DNA A MAI REZOLVAT DOI PARLAMENTARI – Procurorii i-au trimis in judecata pe senatorul PSD Sorin Lazar si deputatul PLR Dorinel Ursarescu. Lazar este acuzat de abuz in serviciu pentru fapte care ar fi fost comise pe vremea in care era primarul comunei Strunga. Ursarescu a fost trimis in judecata pe motiv ca ar fi sprijinit o grupare de evaziune fiscala: “A acceptat promisiunea constand in remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tona de motorina vanduta”
Doi parlamentari au fost trimisi in judecata vineri, 19 decembrie 2014, de catre DNA, in doua dosare distincte. Este vorba despre senatorul PSD Sorin Constantin Lazar (foto 1) si deputatul PLR Dorinel Ursarescu (foto 2). Primul este acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu, pe care le-ar fi comis pe vremea in care era primar al comunei Strunga. Ursarescu a fost trimis in judecata pentru folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid.
In ceea ce-l priveste pe Sorin Constantin Lazar, procurorii DNA il acuza de efectuarea unor plati ilegale, efectuate in perioada 2008-2009. DNA sustine ca primarul Sorin Lazar, dar si viceprimarul comunei Strunga, si-ar fi insusit sume de bani din bugetul local, desi conform prevederilor legale indemnizatia lunara era singura forma de remunerare.
Iata acuzatiile DNA la adresa senatorului Sorin Lazar:
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
1.LAZAR SORIN CONSTANTIN, la data faptelor primar al comunei Strunga, in prezent senator in Parlamentul Romaniei, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor concurente de:
-3 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care 2 in forma continuata (doua acte materiale, respectiv 12 acte materiale),
2.PETRUSCA CONSTANTIN, contabil si persoana desemnata sa exercite controlul financiar preventiv in cadrul Primariei Comunei Strunga, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor concurente de:
-3 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care 2 in forma continuata (doua acte materiale, respectiv 12 acte materiale),
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2008-2009, inculpatul Lazar Sorin Constantin, in calitate de primar si ordonator principal de credite, fara existenta unui angajament legal, a dispus aprobarea, fara nici o baza legala, a platii urmatoarelor sume de bani:
-suma de 10.160 lei, cu titlul de „onorariu participare la licitatie” catre trei persoane, membrii ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru executia unor lucrari de reparatie a drumurilor din localitate.
Aceste plati au fost nejustificate si nelegale, deoarece persoanele respective fie aveau prevazuta in fisa postului aceasta activitate ca si atributie de serviciu, fie nu puteau beneficia de alta forma de retribuire, in afara indemnizatiei prevazute de lege pentru aceasta functie.
-suma de 16.550 lei, catre alte trei persoane, reprezentand „plata lunara zilieri” (12 rate).
Aceste plati s-au efectuat fara existenta unui angajament legal care sa ateste o obligatie pe seama fondurilor publice (contract de munca, conventie de prestari servicii, sau orice alt act juridic din care sa izvorasca un raport juridic, care sa creeze obligatia partilor de a presta o munca, o activitate, un serviciu, respectiv de a plati o suma de bani). De asemenea, nu exista nici un act care sa ateste prestarea vreunor activitati (pontaje, receptii ale unor servicii prestate sau orice fel de act care sa dovedeasca prestarea unui anumit serviciu), in folosul unitatii administrativ teritoriale, de catre respectivele persoane.
In acest caz, nici nu s-a pus problema retinerii si virarii vreunor impozite si contributii catre bugetul statului, persoanele respective fiind pur si simplu gratificate de catre primar cu acele sume de bani, fara vreo justificare.
-suma de 4.929 lei, reprezentand premii anuale, in cuantum de 2.638 lei pentru sine si 2.291 lei pentru viceprimarul comunei, sume achitate la data de 14.01.2009, dupa ce inculpatul Lazar Sorin Constantin a dobandit calitatea de senator.
In acest mod, primarul si viceprimarul comunei si-au insusit pur si simplu aceste sume de bani din bugetul local, desi conform prevederilor legale indemnizatia lunara era singura forma de remunerare a primarului si a viceprimarului pentru activitatea corespunzatoare functiei.
Toate aceste sume de bani au fost avizate de inculpatul Petrusca Constantin, in calitate de contabil si persoana desemnata sa exercite controlul financiar preventiv in cadrul Primariei Comunei Strunga, fara existenta unui angajament legal si cu incalcarea prevederilor legale.
In cursul urmaririi penale, Primaria Comunei Strunga a comunicat ca unitatea administrativ teritoriala nu se constituie parte civila in procesul penal”.
DNA: “Ursarescu Dorinel si-a folosit influenta pentru numirea, in functia de director executiv al DJAOV Neamt, a unei persoane agreate de Craciun Marius... Pentru acest „serviciu”, inculpatul Ursarescu Dorinel a acceptat promisiunea formulata de Craciun Marius, constand in remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tona de motorina vanduta”
In cel de-al doilea dosar finalizat vineri, 19 decembrie 2014, de DNA, dosar care priveste un parlamentar, deputatul Dorinel Ursarescu este acuzat de folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid. Potrivit DNA, Ursarescu, ar fi sprijinit o grupare de evaziune fiscala, acceptand in schimb promisiunea unui inculpat de remitere a 100 euro pentru fiecare tona de motorina vanduta.
Prezentam acuzatiile DNA la adresa lui Dorinel Ursarescu:
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau au trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati:
URSARESCU DORINEL, deputat in Parlamentul Romaniei, presedintele organizatiei judetene Neamt a unui partid politic, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000,
GROSU VALENTIN, la data faptelor director al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau (DJAOV), in sarcina carura s-a retinut infractiunea de trafic de influenta.
ANDREI RAZVAN, la data faptelor inspector in cadrul Serviciului coordonare echipe mobile si supraveghere produse accizabile - Directia supraveghere accize si operatiuni vamale din Autoritatea Nationala a Vamilor, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de trafic de influenta.
CRACIUN MARIUS (arestat in alta cauza), in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
-doua infractiuni de cumparare de influenta,
-instigare la folosire a influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid.
In rechizitoriul intocmit procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada octombrie 2011 - aprilie 2013, inculpatul Craciun Marius a initiat un grup infractional organizat cu scopul de a savarsi infractiuni de evaziune fiscala prin derularea unor ample operatiuni de achizitii intracomunitare de combustibili si comercializarea acestora pe piata interna, fara plata TVA si a accizelor datorate bugetului de stat. Aceste fapte au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro), facand obiectul unul dosar penal care a fost deja trimis in judecata.
Mecanismul viza in esenta achizitia intracomunitara (din Bulgaria) de produse petroliere (motorina) scutite de plata TVA si comercializarea acestora pe piata interna, colectand TVA aferenta livrarilor.
Planul initial al decidentilor gruparii, intre care figura Craciun Marius, a fost de a comercializa intreaga cantitate de motorina intr-un timp foarte scurt (aproximativ o luna), insa acest termen a fost depasit din cauza lipsei resurselor financiare si a procedurilor necesar a fi parcurse pentru a efectua achizitiile intracomunitare de produse accizabile. Prin urmare, pentru atingerea scopului infractional erau esentiale obtinerea autorizatiei intr-un timp scurt, desfasurarea cu operativitate a operatiunilor comerciale, evitarea oricaror controale din partea organelor fiscale pana la data scadentei TVA si abandonarea agentului economic (decidentii gruparii aveau deja infiintata o alta societate, prin interpunerea careia intentionau sa continue activitatea evazionista dupa abandonarea primei societati). In aceste conditii, bunavointa unor functionari, protejarea afacerii de catre persoane influente politic si sprijinul acordat de functionarii din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) erau esentiale pentru inculpatul Craciun Marius si gruparea condusa de acesta.
Probatoriul administrat in prezenta cauza releva ca in activitatile desfasurate Craciun Marius a beneficiat de un astfel de sprijin, concretizat in:
-numirea, la conducerea Directiei Judeteane pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Neamt, prin influenta inculpatul Ursarescu Dorinel, presedintele Partidului National Liberal (PNL)-organizatia judeteana Neamt, a unei persoane agreate de inculpatul Craciun Marius;
-desigilarea cisternelor de catre angajatii DJAOV Neamt imediat dupa sosirea acestora si asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influenta exercitata de Grosu Valentin, director al DJAOV Bacau;
-obtinerea rapida a autorizatiei de destinatar inregistrat prin demersurile efectuate de inculpatul Grosu Valentin;
-consilierea si oferirea de informatii asupra actiunilor autoritatilor vamale asigurata atat de inculpatul Grosu Valentin cat si de inculpatul Andrei Razvan;
-atitudinea pasiva a functionarilor vamali, inclusiv cei mentionati anterior, care desi au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operatiunilor comerciale nu au intreprins niciun demers pentru stoparea acestora.
In schimbul acestei protectii, asigurata pe diferite paliere, de catre inculpatii Ursarescu Dorinel, Grosu Valentin si Andrei Razvan, inculpatul Craciun Marius a promis si/sau a remis direct sau indirect sume de bani.
Astfel, in perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Craciun Marius, inculpatul Ursarescu Dorinel si-a folosit influenta si autoritatea decurgand din functia de presedinte al organizatiei judetene Neamt a unui partid politic, pentru numirea, in functia de director executiv al DJAOV Neamt, a unei persoane agreate de Craciun Marius, in scopul facilitarii afacerii pe care acesta din urma intentiona sa o deruleze, respectiv achizitii intracomunitare de motorina prin intermediul unei societati comerciale. Pentru acest „serviciu”, inculpatul Ursarescu Dorinel a acceptat promisiunea formulata de Craciun Marius, constand in remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tona de motorina vanduta.
In perioada noiembrie 2012 - martie 2013, in calitate de director al DJAOV Bacau, inculpatul Grosu Valentin a solicitat sume de bani neprecizate, iar la data de 7 martie 2013 a primit echivalentul in lei a sumei de 5.000 euro, de la inculpatul Craciun Marius, pentru a-si exercita influenta asupra directorului DJAOV Neamt.
Prin acest demers s-a urmarit obtinerea unei autorizatii de destinatar inregistrat, solicitata de SC FOCUS PETROIL SRL, societate controlata de Craciun Marius si in scopul facilitarii desfasurarii cu celeritate a operatiunilor comerciale cu produse accizabile desfasurate de societatea anterior mentionata.
De asemenea, in perioada februarie - martie 2013, inculpatul Andrei Razvan, inspector, a pretins de la Craciun Marius si de la o alta persoana sume de bani initial necuantificate, iar, ulterior, precizate la suma de 1.000 euro, majorata ulterior la 2.000 euro. In luna martie 2013, acelasi inculpat a primit de la Craciun Marius, printr-un intermediar, suma de 1.000 euro. In schimbul acestor bani, inspectorul Andrei Razvan a lasat sa se creada ca are influenta asupra colegilor sai din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor - Directia supraveghere accize si operatiuni vamale, promitand ca ii va determina pe acestia sa isi incalce atributiile de serviciu, in sensul de a permite derularea operatiunilor de comercializare produse accizabile prin intermediul SC FOCUS PETROIL SRL, controlate de inculpatul Craciun Marius.
In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 5.000 euro, apartinand inculpatului Grosu Valentin si asupra sumei de 4.500 lei, apartinand inculpatului Andrei Razvan.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cetateanul 20 December 2014 09:55 +1
# C 5 May 2015 15:08 0