DNA SE POARTA CU MANUSI CU GINERELE LUI BASESCU – Avocatul Radu Pricop a fost pus sub invinuire de DNA pentru complicitate la santaj in dosarul in care au fost retinuti Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Moldovei, si ofiterul de politie judiciara DIICOT Constantin Comaneanu. Desi nu ezita sa retina si sa ceara mandate de arestare in cazul unor infractiuni mai putin grave, procurorii DNA l-au lasat pe sotul Ioanei Basescu sa plece acasa
Inca un dosar pentru ginerele lui Traian Basescu, avocatul Radu Pricop (foto). Sotul Ioanei Basescu a fost chemat, marti dimineata 31 martie 2015, la Directia Nationala Anticoruptie, unde, conform unor surse judiciare, i s-a adus la cunostinta ca are calitatea de suspect, pentru complicitate la santaj. Acuzatia este formulata in dosarul in care DNA i-a retinut pe Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, si pe ofiterul de politie judiciara din cadrul DIICOT Constantin Comaneanu. Interesanta este insa atitudinea celor de la DNA. Desi in alte cazuri mai putin grave procurorii nu au ezitat sa emita ordonante de retinere si sa duca inculpatii in instanta cu propunere de arestare preventiva, ginerele lui Traian Basescu a fost lasat sa plece acasa.
Potrivit acelorasi unor surse judiciare, cazul in care avocatul Radu Pricop a fos pus sub invinuire ar avea legatura cu santajarea omului de afaceri Alexandru Horpos, unul dintre cei mai mari asfaltatori din tara. La sfarsitul lunii decembrie 2014, acesta a fost retinut de procurorii DIICOT si arestat la domiciliu intr-un dosar de evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare, alaturi de Dan Besciu, proprietarul Euroconstruct 98 Trading SRL si alti doi oameni de afaceri.
DNA: “Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri, actiuni de constrangere, pentru a-l determina sa-i remita suma totala de 4.000.000 euro”
Punerea sub invinuire a lui Radu Pricop vine dupa ce, in noaptea de 30 spre 31 martie 2015, DNA l-a retinut pe Sergiu Lucinschi pentru santaj si trafic de influenta si pe ofiterul de politie judiciara din DIICOT Constantin Comanescu pentru luare de mita. Cei doi urmeaza sa fie dusi cu propunere de arestare preventiva la Inalta Curte, ceea ce inseamna ca, avand in vedere competenta instantei supreme in dosar, in acest caz sunt implicati si demnitari ai statului roman.
Lucinschi este acuzat ca a ar fi santajat un om de afaceri, caruia i-ar fi cerut patru milioane de euro, suma pe care cel din urma nu i-o datora, promitandu-i ca in schimb isi va retragerea plangerea formulata la DIICOT. In ceea ce-l priveste pe Constantin Comaneanu, acesta i-ar fi solicitat omului de afaceri o suma de bani, sustinand ca poate influenta modul de solutionare al dosarului. Omul de afaceri ar fi fost de acord sa ii inmaneze acestuia 30.000 euro, din cei 50.000 de euro pretinsi initial. Comaneanu ar fi fost prins in flagrant in 30 martie 2015 cand primea 5.000 de euro.
Iata comunicatul DNA cu privire la retinerea lui Sergiu Lucinschi si a ofiterului DIICOT Constantin Comaneanu:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu datele de 30.03.2015 respectiv 31.03.2015, a inculpatilor:
LUCINSCHI SERGIU, om de afaceri, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
-santaj,
-trafic de influenta.
COMANEANU CONSTANTIN, ofiter de politie din cadrul D.I.I.C.O.T., cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada decembrie 2014 - martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri, actiuni de constrangere, pentru a-l determina sa-i remita suma totala de 4.000.000 euro, nedatorata de acesta din urma, in vederea retragerii unei plangeri penale formulate la D.I.I.C.O.T pentru mai multe infractiuni (printre care si gestiune frauduloasa). De asemenea, inculpatul i-a promis omului de afaceri ca va depune diligentele necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor intr-o infractiune pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza.
Totodata, in acelasi context, inculpatul Comaneanu Constantin, ofiter de politie care desfasura activitati specifice in acelasi dosar, printr-un intermediar, i-a solicitat omului de afaceri o suma de bani, initial neprecizata, afirmand ca poate influenta modul de solutionare al dosarului respectiv. Mai mult, pentru a-i intari increderea, inculpatul Comaneanu Constantin, prin acelasi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plangerii depusa de inculpatul Lucinschi Sergiu si i-a comunicat totodata ca se va lua impotriva lui masura arestarii, lucru care s-a si intamplat ulterior.
Avand in vedere ca informatiile se confirmasera, dupa punerea sa in libertate, omul de afaceri a fost de acord sa ii inmaneze intermediarului suma de 30.000 euro, din cei 50.000 de euro pretinsi initial, in vederea rezolvarii favorabile a dosarului sau. Din aceasta suma, la data de 30 martie 2015, persoana intermediara a remis suma de 5.000 de euro inculpatului Comaneanu Constantin, imprejurarea in care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.
In aceeasi perioada, pentru a adauga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu cuantumul sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins ca are influenta, direct si indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri. In acest sens, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a mai promis omului de afaceri ca va determina organele judiciare sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea dosarelor intr-o maniera favorabila acestuia din urma, indiferent de probele existente.
La data de 17 martie 2015, pentru acest “ajutor”, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins si a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanta asupra sumei de 2.000.000 euro, in forma unui contract fictiv de imprumut. Prin acest document, omul de afaceri recunostea ca ar datora personal inculpatului Lucinschi Sergiu suma de 2.000.000 euro, angajandu-se sa ii restituie pana la data de 24 decembrie 2015.
In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.
In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Inculpatilor Lucinschi Sergiu si Comaneanu Constantin li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand sa fie prezentati la data de 31 martie 2015, Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# vasile 31 March 2015 13:24 +13
# unul din lumea cea mare 31 March 2015 14:54 +13
# Ai perfecta dreptate! 31 March 2015 15:03 +9
# gogu 31 March 2015 13:25 +10
# Salvamar 31 March 2015 13:43 +12
# o pensionara 31 March 2015 13:50 +13
# DOREL 31 March 2015 14:07 +11
# unul din lumea cea are 31 March 2015 14:56 +9
# o pensionara 31 March 2015 15:27 +7
# unul din lumea cea mare 31 March 2015 15:55 +5
# lica 31 March 2015 14:55 +8
# Buldogul 31 March 2015 15:18 +2
# gogu 31 March 2015 16:27 +5
# bau 31 March 2015 21:29 +4