6 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cauza oficiala a producerii incendiului de la Maternitatea Giulesti: stecher supraincins din cauza slabirii lamelelor bipolare!

Scris de: | pdf | print

5 October 2010 16:19
Vizualizari: 6924

Rezultatul dat de specialistii de la INSEMEX Petrosani, transmis procurorilor de la Sectia de Urmarire penala si criminalistica in dosarul „Maternitatea Giulesti” este unul final. Incendiul de la maternitate, in urma caruia sase bebelusi au decedat, a fost provocat, conform specialistilor, de stecherul supraincins de la aerul conditionat. Cauza a fost si ea stabilita. ”Stecherul s-a supraincins din cauza slabirii lamelelor bipolare”, ne-au declarat surse judiciare. Acest aer conditionat mergea de doua luni de zile incontinuu, cu toate ca mai exista un aparat in Terapia Intensiva. Cel de-al doilea aparat de aer conditionat nu a fost pus in functiune pentru ca batea catre masa radianta a bebelusilor, sustin aceleasi surse.

Toata tragedia flacarilor a durat aproximativ 20 de minute

Asistenta Florentina Carstea a iesit din salon, s-a dus la baie, apoi a intrat intr-un salon de pe acelasi etaj. Din momentul in care a iesit pe usa Terapiei intensive si pana ce un medic rezident a observat ca iese fum si a inceput sa tipe au trecut 12 minute. Incendiul a luat amploare in faza a doua, dupa flama produsa de supraincarcarea stecherului, de la niste butelii care alimentau cu oxigen care, fiind de plastic, s-au topit. Abia atunci, din cazua oxigenului, temperatura a devenit foarte mare si flacarile foarte puternice.

In cursul audierilor, asistenta care este invinuita si se afla in arest preventiv prelungit de instanta, a declarat ca inainte de a iesi a simtit un miros ciudat, ca de ebonita, s-a uitat prin salon, dar nu a descoperit sursa de unde venea acel iz. Daca ar fi ramas in salon sau un alt cadru medical i-ar fi tinut locul, incendiul nu ar mai fi luat proportiile cunoscute – sustin anchetatorii.

La aceasta ora sunt puse sub acuzare in acest dosar, pe langa asistenta, si alte doua persoane. Este vorba despre seful serviciului tehnic Vasile Dima, care se considera nevinovat, si seful sectiei neonatologie.

Comentarii

# pompiliu bota date 5 October 2010 16:42 +12

Unde e tortul de la maternitate, Iacobe?
De ce ai divulgat presei date din dosare?
Statutul magistraţilor:
,,Art. 99 - Constituie abateri disciplinare:

d)nerespectarea ...confidenţialităţii lucrărilor ..."!!!!

# mircea platin date 5 October 2010 16:53 +5

"Daca ar fi ramas in salon sau un alt cadru medical i-ar fi tinut locul, incendiul nu ar mai fi luat proportiile cunoscute – sustin anchetatorii."
pai anchetatorii sunt specialisti in cercetarea cauzelor de incendiu si a modului de propagare a acestuia, nu as prea crede.D-ul Iacob ar trebui sa se duca dupa d-na asistenta sa vada si el cum e la racoare.dar poate dupa ce va pica ZEUS v-a avea parte de astfel de experiente.TOTUL SE PLATESTE!

# sairj date 5 October 2010 17:05 +9

Marius Iacob needs to stick to the facts: Dima did NOT do his job. Marinescu did NOT do his job. An ITU was existing on an a/c system that hadn't been revamped in 9 years. What would have happened if Florentina Cirstea had been there when the fire broke out is pure hearsaty and has NO PLACE in a court of law. the unprofessionalism of this so called 'procuror' is an outrage. his personal opinions are of no interest in the case and do nothing but fire up public opinion and the condamnation of a woman who should NOT be in jail. She did not start the fire, she did not kill the babies and she is NOT responsible for the necrotic health system in ANY way. Rusine!!
Support blog for Florentina HERE: http://florentinablog.canalblog.com

# Eva date 5 October 2010 17:58 +8

"Rezidentul a vazut flacara si a inceput sa tipe" Adica rezidentul n-avea card? Toti se foiau dar unul n-a spart usa si asa s-au piedut minute pretioase. Raportul demonstreaza ca NU e vina Florentinei.. Instalatia a fost defectuoasa si Dima trebuia sa controleze calitatea lucrului, mai ales ca acel aparat mergea cont Iar aici notiunea
are in primul rand conotatia de "clandestin, ilegal, pe sub mana".
Daca insa-i un produs facut de autoritatea care-i in relatie de...
"concurentza" cu ceea ce-i expus in samizdat, atunci ea nu poate
produce la randul ei samizdat.
inuu de 2 luni. Dece nu se vorbeste de firma care a facut revizia aparaului? S-a topit si ea precum sarmele legate cu scoci?

# avocat date 5 October 2010 18:31 +7

Comunicatul Parchetului General:

" 05.10.2010





COMUNICAT



Referitor la stadiul dosarului având ca obiect incendiul de la Maternitatea Giuleşti

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La dosarul cauzei a fost depus raportul de expertiză tehnică întocmit de experţii Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă. Concluziile acestuia sunt în sensul că incendiul izbucnit în Secţia de Anestezie - Terapie Intensivă pentru nou-născuţi s-a produs ca urmare a supraîncălzirii ştecherului ce alimenta aparatul de aer condiţionat, cauza fiind deci una de natură electrică.

De asemenea, urmează a fi depuse: raportul final de cercetare de la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti; raportul de necropsie al celor 6 nou-născuţi decedaţi în incendiu, precum şi cel de examinare al nou-născuţilor care au supravieţuit, ambele de la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”.

"
Celelalte amanunte ale articolului cum au fost obtinute? Cu siguranta in urma unei abile anchete jurnalistice, NICI VORBA SA FI ... TRANSPIRAT ... SA FI FOST TRANSMISE ... DETALIILE ... DE LA PROCURORI ... :-* ca s-o mai infunde putin pe femeia aia ... ca de, a simtit un miros ciudat, dar a plecat totusi ... carevasazica ... :-*

AS VREA SA VAD PROCURORI JUDECATI IN DOSARE INSTRUMENTATE IN PROPRIUL STIL!

... unii stiu de ce ... 8)

# avocat date 5 October 2010 18:32 +7

... si as mai vrea o felie de tort ... :lol:

# sairj date 5 October 2010 19:27 +7

And who said Florentina Cîrstea 'smelled a strange smell'? Mirela Ranga, the medical director, who has disappeared off the face of the earth and is as responsible as Marinescu for the appalling management of the ITU... the person who said that she 'had heard' there was no fire detection equipment, but that it wasn't 'an obligation'. Such brilliance. Let Florentina Cierstea take the whole blame, why not - it would simplify matters in both government and the personal lives of the true cluprits...

# mary date 5 October 2010 23:12 +10

rusine justitiei romanesti ca o tine inca in inchisoare pe Florentina Cirstea, care nu mai vinovata decat grangurii care sunt in libertate desi ei sunt cei care aveau calificarea si resursele sa aprobe mai mult personal pentru sectia de terapie intensive. Cum de Dima n-a remarcat ca firele sunt legate cu scoci? Si el e liber La fel e liber si dr. Toma, care cu buna stire a programat o asistenta la 11 bebelusi. Si asta e liber. Rusine lui Viorica Dinu, Antoanela ostache si marius iacob pentru felul in care trateaza acest caz

# Eva date 6 October 2010 02:33 +9

Chiar vor autoritatile judiciare s-o faca pe aceasta femeie sa se sinucida? Nu au atata bun simt sa judece ca a fost un ACCIDENT si nu o neglijenta a asistentei. Povestea ca a simtit un miros este mai mult ca sigur o declaratie smulsa prin intimidare. Nu le e frica acestor caractere: Antonela Costache, Viorica Dinu, marius iacob etc de Dumnezeu? Chiar asa de nedreatpa a ajuns justitia in Romania?

# Liviu date 6 October 2010 08:36 +6

Chiar asa de nedreapta a ajuns justitia?da chiar asa si asta de mult, de dupa 89 s-a deteriorat in continuu datorita presiunilor politice si aservirii justitiei ca anexa a executivului si datorita educatiei in univ.de drept si la INM.A se citi parerei avizate ca http://www.jurnalul.ro/stire-editorial/thank-you-america-548389.html; http://www.jurnalul.ro/stire-editorial/prinsi-in-fustele-justitiei-i-539718.html;http://www.jurnalul.ro/stire-editorial/prinsi-in-fustele-justitiei-ii-540551.html;http://www.jurnalul.ro/stire-editorial/experimentul-pitesti-544273.html; http://www.juridice.ro/39403/corneliu-barsan-in-dialog-cu-dan-stoica-despre-cedo-csm-legi-practica-neunitara-raspunderea-si-rolul-judecatorilor.html; http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/confesiunile-unui-judecator-uneori-imi-crapa-obrazul-163665.html.
Si inainte existau sentine horror si presiuni, insa nu la amploarea zilelor noastre.Diferenta era ca desi nu aveam o justitie aveam profesionisti (Mircea Stanculescu, George Antoniu, Vintila Dongoroz, Doru Viorel Ursu, Lucescu, Panaitescu, Athanasiu, Gica Popa.........cititi deciziile si motivarile Tribunalului Suprem ptr.a realiza ca erau bine pregatiti)
Acum nu se mai tine cont de nimic decat de cum bate vantul politic!
Doresc multa sanatate si putere Florentenie ptr.a lupta cu lichelele astea si cu sistemul.

# Mihai Podaru date 6 October 2010 08:57 +4

Ca sa vedeti ca este vorba doar de a gasi acarul Paun........procurorul trebuia inainte de a cere arestarea fara temei sa si exercite rolul activ sti******t de cpp si administreze toate probele si pro si contra, numai asa nu abdica de la principiul aflarii adevarului. inainte de a aresta pe presupunerile domniei sale de altfel nejustificate (nicaieri in lume nu se aresteaza pe presupuneri, ci pe motive verosimile,adica indicii temeinice si probe)trebuia sa astepte rezultatul expertizei, trebuia sa dispuna o expertiza privind cercetarea si stabilirea cauzelor de incendiu la unul dintre expertii autorizati de M.J.(deoarece el nu are expertiza in domeniul stabilirii si cercetarii cauzelor de incendiu si a modului de propagare a acestuia), de asemenea trebuia sa ceara de la IGSU o analiza a modului in care a actionat personalul de la maternitate si ce putea fi facut ptr.a reduce efectele dezastrului, trebuia sa dispuna o analiza a colegiului medicilor (clar deoarece el nu e dr.nu stie cu ce se mananca actul med.si care sunt deficientele din sistem..........s.a.m.d.pana atunci nu a facut decat sa confirme ultimele decizii cedo privind arestarea: "Curtea EDO a constatat deja că, contrar cerinţelor legii naţionale, face parte din practica standard a procurorilor români să nu ofere motive concrete pentru o arestare, în special în măsura în care este implicat pretinsul pericol pentru ordinea publică." (Tase vs Rom, 2009-a se vedea www.csm1909.ro/csm/linkuri/24_02_2009__21222_ro.doc)...Scundeanu impotriva Romaniei(www.csm1909.ro/csm/linkuri/15_04_2010__32167_ro.doc):"referirerea la pericolul pentru ordinea publică nu poate fi invocată de o manieră abstractă de către autorităţi, acestea trebuind să se bazeze pe probe, nu pe prezumţii şi presupuneri". calmanovici impotriva Romaniei(www.csm1909.ro/csm/linkuri/22_01_2009__20301_ro.doc):"autorităţile judiciare nu au furnizat motive pertinente şi suficiente pentru a justifica necesitatea menţinerii reclamantului în stare de detenţie provizorie timp de trei luni şi jumătate, întrucât nu au prezentat fapte concrete pe baza cărora au estimat riscul lăsării reclamantului în libertate şi nici nu au explicat imposibilitatea de a aplica măsuri alternative detenţiei."
Si uite asa fara discernamant procurorii si judecatorii distrug vieti!

# Horatiu Popovici date 6 October 2010 09:03 +7

Or dormi linistiti jegurile astea denumite pompos procurori si judecatori?ororile astea pe care le fac, pana cand vor mai dura?

# Horatiu Popovici date 6 October 2010 09:10 +4

D-ule Mihai Podaru aveti perfecta dreptate si imi permit sa va completez cu un aspect IGSU prin unitatile subordonate trebuie sa fie efectuat un ctrl.pe linie de prevenire a incendiilor, atunci sa ne spuna si nou cine era resp.psi si ce treaba avea Florentina cu afirmatia hilara a anchetatorilor cum ca "Daca ar fi ramas in salon sau un alt cadru medical i-ar fi tinut locul, incendiul nu ar mai fi luat proportiile cunoscute", adica mai exact ce putea sa faca si trebuia sa faca conform disp.PSI in viigoare si daca avea vreo responsabilitate in acest sens trecuta in planul de aparare impotriva incendiilor.

# romulus dobrotan date 6 October 2010 12:58 +6

Din pacate elucubratiile unui procuror tin loc de indicii temeinice pe baza carora un judecator nepregatit si fara discernamant aresteaza (pun pariu ca daca intrebam judecatorul nici nu stie ce e in dosar concret, nu a citit 100% dar datorita opiniei publice(aceeasi care l-a votat pe Basescu), a sindromului Acarul Paun si cu morcovul taiat felii,felii in f..d de frica presiunii politice au arestat si au distrus o viata.Pana UNDE?si pana CAND se vor mai intampla asemenea orori?pana cand oameni incompetenti vor avea puterea de a distruge VIETI?pana cand vorba Av. Aurelian Pavelescu: Avocatul este tratat in continuare ca o anexa a justitiei, deci pana cand?am devenit stat POLITIENESC?Ptr.ce au murit oamenii in dec.89?Ptr.asta:
Viaţa noastră,
Atât cât se poate,
O păzesc
Temniceri deliranţi,
Mirosim
A cătuşe-ncarnate,
Mirosim
A rugină de lanţ.

Libertatea
Simţirilor treze
E vândută
În bâlciul murdar,
Gardienii
Îi pun paranteze
Şi-o transformă,
Treptat, în coşmar.

Pariem,
Orişicum, pe oricine
Şi când el
Face pasul în sus,
Prima oară
Pe noi ne reţine
Şi ne pune
O gratie-n plus.

Care drepturi?
Puterea şi banul!
Doar atât
S-a schimbat între timp
Când chiar noi
Ne alegem tiranul,
Precum el
Ne omoară în schimb.

Şi miroase-a oxid
Până-n ceruri
Şi la modă
E muzica – za,
În cătuşe
Se pun adevăruri
Şi-nvăţăm,
Umiliţi, a tăcea.

Românie,
Cu oasele frânte,
Românie,
Cu oameni de terci,
Surdomuţii
Învaţă să cânte,
Cultivăm
Pe morminte ciuperci.

Bal mascat,
În dezordinea tristă,
Într-o ţară, mai strâmtă ca ieri,
Niciun semn
Pozitiv nu există
Şi femeile
Nasc temniceri.

Democratic
Purtăm tirania,
Ca pe-o haină
La modă, prin târg,
Struguri putrezi
Acoperă via
Şi oţetul
Transpiră cu sârg.

Dar mai mult
Şi mai rău decât toate,
Noi,
Ca bieţi cerşetori importanţi,
Mirosim
A cătuşe-ncarnate,
Mirosim
A rugină de lanţ.

Adrian Păunescu
22 iunie 2010

# romulus dobrotan date 6 October 2010 13:44 +8

Rusine!
Ideea de justitie a fost compromisa de cand:
"Controleaza Traian Basescu Justitia? Cum? Prin cine?

Da, o controleaza. Prin slugile lui, Codruta Kovesi, pe care a amenintat-o ca o da afara daca nu gaseste o posibilitate sa-l rearesteze pe Vantu. Si aia vrea sa-l aduca pe Nicolae Popa in tara, sa redeschida FNI si sa-i faca dosarul. Dar, de ce nu raspunde Basescu la acuzatia mea? El a luat 2,8 miliarde lei vechi de la FNI, in 1999. El era ministru atunci si prieten bun cu Vantu. Si o mai controleaza si prin Predoiu, care este omul Elenei Udrea si prima lui dragoste. Imi si inchipui amorul cocosat intre cei doi. Si prin alcoolicul ala de Daniel Morar, care sta cu fundul lui osos pe 2000 de dosare de mare coruptie, care insumeaza PIB-ul Romaniei pe vreo doi ani. De ce nu da drumul la dosarele acelea? Pentru a menaja clientela politica si a santaja!"si de cand a distrus ce mai era de distrus d-na "Macovei, asta e femeia-comisar, o betiva. La o emisiune de televiziune un om in varsta, care a spus ca a lucrat la Gara Basarab, a relatat cum a venit acolo „un control, Militie, Procuratura si ne-a arestat pe toti, ne-a inchis. Noaptea a venit procuroarea Monica Macovei si ne-a luat la bataie cu mana ei, pana ne-a dat sangele”.
mai nasol este ca acesti infractori imbracati in luptatori anti coruptie si ptr.justitie fac astfel de crime, da crime pedepsite de c.p.:
vezi:http://www.newspad.ro/Procurorul-Doana-are-pe-constiinta-si-sinuciderea-unui-subofiter-DIAS,193754.html
In cazul Florentinei daca am fi fost STAT DEMOCRATIC DE DREPT SI CU O JUSTITIE FUNCTIONALA, la mititica erau arestati procurorii ptr.arestare nelegala, represiune nedreapta..........dar astea sunt doar niste articole din cp trecute la misto, nu intereseaza pe nimeni.CSM-ul e sublim dar lipseste cu desavarsire, Parchetele dorm si executa ordine..........deci VIVAT INJUSTITIA!

# Freda date 6 October 2010 14:43 +7

Dreptate Pentru Floerntina: http://florentinablog.canalblog.com

# ariadna date 6 October 2010 15:26 -1

Inteleg ca ceea ce au scris cei dinaintea mea sunt simple judecati de valoare, si le iau ca atare. Totusi, avand in vedere ca suntem pe un site care se vrea de specialitate, haideti sa discutam un pic si juridic.

Asistenta de la Maternitate este cercetata pentru ucidere din culpa. Se retine aceasta infr atunci cand uciderea s-a datorat nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii sau efectuarea unei activitati.
Este de necontestat ca atributiile ei de serviciu erau de a supraveghea, cat timp era de garda, salonul de la neonatologie. Ceea ce nu a facut, a lipsit nejustificat 12 minute.
Asadar, avem rezultatul - moartea bebelusilor - avem nerespectarea masurilor - indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu, urmeaza a fi stabilit raportul de cauzalitate. Aici este marea discutie.
Daca cititi teoriile aplicate in practica, printre care teoria echivalentei conditiilor, teoria cauzei adecvate etc veti observa ca exista legatura intre rezultat si actiune.

Fara discutie ca fapta asistentei nu constituie singura cauza a rezultatului, dar asta nu are relevanta sub aspect penal.
Rationamentul este urmator : in atecedenta cauzala intra toate faptele care preced rezultatul si care ar putea avea legatura cu acesta. Dintre acestea vor fi retinute cele care au determinat sau au inlesnit rezultatul.
Culpa asistentei este clar ca a inlesnit producerea rezultatului, urmarile ar fi fost altele daca nu ar fi lasat copii nesupravegheati.

Asta este legea. Dura lex sed lex. Judecatorii vor stabili daca e vinovata si ce pedeapsa merita. Si ca dovada ca in lantul cauzal sunt retinute si alte imprjurari sta faptul ca asistenta nu este singura pusa sub acuzare, asa ca nu este "un tap ispasitor".

In ceea ce priveste unul dintre comentariile anterioare care face referire la "jeguri de judecatori si procurori", cred ca este total nejustificat. Asta discutand strict pe lege si facand abstarctie de factorul uman.
Iar avocatii sunt si vor ramane MEREU accesorii ai justitiei. Fara a fi ceva denigrant in asta. Pur si simplu asta e sistemul. Oriunde in lume.

# Cristi P. Sturzu date 6 October 2010 16:10 +1

Sustin aceeasi opinie. Subiectivismul unora denatureaza valoarea judecatii pur juridice. Unii pseudo-specialisti sustin
in mod cu totul vehement ca nu trebuia arestata, cata vreme s-a instituit masura administrativa a suspendarii din functie. Apreciind just, noi, adevaratii specialisti sustinem ca arestarea asistentei este "mere" iar suspendarea recte eliberarea ei din functie este "pere". Masura arestarii decurge din lumina dispozitiilor C.pen. cu privire la fapta asistentei. Este o certitudine faptul ca viitoprul ei va fi puternic afectat. Se produc modificari psihologice si de comportament. Uneori, lezarea psihicului este greu reversibila.

# DRAGOS BOGDAN date 6 October 2010 19:55 -3

"Apreciind just, noi, adevaratii specialisti sustinem ca arestarea asistentei este "mere" iar suspendarea recte eliberarea ei din functie este "pere". Masura arestarii decurge din lumina dispozitiilor C.pen. cu privire la fapta asistentei". Arestarea nu este prevazuta in Codul penal ci in cel de procedura penala, este o masura preventiva de drept procesual si nu material. N-ai decat sa mai cultivi niste mere si pere, intelectualule si specialistule.

# Cristi P. Sturzu date 6 October 2010 20:02 +3

Nu mai cultiv. Acum adun roadele. Nu inteleg insa, frustrarea ta. Dupa cat copy paste faci la comment-urile mele, am deja senzatia ca imi sufli in...ceafa. Uite, ca sa vezi ce politicos sunt. Enfin, sunt dispus la conciliere. Nu ajuta la nimic sa ne scoatem ochii. E doar o propunere...

# jean popescu date 6 October 2010 17:10 +1

"Totusi, avand in vedere ca suntem pe un site care se vrea de specialitate"- doamna adriana si domnule sturdza ati gresit adresa, iar specialistii ca dvs au dus justitia acolo unde se afla in momentul actual.
Dvs.confundati merele cu perele:uciderea din culpa o va analiza judecatorul pe fondul CAUZEI in urma probelor administrate si pro si contra.(or,probele sunt putin contra sau deloc impotriva ei dar asta e alta discutie)
Instanta de judecata nu poate presupune, pentru ca ar incalca principiul prezumtiei nevinovatiei, ajungand la o prezumtie absoluta ca orice inculpat trimis in judecata nu ar putea niciodata sa fie judecat in stare de libertate. Pe de alta parte, poate instanta conchide ca este nevinovata?Pai poate.deci nu vorbim despre vinovatie sau nevinovatie.sau i-ati pus eticheta VINOVAT deja?
Ca sa nu confundam merele cu perele aici se vorbeste despre masura arestarii preventive nu despre vinovatie sau nevinovatie (care se va stabili dupa judecata pe FOND, repet sa intelegeti)-Din economia dispoziţiilor art. 143 alin. (1) şi (3) din Codul de procedură penală şi art. 148 lit. a)-i) din acelaşi cod, rezultă că legiuitorul a condiţionat luarea măsurii arestării preventive de îndeplinirea cumulativă a trei condiţii, între care şi cea privind existenţa probelor din care să rezulte cel puţin unui din cazurile prevăzute de acest din urmă text.Aşadar, legea procesual penală impune pentru luarea măsurii, ca pericolul pentru ordinea publică care justifică arestarea să fie concret şi acesta să rezulte fără echivoc din probe certe aflate la dosarul cauzei. nici recrudescenţa infracţională nu poate fi reţinută, atâta timp cât aceasta constituie obiect de examinare pentru legiuitor în stabilirea politicii penale, sub aspect incriminator, în sensul stabilirii pericolului social generic prin limitele de pedeapsă şi, pe cale de consecinţă, a regimului sancţionator şi nu priveşte direct actul de justiţie, ce constă în stabilirea corectă a silogismului judiciar, iar fermitatea constă în respectarea întocmai a regulilor de desfăşurare a procesului penal, în vederea pronunţării de hotărâri corespunzătoare legii şi adevărului, prin oferirea imparţială a protecţiei judiciare.
ptr.a intelege ce inseamna masura EXCEPTIONALA a arestarii preventive studiati http://www.mateut-budusan.ro/uploads/files/pericolul_concret_pentru_ordinea_publica.pdf; http://www.mateut-budusan.ro/uploads/files/lipsa_pericolului_concret_pe_care_lasarea_in_libertate_a_inculpatilor_l_ar_prezenta_pentru_ordinea_publica.pdf; Î N C H E I E R E/ Şedinţa din Camera de Consiliu de la 25 martie 2009 C.A.Buc./decizia penala nr.272/18.02.2003 CAB – Sectia I Penala; Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I-a penala, Decizia penala nr. 650/R/09.04.2003http://www.abanet.org/rol/publications/romania-issues-practice-search-arrest-warrants-rom.pdf-lucrarea scrisa de catre Asociatia Baroului American-asta ca sa vedeti ca av nu sunt doar anexe; iar pe siteul csm http://www.csm1909.ro/csm/index.php?cmd=9503 gasiti toate cauzele impotriva Romaniei privind arestarea preventiva dupa ureche nu sunt multe (Tarau vs Rom, Tase vs Rom., Tanase vs Rom, Degeratu vs Rom, Scundeanu vs Rom, Burzo vs Rom, Varga vs Rom, Vitan vs Rom, Calmanovici vs Rom, Jiga vs Rom)
Iar carti v-as putea recomanda CEDO si drepturile omului in procesul penal roman - O.Predescu, Dreptul la un proces echitabil - Radu Chirita, Arestarea preventiva si detentia in jurisprudenta CEDO - Dragos Bogdan
Potrivit art. 1491 alin. (1) din C.proc.pen. procurorul, din oficiu sau la sesizarea organului de cercetare penală, dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute în art.143 şi există vreunul dintre cazurile prevăzute în art. 148 din acelasi cod, când consideră că în interesul urmăririi penale este necesară arestarea inculpatului, numai după ascultarea acestuia în prezenţa apărătorului, prezintă dosarul cauzei, cu propunerea motivată de luare a măsurii arestării preventive a inculpatului, preşedintelui instanţei sau judecătorului delegat de acesta.
Conform alineatului 10 al aceluiaşi articol din C.proc.pen., în cazul în care sunt întrunite condiţiile prevăzute în alin. (1), judecătorul dispune, prin încheiere, arestarea preventivă a inculpatului arătând temeiurile care justifică luarea măsurii arestării preventive şi fixând durata acesteia care nu poate depăşi 30 de zile, perioada maxima impusa de dispozitiile constitutionale incluse in alin. (5) al art. 23 din legea fundamentala.
Astfel, verificând dacă sunt realizate condiţiile art. 143 alin. (1) C.proc.pen., potrivit căruia măsura preventivă poate fi luată dacă sunt probe sau indicii temeinice că învinuitul/inculpatul a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală, ţinând seama şi de prevederile alin. (3) ale aceluiaşi articol, potrivit căruia sunt indicii temeinice atunci când din datele existente în cauză rezultă că persoana faţă de care se efectuează urmărirea penală a săvârşit fapta, se poate dispune măsura arestării invinuitului/inculpatului.
potrivit dispoziţiilor art. 1491 din C.proc.pen., alături de realizarea condiţiilor de la art. 143 şi 148 din acelasi cod pentru arestarea inculpatului, judecătorul trebuie să aprecieze dacă „în interesul urmăririi penale este necesară arestarea inculpatului”. (vezi spre ex. I.C.C.J., Completul de 9 judecatori, Dosar nr. 338/2005, Incheierea nr. 304/21.11.2005).
Numai gravitatea faptelor comise nu poate fi socotită, în sine, ca reprezentând pericol pentru ordinea publică.
În raport cu art. 5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 23 din Constituţie, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile că s-a săvârşit o infracţiune sau există motive temeinice de a se crede în posibilitatea săvârşirii unei noi infracţiuni, fiind necesară astfel apărarea ordinii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea în bune condiţii a procesului penal.
În concret, pericolul social potenţial se apreciază în raport cu comportamentul inculpaţilor, reacţia opiniei publice, rezonanţa faptelor comise, precum şi, în cazul unora dintre inculpaţi, ţinându-se seama de funcţiile avute de aceştia la data săvârşirii faptelor.
Pericolul pentru ordinea publică îşi găseşte expresia şi prin starea de nelinişte, de sentimentul de insecuritate în rândul societăţii generată de faptul că persoane bănuite de săvârşirea unor infracţiuni de o gravitate deosebită sunt cercetate şi judecate în stare de libertate.
Art. 148 alin. (1) lit. f) din C.proc.pen. mentioneaza ca daca sunt întrunite condiţiile prevăzute în art. 143 din acelasi cod si daca inculpatul a săvârşit o infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani şi există probe că lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică se poate dispune măsura arestării preventive a inculpatului.
Pericolul concret pentru ordinea publica trebuie constatat in concret si dovedit prin probe, neputand fi prezumat pornind de la gravitatea abstracta a faptei, reflectata in limitele de pedeapsa prevazute de lege (vezi spre ex. Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I-a penala, Decizia penala nr. 650/R/09.04.2003).
Aplecandu-ne asupra jurisprudentei CEDO, pertinente in materia supusa discutiei, prin prisma dispoz. art. 5.3 din Conventie, se retine ca instanta de contencios european, prin Decizia din 10.06.2008 in cauza Tase vs. România, a constatat că, in contra cerinţelor legii naţionale, făcea parte din practica standard a procurorilor români să nu ofere motive concrete pentru o arestare, în special în măsura în care era implicat pretinsul pericol pentru ordinea publică. Curtea a concluzionat anterior că exista o încălcare a articolului 5 §1 (c) pentru acel motiv (vezi, mutatis mutandis, Pantea împotriva României şi Rupa împotriva României din 14 decembrie 2004).
Curtea a reiterat că o persoană acuzată de o infracţiune trebuie să fie întotdeauna eliberată în procesul pendinte exceptând cazul în care Statul poate arăta că există motive “relevante şi suficiente” pentru a justifica detenţia continuă. Justificarea pentru orice perioadă de detenţie, indiferent cât de scurtă, trebuie să fie demonstrată în mod convingător de către autorităţi (vezi Sarban împotriva Moldovei din 4 octombrie 2005 şi Castravet împotriva Moldovei din 13 martie 2007). Prelungirea aproape automată a detenţiei contravine garanţiilor stabilite în articolul 5 §3 (vezi Mansur împotriva Turciei din 8 iunie 1995 şi Kalashnikov împotriva Rusiei).
Curtea a constatat că in cazul prelungirii detenţiei de mai multe ori ori prin folosirea aceleiaşi formule şi fără a oferi detalii cu privire la motivele deciziilor sale, prin nefurnizarea unei decizii argumentate care sa poata duce la existenta unei cercetari atente si publice a administrării actului de justiţie (vezi Suominen împotriva Finlandei din 1 iulie 2003), sunt suficiente pentru a permite să se conchidă că, dată fiind lipsa argumentelor concrete din hotărârile tribunalelor de drept intern, prelungirea repetată a detenţiei încalca articolul 5 alineatul (3) din Convenţie.
In istoria CEDO, cu referire la arestarea preventiva a unei persoane banuite de savarsirea unei infractiuni, s-a retinut ca instanta europeana accepta faptul ca, datorita gravitatii deosebite si a reactiei publicului fata de acestea, unele infractiuni pot determina tulburari sociale, ce pot justifica arestarea preventiva, cel putin pentru o anumita perioada de timp. Acest motiv trebuie considerat ca relevant si suficient numai daca este bazat pe fapte de natura sa demonstreze ca eliberarea acuzatului ar determina o tulburare reala a ordinii publice. In plus privarea de libertate va continua sa fie legitima numai daca ordinea publica va fi pe mai departe amenintata, continuarea privarii de libertate neputand fi folosita ca o anticipare a pedepsei cu inchisoarea (vezi CEDO, cauza Letellier vs. Franta din 26.06.1991).
Recent, in cauza Tarău c. României din 24 februarie 2009, Curtea EDO a constatat încălcarea art. 5.3 din Convenţie ca urmare a faptului că instanţele naţionale nu au arătat în motivarea hotărârilor prin care au menţinut măsura arestării preventive, care este, în concret, ‘pericolul pentru ordinea publică’, limitându-se la a reproduce în motivare textul de lege, au refuzat să analizeze argumentele prezentate de reclamanta privind profilul sau personal si situatia familială şi nu au luat în calcul niciun moment posibilitatea adoptarii unei masuri alternative dintre cele prevazute în dreptul intern, deşi art. 5. 3 din Convenţie impune autoritatilor sa aiba în vedere astfel de masuri şi să le aplice ori de câte ori situatia se preteaza si acuzatul furnizeaza garantii ca va participa la proces.
Curtea accepta astfel detentia unei persoane numai pentru motive suficient de puternice care ar putea justifica prelungirea detentiei preventive (vezi cauza Hass vs. Polonia din 07.11.2006). Se recunoaste de catre instanta de contencios european ca, prin gravitatea lor particulara si prin reactia publicului la savarsirea unor infractiuni pot sa provoace o tulburare sociala de natura a justifica o detentie provizorie, cel putin pentru un anumit timp. In circumstante exceptionale, aceasta imprejurare poate fi avuta in vedere din punctul de vedere al Conventiei, cu conditia ca si dreptul intern sa accepte notiunea de tulburare a ordinii publice. Insa, aceste elemente de fapt trebuie sa se bazeze pe fapte de natura sa demonstreze ca eliberarea detinutului ar tulbura ordinea publica, care nu mai este legitima daca societatea nu este in continuare amenintata efectiv, detentia neputand fi mentinuta in anticiparea unei pedepse privative de libertate (vezi spre ex. considerentele Curtii in cauza Letellier vs. Franta, precit., din 1991 si Tomasi vs. Franta din 27.08.1992).
Cu privire la avocatii priviti ca anexe probabil ati luat ca model justitia din R.Moldova sau Albania, in lumea civilizata (lawyer, barrister, etc.)avocatul participa la ancheta efectiv (cu mici restrictii) are dreptul sa interogheze martorii in particular(la noi ar aresta avocatul pe motiv ca influenteaza martorii), are dreptul de a desf.propria ancheta......E putin MULT mai DIFERIT.
deci daca judecatorii ar citi mai mult, am putea avea incredere in actul de justitie.Pana atunci afirm si eu ca si ceilalti astfel de exemplare de procurori si judecatori sunt jeguri.

# marimar date 6 October 2010 18:01 +4

"Apreciind just, noi, adevaratii specialisti" cam in ce domeniu specialisti adevarati, sau cam cine v-a spus asta.sa stiti ca v-a mintit rau!cat ati dat sa luati diploma, pe bune spune ca nu ne aude nimeni?apreciind just tu despre tine rezulta ca esti un adevarat specialist?sa mori tu?bungee-jumping fara coarda stii sa faci daca esti asa de adevarat specialist?

# Cristi P. Sturzu date 6 October 2010 18:43 -3

Transformi totul intr-o mahala, nikito! Dar ca s-au prajit 6 bebelusi, nici asta nu-ti zice nimic? Au murit. Si tractoristii isi pot da cu parerea, dar sa abordezi chestiunea STRICT juridic, e lucru mare. Si poti sa ai o opinie, fara sa te scalzi in nesimtire.

# DRAGOS BOGDAN date 6 October 2010 19:59 -5

Nu te obosi marimar, ca oricum nu pricepe, are paranoia omul, eu ma distrez de el de peste un an. Hai ca si eu sunt rau, dar nu ma pot abtine. Cand il vad cum se umfla in pene si se da mare specialist in drept, dar commenturile lui sunt de nivelul specialistilor de la carciuma din sat.

# Cristi P. Sturzu date 6 October 2010 20:11 +2

Desteptu' satului, se spune corect "ma distrez pe seama lui" Nu degeaba ti-ai luat pseudonim de fotbalist pe juridice. Apropos, kluivert ala era fundas???

# Cristi P. Sturzu date 8 October 2010 15:00 -2

Habar n-ai cat m-am abtinut sa-ti raspund porcos la mesajul asta dragastos. Habar nu ai ce-mi poate construi mintea, doar legandu-ma de "coarda". Dar te las. te mai las sa te desfranezi aici,. ghemuita in spatele firavului pseudonim telenovelistic.

# marimar date 6 October 2010 18:14 -1

"Culpa asistentei este clar ca a inlesnit producerea rezultatului, urmarile ar fi fost altele daca nu ar fi lasat copii nesupravegheati ."
adica a lasat copii nesupravegheati desi nu se stie cu certitudine asta sau motivul pentru care i-a lasat dar sa o luam de buna asa, cam ce facea?se bloca usa cum s-a blocat de altfel si murea si ea(se putea intampla asta)?se putea Florentina era pompier sau era asistent?ca nu inteleg cum putea reduce proportiile dezastrului?daca si cu parca nu prea are legatura cu justitia?daca Florentina ar fi fost electrician schimba stecherul si nu se mai intampla?e posibil si asta?daca Florentina era SUPERMAN supraveghea 3 sectii simultan, e posibil si asta?

# marimar date 6 October 2010 18:16 +3

Pacat ca am ajuns sa arestam pe DACA, pacat mare pacat

# Mihai Podaru date 6 October 2010 19:12 +5

D-le Cristi P. Sturzu cu tot respectul haideti sa respectam decenta unui astfel de subiect este o drama si ptr.copiii decedati si ptr.Florentina.
D-na Marimar exprimati-va parerea si nu intrati in aprecieri asupra celorlalti interlocutori.
Aici este vorba despre o drama a Florentinei, a parintilor celor 6 bebelusi, a sistemului sanitar si a justitiei ambele esuate.Dupa cum am scris si m-ai sus sunt in asentimentul d-lui Jean Popescu.

# Cristi P. Sturzu date 6 October 2010 19:16 +5

De acord, salut interventia dvs.

# Marimar date 7 October 2010 06:20 +5

Scuze ca discutia a denaturat!
In alta ordine de idei sunt de accord ca cineva trebuia arestat in speta aceasta.
Afirm cu certitudine ca trebuia........trebuia arestat Basescu care a dictat de cativa ani buni arestari tv si care a afirmat "cui nu-i convine sa plece" si au plecat dr.si asistentele (la cules de capsuni).S-a ajuns in situatia in care o asistenta are grija de n saloane si mii de bolnavi.Trebuia arestat Boc care a distrus Sistemul de Sanatate si a folosit banii de la Casa de Asig.de Sanatate in alte scopuri(clientela politica).Astfel incat dotarile sunt precare, personalul putin, lipsesc med.si ustensilele......de ce pe vremea lui Ceausescu nu se intamplau astfel de evenimente?Ptr.ca pe vremea lui se alocau bani spitalelor si ptr.ca fug dr.si pers.med.din tara, atunci veneau strainii sa studieze medicina la noi.
Da astia trebuiau arestati sunt Pericole Concrete ptr.Ordinea Publica.

# sairj date 8 October 2010 14:18 +2

Does life really count for so little? Is compassion and empathy so distant these days? Nursing staff, doctors who hold our lives in their hands are treated like skivvies, paid like cleaners and work like slaves. They, like teachers of a country, should be idolised. Humanity cannot exist without healthcare and education. Justice too. And in Roumania today, all three are in lamentable state. Florentina has become a symbol of this dying light, of all that is wrong within the systems of the afore-mentioned. She has become a martyr to a death knoll - that of knowledge, health and truth - the fundamental rights of a democracy.... and the core of humanity.

# Cristi P. Sturzu date 8 October 2010 14:55 +1

You are saying nice words here, you have noble thoughts regarding to what is normal to be. Romania is not much different from many other countries. The system held the whole responsibility for all these cruelties, from killing babies to killing people straight on the street in the middle of the day. The system allows that to happen. But we, the people, the serving people must have the courage and the dignity to fight against the system. As far as we know, Florentina is paying for the lack of courage and the dignity of her profession. We all blame the system. Therefore, if the managing director of the hospital has been acused by the authorities tht he didn't manage the staff accordingly to the necessities, Florentina didn't perform her duties and responsibilities of the job. Just because this is the system. There is one rul: someone has to pay. The faith choose Florentina. It's not justice, it's the faith.

# sairj date 8 October 2010 15:56 +2

If this is faith then we are all athyests - have lost God somewhere somehow and there's no hope at all. Of COURSE Marinescu is the one responsible and also Dima tyhe idiot technician who should be in jail, too. The only reason Marinescu has been left alone up to this point is because he is protected by friends in high places (namely Oprescu - they go back a long way!!)and part of the old bunch of moghels, as I think you call them. Florentina DID perform her duties and her responsibilities. She was at the end of a 12h shift. She was absent for 12 minutes out of 720 and if you read the press (or go to the blog Dreptate Pentru Florentina) you will know that during tose 12 minutes she was in the loo, checking on other staff and patients and having a conversation with a collegue. the party rumour is pure fiction. Florentina was never at a party. She DID her job. Completely. 12 minutes absence was not the CAUSE of the fire and had she been there she could not have saved them all. Eleven babies to ONE nurse... Yes, someone has to pay. If it is Florentina it's not because she is guilty but because there are powers at work far stronger than her, cowardly, arrogant 'mitocani' who can pay and honour corruption to get away with murder. Faith? Not my kind of faith.'The faith' chose Florentina because she has NO defence. We should be making so much noise about this, demonstrating in the streets - we would be here where I live, outside Romania. But...back in the country I still love with all my heart, people just shrug and mutter the old phrase 'merge si asa'...
Citeza pe Cristi P. Sturzu
You are saying nice words here, you have noble thoughts regarding to what is normal to be. Romania is not much different from many other countries. The system held the whole responsibility for all these cruelties, from killing babies to killing people straight on the street in the middle of the day. The system allows that to happen. But we, the people, the serving people must have the courage and the dignity to fight against the system. As far as we know, Florentina is paying for the lack of courage and the dignity of her profession. We all blame the system. Therefore, if the managing director of the hospital has been acused by the authorities tht he didn't manage the staff accordingly to the necessities, Florentina didn't perform her duties and responsibilities of the job. Just because this is the system. There is one rul: someone has to pay. The faith choose Florentina. It's not justice, it's the faith.

# Cristi P. Sturzu date 8 October 2010 17:06 -3

Well, I don't blame you for the way you believe. Bt let's have a look at the facts. I would give you an example, though you will probably disagree my theory. What if a pilot charged with the full control of his huge airplane planty of passengers, childs, mothers, staff and so on, would go for 12 minutes and spend this time with different things somewhere else in the plane? Can you figure it out where flies the plane with over 2 hundreds of innocent passengers onboard? It's easy to tell. Straight to the eart and then, straight to the Heaven...or Hell, depends on the faith. Oh my, faith again.

# Cristi P. Sturzu date 8 October 2010 17:25 -2

Dear, I don't feel happy that Florentina has been busted. I don't feel happy to see how people like us become victims of the system. Even if I said that Florentina must pay for neglecting her responsibilities and reading the penal code, you will see that her act is literally found over there, with no doubt. I 'd like to ask you just one thing. Let's admit the absurd that you will be mother, after tens of attempts to get pregnant. Finally, that divine things just happened and your new born child were there, into that coursed building, well, how would you feel?
I feel indebted to say that I fell so so sorry for Florentina.

# sairj date 8 October 2010 18:52 +2

Well, if I put myself into the situation you just quote and ask myself how I would feel, I cannot honestly say as I cannot imagine such agony. I can only say I HOPE I would feel that I wanted blood - blood for the system that did it. buty I was a nurse for 12 years (gerontology and palliative care). I would NOT blame the nurse for 12 minutes absence. There were 8 other people with the swipe key. Where were they. As for the pilot you mention - you're right. Bad example!! I'm sure you can do better! Florentina is NOT to blame. She has a portion of guilt. Negligence at the most as she has accepted that. But she didn't instal the a/c system, didn't have a degree as an electrician, wasn't responsible for the planning, the shortages both in terms of personnel and money, wasn't responsible for the criminal absence of fire equipment (extinguishers and detectors on an ITU, bon sang - that is simply hallucinating and THAT is Marinescu and Ranga's bags. She was responsible only for working in a necrotic system and guilty of not going to work in better conditions elsewhere, for having dediacted 14 years to her babies. The nightmares, the conscience she has of what has happened are punishment enough. She has paid adequately from her illegal arrest and groundless preventive incarceration. Cristi, one cannot see things as you explain if oen believes in justice, honour and responsibility. Though I do agree with your final sentence. I also feel very sorry for her. Go see our support blog for her: http://florentinablog.canalblog.com. Dreptate Pentru Florentina. Read the comments, the articles, leave your views and opinions. This woman is a scapegoat for all that is rotten in Roumania. It's worse than obscene. Florentina, we are with you!!
Citeza pe Cristi P. Sturzu
Dear, I don't feel happy that Florentina has been busted. I don't feel happy to see how people like us become victims of the system. Even if I said that Florentina must pay for neglecting her responsibilities and reading the penal code, you will see that her act is literally found over there, with no doubt. I 'd like to ask you just one thing. Let's admit the absurd that you will be mother, after tens of attempts to get pregnant. Finally, that divine things just happened and your new born child were there, into that coursed building, well, how would you feel?
I feel indebted to say that I fell so so sorry for Florentina.

# Cristi P. Sturzu date 9 October 2010 11:10 -1

Yes, I expected that from you. I have given you a relevant example with the airplane and the pilot who goes for some fun with the staff, leaving the command for 12 minutes, enough time for the airplane to get crashed to the Earth with all the passengers inside. You said that you worked as a nurse, registered nurse probably within a social center for old people. You want a better example. Here you go. All the ICU staff "are kindly invited" to 3-rd floor to celebrating Jennifer's birthday. Missing s are not accepted. It's ok for you, dear nurse? This is the PART of her responsibility you are talking about!?!. I ask you again. If you were a mother of one of those little babies, striving to get pregnant after painful attempts and sacrifices, what would you think, what would you do? The fact that I really sorry for Florentina is true.

# Mihai Cristea date 8 October 2010 21:25 +2

Prin hotărârea Scundeanu c. România din 16 februarie 2010 (desi reclamantul era recidivist), CEDO a mai pus o piatră de moară jurisprudenţei române privitoare la arestare, sancţionând utilizarea excesivă a noţiuni de pericol pentru ordinea publică în situaţii abstracte. Curtea a amintit că referirerea la pericolul pentru ordinea publică nu poate fi invocată de o manieră abstractă de către autorităţi, acestea trebuind să se bazeze pe probe, nu pe prezumţii şi presupuneri. Curtea a amintit şi că, în hotărârea Calmanovici, concluzionase că autorităţile judiciare nu au furnizat motive pertinente şi suficiente pentru a justifica necesitatea menţinerii reclamantului în stare de detenţie provizorie timp de trei luni şi jumătate, întrucât nu au prezentat fapte concrete pe baza cărora au estimat riscul lăsării reclamantului în libertate şi nici nu au explicat imposibilitatea de a aplica măsuri alternative detenţiei.
Intr-o speta recenta Degeratu impotriva Romaniei CEDO apreciaza în hotarâre: „Tribunalele interne nu au motivat maniera concreta, pe baza unor fapte pertinente, motivele pentru care ordinea publica a fost, efectiv, tulburata, în cazul punerii în libertate a acuzatului.”
Prin hotararea Lelievre c. Belgia din 8 noiembrie 2007, CEDO a stabilit o noua obligatie a statului in cazul prelungirii starii de arest preventiv.

In fapt, reclamantul a fost unul dintre inculpatii in afacerea Dutroux, care viza rapirea, molestarea si uciderea mai multor copii. El a stat peste 7 ani in arest, pana la hotarea prin care a fost condamnat la 25 de inchisoare.

CEDO a considerat ca, desi au existat ratiuni ce putea justifica mentinerea starii de arest pe acest interval de timp, totusi, statul avea obligatia sa verifice punctual si in concret daca nu existau si alte masuri preventive alternative ce puteau fi aplicate, macar de la un punct al detentiei incolo. Cu alte cuvinte, instanta europeana a impus statelor obligatia ca, de fiecare data cand detentia preventiva depaseste o anumita limita, sa justifice, prin date concrete, de ce o alta masura preventiva nu putea sa isi atinga scopul.
Unde e pericolul pentru ordinea publica in cazul Florentinei care toata viata si-a pus-o in sprijinul salvarii altor vieti?Dupa cum ati vazut mai sus in cauzele mentionate cam erau recidivisti sau au fost condamnati just, atunci Florentina cert este victima "competentei"judecatorilor si procurorilor.iar cei care si dau cu parere pe aici fac mare confuzie intre art.149,148,143 C.p.p. art.5 CEDO, 23 din Constitutie adica arestarea preventiva si art.178 uciderea din culpa.nu are legatura vinovatia sau nevinovatia cu arestarea preventiva.ar trebui sa calcam in picioare art.6.2cedo si art.5 ind.2 adica prezumtia de nevinovatie.FLORENTINA REZISTA SUNTEM CU TINE!SE VA FACE DREPTATE PANA LA URMA!

# Mihai Cristea date 8 October 2010 21:36 +2

dupa mintea "specialistilor" de pe aici nu ar mai trebui sa existe drept procesual penal si drepturile omului si nici nu ar mai trebui sa citim si sa ne documentam, in mintea lor exista decat codul penal...am dat cu ciocanul, am arestat, am condamnat......astea erau tribunalele ad-hoc de vremea impuscatului ...de ce oare am mai murit in dec.89 daca judecata noastra a ramas aceeasi.ne meritam pe deplin soarta izvorata din ignoranta, educatie, cultura si un prea plin de noi insine (desi in fapt nu facem doua parale)

# Jean Popescu date 8 October 2010 21:58 +3

In atentia "adevaratilor specialisti"
Potrivit art.1, alin. 3 din Constitutia Romaniei Romania este stat de drept democratic si social, in care demnitatea omului, precum si drepturile si libertatile cetateanului reprezinta valori supreme si garantate.
Art.30 alin.6 din Constitutie mentioneaza ca “Libertatea de exprimare, nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine”.
Prin mai multe decizii Curtea Constitutionala s-a pronuntat in sensul ca libertatea de exprimare consfiintita prin disp.art.30 din legea fundamentala, nu trebuie sa prejudicieze demnitatea unei persoane, valoare suprema garantata de Constitutie, aceasta fiind de esenta unei societati democratice.
In scopul apararii acestei valori, in concordanta cu art.10 din Conventia E.D.O., Codul Penal sanctioneaza fapta de calomnie (Curtea Constitutionala, Decizia nr.55/26.01.2006).
Carta drepturilor fundamentale a U.E.
DEMNITATEA
Articolul 1
Demnitatea umană
Demnitatea umană este inviolabilă. Aceasta trebuie respectată şi protejată.
Deci daca am judeca la fel ca adevaratii specialisti i-am putea incrimina pe loc, pe adevaratii specialisti dupa afirmatiile proprii facute aici ptr.insulta si calomnie.Si oare s-are bucura adevaratii specialisti sa fie arestati si condamnati ptr.ca asa vreau un procuror, fara sa judece echitabil dupa probe, expertize, elementele constitutive ale infr.,dupa circumstantele atenuante, agravante, structura logico-juridica a normelor.Nu cred ca le-ar mai da mana sa judece lapidar situatia si sa faca afirmatii nefondate si justificate de vinovatie.

# Cristi P. Sturzu date 9 October 2010 07:36 +2

"to whom it may concern", din ratiuni de ordin moral, nu imi pot permite sa presupun la ce va referiti cand faceti briefingul la infractiunea de calomnie. Nu are sens sa fac copy paste la textul de descriere faptei asa cum este prevazuta de C.pen., dar cred mai degraba ca vizati insulta. Dinnefericire, fapta aceasta a fost dezincriminata, lasand astfel descoperita partea DEMNITATII umane la care faceti referire. Afirmand ca specialisti ca mine si ca ariadna au dus justitia acolo unde este astazi, mi se pare ca apologia dvs. ref. calomnie, demnitate etc, este un fel de "mea culpa" coroborata cu staruinta de a da bine la cititori. Draga domnule, Justitia este astazi acolo unde vedem cu totii ca este, datorita CORUPTIEI, a stilului MAFIOT, datorita clanurilor gangsterilor, a cumetriilor politice si a grupurilor de interes. Recunoasc insa, ca mesajul dvs. din 6.10 a fost deosebit de util, in ceea ce ma priveste.

# Jean Popescu date 9 October 2010 09:52 +4

V-am dat un ex.cat de usor se poate incrimina orice fapta sociala, dar asta nu inseamna ca pers.respectiva este si vinovata.Iar apropo de "specialisti":Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a conchis ca disp.artI pct.56 Legea 278/2006 partea ce facea ref.la abrogarea art.205, 206 si 207 din cp SUNT NECONSTITUTIONALE: "din disp.normative citate rezulta ca nu exista nicio incompatibilitate intre principiul libertatii de exprimare si incriminarea insultei si calomniei, care sa impuna dezincriminarea acestor infractiuni" DECI SUN INCRIMINATE.sau ca sa citez un renumit av.,ex-procuror "Opinia publica ar trebui sa puna mana sa citeasca si sa invete".iar ce spuneti dvs.cu copy -paste din cp, imi confirmati ceea ce afirm si eu asa aresteaza si procurorii si judecatorii.

# Cristi P. Sturzu date 9 October 2010 10:47 +1

Declararea ca neconstitutionala a legii de abrogare a infractiunilor de insulta si calomnie, nu conduce la reincriminarea acestora, in lipsa unei interventii legislative a Parlamentului. Va rog sa cititi cu ATENTIE aici...http://www.jurisprudenta.com/INSULT%C4%82-%C5%9EI-CALOMNIE-ABROGAREA-ART-205-207-COD-PENAL-%C3%8EN-BAZA-ART-I-PCT-56-DIN-LEGEA-278-2006NECONSTITU%C5%A2IONALITATEA-ACESTOR-DISPOZI%C5%A2II-CONSECIN%C5%A2E-CU-PRIVIRE-LA-ART-205-207-COD-PENAL-Act-Jurisprudenta-610218.html
Inteleg foarte bine opinia dvs. Principiul prezumtiei de nevinovatie guverneaza. sau asa ar trebui. Intotdeauna "fapta" se prezuma a fi facuta cu nevinovatie, avand corespondent in civil ref. buna-credinta.

# Jean Popescu date 9 October 2010 09:56 +5

Nu va spun cu rautate cum nici in mesajele anterioare nu v-am spus, am ajuns la o varsta in care nu mi permit ranchiuni pers., in tinerete eram ca dvs.,insufletit de avantul tortionar si poate orbit de acest lucru am arest si eu la kg.ca atunci mandatele erau la discretia procurorilor, dar asta nu inseamna ca nu am gresit si ca nu am cosmaruri.

# Cristi P. Sturzu date 9 October 2010 10:49 +2

Va doresc sanatate si va respect pentru calitatea constiintei dvs. Uneori e bun si al 12-lea ceas.

# Jean Popescu date 9 October 2010 10:27 +3

or, evolutia inseamna a privi inainte nu inapoi...........daca atunci era rau, de ce sa ne intoarcem in trecut si sa nu avem parte de o justitie echitabila si dreapta (erori judiciare se intampla ori unde in lume, dar sunt erori, in Romania urmarind juris.cedo vs rom., a intervenit puterea obisnuintei, arestarea si incriminarea dupa ureche, fara dovezi, probe si pe langa litera legii)

# Mircea Platin date 9 October 2010 11:36 +2

Nu ma contrazic cu dvs.va spun doar ca de aceea v-am dat art.1 din Carta UE ratificat in dreptul intern prin art.11 si 20 din Constitutie si prin Legea nr.13 din 7 februarie 2008 aparuta ca urmare a ratificarii Tratatului de la Lisabona sau art.10 pct.2 din Conventia EDO.Exercitarea acestor libertati ce comporta indatoriri si responsabilitati poate fi supusa unor formalitati, conditii, restringeri sau SANCTIUNI, care constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si pevenirea infractiunilor, protectia sanatatii sau a MORALEI, protectia REPUTATIEI ... :"Ajungem astfel si la art. 20 din Constitutie, conform caruia dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate în concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care România este parte, iar daca exista neconcordante între pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care este România este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului în care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile, iar în speta, constitutia si legile interne nu contin dispozitii mai favorabile, asa încât se impune aplicarea Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale asa cum aceasta a fost interpretata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Statele membre ale Uniunii, constituie nu doar o comunitate economica dar si o singura piata de valori, reflectate în Charta Uniunii Europene a Drepturilor Omului."Este o discutie mult mai ampla, iar speta pe care mi-ati dat-o ca exemplu este aparte se refera la delicte de presa si acolo este alta discutie privind libertatea presei, protejarea si nedivulgarea surselor, etc.,etc. (aici intr-adevar si jurisprudenta cedo este de partea jurnalistilor Mazare si Cumpana, Andreescu, Dumitru, Dalban.....vs Rom)

# Mircea Platin date 9 October 2010 11:37 +2

Iar d-le Jean Popescu felicitari ptr.sinceritate si onoare.Mai rar......

# Jean Popescu date 9 October 2010 11:56 +2

merci cristi, merci mircea.
Cristi aici inclin sa-ti dau dreptate, se poate marsa pe acest viciu legislativ, privind predictibilitate legislativa, chiar daca a legea privind dezincriminarea a fost declarata neconstitutionala trebuia data o lege cu art.unic prin care sa se reincrimineze altfel ajungem la art.7 din Conventie privind legalitatea incriminarii.Bravo!
desi in alt caz Decizia 610 a CCR s-a procedat in acelasi mod iar fara o lege speciala art.declarate neconstitutionale a fost reintrodu-se si se aplica in legea penala.E de discutat!
va multumesc inca odata si v-am povestit din exp.mea, a.i. nu vreau ca altii (Florentina) sa sufere aiurea doar ptr.ca ne uitam in trecut

# Cristi P. Sturzu date 9 October 2010 16:57 +2

Respect.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva