Despre dezbateri si „judecatorii de democratie”
Candidatul Iohannis spunea aseara ca respecta cutumele. Una dintre cutume este organizarea de dezbateri intre contra-candidatii la alegerile prezidentiale, in special inaintea turului al doilea. Iohannis nu vrea insa sa respecte aceasta cutuma. Propune „suplimente alimentare” – conferinta de presa plus o dezbatere cu el insusi, saptamana viitoare.
Si care ar fi justificarea? Faptul ca Viorica Dancila are brosa si ca nu are sapca de la Trump? Mai concret, ea nu s-ar fi purtat democratic… Povestea asta cu „conditionalitatea democratica” a fost inventata de americani in timpul Razboiului rece si a fost perfectionata de ei imediat dupa aceea. Imi aduc bine aminte de inceputul anilor ’90 (detaliile le gasiti in cartea mea, „Lumea, americanii si noi”). „Conditionalitatea democratica” a fost utilizata si ulterior. Va reamintesc vizitele lui Biden, Nuland, Gordon in Romania si presiunile politice pe care le-au facut, se pare ca inclusiv pentru avantaje economice. Descoperim acum, din scandalul transcrierilor convorbirilor intre Trump si presedintele Ucrainei, ca Biden nu era cel mai bun „judecator de democratie”…
Si, in definitiv, intr-o lume civilizata, singurul „judecator de democratie” il reprezinta poporul, il reprezinta alegatorii. Cu ce temei candidatul Iohannis imparte romanii in democrati si ne-democrati? Cu ce temei „democratic” cere el desfiintarea unui partid politic.? Un partid care a elaborat Constitutia post comunista din 1991 dar si pe cea din 2003, cea care a permis aderarea la NATO si la UE, un partid care a adoptat legile justitiei, un partid care a marcat, intotdeauna, cresteri economice semnificative ( 8,4% in 2004, de exemplu), un partid care s-a achitat cu responsabilitate de mandatul presedintiei UE. In plus, guvernul PSD a obtinut ca Sibiul sa fie capitala curlturala a Europei in 2007 si a finantat o mare parte din infrastructura necesara. De altfel, in perioada 2001-2004, FDGR, condus de Iohannis a avut un protocol de colaborare cu PSD (textul il gasiti pe internet). Atunci PSD, la guvernare, era „frecventabil” pentru primarul Iohannis?
Si, in definitiv, cu ce drept candidatul Iohannis – cel cunoscut pentru nenumaratele incalcari ale Constitutiei si nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale – isi permite sa afirme ca Viorica Dancila, candidatul PSD, votat democratic de peste doua milioane de cetateni in primul tur al alegerilor de catre cetateni romani, nu se califica, „democratic” pentru o dezbatere publica? Jenant…
Cititi mai multe pe blogul lui Adrian Nastase.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ion 14 November 2019 13:42 +9
# Charlie 14 November 2019 14:14 +4
# Procurorul 14 November 2019 14:58 +11
# DODI 14 November 2019 18:08 +6
# MARIN ȚULUȘ Olt 14 November 2019 19:47 -6