19 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Despre dependenta procurorilor

Scris de: Adina ANGHELESCU STANCU | pdf | print

24 November 2013 11:23
Vizualizari: 12335

Asociatia Magistratilor din Romania a fost, de la bun inceput, conceputa pentru a apara ceea ce se cheama independenta magistratilor.


Si pentru ca la noi, in Constitutie, li s-a acordat foarte lejer procurorilor statutul de magistrati alaturi de judecatori, desi tot Constitutia stipuleaza clar ca Justitia se face prin instante, deci nu prin parchete, veti intalni in AMR si procurori. Alaturi de judecatori. La fel ca si in CSM. Simbioza, in numele independentei magistratior, e in aparenta perfecta. Si legala. Caci aceasta e legea. Cu toate acestea, stim bine, in mediul lor intim si carieristic, nici vorba ca judecatorii sa fie de acord cu acest lucru. Dar inghit galusca in continuare, pe nemestecate, caci iata ca procurorii au stiut cum sa-si faca lobby de-a lungul ultimilor ani si sa-si urmareasca interesul. Iar interesul a fost acela de a dicta! De a fi, cum am mai scris si-n alte dati, stat in stat, intangibili!

Sunt unul dintre jurnalistii a caror parere despre aceasta egalitate intre procuror si judecator este stiuta. Continui sa cred ca un procuror nu poate fi egal cu judecatorul, nu este magistrat si trebuie sa aiba control ierarhic pentru ca poate gresi oricand, iar aici e vorba de libertatile si chiar viata oamenilor. Oricine se poate trezi trimis in judecata pe te miri ce povesti stenogramice interpretate dupa bunul plac si dupa "bunacredinta" a unui procuror care, chiar daca spune ca e independent, in capul lui, are o dependenta foarte mare fata de scaunul pe care-l ocupa si pe care a fost numit prin algoritmul politic al acestor proceduri. Asa ca...

Iertat sa-mi fie, dar ma mira ca doamna procuror Elena Hach, pe care o cunosc si careia nu i se poate reprosa ceva din punct de vedere profesional, a facut la conferinta recenta a AMR un gen de lobby pentru colegii ei, sustinand ca procurorul trebuie sa ramana magistrat, alaturi de judecator.

Desigur, Elena Hach a expus doleantele procurorilor pe care i-a reprezentat in perioada in care a facut parte din Consiliul Superior al Magistraturii: independenta, indepartarea controlului ierarhic si posibilitatea ca solutiile pe care la dau sa fie controlate doar de instante, dar si eliminarea controlului Ministerului Justitiei asupra activitatii parchetelor. Da, ar fi ideal ce vor procurorii, dar nu aici, sau sa zic mai bine, nu acum. Si asta pentru simplul motiv ca, in ultimii ani, procurorii si-au creat propria dependenta, in subconstient, fata de o anumita zona a politicului, din partea caruia i-au venit marile privilegii prin legi speciale, salarii foarte mari, pensii foarte mari, speciale si ele, si o logistica pe care alte institutii, precum politia, care lucreaza in diverse domenii precum cel criminalistic sau de crima organizata impreuna cu ei, nu le au.

Imaginati-va ca procurorii nu ar mai avea niciun control ierarhic. In acest caz, chiar daca ei ar gresi, chiar daca ar incalca cu intentie proceduri sau drepturi ale omului, urmarind sa contabilizeze cat mai multi trimisi in judecata pentru o mai buna evaluare si ascensiune, ar face din viata multor nevinovati - cum s-a mai intamplat - un calvar. Sau si mai rau, i-ar distruge definitiv si nimeni nu ar mai putea reconstrui imaginea acestora, pentru ca achitarile vin de cele mai multe ori dupa ani in sir in care prezumtivul nevinovat este deja stigmatizat public. Iar Romania plateste intruna daune impuse de CEDO, desi pragul saraciei e vizibil in toate sondajele si statisticile europene.

Pe de alta parte, povestea asta cu independenta procurorului a fost creata pentru a prosti opinia publica. In ciuda unei definitii, oricare ar fi ea, starea de dependenta va continua sa existe si nu trebuie sa ne amagim ca acest avocat al statului va incerca sa stranga mai multe probe in aparare decat in acuzare, chiar daca acest lucru e obligatoriu prin lege... Doar stiti de existenta atator dosare care au ajuns in instanta pe te miri ce rechizitorii stravezii...

Asa fiind, consider ca noua Constituie trebuie sa elimine definitiv statutul de magistrat al procurorului. Nu putem avea procurori care sa lucreze ca si cum ar fi cabinete individuale de avocatura ale Statului!

PS - Mi-as dori ca acolo unde e detasata, la Oficiul National pentru Prevenirea Spalarii Banilor, doamna procuror Hach sa se aplece asupra unor astfel de cazuri, chiar daca unele dosare au fost clasate. Cum ar fi cel al spalarii de bani, din 2004, care privea axa tranzactiilor imobiliare Basescu-Casuneanu! Ar fi o dovada de maxima independenta!

Comentarii

# ThinkAgainRo date 24 November 2013 13:30 +12

Suntem singura țară din UE în care peste 4000 de magistrați (procurori și judecători) sunt ofițeri acoperiți.Securiști pe românește! Care independență când Kiorete Băsescu dă ordin și Becali intră la pușcărie nevinovat? În reforma justiției primul lucru ar fi îndepărtarea tuturor securiștilor din această structură represiv-mafiotă-masonică!

# Outsider date 25 November 2013 13:20 +9

. . . îndepărtarea tuturor securiștilor ? ? ? N-ai să vezi ! ! !

# GEORGE date 18 December 2013 13:25 -2

Chiar asa sa fie? Din cate stiu eu, Becali a fost trimis la puscarie de catre un complet de judecatori de la ICCJ, nu de Basescu sau de procurori. De asta ce spui?

# tobosarul date 24 November 2013 14:05 +11

nu inteleg ce asteapta politicienii alesi ai \"POPORULUI\"  sa schimbe odata statutul procurorilor, intr-un fel ma si bucur de unii politicieni care sunt cercetati si trimisi in judecata abuziv de procurori, pt. ca isi merita soarta! trebuie urgent reglementata raspunderea materiala si penala a procurorilor pt abuzurile ascunse in spatele unor asa zise \"erori materiale\" si la care din pacate si multi judecatori inchid ochii in cadrul procesului penal 

# hai sictir date 24 November 2013 14:10 -15

Ca de obicei doamna Adina nu are dreptate. In primul rand procentul de achitari in Romania este cel mai mic din UE. De exemplu, in Germania procentul de achitari atinge 30% din totalul rechizitoriilor. In al doilea rand, nu stiu de unde a tras doamna concluzia undei dependente subconstiente fata de o anumita zona a politicului. O asemenea nazbatie ma face sa ma gandesc la faptul ca, pe langa vastele cunostinte juridice, Adina mai este si un fel de psiholog al unei intregi clase profesionale. Doamne, abia astept regionalizarea care este primul pas spre independenta Ardealului.

# gigi date 24 November 2013 15:40 +13

A cui independenta o vrei mai idiotule ? esti bolnav ,mi-e mila de tine.

# tobosarul date 25 November 2013 19:55 +3

daca in Germania procentul de achitari este de 30%, desi eu ma indoiesc de asta inseamna ca judercatorii chiar sunt corecti si impartiali, la noi habar nu ai cat de greu e sa obtii o achitare, in conditiile in care judecatorii ori sunt fosti procurori ori sunt aliatii lor! La noi cred ca ar fi rezonabil procentul de 30% in cazul unei cercetari judecatoresti corecte!

# Bugsy date 26 November 2013 11:18 +6

Ideea ca procurorul reprezinta acuzarea dovedeste o imagine simplista despre ce reprezinta procurorul. Intr-adevar, procurorul reprezinta acuzarea, dar doar in cele aproximativ 10-12% din cauzele totale de la Parchete care ajung in instanta cu rechizitoriu. Si asta pe statistici reale. Insa chiar si atunci exista suficiente cazuri cand se declara cale de atac \"in favorem\". In celelalte cazuri, aproximativ 90%, procurorul da o solutie in favoarea celui impotriva caruia s-a facut plangerea. Cu siguranta atunci nu se mai poate spune ca reprezinta acuzarea. Procurorii vor independenta. Elena Hach avea dreptate si cele spuse la conferinta AMR reprezinta punctul de vedere al majoritatii covarsitoare a procurorilor. Nu generalizati situatia unor uscaturi care apar la varf, ci mai bine modiicati legile ca astfel de uscaturi sa nu mai ajunga in varf.

# PROCURORUL NU REPREZINTA ACUZAREA ! date 26 November 2013 12:34 +7

PROCURORUL NU REPREZINTA ACUZAREA , ca in SUA. Art 316 c.p.p. ,,(3) Cand cercetarea judecatoreasca nu confirma invinuirea sau cand a intervenit vreuna din cauzele de incetare a procesului penal prevazute in art. 10, procurorul pune, dupa caz, concluzii de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal. ,,

# tobosarul date 26 November 2013 13:06 +1

in cadrul procesului penal in instanta procurorul chiar reprezinta acuzarea cum sa nu reprezinte???  aa, ca in multe dosare cand se solutioneaza plangeri impotriva unor persoane suspuse ori protejate, sau a unor functionari corupti sau incompetenti procurorii inchid ochii si dau NUP-uri la greu asta e alta poveste, efectiv procurorul nu are nici o opreliste sa faca cum ii dicteaza capul ori interesul, de aceea basescu i-a facut aliatii sai, pt ca un NUP bine ticluit te scuteste de ani de procese si surprize, vezi cazul ALRO 

# Koko date 26 November 2013 19:53 0

Ai impresia ca numai Basescu si-a luat NUP? Cum bine zicea antevorbitorul meu, 90% dintre solutiile procurorilor, in fiecare an, sunt de netrimitere in judecata, crezi ca toate aceste dosare il privesc pe Basescu?

# Spalatorul de banuti date 24 November 2013 14:49 +11

PS - Mi-as dori ca acolo unde e detasata, la Oficiul National pentru Prevenirea Spalarii Banilor, doamna procuror Hach sa se aplece asupra unor astfel de cazuri, chiar daca unele dosare au fost clasate. Cum ar fi cel al spalarii de bani, din 2004, care privea axa tranzactiilor imobiliare Basescu-Casuneanu! Ar fi o dovada de maxima independenta! Cum ar fi cazul acesta - corect ! Dar de ce sa nu ia la puricat si dosare mai vechi , de prin 2000-2001 , de exemplu ?! Sau dosare mai noi, de prin 2012 - 2013. Aud ?!

# lui hai sictir date 24 November 2013 15:01 +11

bai, bine zici, securistule! hai sictir tu! uite ce prost esti cand zici asa: in Germania procentul de achitari atinge 30% din totalul rechizitoriilor.....pai boule, Germania e de 5 ori mai mare ca Romania, si apoi nu au DNA, la ei functioneaza justitia f bine, si te mai anunt, fraiere, ca in Germania, procurorul e subordonat MINISTRULUI JUSTITIEI. Boule!

# lui hai sictir date 24 November 2013 19:06 +2

bai, bine zici, securistule! hai sictir tu! uite ce prost esti cand zici asa: in Germania procentul de achitari atinge 30% din totalul rechizitoriilor.....pai boule, Germania e de 5 ori mai mare ca Romania, si apoi nu au DNA, la ei functioneaza justitia f bine, si te mai anunt, fraiere, ca in Germania, procurorul e subordonat MINISTRULUI JUSTITIEI. Boule!

# hai sictir date 25 November 2013 10:07 -9

Ce-mi place inflamarea spiritelor. Asta dovedeste cat de bataios este poporul roman......in spatele tastaturii. Ah, deci daca Germania este mai mare ar fi normal un procent mai mare al achitarilor? Logica este specifica antenelor si luju. Imi plac apelativele folosite (bou, prost, securist). In fata monitorului toti suntem zmei dar fata-n fata adoptam brusc pozitia de ghiocel si ne facem mici mititei. Sunt curios din toti astia care-l insulta de zor pe basescu ce ar face daca s-ar trezi brusc cu el in fata lor. Pun pariu ca ar cere repartizarea unei locuinte sociale .... \"Va rog domn presedinte, eu v-am stimat intotdeauna\".

# pt adina date 24 November 2013 22:25 -7

esti ilogica in expunere si omiti cu buna stiinta unele lucruri. eu te stiu de cand erai un jurnalist bun, cred ca articolul e scris de SRS sau d voiculescu

# cianu date 2 December 2013 19:52 0

e rea logica si de-aia te doare....... :lol:

# ADEVARUL date 25 November 2013 13:13 +2

PROCURORUL ROMAN ARE NOSTALGIA EPOCII LUI CEAUSESCU,IN CARE TAIA SI SPANZURA CU AJUTORUL TORTIONARILOR SI A INCHISORILOR-PE CARE EL CONSIDERA CA LE POATE FOLOSI IN CONTINUARE PENTRU APARAREA INTERESELOR SISTEMULUI JUDICIAR MAFIOT :-)DE CARE APARTIN SI AVOCATII,CA RUDE SARACE DESIGUR,UN FEL DE BOIERI CARE,IMPREUNA CU ARMATA,NE ASIGURA SIGURANTA NATIONALA SI VIATA PLINA DE PRIVATIUNI.  IN ACESTE CONDITII A TE COMPLACE SI A RENUNTA LA CONDITIA DE OM NORMAL ESTE CEL MAI USOR SI DE DORIT LUCRU,PENTRU CA SITUATIA CREATA PRIN NERESPECTAREA LEGILOR SI A CELOR MAI ELEMENTARE NORME DE CONVIETUIRE SOCIALA ESTE NEBUNIE CURATA.

# Lulu Ghiolbanoi date 25 November 2013 13:34 +9

O nostalgie ce nu le permite să lucreze! Visînd la vremurile bune cînd ca procuror ceauşist putea să pocnească un cetăţean doar că a spus bancuri, biata procuroare Monica Luisa Macovei a fost incapabilă să facă faţă atribuţiunilor de serviciu ! ! ! Pentru a nu pierde dreptul de a profesa îşi dădu demisia după ce se dovedi că acumulase 198 dosare nerezolvate, la PARCHETUL GENERAL, cu vechime de 60 - 1030 zile. S-a nimerit a fi calea perfectă pentru a se realiza în epoca post-ceauşistă: ne reprezintă cu cinste (aşa crede întregul partid PDL, chitind să ne fericească cu un nou mandat al eurodeputatei M A T R A F O X A T E) în PARLAMENTUL EUROPEAN . . 

# juristul date 25 November 2013 17:56 -3

desi nu sunt magistrat, am ceva legatura cu domeniul si cred ca niste observatii pertinete pot face si sper ca autoarea articolului sa citeasca. Cunosc si judecatori si procurori ( si cu 5 ani vechime si cu inm) si parerea mea este ca nu aveti de unde sti ce este in mintea tuturor judecatorilor,,pasajul cu \"nici vorba ca judecatorii sa fie de acord cu acest lucru. Acesta a fost o propozitie mani******tiva. de asemenea nu vad cum sunt procurorii atat de stat in stat de vreme ce nu pot condamna si pt toate actele de interceptari, listing, perchezitii au nevoie de incuviintarea instanei. Multele hotarari CEDO de condamnare a Romaniei sunt pe civil, acolo unde procurorii nu au nici o treaba, cred ca mai putin de 10% sunt hotarari de penal, si acelea cu fapte  de prin anii 2000-2003, majoritatea date de procurori militari. Nu vad cum ar putea distruge atat de mult un procuror pe cineva de vreme ce judecatorilor le sunt date spre control la plangere pana si solutiile de netrimitere in judecata

# velea date 25 November 2013 20:04 +7

draga juristule, e adevarat ca judecatorul e cel care da verdictul final, dar pana la el, are dreptate mare doamna cand spune ca ast a se intampla dupa ani de zile in care omul e suspendat din functie sau e dat afara din sistem sau din instittie si pe urma nu-oi mai spala nimeni onoarea, si nici tov procuror nu raspunde de incometenta lui. drept pentru care, da, ii dau dreptate doamnei pentru ca scrie lucruri cat se poate de reale.

# juristul date 26 November 2013 19:12 0

Acest lucru s-ar intampla si daca procurorul ar fi functionar public si alte alea....ca sa fie pe placul doamnei adina, procurorul ar trebui sa dispara....vor fi infinit mai multe abuzuri cu procurorii obedienti....dar ma rog...eu zic ca suntei mani******ti de trustul Intact....fiecare crede ce doreste

# juristul date 25 November 2013 18:03 -5

In continuare, ma intreb ce atitudine ati fi avut daca nu avea atatea probleme cu legea Dan Voiculescu....eu cunosc f bine 3 judecatori si nici unul nu are asa mari probleme ca nu stiu ce mare smecher ar fi procurorul..si ma intreb cui foloseste sa fie un procuror obedient iar judecatorul singur...adica politia si procuratura sa colaboreze de pe acelasi palier...cred ca ar fi mult mai multe abuzuri, si nu stiu cat ar putea sa cenzureze judecatorul singur,,,si credeti-ma ca procurorii pe care -i stiu eu sunt f corescti...astfel ati avea dvs ca avocat 100 retineri pe zi de la politie pe furt de salam din supermarketuri...ce ma intriga este ca desi cand ati inceput sa scrieti aveati o aparenta de independenta, acum in spiritul antenelor, ati abandoinat acest principiu si sustineti politica lu taica felix....in nici un caz asta nu este independenta...pana s ao cereti magistratilor, fiti dvs independenta ca sa stiti cum e independenta!!! ms mult stimata doamna!!!

# Avocat31 date 5 December 2013 11:40 +1

in  cazul dumitale ai scris corect un singur cuvant si anume jurist cu j mic,tare penibil poti fi si drept urmare eu refuz sa cred ca un ins cu pregatire juridica poate trece cu vederea cardasa existenta la nivelul cercetarii judecatoresti,eventual daca nu este in cunostinta de cauza si paralel cu subiectul sau nu stie sa citeasca sau este interesat direct in coruptia sistemului judiciar,adica esti prost sau faci pe prostul?si felix motanul,de ce ar avea interes sa roscoleasca mizeria sistemului,sa il intrebam pentru a sti cum e cu intrebarile retorice?

# fanel date 25 November 2013 20:01 +4

pana una alta, jurnalistii de la luju sint independenti. si mai lasati-i in pace!

# link26 date 26 November 2013 09:20 -1

stimata doamna, nu va lasati ingenuncheati de tot felul de colerici comentatori. oricum aveti un mare bun simt ca nu raspundeti provocarilor. prostii nu trebuie vagati in seama.

# Despre dependenta procurorilor date 26 November 2013 23:26 +2

Adina Anghelescu, Dincolo de statut, eu cred ca vor sa fie prea americani. Va amintiti de vizita in Romania a procurorului general adjunct al SUA, James Cole, de anul trecut? Cititi articolul din USA Today: Prosecuting offices\' immunity tested Sau articolele scrise de Joaquin Sapien pe site-ul propublica.org

# merlin date 27 November 2013 15:48 +5

cred ca doamna Stancu analizeaza si gandeste bine lucrurile, e corect ce spune aici si asteptam de la independentii astia de procurori sa vedem unde s-au dus sau spalat banii pdl-istilor. hahahahaha :lol: :lol: :lol:

# liberty date 28 November 2013 18:32 +4

aveti mare dreptate, in curand vine un an greu, sa vedeti rafuieli justitiare.....

# TZEPES date 29 November 2013 18:01 0

Totul pleaca de la politizarea institutiilor statului inceputa in 1990 si condusa de ,,kaghebistu zambaret\" nume conspirativ ,,ion iliescu\", ridicata apoi la rang de virtute de guvernele pdl. Si??? Ce vreti? Schimbare de atitudine? Corect! Votati oameni capabili, buni profesionisti, cu un ridicat grad de moralitate. De unde-i luam? Da, asta-i marea problema. Nu vrem sa-i vedem, ei sunt anonimii care trec pe langa noi in timp ce privim dupa gutza, salam, minune, vijelie, monica, dragusianca si alte ,,valori\" la care cascam gura... Lasati justitia, lasati procurorii. Situatia se regleaza din mers daca NE LUAM MANA DUPA EI, daca-i LASAM SA LUCREZE. Asa cred! Poate am, poate nu am dreptate. Eu nu-mi pierd speranta si cred in Neamul meu!

# GORE date 1 December 2013 16:28 +4

sa lucreze???? da. de acord. dar in slujba cetateanului, a adevarului, nu a clicii politicaniste. asa ar trebui. si eu cred in speranta, dar in neamul meu...e pierdut...LA MULTI ANI ROMANIA!

# Albelescu date 2 December 2013 01:54 -5

Ce am inteles eu din scriitura Albitoarei: in primul rand ca e mai putin inteligenta  decat Andreea Pora, asta dupa ce m-am lamurit ca e si mai urata. Sluga!

# bios date 2 December 2013 19:50 +2

esti cumva Pora??? cameaza-te

# mihai date 2 December 2013 14:37 +1

este mai mult decat evident ca toate aceste super prerogative acordate procurorilor au fost posibile prin violarea fara limita si rusine a constitutiei, legilor si bunului simt. am vazut mai sus niste comentarii, vadit partizane (partizanat basist). sunt comentarii care sfideaza, fara doar si poate, orice minim bun simt si civic dar, cred eu, si juridic. eu unul am incredere in ceea ce scrie lumea justitei. sunt mult prea destepti si infirmati ca sa nu inteleaga ca e suficent sa fii o singura data cu minciuna ca sa iti pierzi credibilitatea. ori pana in prezent, eu consider ca cei doi \"grei\" de la lumea justitiei au fost permanent credibili!

# mihai date 2 December 2013 14:43 +1

este mai mult decat evident ca toate aceste super prerogative acordate procurorilor au fost posibile prin violarea fara limita si rusine a constitutiei, legilor si bunului simt. am vazut mai sus niste comentarii, vadit partizane (partizanat basist). sunt comentarii care sfideaza, fara doar si poate, orice minim bun simt si civic dar, cred eu, si juridic. eu unul am incredere in ceea ce scrie lumea justitei. sunt mult prea destepti si infirmati ca sa nu inteleaga ca e suficent sa fii o singura data cu minciuna ca sa iti pierzi credibilitatea. ori pana in prezent, eu consider ca cei doi \"grei\" de la lumea justitiei au fost permanent credibili!

# Mos Nicolae date 5 December 2013 12:15 0

Pentru ca sunteteti cum sunteti o sa va aduc tot ce va doriti,dar si cate o botica sa o folositi in decursul anului 2014.Va doresc sanatate si putere de munca.Cu drag,Mosu.

# xxx date 13 December 2013 20:38 0

astralopitecule, potoleste-te ca o incasezi!

# gore date 15 December 2013 21:21 -1

nu va lasati, vine un an greuuuuuu!

# golan date 17 December 2013 16:59 -1

independenta procurorilor a fost printre putinele masuri bune luate in Romania dupa 89. la fel este si cea a judecatorilor si a presei. nu poti avea civilizatie fara o justitie care sa poata actiona. degeaba va lamentati ca este folosita politic, pentru ca asta este politica si asa a fost dintotdeauna si asa va fi mereu. uneori castigi, alteori pierzi, cine ramane in picioare la final este mai in masura sa conduca. dar sa se faca dupa legi, nu sa le bagam sub pres de fiecare data cand o lege nu ne convine. in romania s-au aciuat tot felul de incompetenti, tocmai pentru ca nu existau dosare importante la nivel inalt. cand ai un astfel de razboi politic, de culise, dus pe reguli scrise, intra in functiunea legea supravietuirii celui mai bun.  putini s-ar fi riscat sa faca ceea ce si-au permis unii in anii 90 daca justitia ar fi putut functiona dinamic, transparent si pe documente. crearea unei dependinte intre politicieni si orice fel de magistrat ar fi un dezastru pentru toti. 

# hic date 17 December 2013 17:56 +2

ce??? pe documente??? poate stenograme, asta se foloseste in ultimii ani. stenograme neprelucrate, contrafacute sau colaje....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.07.2024 – Avocat omorat in casa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva