26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEGEABA TRUDITI: NU VETI FI PLATITI – Scandalos: Inalta Curte a decis ca activitatea prestata de judecatori in conditiile unei scheme de personal incomplete nu constituie munca suplimentara in conditiile art. 120 alin. 1 din Codul muncii. Dezlegarea de drept a fost pronuntata in dosarul in care 10 magistrati CAB au dat in judecata Curtea de Apel Bucuresti. Si CJUE este asteptata sa se pronunte. Cititi incheierea prin care Tribunalul Dambovita a sesizat ICCJ (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

19 November 2024 16:12
Vizualizari: 4124

Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat o dezlegare de drept care pur si simplu transforma orice instanta din Romania in Cooperativa „Munca in zadar”.



ICCJ a hotarat luni, 18 noiembrie 2024, ca activitatea prestata de judecatori in conditiile unei scheme de personal incomplete nu constituie munca suplimentara in conditiile art. 120 alin. 1 din Codul muncii. Altfel spus: niciun judecator care este constrans sa presteze munca suplimentara din cauza numarului prea mic de colegi de instanta nu va avea dreptul sa solicite plata respectivelor ore suplimentare lucrate.


Iata minuta hotararii prealabile nr. 78/2024 din dosarul nr. 1955/1/2024:


Respinge, ca inadmisibila, declaratia de abtinere de la judecarea cauzei ce formeaza obiectul dosarului nr. 1955/1/2024, formulata de doamna judecator Carmen Mihaela Voinescu. Fara nicio cale de atac. Pronuntata in sedinta publica astazi, 18 noiembrie 2024.

Decizia nr. 78: Admite sesizarea formulata de Tribunalul Dambovita – Sectia I civila in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile si, in consecinta, stabileste ca:

Activitatea prestata de judecatori in conditiile unei scheme de personal incomplete nu constituie munca suplimentara in conditiile art. 120 alin. (1) din Codul muncii.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila. Pronuntata in sedinta publica astazi, 18 noiembrie 2024”.


Redam pasajele relevante din Codul muncii:


- art. 120:

(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.

(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident”;

- art. 112:

(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

(2) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana”.


Curtea de Apel Bucuresti, data in judecata de zece magistrati penalisti


Inalta Curte a fost sesizata la 10 septembrie 2024 de catre judecatoarea Lavinia-Elena Barbu de la Tribunalul Dambovita, in cauza nr. 1609/120/2024, formata dupa ce nu mai putin de zece magistrati de la Curtea de Apel Bucuresti (Sectia a II-a penala) – in frunte cu judecatorul Adrian Pacurar (foto) – au actionat in justitie atat instanta la care activeaza, cat si Inalta Curte, in calitatea ei de ordonator principal de credite in materie de salarizare a personalului din justitie (vezi facsimil 1). Cei zece reclamanti acuza ca deficitul de personal de la CAB persista de cel putin trei ani.

 



Tic-tac la CJUE


Incheiem, amintind ca problema orelor suplimentare cauzate de deficitul de judecatori a fost adusa in atentia Curtii de Justitie a Uniunii Europene inca din luna aprilie a acestui an, cand judecatorii CAB Daniela-Georgeta Enache si Dragos Calin au sesizat din oficiu CJUE, intreband daca este dreptul magistratilor de a fi platiti pentru orele suplimentare prestate in astfel de conditii (click aici pentru a citi).

Va fi foarte interesant de vazut ce va face statul roman in cazul in care CJUE va da o hotarare diametral opusa dezlegarii de drept pronuntate luni de catre ICCJ: va legifera in acord cu Inalta Curte sau cu Curtea de Justitie a UE?

De asemenea, asteptam sa vedem daca hotararea prealabila pronuntata luni de catre instanta suprema va fi atacata la Curtea Constitutionala a Romaniei.


Prezentam argumentele celor 10 judecatori CAB (vezi facsimil 2):


Reclamantii (...) au solicitat instantei obligarea paratilor Statul Roman – prin Ministerul Finantelor Publice – si Inalta Curte de Casatie si Justitie sa aloce fondurile necesare, si a paratei Curtea de Apel Bucuresti sa calculeze si sa plateasca drepturile salariale cuvenite si neachitate pentru munca suplimentara prestata, ce vor fi stabilite prin adaugarea unui procent la indemnizatiile brute lunare (reprezentand proportia dintre posturile prevazute in schema de personal la nivelul instantei si cele neocupate, impartita la numarul de posturi efectiv ocupate), pe ultimii 3 ani de la data promovarii prezentei actiuni si pana la eliberarea din functie prin pensionare, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflatie si la care se va aplica dobanda legala penalizatoare, incepand de la data la care erau cuvenite si pana la data platii efective.

In fapt, reclamantii au aratat ca sunt judecatori la Curtea de Apel Bucuresti, iar in ultimii 3 ani anterior depunerii prezentei cereri de chemare in judecata, schema de personal a fost incompleta, asa cum rezulta din extrasele rapoartelor de bilant pe care le anexeaza.

Datorita gradului redus de ocupare a schemei de personal, volumul de activitate a fost ridicat, reclamantii fiind nevoiti sa munceasca suplimentar, efortul fiind epuizant pentru fiecare dintre ei.

Concomitent. Statul Roman face economii la drepturile salariale pe care nu le achita judecatorilor care lipsesc din schema de personal.

Reclamantii au apreciat ca li se cuvine cel putin procentul corespunzator din drepturile salariale pentru care statul a facut economii la buget prin neplata acestora in cazul posturilor neocupate, proportional cu numarul judecatorilor prevazuti in schema de personal si al celor care au desfasurat efectiv activitatea, suplinind lipsa de personal.

Au mai aratat reclamantii ca sunt indeplinite conditiile imbogatirii fara justa cauza prevazute de art. 1345 din C.Civ., astfel: exista o imbogatire fara justa cauza a paratilor care achita drepturi salariale mai mici, in raport de schema incompleta a instantei, precum si o diminuare a patrimoniului reclamantilor, fiind lipsiti de plata corespunzatoare a muncii prestate, fara a exista o cauza legitima atat a maririi patrimoniului paratilor cat si in privinta diminuarii patrimoniului nostru si fara a ne putea bucura de un alt mijloc juridic pentru recuperarea pierderii suferite de reclamanti”.



Comentarii

# Asteptati motivarea! date 19 November 2024 17:35 0

Asa e e corect , sa asteptam motivarea. ICCJ s a pronunțat raportat la obiectul acțiunii. Contează ce au cerut reclamantii. Totul pare spectaculos pentru ca premierul a " mutat procesele la ICCJ" ( inchei citatul), dar astfel de spete nu sunt dificile si nu aveau ce cauta la ICCJ.

# Da Da date 19 November 2024 18:11 +2

În drept, e corect, pt că munca suplimentară presupune prestarea unor ore peste program. Poți avea lipsă 1, 2, 3, 5 judecători și să nu fi nevoit să stai peste program, sau poți avea schema completa și să fii nevoit să o faci pentru a respecta toate termenele și a-ți face toată treaba.La fel de drept este că sunt instanțe care o duc foarte rău cu schema de judecători și niciun CSM nu le va rezolva problema...Munca prestata la astfel de instanțe e inumană, și nu poți pune semnul egalității între munca prestata de un jude de la o judecătorie de sector (lejeră) și munca prestată de judecătorii de la o instanta cu schema decimată.. Oamenii ăia, într-adevăr,muncesc zi lumina ,inclusiv în weekend sa facă față cât de cât, pe același salariu cu cei care stau 3-4 ore la serviciu de luni pana joi.Deci,nu e o muncă egală.Problema trebuie rezolvată fie prin normare,fie prin reglementarea unui spor/prime pt astfel de situații

# IUBITILOR, ... fara resentimente si alte masari d'astea date 19 November 2024 18:46 0

fiti rartionali, caci asta ati vrut! Nu? Suntem in UE. Suntem in RoUE, acolo, unde invatati si voi, deja, sa abandonati lenea, toropeala, bunastarea; caci, la asemenea salarii, veti manca pe paine VaterlandUE si veti respira (numai) natiunea europeana. Acesta este inceputul erei, in care sistemul trebuie sa fie eficient. Nu conteaza pinioanele, suruburile, ... etc. . Sunt inlocuibile. Stati sa vedeti continuarea, caci acu ceva vreme (vreo 5-6 ani) se scria pe luju, despre criteriul incadrarii in buget, cu dimensiunarea a orice, dupa buget. Adica, nu se stabileste bugetul dupa cheltuielile voastre (aport in munca...0, ci se stabilesc cheltuielile, dupa marimea bugetului. Daaar, sistemu trebe sa hie eficient, indferent de schema sau bujet !

# Pt Da da date 19 November 2024 19:27 +2

Asa cum spune si incheierea de trimitere nu exista decat practica de respingere pe astfel de spete. Despre normare sa vorbiti cu cei pe care i-ati votat. Nu ati fost la vot sau ati votat gresit? Despre sporuri sa vorbiti tot cu cei pe care i-ati votat. Pentru sporuri, prime ar trebui o lege totusi. Sporurile si primele nu vor suplini ce se pierde muncind "zi lumina". Va dau eu in scris.

# Cum e judecatorasilor voi ce cu pixu'n mana?Dooaaareee? date 19 November 2024 21:35 +1

Ustuuraaa?Asa e cand statul caruia ii dati dreptate,atunci cand nu are este deranjat la bani (care, vai! vin din ce in ce mai greu,si nu stie statu cum sa ii cheltuiasca).Asa e cand voi cei de la TbDb dati voie la al 15lea termen de rejudecata,in fond dupa casare,ca statul sa se constituie parte civila,sau sa indice paguba.Sau,sa precizeze cum a ajuns la aberatiile pe care le arunca nonsalant prin "note","adrese" si alte denumiri d'astea neigineizate.Si,asta in contextul in care parchetul recunoast(si el),la un ison cu inculpatu ca NU INTELEGE NIMIC, sau, mai rau, cand prin rechizitoriu, parchetul arata ca NU EXISTA latura civila,ca nu exista prejudiciu.Iar statu,care tocmai va trase un bocanc ghintuit..undeva,nu conteaza unde,sta si se hlizeste cum judecatorasii fac munca voluntara (sau, patriotica, ma rog depinde de punctul din care te uiti).Adica,munciti nu numai pt judecatorii lipsa din sistem ,ori de serviciu, munciti(de pomana) si mai si stergeti slujitorii statului la cur! Next?

# @pt da da date 19 November 2024 22:10 0

Să spunem că indiferent ce aș fi votat ,rezultatul era același.Așa că nu am regrete. Problemele de personal ale unor instanțe nu se vor rezolva de niciun CSM..Se rezolva că și pana acum ,problemele instantelor mari, care au din ce în ce mai mulți candidați (uitați-vă la concursul de promovare unde se înghesuie lumea) și din ce în ce mai mulți doritori de transfer. Și într-adevăr, un spor sau o primă nu suplinesc ce se pierde muncind că un rob , și ar trebui o lege pt asta, dar ar fi măcar ceva în plus pt munca depusă..

# maxtor date 19 November 2024 23:25 -7

"ei se fac ca ne platesc/noi ne facem ca muncim" -era un slogan/banc anti-ceaushist,radea ciob de oala sparta.

# @da da date 20 November 2024 08:21 0

Posibil sa nu se fi schimbat nimic, dar nu vom ști niciodată, nu-i asa? Se numesc profetii autoindeplinite.

# @pt da da date 20 November 2024 10:48 0

Chiar sunt convins că nu s-ar fi schimbat nimic.Cu un om sau doi care ar dori într-adevăr să rezolve ceva ,nu faci nimic.Măsurile care ar trebui luate pt a rezolva în mod echitabil problemele de personal ale instanțelor, ar fi considerate nepo******re și nu ar fi în veci acceptate de alți CSMisti..În final, cei care ar fi vrut să facă ceva, se vor liniști..Cred că scopul principal al celor care candidează la CSM e unul subiectiv, nu obiectiv..La fel și al celor care sunt luați din instanțe cu "detașare" la CSM..Toti uită de unde au plecat și nu mai văd ce se întâmplă în fapt așa cum vede un judecător de execuție la o instanta veșnic cu schema incompletă, de unde anual pleacă 2-3-4 și cel mult vine 1

# pentru judecatorasii cei harinici , "uis lav" date 20 November 2024 11:10 +2

Du-te la bătaie / ostire, pentru ţară mori, Şi-ţi va da nevasta un copil din flori ! (George Topirceanu)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva