27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Din eseurile procurorul Florin Roman: „Un avocat foarte bun renunta la apararea oricarui client care se declara nevinovat atunci cand el are convingerea ca clientul lui e vinovat”

Scris de: L.J. | pdf | print

7 February 2012 16:51
Vizualizari: 9645

 

 

Lumeajustitiei.ro continua publicarea eseurilor procurorului Florin Roman (foto) de la Parchetul Tribunalului Arad, cu un articol despre cum vede magistratul avocatura penala. Amintim ca procurorul Roman a devenit tinta unor verificari diciplinare ale Inspectiei Judiciare a CSM dupa ce acesta a facut declaratii impotriva actualului regim, suspectate ca ar avea conotatii politice. Cititi-l, este foarte interesant!


Pledoarie pro avocatura penala

<Florine, cu mult mai greu se va mantui un avocat decat un magistrat”. Am meditat indelung la aceasta afirmatie, mai ales ca duhovnicul meu o spusese cu atata convingere. Si concluziile la care am ajuns m-au determinat sa scriu cele ce urmeaza.

Profesia de avocat de drept penal e foarte frumoasa, dar in acelasi timp si foarte alunecoasa.

Un magistrat este platit de stat sa faca dreptate. Adica sa descopere adevarul si sa-i traga la raspundere pe infractori, protejandu-i, in acest fel, pe oamenii de buna credinta. Dar un avocat (cu exceptia celui din oficiu) e platit de clientul sau. In ce scop? Ca sa il scoata cat mai curat, daca se poate chiar nevinovat. Asta spera marea majoritate a infractorilor. si cum s-ar putea realiza asta? Numai prin denaturarea adevarului, prin pasarea vinovatiei asupra altcuiva sau prin „cosmetizarea” infractiunii in banal accident.

Pasarea raspunderii in ograda altora are origini ancestrale. Inca din Rai, dupa de a muscat din mar, fiind intrebat de catre Dumnezeu de ce a incalcat porunca, Adam a dat vina pe El si pe Eva: „Femeia pe care mi-ai dat-o Tu m-a ispitit!”. Intrebata fiind Eva, si aceasta si-a declinat vinovatia: „sarpele m-a indemnat!”. Teologii spun ca daca amandoi si-ar fi recunoscut atunci vina, fara a invoca scuze, Dumnezeu i-ar fi iertat pe loc si nu i-ar fi alungat din Rai.

Sunt putini infractorii care isi recunosc fapta. Chiar si atunci cand au fost prinsi in flagrant, ei cauta tot felul de scuze. Putini sunt si cei care alearga la preot, sa-si marturiseasca pacatele, in Taina spovedaniei. Noi, oamenii, incercam tot timpul sa ne scuzam. Foarte putini sunt cei care au puterea sa zica impreuna cu fiul risipitor: „Tata, nu sunt vrednic sa ma mai numesc fiul tau. Primeste-ma ca pe unul din argatii tai!” Uitam prea usor ca tatal (Dumnezeu) l-a primit pe fiul sau risipitor (omul) cu bratele deschise, cu mare bucurie si l-a iertat pe loc. De ce? Intotdeauna, in orice timp si in orice loc, recunoasterea sincera si completa a greselii, oricat de grava ar fi, insotita de hotararea de a nu o mai repeta, stinge infailibil orice foc launtric si sterge instantaneu greseala comisa. Si daca pedeapsa trebuie totusi aplicata (ca sa-l ajute pe penitent sa ramana statornic in hotararea lui de indreptare) ea va fi aplicata cu multa blandete. Avocatul fiului risipitor a fost el insusi. si a fost cel mai bun avocat din lume. Asta inseamna ca profesia de avocat de drept penal nu are sens? Ca trebuie desfiintata? Nicidecum.

Un banc spune ca un avocat bun cunoaste bine legea, iar un avocat foarte bun il cunoaste bine pe judecator. Lasand gluma la o parte, e un mare adevar in aceasta asertiune. Cu o precizare: Un avocat foarte bun il cunoaste bine nu pe judecator, ci pe JUDECATOR. si are grija sa-I respecte poruncile, inainte de a respecta legile omenesti. Dar oare exista avocati foarte buni? Unde erau avocatii la procesul lui Iisus? Unde erau avocatii la procesul lui Socrate?

Unde erau avocatii la procesele celor care in timpul comunismului au devenit detinuti politici? Iisus, Socrate, detinutii politici nu erau fii risipitori, sa se apere ei insisi. Nu aveau de ce sa se apere.

Se stie cum stau lucrurile in viata. Foarte multi avocati, ca de altfel majoritatea oamenilor, sufera de o sete nestapanita de inavutire. Sunt in stare sa faca orice pentru bani. Daca sunt bine platiti, ei incerca prin orice metode sa faca dintr-un mare infractor cel mai nevinovat mielusel. Dar asta numai pana la finalizarea procesului. Nu il mai intereseaza pe avocat ca acest „mielusel”, dupa achitarea lui de catre instanta, se va intoarce la „oile sale”. si-a incasat onorariul gras, si-atat. Trece la urmatorul caz. Pentru aceasta metamorfozare procesuala a clientului sau, din lup in oaie, avocatul bine platit cauta martori mincinosi (se gasesc destui, la second hand si cu pret redus), aduce probe contrafacute (nici contrafacerea nu costa scump), face trafic de influenta, invoca diverse exceptii procesuale, cauta vicii de procedura, face cereri de revocare a arestarii, aduce acte medicale falsificate care „adeveresc” ca clientul lor nu suporta arestul etc. Cu alte cuvinte, cauta nod in papura ca sa eludeze fondul problemei – ADEVARUL. In mijlocul intereselor lor materiale sau de alta natura, cei mai multi avocati se intreaba, ca si Pilat in fata lui Iisus: Ce e adevarul?

Chiar daca nu intotdeauna apeleaza la asemenea metode subversive, adesea avocatul de drept penal are tendinta de a provoca dubii in constiinta procurorului sau judecatorului. Dar oare rolul avocatului este de a provoca dubii? Nu cumva rolul lui este de a contribui la construirea certitudinii? Odata, intr-un caz de omor cu cadavrul victimei nedescoperit, dar cu multe probe in acuzare si cu sala de judecata neincapatoare, in timpul pledoariei finale avocatul inculpatului a facut urmatoarea afirmatie: „- Domnule judecator, am sa va dovedesc chiar acum ca clientul meu este nevinovat. Va rog sa priviti usa salii de judecata. Peste un minut pe usa aceasta va intra insasi victima”. Bineinteles ca toti cei prezenti in sala si-au indreptat privirile spre usa, inclusiv judecatorul, asteptand cu emotie. Victima insa n-a aparut. Atunci avocatul a continuat: „– Vedeti, stimate domnule judecator, ca pana si dumneavoastra aveti mici dubii asupra vinovatiei inculpatului? In considerarea acestor dubii, va rog sa dispuneti achitarea lui, intrucat este nevinovat”. Judecatorul s-a retras pentru a delibera si dupa putin timp a revenit in sala arhiplina, pronuntand sentinta: „Vinovat!” si anuntand pedeapsa aplicata. Surprins, avocatul l-a intrebat de ce, avand totusi dubii, a dispus condamnarea clientului sau. Judecatorul a raspuns: „ – Domnule avocat, recunosc ca atunci cand ati spus ca pe usa va intra victima, am privit si eu, ca intreaga asistenta, spre aceasta usa si in mintea mea a aparut un oarecare dubiu. Insa acest mic dubiu mi s-a spulberat imediat, pentru ca, in timp ce ma uitam la usa, am tras cu coada ochiului si la inculpat: era singurul din sala care nu si-a indeptat privirea spre usa. stia ca victima n-are cum sa apara”.

Acesta e un caz fericit, cu un judecator experimentat. Dar exista multe situatii in care judecatorul cade prada unor asemenea tertipuri avocatesti.

Pericolul moral permanent in care se afla avocatul de drept penal rezulta si din faptul ca, atunci cand el devine parlamentar (si in orice stat din lume exista foarte multi senatori si deputati de profesie avocat), are tendinta de a elabora legi cat mai ambigue si interpretabile, pentru a le putea ulterior interpreta in interesul clientilor sai. Asta se intampla, vizibil pentru cunoscatori, si in Romania actuala. Pentru majoritatea avocatilor, banul si renumele e tot ce conteaza. Si ei se ascund sub masca „naturii profesiei”, refuzand sa recunoasca faptul ca la Dumnezeu si in constiinta nu exista nici cea mai mica permisiune pentru denaturarea adevarului. Chiar daca, in aparenta, avocatul face o fapta buna, ajutandu-si clientul sa scape „cat mai” nevinovat. si aici se potriveste proverbul care spune ca drumul spre iad e pavat cu intentii bune.

Cand se produce o eroare judiciara, intreaga societate il arata cu degetul pe magistrat. Dar oare invocarea tendentioasa a viciilor de procedura de catre avocat, neaducerea la procuror sau in fata instantei a unor probe in acuzare, care ar putea fi aduse numai de catre avocat si clientul sau, tergiversarea de catre aparare a unui dosar pana la prescriptia raspunderii penale etc.– tertipuri legale, de altfel, oare toate acestea nu pot contribui la o eroare judiciara?

Cred insa ca avocati foarte buni exista. Putini, dar exista. Insa un avocat foarte bun contribuie intotdeauna la aflarea adevarului, ajutandu-l pe procuror si pe judecator in acest sens. In primul rand, nici un avocat nu are voie sa fie subiectiv, chiar daca e platit de client. Atunci cand exista probe la dosar din care avocatul, in mod obiectiv, isi formeaza convingerea ca clientul lui e vinovat, dar acesta sustine ca e nevinovat, avocatul trebuie in mod necesar sa-l convinga sa spuna adevarul magistratului. Si numai din aceasta situatie premisa trebuie initiata apararea, adica gasirea tuturor circumstantelor atenuante existente. Mai mult decat atat, chiar si atunci cand nu exista probe la dosar, dar clientul recunoaste, in particular, fata de avocat, ca e vinovat si ii cere acestuia sa-l scoata nevinovat, avocatul foarte bun ii va propune sa marturiseasca public adevarul. Daca clientul vinovat e hotarat sa pledeze nevinovat si nici nu exista probe acuzatoare, avocatul foarte bun va renunta oficial sa-l apere. Pentru ca oricat de mare ar fi onorariul, el nu poate valora cat adevarul. Exista o singura situatie in care avocatul foarte bun se lupta pentru a dovedi nevinovatia clientului sau: atunci cand clientul sustine constant ca e nevinovat, atat in fata magistratului cat si a avocatului, iar in urma studierii dosarului, cu obiectivitate, avocatul are dubii cu privire la vinovatia clientului sau sau pur si simplu e convins de nevinovatia lui.

In concluzie, dupa umila mea parere, un avocat foarte bun indeplineste obligatoriu si cumulativ urmatoarele trei conditii: 1. contribuie intotdeauna la aflarea adevarului, pe cat ii sta in putinta si indiferent de circumstante; 2. nu lasa neexploatata nici o circumstanta atenuanta; 3. renunta la apararea oricarui client care se declara nevinovat atunci cand el are convingerea ca clientul lui e vinovat si dupa ce a depus toate diligentele necesare sa-l determine sa recunoasca adevarul.

