' date 11 May 2013 09:20 +2

Votul este secret? Care este/era componenta \"Sectiei pentru procurori a CSM\" in mai 2013/noiembrie 2012? Multumesc!

# C*I* date 11 May 2013 23:16 +8

Mai CI,evident ca esti procuror DNA,Tu-am spus asta de mai multe luni.las-o dracului de solidaritate de casta si fii realist.De fapt,este o silidaritate de gasca pentru ca la DNA majoriotatea procurorilor constituie o gasca pusa pe abuzuri.Gasca asta este un fel de grup al DIICOT,asa ca aveti grija pe viitor.Iar despre limbajul tau,fac apel la un postac tembel de pe net,care mai are si dreptate:ai un limbaj de derbedeu.Stiu ca ma ignori(ca de obicei) dar de cate ori vei posta prostii te voi contra.

# Sarasvati date 12 May 2013 01:00 -3

Nu am comentat niciodata pe acest site si, sincer, daca am citit de cateva ori paginile luju. Nu prezinta interes deosebit. Dar citind, nu pot da decat un calificativ: e de \"rasul-plansul\" sau mai pe scurt: \"halal\"! Oare comentariile sunt scrise de persoane apartinand sistemului justitiei romane ori de teenager-i de cartier de prin coclaurile Facebook-ului? Prestigiul institutiei statului nu se creaza cu-o cravata si-un taior... Oare cati dintre cei ce-au pasit pe cararea \"dreptului\" sunt chiar drepti? Cati chiar cred cu tarie in munca lor si ii sunt dedicati? Cati considera ca prestigiul ce l-il confera apartenenta la asta institutie nu consta doar in salariu ori in titulatura de pe cartea de vizita, ci in fapte, in exprimare, in gandire, orientate cu adevarat spre actul de justitie - in final spre crearea unei societati mai bune? Si cum ramane cu independenta fata de orice ingerinta politica, pecuniara, familiala etc? Nu am pretentia sa schimb lumea dar o intrebare e necesara.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva