Delirul juridic al Doamnei KOVESI
1. Arestarea de procurorii DNA
Premisa majora (fapt): Constitutia Romaniei, revizuita si republicata in anul 2003, art. 23 alin. (4): "Arestarea preventiva se dispune de judecator si numai in cursul procesului penal."
Premise minore (fapte):
a. Doamna Laura Codruta KOVESI, interviu la "Radio Romania Actualitati", emisiunea "Probleme la zi", 08.04.2015, http://www.romania-actualitati.ro/dna_are_propriul_serviciu_tehnic_prin_care_poate_realiza_interceptari-75144, de la 21'31' la 21'46'': "O sa va spun astazi si am sa spun si ascultatorilor Dumneavoastra, foarte clar, ca procurorii din DNA nu se vor opri, isi vor continua activitatea si daca trebuie sa arestam o mie de persoane, o sa arestam o mie de persoane, cata vreme acele persoane incalca legea."
b. Doamna Laura Codruta KOVESI, interviu la "Digi TV", emisiunea "Jurnalul de seara", 08.04.2015, http://www.digi24.ro/Emisiuni/Digi24/Jurnalul+de+Seara/Arhiva+inregistrari/Jurnalul+de+seara+-+8+aprilie+2015, de la 57'58'' la 58'15'': "Daca persoanele cu functii de conducere sau persoanele care detin functii importante in stat vor continua sa fure din banul public, vor continua sa ia mita, cu siguranta si noi vom continua sa arestam, pentru ca acesta este rostul nostru si pentru ca nu ne facem decat datoria."
c. Doamna Laura Codruta KOVESI, interviu in "Romania libera", 08.04.2015, http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/interviu-cu-sefa-dna--laura-codruta-kovesi--dna-nu-mai-are-4500-de-dosare-in-lucru--are-7000-374149: "La fel ca si denunturile. Am vazut in spatiul public foarte multe discutii despre denuntatori, ca vine un denuntator, face un denunt si gata noi arestam persoane. Noi nu arestam persoane doar pe baza unui denunt. Avem foarte multe denunturi care nu au finalitate, nu iti permit sa ajungi la o trimitere in judecata. Nu ai cum sa dovedesti fapta."
Este adevarat, in alte locuri din aceste interviuri (condensate intr-un interval de 24 de ore, cat durata maxima a retinerii …), Doamna KOVESI a avut grija sa afirme si contrariul, adica faptul ca procurorii DNA nu aresteaza, ci propun acest lucru judecatorilor.
Posibila/posibile concluzie/concluzii (judecati de valoare): Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, art. 41 alin. (4): "Judecatorul sau procurorul […] este eliberat din functie pentru incapacitate profesionala de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.", art. 64 alin. (2): "Consiliul Superior al Magistraturii, […] daca boala ["o boala psihica, care il impiedica sa-si exercite functia in mod corespunzator", conform art. 62 alin. (1) lit. b)] este ireversibila, propune eliberarea din functie potrivit legii."
2. Calculul pedepsei in caz de concurs de infractiuni
Premisa majora (fapt): noul Cod penal, art. 39 alin. (1) lit. b): "In caz de concurs de infractiuni, se stabileste pedeapsa pentru fiecare infractiune in parte si se aplica pedeapsa, dupa cum urmeaza: […] cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoare, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite".
Premisa minora (fapt): Doamna Laura Codruta KOVESI, interviu in "Romania libera", 08.04.2015, http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/interviu-cu-sefa-dna--laura-codruta-kovesi--dna-nu-mai-are-4500-de-dosare-in-lucru--are-7000-374149: "Sa stiti ca aceste situatii au aparut dupa intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala. Problema cea mai mare pleaca de la modul in care se calculeaza pedepsele dupa noul Cod Penal, si anume acel cumul aritmetic. Practic, daca primesti o pedeapsa de 5 ani de inchisoare pentru o mita si mai ai inca o fapta de mita de 5 ani inchisoare primesti 10 ani din start. Ceea ce este o noutate si se poate ajunge la niste pedepse foarte mari si atunci sigur ca sansa de a petrece un timp mai lung in puscarie poate sa-i determine pe unii sa faca aceste denunturi. Anterior acestui Cod nu erau asa dese situatiile in care persoanele recunosteau faptele comise sau doreau sa denunte."
Posibila/posibile concluzie/concluzii (judecati de valoare): Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, art. 41 alin. (4): "Judecatorul sau procurorul […] este eliberat din functie pentru incapacitate profesionala de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.", art. 64 alin. (2): "Consiliul Superior al Magistraturii, […] daca boala ["o boala psihica, care il impiedica sa-si exercite functia in mod corespunzator", conform art. 62 alin. (1) lit. b)] este ireversibila, propune eliberarea din functie potrivit legii."
3. Libertatea de exprimare
Intrebari serioase (judecati de valoare): Oare este potrivit ca un parchetier / o parchetiera sa ocupe, timp de multi ani, functii de conducere la varf in parchete, riscand ca betia puterii sa ii creeze probleme psihice? Oare nu ar fi potrivit ca, periodic, parchetierii / parchetierele sa fie supusi unui control psihologic si psihiatric? Oare este potrivit ca numirea in functiile de conducere la varf din parchete sa se faca fara o verificare a cunostintelor profesionale ale parchetierului / parchetierei care candideaza?
Intrebari neserioase (judecati de valoare): Oare Doamna KOVESI este jurista? Oare Doamna KOVESI a citit Constitutia si Codul penal (iar, daca a citit, a inteles ceva)? Oare prin cele scrise eu am violat independenta si prestigiul DNA si/sau ale parchetierei care o conduce? O sa ma arestati (depasind plafonul de 1.000)?
Rugaminti neserioase (judecati de valoare): Cand ne luminati cu magistrale interviuri, de o deosebita insemnatate teoretica si practica, pe teme privind "Catusele, denunturile si interceptarile, reginele probelor in procesul penal" (sursa istorica doctrinara si de practica: "Bulanul, informatorul si telefonul, instrumente juridice de tip nou al Justitiei populare, in practica Securitatii, Militiei si Prokuraturii"); "Ofiterii SRI ca organe de cercetare penala in cazul infractiunilor de coruptie - infractiuni calificate (prin vointa Comandantului Suprem, iar nu a Legiuitorului corupt) ca atingeri aduse sigurantei nationale" (surse istorice doctrinare si de practica: "Colaborarea institutionala dintre Procuratura RSR si Departamentul Securitatii Statului" si "Securitatea, maestrul papusar al Prokuraturii / Prokuratura, marioneta (fata vazuta a) Securitatii"); "Necesitatea revizuirii Constitutiei potrivit traditiei totalitare comuniste - Prokuratura ca [,] categorie distincta a organelor de stat" (sursa istorica de jurisprudenta: "Decizia de indrumare a Plenului Tribunalului Suprem privind semnificatia parteneriatului de nadejde, pe baza principiilor eticii si echitatii socialiste, dintre organele de Prokuratura si organele de justitie, sub conducerea organelor de Securitate")?
Speranta neserioasa (judecata de valoare): Studierea monumentalei monografii in curs de aparitie: BASESCU, T. (coordonator); COLDEA, F. (dr., gen.-lt.); KOVESI, L.C. (dr.); STANCIU, L.D. (dr.), "Sila ca forma fundamentala de manifestare a principiului concubinajului si prostituarii puterilor in stat - experienta unui deceniu luminos", Editura "Mizez totul pe Constitutie", Bucuresti, 2015 (cei trei autori, exceptand coordonatorul, fiind inscrisi pe coperta de coordonator, fara stirea lor).
Recunoasteri neserioase (judecati de valoare): Recunosc public faptul ca, in nemernicia si nimicnicia mea, nu sunt un "partener de nadejde" nici al DNA, nici al SRI (de fapt, nici macar un partener ordinar sau o sluga). Si mai recunosc, Doamna KOVESI, ca sunteti tulburatoare.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ionescu, Popescu, dascalimea 9 April 2015 17:17 +50
# mulder, agentul mulder 9 April 2015 22:28 +18
# Salvamar 10 April 2015 08:08 +23
# BERCEA MONDIAL: ,, e manevra lu fratii miei.............,, 12 April 2015 08:32 -4
# Ghost 10 April 2015 01:17 +28
# hai sictir 10 April 2015 13:31 -27
# avi avi 10 April 2015 14:31 +19
# Justitiabil 10 April 2015 14:44 +7
# nuibai 10 April 2015 22:45 +20
# semnul mirarii 11 April 2015 22:58 +17
# avocat traditional 12 April 2015 10:52 +19
# mathei 15 April 2015 08:29 +5
# R.Voltatu' 16 April 2015 07:58 +7
# eugeniu 24 April 2015 15:26 +1
# Ioan 28 April 2015 07:49 +2