DOSARUL BOSTINA-GRUIA INCROPIT PE O INTERPRETARE – Patronul GFR Gruia Stoica a propus avocatului Bostina un onorariu de 3 milioane lei, pe care procurorii DNA l-au interpretat ca fiind euro destinati cumpararii unei informatii. Pe inregistrare se spune „3 milioane”, nefiind clar pentru ce. Avocatul Bostina a fost inculpat doar pentru ca a zis „Da”. Nicio proba nu confirma interpretarea procurorului. Gruia Stoica in fata judecatorilor care l-au eliberat: „Acest proces nu trebuia sa aiba loc!"
In dosarul de asa-zisa coruptie in care au fost trimisi in judecata, pentru cumparare de influenta si respectiv trafic de influenta, patronul GFR, Gruia Stoica si avocatul Doru Bostina din Baroul Ilfov, intreaga acuzare formulata de procurorul DNA Dan Gabriel Badea (foto) si verificat de procurorul sef al Sectiei I Gheorghe Popovici se bazeaza pe o simpla interpretare personala a procurorului de caz, a unei interceptari ambientale privind o discutie profesionala avuta la 22.01.2014. De altfel, la recentul termen de la Inalta Curte, la care a fost eliberat din arest, Gruia Stoica a aratat ca nu e nimic adevarat in privinta faptelor invocate in rechizitoriul DNA, ca totul e o speculatie a anchetatorilor, si ca: „Acest proces nu trebuia sa aiba loc!”
Cum a fost interpretata interceptarea de la Raddison Blu
Concret, procurorul Dan Gabriel Badea sustine in rechizitoriul sau ca in data de 22.01.2014, patronul GFR Gruia Stoica i-a promis avocatului sau Doru Bostina „ca-i va da 3 milioane de euro in schimbul promisiunii, prin care acesta a lasat sa se inteleaga ca are o influenta asupra lui Draghici Dragos Alexandru, director general al CFR Marfa, pentru a-l determina pe acesta sa-i comunica pretul oferit de societatea pe care o conduce la licitatia ce urma sa aiba loc la data de 29.01.2014” (n.n. - Precizam ca era vorba despre licitatia organizata de Complexul Energetic Oltenia SA, pentru obtinerea unui contract de servicii de transport feroviar carbune, pe 36 de luni, contract in valoare de 473 milioane lei, fara TVA).
In rechizitoriu se mai arata ca: „In acest context, inculpatul Bostina Doru Catalin a promis inculpatului Stoica Gruia ca va inlesni, in schimbul sumei de 3 milioane euro aflarea ofertei de pret si va folosi pentru realizarea traficului de influenta, ca intermediar, pe martorul Gaurean Calin Bogdan, fost secretar de stat in cadrul ministerului Transporturilor”.
Surprinzator, din analiza actelor din dosar, toate persoanele acuzate, dar si cele audiate in alte calitati, au negat o asemenea intelegere, si tot din dosar nu reiese ca cineva s-ar fi intalnit cu secretarul de stat Alexandru Dragos Draghici, care a decedat subit la 2.02.2014, in urma unui atac cerebral, la aflarea vestii ca este urmarit DNA.
Gruia Stoica a fost monitorizat alaturi de avocatul sau Doru Bostina, in cadrul unor operatiuni DNA inca neclare. Cu prilejul unei intalniri profesionale dintre cei doi, care in data de 22.01.2014 au luat masa la restaurantul Hotelului Radisson Blu din centrul Capitalei, agentii de filaj postati la o masa alaturata au interceptat cu tehnica disimulata convorbirile dintre cei doi, pe problemele lor de afaceri. Interesant este ca in rechizitoriu interpretarea convorbirilor se face cu segmente de dialog, intrerupte intre ele, dar care creaza impresia ca anumite teme de discutie ar fi avut continuitate intre ele.
Iata si colajul mestesugit pe care se bazeaza intregul rechizitoriu:
„Stoica Gruia: Da. E o licitatie peste o saptamana.
Bostina Doru Catalin: Da
Stoica Gruia: Marti.
Bostina Doru Catalin: Da.
Stoica Gruia: Un transport mare de carbune
Bostina Doru Catalin: Da
------ (intrerupere) ------
(...)
Pe fondul aceleiasi discutii ambientale, pentru a fi sigur ca s-a facut bine inteles, inculpatul Stoica Gruia i-a facut cunoscut celuilalt inculpat ca pentru 'serviciile' sale va fi recompensat cu 3 milioane de euro, stabilind si modalitatea concreta de remitere 'cate un milion anual':
Stoica Gruia: Eu va dau 3 milioane. Dar nu le ceri o data. Ti le dau anual 1 milion... 1 milion.
Bostina Doru: Da”
(...)
Spre finalul convorbirii purtate in mediu ambiental, inculpatul Stoica Gruia i-a confirmat inca o data inculpatului Bostina Doru Catalin oferta cu privire la suma de 3 milioane euro, manifestandu-si determinarea exacerbata de a obtine cu orice chip contractul de transport de carbune cu CEO:
Stoica Gruia: Vezi ce facem cu asta!
Bostina Doru Catalin: Da. Gata, domne. Maine ma vad cu omul!
Stoica Gruia: Trei bete ca sunt eu pornit!
Bostina Doru Catalin: Da, da.
Stoica Gruia: Acum este momentul... (neinteligibil)... Trei bete
Bostina Doru Catalin: Da. Hai, mai, ce dracu!”
Pe aceste franturi de conversatie s-a construit intreaga acuzatie. Se observa ca suma de 3 milioane (despre care Gruia Stoica a declarat instantei ca erau lei, si constituia un onorariu de succes pentru avocatul sau) a devenit in rechizitoriul DNA „3 milioane de euro”. Iar expresia „trei bete” a fost de asemenea interpretata de procurorul DNA ca fiind „3 milioane euro”. Iar faptul ca avocatul Doru Bostina a raspuns cu „Da” la propunerile clientului sau a fost repede interpretat ca acceptarea promisiunii ca va exercita un trafic de influenta in scopul inculparii, desi acesta le-a declarat procurorilor ca nici vorba de asa ceva.
Cine ar primi spaga in rate? Asa ceva nu s-a mai auzit in istoria Justitiei
Un lucru nu se potriveste deloc in rechizitoriul procurorului Dan Badea: daca patronul GFR sustinea ca va da cate un milion pe an: „Ti le dau anual 1 milion... 1 milion”, cum oare se poate sustine acuzatia ca jumatate din suma de 3 milioane ar fi fost destinata cumpararii directorului CFR Marfa??? Cum s-au facut aceste calcule matematico-judiciare?
Pentru ca la pagina 20 a rechizitoriului se interpreteaza in stil DNA: „Inregistrarea convorbirii purtate in mediu ambiental de cei doi inculpati in data de 22.01.2014 stabileste neindoios ca suma de 3.000.000 euro era destinata inculpatului Bostina Doru Catalin. Totusi pe parcursul discutiei, inculpatul Stoica Gruia i-a recomandat ca jumatate de suma, adica 1.500.000 euro sa fie remisa numitului Draghici Dragos Alexandru in schimbul divulgarii de catre acesta a pretului pe care urma sa il oferteze pentru licitatie”. Pai daca din aceeasi interceptare, mai inainte se spunea ca banii se vor da cate 1 milion pe an, sa intelegem cineva accepta spaga in rate??? Cine a mai auzit asa ceva.
Acesta e rezumativ intregul dosar al DNA, pe baza caruia un om de afaceri din Romania, important contribuabil la buget, a stat cateva luni in arest, iar un avocat de prestigiu a fost trimis in judecata la pachet cu clientul sau. Pe simpla interpretare a unor discutii, din care singurul lucru care reiese cu certitudine este ca interlocutorii cautau sa obtina o intalnire cu directorul CFR Marfa, pe care acuzatii nu o neaga, in conditiile in care lucrau in acelasi sector si existau interese comune sau opuse de clarificat. In afara de interpretarea interceptarilor ambientale in stil propriu de catre procurorul Dan Badea, niciun inculpat sau martor din dosar nu confirma interpretarile date de procuror, dimpotriva se sustine contrariul. De asemenea, nu exista nicio urmare a interpretarilor date de procuror, prin actiunile faptice care au avut loc ulterior discutiei interceptate.
In declaratia de inculpat data in fata instantei, Gruia Stoica a explicat suma de 3 milioane: „In luna ianuarie 2014 am reluat discutia cu dl Bostina si in acest context intrucat aveam nu doar o relatie profesionala, dar si una de prietenie si amicitie, am inceput sa-i prezint situatia critica din punctul meu de vedere privind transporturile pe calea ferata, faptul ca CFR Marfa detine un adevarat monopol concurential si practica o anumita metoda de participare la licitatii, in sensul ca ofera preturi mai mici decat costurile. In acest context i-am spus ca voi participa si eu la o licitatie la care participa si CFR Marfa si i-am propus mai mult in gluma ca daca voi castiga licitatia o sa-i dublez suma reprezentand 10% din onorariul de succes de 3 milioane lei pentru ca mi-e simpatic si s-ar putea sa-mi poarte noroc... Cand i-am propus d-lui Bostina sumele mentionate nu am facut niciun moment referire ca acesti bani ar trebui sa ajunga la dl Draghici”.
La randul sau, in declaratia data, avocatul Doru Bostina a confirmat: „Fata de invinuirea adusa, arat ca ma consider nevinovat, deoarece nu am facut altceva decat sa incerc sa organizez o intalnire dintre doua persoane si pentru aceasta nu mi s-a promis in mod direct sau indirect, nici mie si nici altcuiva o suma de bani... in cariera mea de avocat in domeniul dreptului comercial am organizat numeroase intalniri intre clientii mei sau potentiali clienti si terte persoane, aceasta fiind una dintre activitatile care tin de esenta profesiei de avocat”. Cu privire la exorbitanta suma de 3.000.000 euro vehiculata de procurori, avocatul Bostina a mai adaugat: „Era imposibil ca o suma de genul aceleia sa-mi fie oferita mie, din doua motive: mi s-a cerut organizarea unei simple intalniri si nimic mai mult; un astfel de onorariu pentru organizarea unei intalniri este absurd”.
Gruia Stoica a realizat prin Fundatia Toflea un numar impresionant de acte caritabile
Amintim ca in fata judecatorilor Inaltei Curti, care l-au eliberat, inginerul Gruia Stoica a protestat fata de usurinta cu care au fost luate de bune probele acuzarii, afirmand ca: „Acest proces nu trebuia sa aiba loc!” Patronul GFR a protestat si fata de tratamentul discriminatoriu ce i s-a aplicat in comparatie cu avocatul sau, care a fost trimis in judecata in stare de libertate, in timp ce el era arestat, desi faptele imputate erau similare.
Gruia Stoica a mai protestat si pentru ca a fost discriminat in raport de etnia sa rroma, fara sa se tina cont de faptul ca a dezvoltat o afacere de succes cu 8500 de angajati, a carei cifra de afaceri e construita in proportie de peste 95% din afaceri cu agenti economici privati, iar din veniturile realizare a infiintat si finantat Fundatia Toflea prin care din 2004 si pana in prezent peste 750 de copii care nu isi permiteau sa mearga la scoala din cauza saraciei au fost sustinuti sa-si termine studiile si sa se angajeze, din acestia peste 70% reusind sa dobandeasca studii superioare. Originar din comuna Toflea, judetul Galati, Gruia Stoica a eradicat abandonul scolar din localitatea sa natala (care era de 95%) si a redus rata infractionalitatii prin integrarea sociala a tinerilor rromi. Prin programul „Sansa a II-a” a acordat la 300 de persoane cu varste de peste 14 ani care nu si-au terminat studiile gimnaziale, burse pentru finalizarea educatiei de baza si a asigurat calificarea a zeci de tineri din familii defavorizate in diverse meserii, multi dintre acestia fiind ulterior angajati in societatile dezvoltate de Gruia Stoica.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Sica 18 May 2014 12:03 +15
# un nene 18 May 2014 13:47 -14
# Băscase 18 May 2014 14:04 +9
# un nene 18 May 2014 15:40 -11
# Hector 18 May 2014 14:18 +12
# mircea 19 May 2014 08:56 -8
# Caragiale către mircea 19 May 2014 09:09 +5
# mircea 19 May 2014 09:54 -6
# Salvamar 19 May 2014 11:19 +2
# mircea 19 May 2014 13:42 -5
# E clar vor sa-i albeasca si pe astia? NU VA E BA RUSINE ? 18 May 2014 12:06 -15
# Vuvuzeaua 18 May 2014 12:26 +10
# unul din lumea cea mare 18 May 2014 13:06 +7
# Băscase 18 May 2014 14:02 +9
# Slim 18 May 2014 14:02 -16
# vivi 18 May 2014 14:47 +8
# Slim 18 May 2014 16:42 -7
# Valeriu Mangu 18 May 2014 15:17 -13
# Caragiale,întorcându-se pe partea cealaltă 19 May 2014 08:31 0
# Salvamar 19 May 2014 10:33 +2
# Iepuras 20 May 2014 23:39 +1
# Iepuras 20 May 2014 23:40 0
# crustaceu 19 May 2014 13:54 0
# ama 19 May 2014 14:40 -2
# crustaceu 19 May 2014 16:57 0
# ama 19 May 2014 17:47 +1
# ama 19 May 2014 17:49 +1