DOVADA CA DNA TINE MARILE DOSARE LA SERTAR – Inspectia Judiciara arata cu degetul spre DNA pentru numarul mare de dosare nefinalizate de peste 5 ani. La Sectia a II-a din DNA, in 2014, se aflau in lucru un numar de 76 de dosare mai vechi de 5 ani, in timp ce la Sectia I-a din DNA existau un numar de 7 astfel de dosare (Raportul)
Sefa DNA Laura Codruta Kovesi (foto) nu rateaza nicio ocazie pentru a se lauda ca structura pe care o conduce este extrem de eficienta si ca solutioneaza cu maxima celeritate dosarele pe care procurorii anticoruptie le au instrumentare. Realitatea, din pacate, este insa cu totul alta. Un raport al Inspectiei Judiciare arata ca in anul 2014, Directia Nationala Anticoruptie avea in lucru nu mai putin de 147 de dosare mai vechi de 5 ani de la data sesizarii, cele mai multe dintre acestea fiind inregistrate la Sectia a II-a din DNA, condusa in prezent de procurorul Claudiu Dumitrescu. Asta in timp ce la Sectia I-a condusa de procurorul Gheorghe Popovici, la finalul anului 2014, erau un numar de 7 dosare penale mai vechi de 5 ani de la data sesizarii.
DNA a comunicat initial Inspectiei Judiciare un numar de dosare mai vchi de 5 ani, iar la urmatoarea numaratoare, cifra a fost triplata
Toate aceste date sunt cuprinse in Raportul Inspectiei Judiciare nr. 4419/IJ/1163/DIP/2014 privind "verificarea masurilor luate de procurori şi conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public in vederea solutionarii dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizarii”, realizat pe anul 2014.
In raportul Inspectiei Judiciare, asa cum veti vedea, sunt cuprinse datele care au fost solicitate de la Directia Nationala Anticoruptie atat la inceputul anului, in februarie 2014, cat si la finele anului 2014, in noiembrie. Datele pe care DNA le-a transmis ridica semne de intrebari, daca ar fi sa tinem cont de faptul ca, in februarie 2014, DNA comunica un numar de 41 de dosare mai vechi de 5 ani de la data sesizarii, pentru ca in noiembrie 2014 sa transmita un numar mult mai mare de dosare, respectiv 147. Explicatia abundentei de dosare mai vechi de 5 ani de la data sesizarii vine, chipurile, din faptul ca initial, in februarie 2014, DNA ar fi transmis doar cauzele inregistrate direct la DNA, ca apoi, in noiembrie 2014, sa comunice si numarul total al dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizarii aflate in lucru la aceasta structura, dar care au fost inregistrate in sistemul Ministerului Public si nu direct la DNA.
De aici se explica, poate, si dosarele scoase de structura condusa de Kovesi, pe banda rulanta, de la sfarsitul anului 2014 si pana in prezent, care vizau importanti lideri politici si oameni de afaceri, aflati in prezent dupa gratii in arest preventiv sau sub o masura restrictiva de libertate, pentru fapte presupus a fi fost comise chiar si in urma cu sapte ani.
Iata ce a retinut Inspectia Judiciara in Raport:
"Din datele transmise Inspectiei Judiciare cu adresa nr. …/C/2014 din data de 18.11.2014 a Procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie rezulta ca pe rolul acestei structuri de parchet se aflau in lucru un numar de 147 de dosare mai vechi de 5 ani de la data sesizarii.
Cele 147 de cauze aflate in lucru, mai vechi de 5 ani de la prima sesizare, erau repartizate pe sectii si servicii astfel; 7 dosare la Sectia I – de combatere a coruptiei, 76 la Sectia a II-a - de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, 2 la Sectia de combaterea a infractiunilor de coruptie savarsite de militari si 62 de dosare la Serviciile teritoriale.
Diferenta mare dintre numarul de dosare raportate de catre DNA in luna februarie 2014, respectiv 41 de dosare si cel actual, de 147 de dosare, este data de modul separat de gestionare a bazelor de date, in sensul ca initial au fost avute in vedere doar cauzele mai vechi de 5 ani inregistrate direct la DNA si aflate in evidenta Serviciului informatii clasificate si de centralizare a datelor privind coruptia, pe cand in luna noiembrie 2014 au fost raportate toate cauzele mai vechi de 5 ani aflate in lucru la aceasta structura de parchet, inregistrate in sistemul Ministerului Public.
Pe de alta parte, in perioada februarie – noiembrie 2014 alte dosare aflate pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie au implinit 5 ani de la data sesizarii, fie ca au fost direct inregistrate la aceasta structura, fie la alte unitati de parchet si declinate ulterior la DNA. (...)
Datorita implicarii in aceasta perioada in activitati de urmarire penala ce impuneau urgenta, nu a putut intocmi o situatie a masurilor ce urmeaza a fi luate in vederea finalizarii acestor cauze. Din verificari a rezultat ca prelungirea in timp a solutionarii dosarelor s-a datorat complexitatii cauzelor ce au ca obiect achizitiile publice, evaziunea fiscala si spalarea de bani, volumul mare de dosare ce revine fiecarui procuror, ritmul sesizarilor care depaseste cu mult puterea de solutionare a cauzelor intr-un termen rezonabil, fluctuatia de personal si necesitatea multor evaluari financiare (expertize si rapoarte de constatare) care se afla in lucru la specialisti si experti care si ei intarzie finalizarea in termenul stabilit de procuror".
CSM cere masuri
In urma controlului efectuat de Inspectia Judiciara, Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a dispus luarea unor masuri de catre sefii parchetelor supuse verificarii. Printre acestea, membri CSM au cerut ca procurorii cu functii de conducere sa efectueze periodic controale asupra dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizarii si sa ia masurile care se impun pentru solutionarea cu operativitate a cauzelor mai vechi. Conform recomandarilor CSM, sefii parchetelor vor trebui sa faca un obiectiv din monitorizarea dosarelor mai vechi de 5 ani, in semestrul II al anului 2015 si pentru anul 2016.
Iata ce a recomandat Sectia pentru procurori din CSM:
"Exercitarea de catre procurori a unei supravegheri efective si eficiente a cercetarilor penale efectuate de organele de politie in sensul intocmirii unor ordonante/note de indrumare/dispozitii, acolo unde se impune, stabilirii unor termene de control si verificarea acestora, cat si formularii unor sesizari punctuale catre conducerile inspectoratelor de politie judetene in vederea luarii masurilor ce se impun pentru solutionarea cu operativitate a cauzelor mai vechi si in care se poate pune in discutie posibilitatea implinirii termenului de prescriptie a raspunderii penale;
Eefectuarea periodica de catre procurorii cu functii de conducere a unor controale asupra dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizarii precum si adoptarea oricaror alte masuri de natura sa creasca eficienta activitatii, avand in vedere faptul ca masurile adoptate pana in prezent si-au dovedit doar partial eficienta, cata vreme stocul de dosare mai vechi de 5 ani de la prima sesizare a crescut fata de perioada anterioara;
Introducerea ca obiectiv al conducerii parchetelor, pentru semestrul II al anului 2015 si pentru anul 2016, a monitorizarii dosarelor mai vechi de 5 ani. Hotararea Sectiei de procurori prin care se aproba raportul mai susmentionat va fi transmisa Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea comunicarii catre toate unitatile de parchet".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# GOGU 19 April 2015 15:42 -13
# dana 19 April 2015 17:15 +11
# DOREL 20 April 2015 10:23 +3
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 19 April 2015 15:49 +11
# Sorin 19 April 2015 18:31 +12
# Justitia 19 April 2015 18:46 +5
# unul din lumea cea mare 20 April 2015 04:10 +3
# chisca 20 April 2015 08:50 +2
# gradinaru 20 April 2015 11:54 +1
# Aurel 26 April 2015 15:28 0