DNA NU A PRIMIT VERDE PENTRU „NELU MEXICANU” – Inca o dovada a duplicitatii DNA cand vine vorba de oamenii lui Basescu. Procurorii il acuza pe fostul secretar general al PDL Ioan Oltean ca a primit 600.000 euro pentru interventii la ANRP, insa nu au cerut nicio masura preventiva impotriva actualului deputat PNL. Oltean nu are instituit nici macar sechestru. In alte cazuri, pentru sume infinit mai mici si in dosare extrem de subtiri, parchetul lui Kovesi nu a ezitat sa apeleze la catuse
DNA ne ofera o noua dovada a dublei masuri pe care o aplica atunci cand vine vorba despre oameni de baza ai regimului Traian Basescu. Procurorii continua sa ii ocoleasca pe fostii lideri ai PDL, precum Vasile Blaga, Anca Boagiu, Roberta Anastase, Adriean Videanu si altii ascunsi azi in PNL, iar atunci cand se ating de colaboratorii si apropiatii lui Basescu o fac cu manusi, in comparatie cu masurile dispuse fata de alti politicieni, din alte partide. Asa se intampla, spre exemplu, in cazul fostului secretar general al PDL, actualul deputat PNL Ioan Oltean (foto centru), urmarit penal pe motiv ca ar fi luat 600.000 euro pentru interventii la ANRP. Acestuia i se aduc acuzatii de coruptie extrem de grave, insa procurorii nu au cerut, pana acum, nicio masura preventiva, desi in alte cazuri care privesc politicieni din alte partide parchetul Codrutei Kovesi nu a ezitat sa solicite Parlamentului incuviintarea retinerii sau arestarii preventive. Totodata, se observa ca procurorii nu au instituit niciun sechestru pe vreun bun al lui Ioan Oltean.
Nu facem apologia catuselor - de altfel, consideram ca asemenea masuri dure trebuie dispuse in mod exceptional, doar in cazul infractiunilor cu violenta sau atunci cand exista probe certe referitoare la posibilitatea ca derularea anchetei sa fie pusa in pericol -, ci doar subliniem dubla masura cu care actioneaza DNA si blandetea de care dau dovada procurorii, in opinia noastra, atunci cand vine vorba despre oamenii lui Basescu.
Desigur, in favoarea DNA se pot oferi argumentele Elena Udrea si Adriean Videanu, la randul lor oameni de baza ai regimului Basescu. Totusi, trebuie amintit ca retinerea si arestarea Elenei Udrea este considerata mai mult ca o razbunare din partea anumitor grupari, iar Adriean Videanu a fost defilat in catuse prin fata jurnalistilor, tinut cateva zile in arest si apoi eliberat, coincidenta, dupa o vizita pe care sotia acestuia, Miorita, i-a facut-o lui Traian Basescu. De asemenea, se poate invoca si dosarul lui Mircea Basescu de catre cei care considera ca DNA nu tine cont de apartenenta politica sau de apropierea unora fata de fostul presedinte. Trebuie amintit insa ca fratele lui Traian Basescu a fost retinut si arestat abia dupa ce Antena 3 a difuzat filmele care au scandalizat intreaga tara, in care Mircea Basescu era surprins in timp ce vorbea despre interventii in Justitie si bani primiti pentru eliberarea lui Bercea Mondial.
In ceea ce priveste alti apropiati ai regimului Basescu, precum Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Dumitru „Niro” Nicolae, arestati cateva luni in dosarul „Microsoft”, redam o declaratie recenta a lui Traian Basescu: „...ca la Microsoft, unde le-a lasat agatate la cativa traficanti de influenta, dar nu s-a atins de etajul politic”.
„Nelu Mexicanu”, acuzat ca a luat banii intr-o casa parohiala
Revenind la Ioan Oltean, zis „Nelu Mexicanul”, acesta este urmarit penal de DNA pentru complicitate la abuz in serviciu si trafic de influenta. Deputatul PNL este acuzat ca ar fi primit de la afaceristul Mihai Rotaru, retinut de DNA in acest dosar, 600.000 euro pentru interventii la ANRP. Mai exact, la presedinta ANRP Crinuta Dumitrean, protejata liderului PNL-PDL. Procurorii sustin ca, in 2010, Oltean ar fi primit cei 600.000 euro intr-o casa parohiala, astfel incat Mihai Rotaru, patronul clubului de fotbal CSU Craiova, sa primeasca despagubiri pentru un teren supraevaluat.
Alaturi de Ioan Oltean, DNA a declansat urmarirea penala si fata de deputatul PNL Catalin Teodorescu. Acesta este acuzat de abuz in serviciu, pentru fapte ce ar fi fost comise in perioada in care era membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.
Iata comunicatul DNA cu privire la acuzatiile aduse lui Ioan Oltean:
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de:
TEODORESCU CATALIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, (trimis in judecata sub control judiciar in alta cauza), pentru infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
OLTEAN IOAN, deputat in Parlamentul Romaniei la data faptelor si in prezent, pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si trafic de influenta.
In ordonanta de efectuarea urmaririi penale se arata ca exista date si probe ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Catalin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu incalcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren in suprafata de 61.857 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire unei persoane. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, si totodata a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiara a sumei de bani.
Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011.
Persoana beneficiara a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.
De asemenea, din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP, si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului. In schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii”.
Fostul presedinte al PNL Sector 1, scos in catuse din DNA
Asa cum mentionam ceva mai sus, in acelasi dosar, DNA a dispus retinerea omului de afaceri Mihai Rotaru. Totodata, ordonanta de retinere a primit si fostul presedinte al PNL Sector 1, Sergiu Diacomatu.
La DNA, joi seara, a fost adusa si fosta presedinta ANRP, Crinuta Dumitrean. La randul ei, a primit ordonanta de retinere.
Iata comunicatul DNA cu privire la retinerea omului de afaceri Mihai Rotaru si a lui Sergiu Diacomatu:
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea, incepand cu data de 26.11.2015, a inculpatilor:
DIACOMATU SERGIU IONUT, la data faptei vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.), CONSTANTINOVICI RODICA si ALEXANDRU LACRAMIOARA, membri in aceeasi comisie, toti pentru infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
ROTARU MIHAI, om de afaceri, beneficiar al despagubirii, pentru infractiunile de cumparare de influenta si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si
NEGURICI SERGIU, la data faptei evaluator A.N.E.V.A.R., pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
In ordonantele de retinere se arata ca, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
La data de 17.06.2010, inculpatii Diacomatu Sergiu Ionut, vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din A.N.R.P., Constantinovici Rodica si Alexandru Lacramioara, membri ai aceleiasi comisii, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu incalcarea prevederilor legale, au aprobat raportul de evaluare prin care un teren in suprafata de 61.857 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire inculpatului Rotaru Mihai. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, si totodata au facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiara a sumei de bani.
Pentru supraevaluarea terenului, in dosarul de despagubire mentionat, inculpatul Negurici Sergiu, expert evaluator, a intocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internationale de Evaluare. Raportul a fost aprobat de membrii comisiei, desi rezulta supraevaluarea vadita efectuata de Negurici Sergiu, imprejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare.
Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.
De asemenea, din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu inculpatul Rotaru Mihai si cu presedinta A.N.R.P., si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului Rotaru Mihai. In schimb inculpatul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii.
Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de A.N.R.P. in tot cursul anului 2011.
Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatile procesuale si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentati, la data de 27 noiembrie 2015, la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Foto: radu-tudor.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 26 November 2015 20:48 +10
# DODI 27 November 2015 01:02 +2
# Salvamar 27 November 2015 09:17 +3
# AndreiV 27 November 2015 11:18 +4
# Ana 27 November 2015 22:10 +1
# pol 29 November 2015 09:31 +1
# Baspunar 8 December 2015 21:36 0