POST SCRIPTUM: E-adevarat, niciodata un avocat foarte bun nu va fi si foarte bogat, dar va fi iubit de Dumnezeu si va avea un nume bun printre oameni: „Mai de pret este un nume bun decat untdelemnul cel binemirositor si ziua mortii decat ziua nasterii” (Eccleziastul 7,1).>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

# Deny Crane date 7 February 2012 17:00 0

Faza cu victima care trebuia să intre pe ușă este din serialul „Boston Legal”

# Minerva date 7 February 2012 18:44 0

Domnul procuror Roman a expus mai multe conditii pe care trbuie sa le indeplineasca un avocat foarte bun.Conditii ce tin de constiinta avocatului ,fara sa ne spuna nimic despre constiinta procurorilor si judecatorilor.L-as ruga pe domnul Roman sa analizeze situatia de mai jos si sa rspunda care este parerea domniei sale . Un judecator asista la o crima in mod involuntar.Dupa trecerea unei periode de timp,dosarul cu privire la crima ajunge pe masa judecatorului respectiv, dar in dosar nu se gaseste nici un fel de proba concludenta care sa-l incrimineze pe inculpat. Acesta fiind chiar autorul crimei la care a asistat .Cum va solutiona judecatorul dosarul.Va asculta de constiinta lui si-l va condamna pe inculpat chiar daca in dosar nu se gaseste nici un fel de proba ? Sau il va achita din lipsa de probe?

# zolutie date 7 February 2012 18:51 +2

abtinere fuga la sef. martore si jude nu merge.

# oblea date 7 February 2012 18:48 0

cam pe langa meseriile astea nobile. cam pe langa scriptura des pomenita. cate erori judiciare aveti dle procuror ? pentru ca sigur aveti si inca multe si nu trec cu Doamne Doamne. cum se fac dracii ingeri de lumina pentru nepriceputii duhariilor !

# Pentru zolutie date 7 February 2012 19:17 -2

Zolutie,nu ai inteles ,judecatorul nu are motiv legal sa se abtina.

# Dan date 7 February 2012 21:01 -1

"Insa un avocat foarte bun contribuie intotdeauna la aflarea adevarului, ajutandu-l pe procuror si pe judecator in acest sens. In primul rand, nici un avocat nu are voie sa fie subiectiv, chiar daca e platit de client."  In opinia mea asta e o prostie crancena. Chiar daca avocatul realizeaza vinovatia clientului sau, acesta este obligat sa obtina cea mai favorabila solutie pentru el. E vorba de efectele circumstantelor atenuante - in cazul in care exista - dar in nici un caz avocatul nu trebuie sa-i faca lectiile procurorului asa cum sustine acest domn. Pentru o asemenea declaratie intr-un stat normal zbura de nu se vedea. 

# ionel hasotti date 7 February 2012 22:02 0

Ca de obicei , fara pseudonim. Probabil , in viziunea dlui procuror, avocati buni sunt doar fostii sai colegi. Cat despre " filozofia"" sa , bine a spus cineva mai inainte : intr-o tara normala , asemenea " cugetari" facute pubice se trateaza cu excluderea.Pe de alta parte,un talmes-balmes fundamentalist asezonat cu citate din biblie nu poate tine loc de etica profesionala. Daca atata intelege domnia sa despre avocatura , n-ar fi un capat de lume. Ar fi insa daca asa ar gandi si colegii sai. Macar insa de-ar sti ceva despre cativa "lacomi" mai cunoscuti : Cicero , Gaius , Robespierre ,Titu Maiorescu , Take Ionescu , Istrate Micescu .

# ionel hasotti date 7 February 2012 22:06 +2

Revin cu scuze : am scris "pubice "in loc de "publice". Dar sa stiti ca se potriveste oarecum cu subiectul. Si non e verro e ben trovato !

# nimeni date 7 February 2012 22:08 -3

Dom' procoror, unde este dom'le Constitutia, cea care consfinteste dreptul la aparare? bine ca emiteti numai opinii personale, desi daca ne-am uita prin dosarele dvs. ne-am convinge ca aveti opinii obiective... apriori este vinovat, de-asta i s-a intocmit dosar penal...

# nimeni date 7 February 2012 22:10 -1

Dom' procoror, unde este dom'le Constitutia, cea care consfinteste dreptul la aparare? bine ca emiteti numai opinii personale, desi daca ne-am uita prin dosarele dvs. ne-am convinge ca aveti opinii obiective... apriori este vinovat, de-asta i s-a intocmit dosar penal...

# jean fara palarie date 7 February 2012 22:43 -1

Ceea ce am citit este un punct de vedere ata de ingust incat ... nu intra nici macar ata in ac.... CIne si de ce ? Cine este domnul Roman? De ce atenteaza dumnealui la reputatia unui avocat? Sunt avocat si pot sa spun ca ma simt jignit de atitudinea jignitoare la adresa religiei, a tezelor biblice ale iertarii si mai ales la adresa calitatii de om pe care o are avocatul. Pacat insa ca dumnealui cere avocatului si nu acuzatului sa admita vinovatia, ceea ce arata ca `mnealui... confunda clientul cu avocatul... ceea ce demonstreaza ingustimea mintii sale! Mi-e mila de firava constitutie morala pe care o aveti domnule Roman si va asigur ca eu nu va voi convinge sa va recunoasteti o vinovatie, aceea a cugetarii ilicit penale pe care tocmai ati enuntat-o. Daca exista o bruma de constiinta in dvs. construiti-va un blog si expuneti-va parerea. Cititi-l pe I Kant si a lui Critica a Ratiunii Critice si apoi... pe Martin Heiddeger, si poate ... poate exista o speranta ca va veti elibera....

# Cristi P. Sturzu date 8 February 2012 10:41 0

Da, interesanta abordare. Teoria judecatii in Critica ratiunii PURE, nu CRITICE. Mi se pare, totusi, ca loviti prea adanc personalitatea entitatii Roman. Poate ca dl. Roman transcede intre diferite dimensiuni psiho/filozofice, sau poate ca exploreaza in mod controlat nivelul de perceptie exterioara al exprimarilor sale. Pana si domnia sa Ionel Hasotti a avut o interventie, vadit deranjat de "aprecierile" la adresa avocaturii, dar eu as vrea sa vorbim putin despre instinctul paranoico-schizofrenic al colegilor domniei sale, unii dintre ei desigur, decani mâhniţi şi nu numai atât, de a târâ în anchete penale şi instanţe de judecată, pe semenii lor, ai noştri, pe colegii lor, şi ai noştri, pe toţi aceşti oameni de bună credinţă, pe noi toţi, care nu doresc să pună mâna pe monopolul pierdut, care nu doresc bogăţii materiale, nu doresc altceva decât binele, pacea şi coexistenţa firească. Dar astea se întâmplă DOAR într-o ţară normală, în care oameni ca dvs. văd doar ce le profită.

# Ionel Arama date 7 February 2012 23:53 0

Primul avocat pe care il cunosc este Avram care incearca sa-i scape pe cat mai multi locuitori ai Sodomei si Gomorei, dupa ce aflase chiar de la Dumnezeu ca vrea sa-i piarda pe locuitori pentru pacatele lor.Si stii ceva , domnule Roman, Dumnezeu primeste apararea facuta si promite ca si numai pentru zece drepti care s-ar afla in Sodoma nu va pierde cetatea.Cati bani o fi castigat Avram, domnule Roman?!

# Alberto Kurtyan date 8 February 2012 00:07 -2

Ceea ce spune acest Florin Roman este o prostie suprema. Avocatul nu poate renunta sa apere un inculpat, indiferent daca il considera vinovat sau nevinovat. Este ilegal. La fel, un procuror trebuie sa acuze chiar persoanele pe care le considera nevinovate moral, daca acestea au incalcat legea. Acest predicator al apocalipsei se crede Isus in roba. Linistiti-va, e doar un suferind psihic.

# antonie date 8 February 2012 00:34 +1


Citeza pe Alberto Kurtyan
Ceea ce spune acest Florin Roman este o prostie suprema. Avocatul nu poate renunta sa apere un inculpat, indiferent daca il considera vinovat sau nevinovat. Este ilegal. La fel, un procuror trebuie sa acuze chiar persoanele pe care le considera nevinovate moral, daca acestea au incalcat legea. Acest predicator al apocalipsei se crede Isus in roba. Linistiti-va, e doar un suferind psihic.
d.le Kurtyan, de unde ai legile astea cu nu poate renunta etc ...? si cu incheierea ...ar putea sa-ti fie jena, ca jurist ce te afli si nu psihiatru - iti amintesti ca si d.ta erai atacat pe forum-uri ...ani de-a randul ...de cand esti d.ta "inchizitor"??!!

# gogu date 8 February 2012 07:14 +1

Omul mai citeste si altceva in afara de CP sau CPP. Bravo! Din pacate, cel care mai citeste si altceva sau Biblia nu are loc printre magistrati. Daca sistemul juducuar merge asa de prost, oare cat de profesionisti(un sensul de oameni de cultura) or fi magistratii astia ai nostri? Ce autoritate morala sau profesionala au ei sa ne spuna ca unul e nebun sau sanatos? care dintre ei este elementul de comparatir sanatos si destept?

# doru date 8 February 2012 14:27 0

daca un avocat obtine achitarea unei persoane vinovate(nu vorbesc de adevarul juridic) inseamna ca prcurorul sau judecatorul nu si-au facut treaba. Nu ca avocatul a greit.

# gigel date 8 February 2012 18:12 -2

pai atunci cei vinovati sa se pedepseasca singuri, iar cei care nu comit faradelegi n-au nevoie de justitie. si nu ne mai trebuie nici procurori si nici judecatori, ca oricum vinovatii isi recunosc vina, iar pe cei care nu recunosc ii determina avocatul sa recunoasca. articolul asta e doar filosofie si n-are nicio legatura cu realitatea. a fi avocat inseamna sa aperi umanitatea, sa aperi omul de abuzurile statului, legilor si functionarilor sai, avocatul reprezinta o garantie pentru fiecare om, iar dupa cum stim adevarul este intotdeauna relativ

# Liviano date 8 February 2012 20:14 -3

Mi se pare acum ca dl. procuror incearca sa paseseze toata responsabilitatea pt. calitatea actului juridic infaptuit in insatanta, avocatului. Dar domnia sa uita ca judecatorul este cel care decide, el poate sa respinga acele cereri neutile si neconcludente cauzei, pt a se evita ajungerea in punctul de prescriptie a faptei penale, uita ca si domnia sa se poate opune cererilor apararii, mai uita domnul procuror ca unii dinre colegii dansului nu stiu cum decurge urmarirea penala, nu aduc suficiente probe din care sa rezulte vinovatia ununi ins, inculpatul trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia nu parchetul sa probeze vinovatia, in opinia dansului. Parchetul are obligatia de a strange probe si in favoarea inculpatului nu doar in defavoarea lui. Sau nu mai beneficiaza de prezumtia de nevinovatie? Si cred ca la fel de greu se va mantui si magistratul ca si avocatul, intrucat nu sunt sfinti niciunul si nici nu au privilegii in fata Domnului. Parerea mea.

# sorina date 23 April 2012 13:52 -1

Din pacate dl procuror Roman sufera de o boala psihica grava, frecventa in randul barbatilor, debuteaza la varsta medie cu componenta mistica accentuata.Dumnezeu sa aiba mila de el.La cat rau o facut pe pamantul acesta....

# aragazu date 23 April 2012 14:40 0

Sorino, te trezisi din somn, muica, oracolule, adevarata fata a ciumei Omida!!! Ptiu, ca uitai, sau esti baiatu ala muica?

# laura date 9 May 2012 14:59 0

Buna am o problema daca e cineva sa ma ajute cu un sfat la problema mea ii multumesc , este vorba de un copil de 13 ani ma puteti contacta pe adresa sapylaura@yahoo.com , va multumes celor care ma poate ajuta cu un sfat .

# Eleni date 2 June 2012 22:54 0

E foarte frumos cum gandeste, dar nu sunt sigura ca pune si in practica cele predicate..Oricum asa e normal sa ne gandim la Dumnezeu inainte de toate..

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva