Documentele Wikileaks arata cum vorbeau mai marii Justitiei unii despre altii si cum se turnau in fata americanilor! Danilet a dat pe goarna ce-a vazut el din arhiva secreta a SIPA!
Conform documentelor publicate in presa romana de duminica marca ”Wikileaks”, americanii au mentionat luptele interne dintre procurorul general, Laura Kovesi, si seful DNA, Daniel Morar. Mai precis, Kovesi l-ar fi criticat pe Morar pentru productivitatea redusa in lupta anticoruptie. Fostul vicepresedinte al CSM, Bogdan Licu (care-si continua si azi mandatul la Consilul Superior al Magistraturii) i-a marturisit consilierului politic al Ambasadei SUA la Bucuresti ca Procurorul General Codruta Kovesi este invidioasa pe ascensiunea crescanda a sefului DNA ca luptator anticoruptie.
In acelasi timp, Daniel Morar si seful ANI, Alexandru Macovei, au facut declaratii oficialilor ambasadei, spunandu-le ca nu pot comunica cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Laura Kovesi - se arata in documentele Wikileaks - se temea sa nu fie schimbata din functie, seful Anticoruptiei, Morar sustinea ca Predoiu nu a calcat in sediul DNA in primul sau mandat. Mai mult, Predoiu a fost subiect de ras pentru seful ANI, Alexandru Macovei, care a spus americanilor ca l-a intalnit pe ministrul Justitiei doar o data, pe strada.
In documentul citat de ”Jurnalul National” se vorbeste despre un „summit pe justitie” intrunit de urgenta la Controceni, la cererea presedintelui Traian Basescu. La intalnire au fost prezenti ministrul Justitiei Predoiu, procurorul general Kovesi, seful DNA Morar, presedintele Senatului, Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, deputatul Daniel Buda, presedintele CSM, Virgil Andreies, si vicepresedintele CSM Bogdan Licu (foto 2).
In raportul Ambasadei SUA se arata ca diplomatii americani au avut intalniri separate cu Daniel Buda, procurorul Bogdan Licu si Alexandru Macovei, care au confirmat ca intalnirea de la Cotroceni a fost mai mult o actiune in forta ca sa demonstreze Uniunii Europene ca se face reforma in Justitie. Desi Licu a descris diplomatic sesiunea de la Cotroceni ca "prieteneasca", Macovei a spus ca dezbaterea a fost aprinsa, fiind evidente tensiunile dintre Basescu si Geoana. In momentul in care Geoana si alti social-democrati s-au plans de faptul ca dosarul Nastase a fost motivat politic, Basescu s-a rastit imediat. "Nu ma faceti sa dau drumul la dosare. Fiecare dintre plangerile impotriva lui Nastase sunt din partidul vostru, nu de la mine!", ar fi spus seful statului. In ciuda dezbaterilor aprinse, participantii la intalnirea de la Cotroceni au fost de acord cu doua chestiuni: adoptarea cat mai rapida a noilor coduri si trimiterea dosarului Nastase in judecata. In 4 martie, Parlamentul a permis inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase.
Danilet a divulgat aspecte secrete din arhiva SIPA!
Cristi Danilet, unul dintre fondatorii SoJust, care a lucrat in echipa fostului ministru Monica Macovei i-a spus consilierului politic ca SIPA, fostul serviciu intern al Ministerului Justitiei, a avut in minister rostul de a urmari viata privata a judecatorilor, procurorilor, grefierilor si chiar a cetatenilor simpli. Danilet a spus oficialului american ca a vazut dosarele care contin detalii legate de viata sexuala a judecatorilor si procurorilor, chiar si rapoarte medicale ale judecatoarelor care au facut avort. A fost, considera Danilet, ca o intoarcere in timp pe vremea lui Nicolae Ceausescu. El a atentionat ca cineva ii poate santaja pe judecatori in ceea ce priveste reforma in Justitie. Danilet a precizat ca, desi dosarele SIPA dinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul Justitiei inca mai are datele dintre 2001 si 2005 aflate in doua camere mici accesibile ministrului Justitiei.
La randul sau, vicepresedintele CSM de la acea vreme, Bogdan Licu, a declarat ca revitalizarea SIPA a fost o idee proasta, iar seful ANI a informat ca problema SIPA a fost atinsa si in intalnirea de la Cotroceni, unde Geoana i-a cerut lui Predoiu sa explice logica reinfiintarii acestui serviciu. Basescu ar fi intervenit insa, spunand ca aceasta problema nu era o chestiune a agendei intalnirii, iar Geoana a dat inapoi.
Analiza Ambasadei SUA arata ca reformatorii sistemului judiciar pur si simplu nu colaboreaza intre ei, a subliniat Jurnalul National - care a dat publicitatii documentele sus-mentionate din arhiva ”Wikileaks”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# anonimus 28 March 2011 17:27 +1
# Sorin M 28 March 2011 20:42 +4
# Racaceanu Catalin 30 March 2011 11:24 0
# livia 28 March 2011 17:47 +2
# misu 28 March 2011 21:08 +1
# neculai 28 March 2011 21:42 0
# liliputy 28 March 2011 21:48 +2
# Un oarecare justitiabil 29 March 2011 16:33 -1
# victor 31 March 2011 09:14 0