9 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA are masuri diferite, functie de numele inculpatilor: santaj in cazul lui Adrian Nastase, influentare de martori la Catalin Voicu

Scris de: | pdf | print

1 October 2010 11:21
Vizualizari: 5588

Lumeajustitiei.ro va prezinta un argument care releva ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie interpreteaza Codul Penal si pe cel de Procedura Penala in functie de numele persoanelor implicate in dosare si utilizeaza, pentru a strange probe, o metoda comuna tuturor inainte de 1989 - turnatoria. In rechizitoriul prin care fostul premier Adrian Nastase a fost trimis in judecata in dosarul „Zambaccian”, procurorii s-au folosit de un tertip procedural pentru a-i pune in carca fostului prim-ministru si acuzatia de santaj. Anchetatorii l-au acuzat pe Nastase de santaj constant in aceea ca i-a transmis fostului consul al Romaniei la Shanghai, Ioan Paun, sa nu colaboreze cu DNA-ul.

Initial, Paun avea calitatea de invinuit, in dosar, alaturi de Adrian Nastase, de sotia acestuia, Dana Nastase, si de fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Jianu. Dupa ce procurorii l-au convins sa ii ajute sa-l inculpe pe fostul premier, invinuitul Paun a fost imediat scos de sub urmarire penala, si transformat in martor si parte vatamata. Asa s-a capatuit Adrian Nastase cu acuzatia de santaj. Nu la fel au procedat procurorii DNA si in dosarul Voicu! Anchetatorii DNA au actionat total diferit in cauza senatorului Catalin Voicu, acuzat de comiterea mai multor infractiuni de coruptie, unde au obtinut arestarea acestuia ca urmare a incercarii lui Voicu de a convinge un martor sa nu le declare nimic procurorilor.

Paun s-a denuntat ca l-a mituit pe Nastase, din banii acestuia

La inceputul instrumentarii cauzei “Zambaccian”, fostul consul al Romaniei la Shanghai, Ioan Paun, a avut calitatea de martor, calitate care i-a fost schimbata in cea de invinuit, in martie 2006. Odata cu punerea sa sub acuzare, Paun si-a adus aminte ca Nastase l-a santajat, motiv pentru care a facut un denunt impotriva acestuia, in care a recunoscut ca i-a dat mita fostului premier, constand in “prestarea fata de acesta (n.n.-Adrian Nastase) a unor servicii de cumparare de pe piata chineza a bunurilor solicitate de acesta, plata facandu-se din banii pusi la dispozitie de Adrian Nastase si Daniela Nastase precum si organizarea serviciilor de import a containerelor cu bunuri pana in Romania”. Imediat dupa acest denunt, procurorii l-au scos de sub urmarire penala pe Paun, transformandu-l din nou in martor si in parte vatamata. Denuntul fostului consul nu sta in picioare, chiar prin prisma declaratiilor sale: Paun a recunoscut ca Dana si Adrian Nastase i-au dat bani pentru a le cumpara niste bunuri, iar procurorii au sustinut, contrar fostului consul, ca cea care a platit pentru aducerea bunurilor in tara a fost Irina Jianu, prin firma Vertcon, nu Paun. Fostul consul s-a oferit sa le aduca procurorilor, din China, acte pe care el le considera relevante pentru inculparea lui Nastase, adica o scrisoare a sotiei acestuia, Dana Nastase, in care aceasta scrisese o lista a lucrurilor pe care dorea sa i le achizitioneze Paun din China. Fostul consul al Romaniei la Shanghai a sustinut ca singurul motiv pentru care considera ca i-a dat mita lui Nastase a fost teama ca isi va pierde locul de munca. Acelasi tip de aparare a fost utilizat si de inculpatii din dosarul prabusirii Fondului National pentru Investitii, aparare respinsa insa de Inalta Curte de Casatie si Justitie, astfel:pierderea eventuala a serviciului de catre cei implicati nu poate constitui o cauza exoneratoare de raspundere penala”.

Santajul” clamat de fostul consul nu sta in picioare

Paun a mai declarat in fata anchetatorilor ca Nastase l-a santajat in incercarea de a il determina sa nu colaboreze cu procurorii. Potrivit Codului Penal, santajul consta in:,,constrangerea unei persoane, prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobandi un folos injust, pentru sine sau pentru altul(...). Cand constrangerea consta in amenintarea cu darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata, pedeapsa este inchisoarea stricta de la 2 la 7 ani".
Santajul, in opinia procurorilor, ar fi constat in faptul ca Adrian Nastase l-a amenintat indirect pe Paun ca va difuza informatia potrivit careia fostul consul al Romaniei la Shanghai este agent acoperit, fapt care va duce la chemarea in tara si eventual, la suspendarea lui Paun din functiile diplomatice. Anchetatorii au incercat sa probeze acuzatia de santaj prin inregistrarea unei conversatii intre Nastase si Octavian Cretu, un prieten al lui Ioan Paun. In timpul conversatiei, fostul premier i-a spus lui Cretu ca, urmare a faptului ca Paun s-a hotarat sa colaboreze cu procurorii, Irina Jianu s-a hotarat sa povesteasca o discutie dintre ea si Paun, in care acesta din urma ar fi recunoscut ca este agent acoperit. “(Adrian Nastase) Si-a dat deja un document acolo.. Iar acuma cand vine, el vrea sa de de acasa tot ce are. Da. Da, deci problema este daca el...eu cred c-ar spune ca nu-l mai are, nu l-a mai gasit, nu sunt datele. Ca altfel nu stiu cum poate fi oprit acest lucru. (…) Deci madam Jianu vrea sa anunte ca el i-a spus ca este ofiter sub acoperire sa, nu mai stiu ce. Deci, iese o mizerie, iese un scandal. Eu nu mai am decat posibilitatea ..numai autoritatea dumneavoastra”. Probarea santajului presupus comis de Nastase este deficitara, pentru ca, la momentul conversatiei dintre fostul premier si Octavian Cretu, Paun era deja suspendat din functiile sale diplomatice, ca urmare a scandalului public in care fusese implicat dupa inceperea anchetei penale. Informatia pe care Nastase si Jianu ar fi aruncat-o in presa nu ar fi fost de natura sa ii creeze lui Paun o temere reala, pentru ca nu avea cum sa ii prejudicieze cariera. In plus, in momentul conversatiei dintre Nastase si Cretu, Paun era deja in China, pentru a le aduce procurorilor actele promise. Procurorii ar fi putut sa il acuze pe Adrian Nastase ca a incercat sa influenteze un martor, pentru a zadarnici aflarea adevarului. Anchetatorii s-au ferit insa de aceasta acuzatie, pentru ca, daca ar fi sustinut ca fostul premier a incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului, ar fi trebuit sa solicite o masura restrictiva sau chiar privativa de libertate, asa cum au facut in cauza senatorului Catalin Voicu.

Diferentele de “viziune”

Dosarul lui Adrian Nastase a fost trimis in fata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie continand si acuzatia de santaj la adresa lui Ioan Paun. Procurorii DNA au avut insa o alta interpretare a “santajului” in dosarul senatorului Catalin Voicu, acuzat de trafic de influenta si alte infractiuni asimilate celor de coruptie. Voicu a fost trimis in judecata alaturi de fostul magistrat Florin Costiniu si de oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic. Anchetatorii au cerut si au obtinut arestarea preventiva a lui Catalin Voicu dupa ce acesta i-a solicitat martorului Dan Floarea sa minta ca banii dati de Casuneanu lui Voicu erau, de fapt, un imprumut pentru el. In cadrul conversatiei, Voicu a incercat sa il determine pe Floarea sa ii minta pe anchetatori folosindu-se de relatia apropiata pe care o avea cu acesta, si de ajutorul financiar pe care i l-a dat de mai multe ori. Procurorii au ajuns la concluzia ca Voicu trebuie sa fie arestat pentru ca a incercat sa invete martorii sa dea declaratii mincinoase, conform articolului 148, litera b din Codul de Procedura Penala (...) inculpatul incearca sa zadarniceasca in mod direct sau indirect aflarea adevarului prin influentarea unei parti, a unui martor sau expert ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de proba”. Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat corecta interpretare de catre procurori a tentativei senatorului Catalin Voicu de a influenta un martor, prin emiterea si prelungirea succesiva a mandatelor de arestare pe numele acestuia.

Comentarii

# Ignat Vasile date 26 November 2010 10:14 -1

Scoala de soferi SC SMART DRIVING SRL infiintata in 05.06.2007, J04/1018/2007,CUI 21868036 la Camera de Comert si Industrie de Fam. IGNAT, are continuitate si ne bucuram de situatia PROMOVABILITATII, este inregistrata la OSIM in faza 1 cu M 2008 05077 clasa 41-radiata, faza;2 cu M 2008 09370, NR. MARCA 104358 publicata in BOPI sectiunea Marci nr.11/2009 (o sa aflu misterul un pic mai tarziu )iar d-voastra POPA IONEL din Bacau ati infiintat cu un an si ceva mai tarziu respectiv 17.09.2008 Scoala de soferi GET SMART J04/1662/2008,CUI 24474028 la Camera de Comert si Industrie, iar in 30 zile respectiv 22.10,2008 inregistrati la OSIM denumirea de SMART DRIVE din rea-credinta si a face concurenta neloiala intre cele 2 Scoli de Soferi din Bacau stiind de existenta, SMART DRIVING SRL (copiind culorile si scrisul )Numele comercial al societatii noastre este inregistrat ANTERIOR datei de depozit national reglementar a marcii SMART DRIVE si in consecinta, DETINEM UN DREPT ANTERIOR de proprietate intelectuala protejat in co :roll: nditiile art.80 din Legea nr.84/1998 si conform prevederilor art. 8 Conventia de la Paris "Numele comercial va fi protejat in toate tarile Uniunii,fara obligatia de depunere sau de inregistrare, indiferent de faptul daca el face sau nu parte dintr-o marca de fabrica sau de comert "(de fapt nu ai de unde sa stii, cere consultanta la un AVOCAT!).Stirea a fost publicata www.judetulbacau.ro, vizualizati interviul acordat de subsemnatul pe www.smartdriving.ro .Succes in afacerea mizerabila pe care o faceti .NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE . AM INCREDERE IN JUSTITIE!!!

# Asesorul popular date 26 November 2010 10:34 0

SI ?! :o

# JP date 26 August 2011 00:11 0

:D CE GRIJULIU ESTI TU. SA INTELEG CA VREI SA MA AJUTI, NU??? AI UN AVOCAT BUN CARE AR VREA SA MA ASISTE INPOTRIVA TA!!!!! :sigh: AR FI O IDEIE NU?? ORICUM ESTI UN BAIAT SUPER DRAGUTZ. CE SCHIMBARE RAPIDA, ESTI KOOOOOOL.

# JP date 3 September 2011 15:39 0

:o IACA MA VASIL CA TRIBUNALUL BUCURESTI NU A TINUT CONT LA LATRATUL TAU PE AICI NICI OSIM -ul NU SA LASAT INTIMIDATA DE UN GUNOI CA TINE CARE PAPA CACAO CAT IL TINE GURA. TE VOI CHEMA IN INSTANTA SA DEMONSTREZI CA AM OBTINUT O MARCA DE LA OSIM IN 30 DE ZILE. TE VOI LACA IN CURU GOL. WAW..CE SA INTAMPLAT CU CONVENTIA DE LA PARIS????????? PARCA LATRAI CEVA DE ART 8....SAU CAM ASA CEVA. DOAMNE!!!!!!!!!!!! ce mare filosof esti, vad ca te pricepe la toate.CHIAR CREZI CA JUSTITIA SE LASA MANI******TA DE UN PADUCHE CA TINE??????MAI TAIOOOOO!!!! :-*

# john popa date 23 December 2010 14:49 -3

STIU CA NIMENI NU PIERDE TIMPUL SA CITEASCA COMENTARIUL TAU, DAR VOI PIERDE CATEVA MOMENTE SATZI ADUC AMINTE PENTRU CA VAD CA STAI PROST CU MEMORIA SI NICI BUN SIMTZ NU AI.
CU CINE AI FOST TU LA CAMERA DE COMERT DIN BACAU !!! SI CINE A ALES NUMELE FIRMEI ??????????????????
NU ERAM EU ACELA!!!! TU NU STII SA VORBESTI ROMANESTE, DARAMITE ENGLEZESTE.
NU MINTZI CITITORII, NU POZA IN VICTIMA. TU ESTI EXCROCUL NU OSIM-UL
TERMINA CU POVESTILE DE ADORMIT COPII CA NU TE BAGA NIMENI IN SEAMA. ESTI UN PAPAGAL SI ATAT. ABUREALA DOMNULE DIRECTOR GENERA, ABUREALA.

# Ignat Vasile date 28 December 2010 13:17 +1

Tovarase Ionel Popa de la GET SMART Bacau,va simtiti incoltit , aveti probleme , de ce va agitati asa tare ? Nu imi purtati de grija ca are cine !

# Ignat Vasile date 17 February 2011 15:58 +1

[fv]Avem incredere in Justitie ca va face dreptate in ambele cazuri inclusiv in a recunoaste Marca societatii SMART DRIVING.[/fv]

# IGNAT VASILE date 20 May 2011 10:08 +1

:lol: Cine vorbeste urat de SMART DRIVING acela are multe interese ,totul e sa ne mentinem in TOP-ul scolilor de soferi din Bacau !

# IGNAT VASILE date 4 July 2011 20:24 +1

:roll: SMART DRIVING Bacau . O scoala de soferi pentru mai multe generatii , Un permis de conducere pentru o viata ! :P

# jp date 25 August 2011 00:36 0

CHIAR MA BUCUR CA AI AVUT INCREDERE IN JUSTITIA ROMANA,AI FOST UN BAIAT RABDATOR SI AI ASTEPTAT PANA LA ULTIMA CLIPA SA SE FACA DREPTATE. SI INTRADEVAR SA FACUT.ACUM SPER CA VEI FI ASCULTATOR SI ITI VEI VEDEA DE TREBURILE TALE. CRED CA SUNT MULTE LUCRURI BUNE DE FACUT IN VIATZA. NU MAI ARDE GAZUL DE POMANA. FUGI LA SCOALA OMULE!!!!!!!!!!!!!!!!!

# jp date 25 August 2011 21:33 0

:o :zzz WOW.......UHHHH CE LINISTIT SI CE POLITICOS AI DEVENIT TOVARESE IGNAT. MA UIMESTI. TU ALA CARE LATRAI CU ATAT DE MULTA ENERGIE AI CAPITULAT ASA DE REPEDE???? STAI LINISTIT CA ABIA ACUM AVEM DE LUCRU.

# IGNAT VASILE date 7 September 2011 18:56 0

Da acum incepe , mai sunt cai de atac !

# IGNAT VASILE date 8 September 2011 15:31 0

:sad: Recurs la SMART DRIVING : OSIM-ul m-a jacmanit pe fata cu foarte multi bani. Ne-a acceptat Marca SMART DRIVING 5.06.2007 si apoi o vinde pe alti bani la GET SMART 17.09.2008 sub forma de SMART DRIVE . Mai trimite si Finantele Publice Bacau sa ma amendeze. :-| Acum ma plimb prin Tribunale . TRAIM IN ROMANIA ! :eek: Redactat de : Vasile Ignat . Bacau 08.09.2011

# anonim date 19 September 2011 16:20 0

Domnule J P, Cine are prioritate ? Cel care s-a inscris primul la OSIM sau cel de-al doilea? SATZI

# JP date 5 December 2011 21:53 0

WAW......SUNTETI CUMATRA LUI IGNAT??? SAU FINA!!!! VA AJUTA LA CEVA RASPUNSUL ?????? EU CRED CA ARE PRIORITATE CEL CARE ARE MARCA. CE CREDETI????

# IGNAT VASILE date 14 October 2011 22:36 0

In Romania o LEGE anuleaza alta LEGE. OSIM-ul cu ale lui LEGI ,cere anularea in Instanta si chiar desfiintare societatii SMART DRIVING in functiune cu angajati cu tot din 05.06.2007 , cu o Marca SMART DRIVE eliberata la 22.10.2008 , data altei societati GET SMART din 17.09.2008. Acum nu mai inteleg nimic !?

# jp date 5 December 2011 21:47 -1

Era de asteptat sa nu mai intelegi nimic. Este nevoie de cel putin 2 neuroni, asa ca mai termina cu povestile tale.LASA ABUREALA !!!

# IGNAT VASILE date 3 January 2012 13:05 +1

NEURONII ODATA PIERDUTI NU-I MAI POTI RECUPERA , ASA CA PUTINI AI , PUTIN GANDESTI . MAI AI O SANSA SA-TI SCHIMBI CREERUL CU NEURONI NEAFECTATI, MAI tov. J. POPA . Tu nu stii de astea , ca o viata ai batut mingea la CPL Bacau in rumegus .

# IGNAT VASILE date 21 January 2012 11:43 +1

CURTEA DE APEL Buc. a ADMIS RECURSUL in data de 20.12.2011 si a dispus REJUDECAREA Dosarului 4473/3/2011 la Tribunalul Buc. cu un DREPT ANTERIOR al SC SMART DRIVING SRL

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.01.2025 – O fosta procuroare s-a plictisit dupa doar 10 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva