27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Din putul gandirii. Procurorul General al Romaniei e de acord cu raspunderea magistratilor, dar zice ca asigurarea de “malpraxis” sa fie suportata de stat, ca in cazul avocatilor si medicilor! Numai ca avocatii si medicii si-o platesc singuri!

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

28 November 2011 18:31
Vizualizari: 6591

 

Pe ultimii metri de mandat, Procurorul General al Romaniei Laura Codruta Kovesi s-a apucat sa dea interviuri pe banda rulanta. Bineinteles, acolo unde nimic din ce fac Parchetele nu este criticat, totul e roz si “ciuma” o reprezinta doar acea parte a Justitiei numita “instante”. Una dintre ideile nastrusnice aruncate in media de Laura Codruta Kovesi tine de realizarea cat mai rapida a unui ghid in care sa existe reguli prin care cei arestati sa nu mai fie pusi in libertate asa de rapid. "Sunt convinsa ca toti oamenii se intreaba de ce o persoana este arestata si dupa trei zile, pe aceeasi lege, pe acelasi dosar - este pusa in libertate (...) Eu cred ca aceste situatii sunt de natura sa creeze neincredere in ceea ce face sistemul judiciar, indiferent ca vorbim de procuror sau de judecator... Daca noi, ca sistem judiciar, continuam astazi sa arestam un om si maine sa-l punem in libertate, cetatenii nu o sa mai inteleaga de ce", a declarat Kovesi in interviul pentru Evz.



In practica, insa, nu este vorba despre nimic altceva decat de modul in care interpreteaza instanta, caci numai ea are obligatia sa faca acest lucru, notiunea de pericol public concret. Daca procurorii cer arestarea pentru anumite persoane fara a exista esenta acestui concept, instanta e obligata sa judece si sa decida si invers, chiar daca o astfel de decizie intra in contradictie cu cerinta procurorului. A incerca sa faci practica unitara pe arestari – sustin specialisti pe care Lumeajustitiei.ro i-a contactat, este o chestiune care ar putea tine doar de interpretarea criteriilor impuse de Codul de procedura penala, nu de arestare in forma ei concreta.

Pe de alta parte, Procurorul General al Romaniei si-a aratat suprinderea fata de lipsa de reactie a CSM-ului si a magistratilor in general fata de afirmatiile afaceristului Sorin Ovidiu Vantu, care a spus ca “procurorii sunt ofiteri acoperiti”. Or, a iesi in fata opiniei publice cu motivarea ca niciun procuror nu e ofiter acoperit, e o afirmatie care nu va putea fi niciodata dovedita ca adevarata, intrucat a fi ofiter acoperit presupune ca nimeni sa nu cunoasca acest lucru, nici macar procurorul general al Romaniei. O opinie de acest gen, lansata de oricine, poate avea in spate argumente stiute doar de persoana care a facut-o publica. Atat.

 

Cum era de asteptat, Procurorul General al Romaniei a fost intrebat si de proiectul de lege privind raspunderea magistratilor, ce e cu ea, daca Ministerul Public o sustine si ce parere are de initierea unor forme de protest din partea magistratilor. Kovesi a declarat ca Ministerul Public a formulat un punct de vedere transmis CSM-ului si a explicat fair play: “Ca un comentariu general, daca ne referim la aceasta lege, eu cred ca ea trebuie sa existe, trebuie reglementata raspunderea disciplinara in primul rand. Inca de mai mult timp am sustinut ca trebuiesc prevazute abateri disciplinare si incalcari ale codului deontologic si am vazut foarte multe situatii in care magistratii au incalcat codul deontologic si nu au răspuns. In ceea ce priveste raspunderea materiala a magistratilor, noi am opinat ca nu ar trebui sa existe o astfel de institutie decat in situatia in care ar fi colerata cu o asigurare de raspundere care sa existe in astfel de situatii”.

Insa, dupa acest comentariu, Kovesi a dat cu bata-n balta spunand ca, in ce priveste o astfel de asigurare, ea ar trebui suportata de stat “asa cum exista si in alte profesii. Si avocatii, si medicii care sunt acuzati de malpraxis au astfel de asigurari. Acest lucru ar trebui sa existe si pentru magistrati”.

Spre stiinta Procurorului General al Romaniei, avocatura este o profesie liberala, statul nu ofera astfel de “asigurari”, iar pentru medici, la fel, ei sunt cei care daca vor sa se asigure pentru malpraxis platesc din propriul buzunar cat costa asigurarea anuala, la suma pe care o negociaza a fi asigurata. Pe de alta parte, daca statul ar plati aceasta asigurare, adica umilul contribuabil, n-ar fi nicio diferenta intre ce se vrea si ce se intampla acum, cand tot statul este cel care plateste din buget despagubirile date prin decizii ale CEDO pentru greselile magistratilor, fie ei judecatori, fie procurori.

Kovesi, pe post de “pivot” in problema continuitatii sefiei lui Morar la DNA

In fine, pe masa s-a aflat si tema “mandatului lui Daniel Morar la DNA”. Procurorul General al Romaniei s-a scos intrucatva din ecuatia gandita deja la cel mai inalt nivel, spunand ca doar in cazul in care ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, nu va avea o propunere pana in luna februarie, abia atunci, dupa ce va sti de la Morar daca mai vrea sa stea sef la Anticoruptie, va sta in puterile sale sa-l delege pentru “a merge pe ideea de continuitate”.

Kovesi a recunoscut ca, la nivelul CSM, exista o problema “de eficienta si consecventa” cand e vorba de o “decizie ca si organ colegial”, dar si ca, in continuare, nu se testeaza in niciun fel abilitatile si capacitatile profesionale ale colegilor procurori, se da un examen teoretic din management si alte materii, dar nu sunt verificati din punct de vedere al cunostintelor profesionale”.

Comentarii

# avocatB date 28 November 2011 18:51 +1

eu nu platesc nicio asigurare, dar nici nu-mi nplateste statul niciuna. de unde are doamna K ideile astea ondulate?????? :D :D :D

# Magistratii = autoritatea responsabila date 29 November 2011 20:06 +1

pana la urma ideea de raspundere isi va gasi locul spre siguranta omului de rand, spre spaima escrocilor :roll:

# Antrenor date 30 November 2011 09:23 +1

Dna Kovesi, lasati doamna procuratura, intoarceti-va la iubirea cea dintai, sportul, vi se potriveste mai bine si o sa va faca si cinste. Aici unde sunteti acuma, cine mai stie ce o sa fie maine-poimaine ?

# avocat date 28 November 2011 19:10 +7

e normal sa platim asigurarile de malpraxis, doar iordachescu avar dupa bani a bagat pe usa din dos toti neispravitii si ciurucurile care confundau scoala cu barul din colt. nu se vede ce avocati de prestigiu avem? boc, udrea, predoiu, profesori doctori in...drept. 

# KIKI date 28 November 2011 19:52 +6

AHA SI PROCURORUL CARE FACE PROPUNEREA DE ARESTARE ADMISA SI APOI REVOCATA DUPA 3 ZILE SAU RESPINSA DIN START RASPUNDE PENTRU MALPRAXIS? ATUNCI DESPRE CE VORBIM?!

# Populism date 28 November 2011 19:56 +13

In Romania nu am incredere in raspunderea judecatorilor pt ca va fi mani******ta politic astfel incat cei mai cinstiti si de nesubordonat judecatori vor fi hartuiti si eliminati. Cei care vor raspunde comenzilor politice, indiferent din ce parte vor veni la vremea respectiva, vor fi curati si promovati. Asa ca succes populismului!

# Mache date 28 November 2011 20:38 +7

Gandire de baschetbalista imparicopitata !

# gigel date 28 November 2011 20:57 0

ce draq vreti sa va mai suporte statul?? adica sa suporte cetateanul care tine statul pe spinarea sa si pe voi?? sa suporte si despagubirile pentru incompetentele si prostiile voastre!!! nu e destul ca va suporta pe voi?

# taman pe dos date 29 November 2011 18:38 +1

pentru un salari de 5000 de lei si suta de dosare pe sedinta judecatorii suporta statul si nu invers!

# A_L_I_E_N date 28 November 2011 22:32 0

Este inadmisibil ca hotararile judecatoresti sa poata fi cenzurate din perspectiva administrativa. In aceeasi respectare a statului de drept insa, magistratul (judecator sau procuror) trebuie sa raspunda penal pentru incalcarea legii in legatura cu activitatea sa judiciara. In caz contrar, infractiunile in legatura cu serviciul in materia infaptuirii actului de justitie(in perspectiva iacobista magistratii nu pot avea calitatea de subiecti activi ai unei infractiuni exclusiv pe considerentul ca au adoptat o solutie) - ar institui, peste lege, o cauza de impunitate tocmai pentru cei ce stiu legea si trebuie sa o aplice cu buna credinta ...

# A_L_I_E_N date 28 November 2011 22:39 0

Estw firesc ca insasi judecatorii, care stiu in ce tara traiesc, sa se teama de arbitrariul si abuzul instantei(administrative ori conducerii instantei ori MJ numite politic) chemate sa le "verifice activitatea. Daca insa inclusiv acesti "controlori" vor fi chemati sa raspunda in fata unei instante impartiale - toti, tara, sistem, magistrati, justitiabili-vom avea de castigat. Asa ca uniti-va in demersul de a atrage sanctiunea disciplinara obligatorie pentru magistratul responsabil de condamnare CEDO, si excluderea de drept din magistratura pentru a doua condamnare. Cine va mai indrazni apoi sa raspunda "la ordin"? Nimeni. Cred ca toti respectam obiectivitatea CEDO si stim ca scenarita - in acest caz - este exclusa. Astept minusuri de la CI, DNA, SRI si alti matrozi ...

# A_L_I_E_N date 28 November 2011 22:42 -1

Este inadmisibil ca hotararile judecatoresti sa poata fi cenzurate din perspectiva administrativa. In aceeasi respectare a statului de drept insa, magistratul (judecator sau procuror) trebuie sa raspunda penal pentru incalcarea legii in legatura cu activitatea sa judiciara. In caz contrar, infractiunile in legatura cu serviciul in materia infaptuirii actului de justitie(in perspectiva iacobista magistratii nu pot avea calitatea de subiecti activi ai unei infractiuni exclusiv pe considerentul ca au adoptat o solutie) - ar institui, peste lege, o cauza de impunitate tocmai pentru cei ce stiu legea si trebuie sa o aplice cu buna credinta ...

# JUSTITIA date 29 November 2011 08:39 +1

DECI DE CE AU DERANJAT -O AŞA DE TARE AFIRMAŢIILE D-LUI VÂNTU? EU ZI CĂ PROCURORII SUNT CHIAR LA VEDERE; PRIETENII ŞTIU DE CE.

# IOAN DUSCAS date 29 November 2011 10:47 +1

DUPA CUM VEDE PROBLEMELE FATA ASTA DACA AR AVEA UN MINIM BUN SIMT SI-AR DA DEMISIA DE URGENTA !

# Marinica date 29 November 2011 16:55 +3

au avut loc astazi interviuri pentru pozitia de inspector la CSM... si ghiciti cine a castigat?!?!..... va ofer eu o varianta : - Stefan Tudor Dorneanu, procuror DNA Bacau, hotararea cu numarul 863, din 18 septembrie 2008, care face parte din Procurorii DNA care au obtinut gradul de procuror de parchetul general fara examen !!! lista publicata de Lumea Justitiei.... si uite asa se intinde caracatita coruptiei ca o cangrena in toate institutiile statului........

# Tudor date 29 November 2011 16:58 +3

Nu pot sa nu conchid cu ce spune interlocutorul meu anterior, Marinica, am urmarit si eu interviurile live de pe website-ul CSM... O SINGURA persoana merita intr-adevar si pe bune pozitia de inspector, celelalte nici macar nu meritau sa faca parte din magistratura la ce raspunsuri au dat!!! dar apoi sa mai faca parte si din inspectia CSM !?!?!?!

# ANTICORUPTIE date 29 November 2011 17:02 0

da si eu am urmarit interviurile CSM.... Dorneanu asta este posibil sa vie ruda cu Valer Doreanu, Adjunct in cadrul Avocatul Poporului.... fostul sef al Camerei Deputatilor de pe vremea partidului comunist..... :cry: e clar, se alege praful si pulberea de noi cu asemenea oameni in magistratura... :-x

# Tudor date 29 November 2011 17:12 +2

as dori sa completez ce am spus mai devreme.... deci, o singura persoana merita pozitia de inspector, si deloc surprinzator, aceea persoana nu a fost aleasa !!!

# SMH date 29 November 2011 23:06 +2

Cine zici ca plateste asigurarile avocatilor? Ce ai fata, te-ai lovit la cap????

# Catalin Racaceanu date 4 December 2011 14:55 0

:D :D :D Nu s-a lovit nicaieri. Cu atat mai putin la cap. Asta-i starea ei normala. :P

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva