9 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Dosarele DNA in pericol! Curtea de Apel Pitesti in pronuntare pe exceptia numirii ilegale in functie a procurorilor anticoruptie (Document)

Scris de: | pdf | print

18 November 2010 12:22
Vizualizari: 6387

Avocatul Gabriela Ghita, fost Procuror General adjunct al Romaniei a invocat, in fata Curtii de Apel Pitesti, in dosarul in care este judecat pentru infractiuni de coruptie Constantin Laurentiu - fostul avocat al omului de afaceri Cornel Penescu, o exceptie de nelegalitate a numirii procurorilor DNA in functie de executie. Concret, avocatul Gabriela Ghita a sustinut ca procurorii ajung in structura Directiei Nationale Anticoruptie si in structurile teritoriale ale acesteia ocolind Legea 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, doar in baza unui interviu, formula de intrare in DNA care este prevazuta numai in Regulamentul de Ordine Interioara al institutiei. Ca atare, avocatul Ghita a solicitat instantei suspendarea judecarii cauzei pana la momentul la care o instanta de contencios se va pronunta pe legalitatea invocarii unui regulament de ordine interioara pentru numirea intr-o functie, in contradictie cu legea. Curtea a ramas in pronuntare pe exceptie.

La DNA, regulamentul de ordine interioara bate Legea

 

Avocatul Gabriela Ghita si-a bazat exceptia pe articolul 5 din Codul Civil, care prevede ca: “nu se poate deroga prin conventii sau dispozitii particulare la legile care intereseaza ordinea publica si bunele moravuri”. Pe cale de consecinta, avocatul a explicat in fata instantei ca, potrivit articolului 43 din Legea 303/2004, privind statutul judecatorilor si al procurorilor, “promovarea judecatorilor si procurorilor se face numai prin concurs organizat la nivel national (...) Comisia pentru promovarea procurorilor este alcatuita din procurori de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurori de la parchetele de pe langa curtile de apel si formatori din Institutul National al Magistraturii, numiti prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Nationala al Magistraturii”. Legea se aplica tuturor procurorilor din toate parchetele, mai putin pentru cei din DNA, care sunt numiti in urma unui interviu si in baza unui ordin al procurorului sef, Daniel Morar. Aceasta modalitate de numire in functie pe baza de interviu este prevazuta, conform avocatului Gabriela Ghita, numai in regulamentul de ordine interioara al Directiei, la articolul 8: “Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie indeplineste urmatoarele atributii: ...g) Numeste si revoca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii”. In consecinta, a sustinut avocatul Gabriela Ghita, “cat timp legea prevede o anumita procedura de promovare in parchete a procurorilor, rezulta ca si numirea procurorilor in DNA trebuia sa se deruleze potrivit prevederilor legale, nefiind posibil ca, printrun act administrativ cu putere inferioara legii, sa se deroge de la lege”.

Soarta dosarelor DNA ar putea depinde de o decizie a instantei de contencios: legea “bate” regulamentul sau invers

Potrivit Legii nr. 544/2004 a contenciosului administrativ, o asemenea exceptie poate fi invocata in orice moment procesual si duce la suspendarea procesului in care este invocata. Articolul 4 din aceasta lege stabileste ca: “Legalitatea unui act administrativ unilateral poate fi cercetata oricand in cadrul unui proces, pe cale de exceptie, din oficiu sau la cererea partii interesate. In acest caz, instanta, constatand ca de actul administrativ depinde solutionarea litigiului pe fond, va sesiza prin incheiere motivata instanta de contencios administrativ competenta, suspendand cauza. Instanta de contencios administrativ se pronunta, dupa procedura de urgenta, in sedinta publica, cu citarea partilor. (...) In cazul in care instanta de contencios administrativ a constatat nelegalitatea actului, instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost constatata”.

Daca Curtea de Apel Pitesti va admite exceptia de nelegalitate, iar in contencios se va ajunge la concluzia ca actul de numire al procurorilor DNA este ilegal, numirea in DNA fiind o conditie esentiala pentru indeplinirea conditiei de competenta a procurorilor de a solutiona o cauza, se va porni un val de exceptii de nelegalitate si de cereri de constatare a nulitatii absolute a urmaririi penale, toate dosarele instrumentate de DNA fiind in pericol de a fi trimise inapoi procurorilor, pentru refacerea urmaririi penale.

Cei care doresc sa invoce aceasta exceptie in fata instantelor au la dispozitie un model de exceptie care poate fi downloadat la finalul acestui articol.

* Cititi aici exceptia de nelegalitate a numirii procurorilor de la DNA!

Comentarii

# racaceanu catalin date 18 November 2010 19:23 0

Felicitari doamna avocat

# pompiliu bota date 18 November 2010 19:35 +1

ARTICOLUL 94 din Constitutie:
Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii:
c) numeşte în funcţii publice

Magistratul nu e funcţionar public!

# DOREL date 19 November 2010 07:31 +2

Domnule Bota,

Putina atentie, sunt 2 probleme diferite
- problema (exceptia) de neconstitutionalitate a numirii procurorului general, a procurului sef al DNA si a adjunctilor acestuia (se incalaca principiul separatiei puterilor in stat),
- problema (exceptia) de nelegalitate a numirii procurorilor in cadrul DNA (care este contrara legii de organizare care prevede ca promovarea procurorilor in parchete se face numai prin concurs. Numai la DNA se face de prin interviul cu morar.

# pompiliu bota date 19 November 2010 07:45 +1

E adevărat, dar deşi neconstituţionalitatea e evidentă, Curtea Constituţională mi-a respins excepţia. Din păcate şi excepţia d-nei Ghiţă va respinsă.

# DOREL date 19 November 2010 09:07 +1

Din pacate judecatorii CC nu s-au eliberat inca de complexele socialiste. Asta e, mai avem de asteptat 20 de ani, vorba cuiva.
Dar despre exceptia de nelegalitate ce parare aveti ? Credeti ca magistratii adevarati vor avea curajul sa spuna adevarul ?

# pompiliu bota date 19 November 2010 10:15 0

Am zis că se va respinge.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.01.2025 – O fosta procuroare s-a plictisit dupa doar 10 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva