psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

De ce sunt procurorii avocati ai statului?

Scris de: Sorin ROSCA-STANESCU | pdf | print

25 March 2011 17:00
Vizualizari: 4428

Domnul Constantin Sima, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, intr-un demers pe site-ul www.luju.ro, se straduieste sa combata o afirmatie pe care am facut-o in repetate randuri. Si anume ca in Romania procurorii sunt avocati ai statului. Din pacate. Din pacate in ceea ce priveste sistemul democratic. Si mai ales din pacate sub aspectul calitatii actului de justitie. Cine are dreptate?


 

Singurele argumente pe care domnul Constantin Sima le aduce sunt faptul ca, prin lege, procurorii sunt obligati sa caute probe nu numai in acuzarea, ci si in apararea persoanei cercetate si ca eu unul as avea o ranchiuna impotriva Ministerului Public. Nu port vreo ranchiuna in raport cu niciuna dintre institutiile actuale ale statului. Nici macar cu SRI, care m-a interceptat ilegal, motiv pentru care am actionat Serviciul in judecata. Este adevarat ca, prin lege, in Romania procurorul are obligatia de a strange si probe in favoarea prezumtivului infractor. Numai ca acest lucru se intampla extrem de rar. Si, din nefericire, mai ales atunci cand procurorul este in cardasie cu grupuri de tip mafiot. Sau cand pur si simplu este mituit.

In schimb, exista multe argumente care demonstreaza contrariul afirmatiilor domnului Constantin Sima. Unul dintre ele este extrem de vizibil. Si poate fi confirmat de absolut orice persoana care a intrat vreodata intr-o sala de tribunal. Intr-o sala de sedinte in care se judeca o cauza penala, putem observa cu usurinta dispunerea pieselor pe tabla de sah. Exista mai intai un prezidiu, din care fac parte unul sau mai multi judecatori. El ocupa pozitia centrala. Asa cum este firesc. In stanga acestui prezidiu, pe un podium, este amplasat un birou impunator ocupat de procuror. In fata judecatorului este grefierul. In stanga se afla, de obicei, boxa acuzatilor. Abia apoi sala este ocupata de randuri de banci, unde iau loc cetatenii care asista la proces. Primele randuri sunt rezervate avocatilor. Candva, dupa decembrie 1989, avocatii au primit si ei dreptul de a purta roba. Fiind astfel salvate aparentele, macar din punct de vedere vestimentar.

Cititi mai mult pe CorectNews - http://news.corect.com/politics/de-ce-sunt-procurorii-avocati-ai-statului

Comentarii

# Ares date 27 March 2011 19:19 +1

Domnule Sorin Rosca Stanescu, ajung sa dezvolt o obsesie din obsesiile dvs.Dumneavoastra unde va judecati? In alte parti e pe dreapta si nu e niciun podium. Tot nu inteleg ce cautati pe luju, dar poate ne spuneti dvs.

# Securitatea lui Base date 27 March 2011 19:25 +2

Nu va suparati ca mai bruiem si noi siteul asta, dar avem ordin din deal de la Cotrocelu sa denigram, sa compromitem pe toti care scrie aici, care nu e pe plac ca-i desteapta pe magistrati si in deal e frica de ei dupa alegeri. Asa ca mai suportati-ne un an doi, cat mai e mandatu, ca pana acum am compromis toate categoriile sociale. Jurnalistii e tonomate platie, magistratii e corupti, mediciii e spagari, sindicalistii la fel, si politia e toata corupta si ticalosita ca si opozitia. Numa noi nu sunte, si d-aia ne facem onest meseria, adica facem cum ne cere cel ce ne plateste

# acelasi date 27 March 2011 21:12 -1

Domnule ARES, este in interesul tau sa sti ca nu este nevoie sa dezvolti o obsesie , deoarece ai demonstrat cu prisosinta ca ai o tulburare a sistemului nervos,manifestata prin aparitia involuntara in constiinta a unor idei persistente. Adica , o tulburare psihica provocata de o idee fixa . In concret, esti deja obsedat. Ai vrut sa fi " spiritual " dar nu ti-a iesit , nici acum nici randul trecut. Apropo de aluzia pe care ai facut-o ; " pe dreapta " este la tine deoarece pe podium nu mai ai ce pune . Si inca ceva, daca imi spui la ce iti foloseste sa sti - ce cauta SRS pe luju - poate iti spun eu,dar cu o conditie,sa nu devina pentru tine o preocupare chinuitoare. Sanatate multa .

# John date 27 March 2011 22:32 -1

Vad ca d-nului Constantin Sima nu-i plac avocatii. Probabil, pentru ca daca ar fi asimilat unui avocat ar pierde ceva drepturi. Dar, procurorii cam asta sunt, avocatii acuzarii.

# doru date 28 March 2011 09:49 0

cel putin in fapt

# marius date 28 March 2011 15:52 +1

Despre natura juridica a Ministerului Public si rolul acesteia in sistemul de drept se discuta in majoritatea statelor europene, deci noi NU SUNTEM EXCEPTIA( spre exemplu in Italia unde procurorii sunt total independenti, nu exista control ierarhic, executivul nu are nici o parghie impotriva acestora ( ca o gluma poate de aceasta isi tot permit sa-l ancheteze pe BERLUSCONII:)) se discuta la nivel politic despre introducerea controlului ierahic, pentru eficientizarea actului de justitie. In Franta unde exista judecatorii de instructie(rolul acestora fiind in mare partea de a administra probele din timpul urmaririi penale) tot la nivel politic se doreste eliminarea acestora pentru acelasi considerent, eficientizarea actului de justitie, si exemplele pot continua......Dar oricum tendinta in Europa este de a se acorda independenta cel putin fara de exectiv procurorilor..... Un rol major il are Consiliul Europei a se vedea DECLARATIA DE LA BORDEOUX din 20 noiembrie 2009 a Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE) şi Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE), la cererea Comitetului Miniştrilor al Consiliul Europei, au întocmit o opinie asupra relaţiilor dintre judecători şi procurori, convenind următoarele-..........Rolul distinct dar complementar al judecătorilor şi procurorilor este o garanţie necesară pentru o justiţie echitabilă, imparţială şi eficace. Judecătorii şi procurorii trebuie să fie independenţi în exercitarea atribuţiilor lor, şi de asemenea trebuie să fie şi să apară ca fiind independenţi unii de ceilalţi.....În faza de urmărire penală, aplicarea legii şi, dacă este cazul, puterea de apreciere a oportunităţii urmării de către procuror presupune ca statutul procurorilor să fie garantat prin lege la cel mai înalt nivel posibil într-o manieră similară ca pentru judecători. Procurorii trebuie să fie independenţi şi autonomi în procesul de luare al deciziilor şi trebuie să îşi exercite atribuţiile într-o manieră echitabilă, obiectivă şi imparţială............

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva