26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DRAMELE JUSTITIEI – Judecatorul Lucian Popescu a avertizat din 2001 ca actul de justitie se va degrada prin generalizarea intrarii in complete unice a unor judecatori proaspat iesiti de pe bancile scolii: „Vietile, destinele si averile oamenilor au fost date pe mainile unor copii care nu au avut cand sa invete nimic despre viata... tineri de 23-24 de ani 'judeca' la unic nu numai contraventii si divorturi, ci si crime, partaje... Cat despre cunoasterea Dreptului...”

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

7 October 2014 17:03
Vizualizari: 11798

 

In luna aprilie 2001, judecatorul Lucian Popescu (foto) fost director al Directiei Judiciare din Ministerul Justitiei si fost vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti – actualmente pensionar, a avertizat conducerea ministerului asupra unor aberatii din cuprinsul fostei Legi 92/1992 privind organizarea judecatoresca (inlocuita de actuala lege 304/2004). Marele semnal de alarma tras de judecatorul Lucian Popescu a fost cel privind calitatea actului de justitie, in conditiile in care prin modificarile la Legea 92/1992 din timpul ministeriatului Valeriu Stoica, s-a generalizat judecatorul unic la toate cauzele in prima instanta, si s-a permis ca tineri magistrati abia iesiti de pe bancile facultatilor de Drept sa intre singuri in complete, fara sa mai parcurga cum fusese pana atunci perioade de ani de zile pe langa alti judecatori cu experienta, in complete colegiale, stagiu in care li se oferea posibilitatea sa dobandeasca cunostinte temeinice despre lege si actul de judecata. Judecatorul inspector Lucian Popescu a catalogat acest lucru drept o mare greseala in reforma Justitiei, care a dus la aparitia unor hotarari judecatoresti aberante, cu efect negativ asupra justitiabililor si asupra carora „urla lumea”.


Lumeajustitiei.ro a intrat, pe surse, in posesia documentului judecatorului Lucian Popescu inaintat in aprilie 2010 secretarului de stat din MJ Cristina Luzescu, cu precizarea ca din informatiile detinute, propunerile de modificare a Legii 92/1992 in sensul restatuarii completelor de doi judecatori la cauzele de fond a deranjat-o foarte tare pe fostul ministru Rodica Stanoiu. Publicam in continuare fragmente din documentul – semnal de alarma al judecatorului Lucia Popescu.

NOTA DE PROBLEME

I. COMPETENTA MATERIALA A INSTANTELOR SI STRUCTURA COMPLETELOR DE JUDECATA

Apreciez ca printre numeroasele mari greseli ce s-au comis in incercarea – poate de buna intentie si nu lipsita de unele rezultate bune – de reforma a organizarii si functionarii Justitiei sunt si cele ce au vizat largirea competentelor de prima instanta ale tribunalelor, precum si generalizarea judecatorului unic la toate cauzele in prima instanta (indiferent daca este vorba de o contraventie ori de un omor deosebit de grav). Sunt foarte numeroase cele ce pot fi discutate pe marginea acestor doua probleme, astfel ca ma rezum doar la a le enunta. Relev numai doua aspecte : tribunalele sunt sufocate, iar la Curtile de Apel si la Curtea Suprema de Justitie sunt incarcate rolurile cu cauze ce n-ar trebui sa ajunga la acestea in judecata ordinara.

Pe de alta parte, libertatea, vietile, destinele si averile oamenilor au fost date pe miinile unor copii care nu avut cind sa invete nimic despre viata (a nu se pierde din vedere ca, in organizarea din prezent, tineri de 23-24 de ani, cu 2-3 ani vechime, "judeca" la unic nu numai contraventii si divorturi, ci si crime, partaje, precum si o multitudine de cauze penale, civle si comerciale in care, pentru a putea aprecia corect realitatea aflata in spatele probelor si pentru a da o solutie dreapta, trebuie sa cunosti cit de cit viata. Cit despre cunoasterea DreptuluiMai avem, in aceste conditii, indrituirea sa ne minunam de solutiile ce se pronunta si despre care urla lumea ?

II. LIMITA MINIMA A PEDEPSEI CU INCHISOAREA

Este adevarat ca, asa cum este normal sa fie, politica penala apartine legislativului. Acesta este cel ce stabileste infractiunile si pedepsele aplicabile. Dar, in imprejurarile in care legislativul nu este exact si corect informat despre anumite realitati (pe care nu are de unde sa le cunoasca decit de la ministrul Justitiei), se ajunge la situatii aberante. Asa s-a ajuns ca limitele minime ale pedepselor sa fie mult majorate, sub motivul – corect in aspect pur formal, dar inexact fata de realitate – ca este nevoie de mai multa fermitate in combaterea fenomenelor antisociale, prin asprirea pedepselor.

Pentru exemplificare, ma refer la situata (deloc ipotetica) a unui tinar de 18 ani, care nu a mai intrat in conflict cu legea penala, si care, imbatindu-se intr-o seara, sare gardul -din teribilism- si fura o gaina din curtea vecina. Incadrarea juridica a acestei fapte este cea de furt calificat savirsit in timpul noptii si prin efractie, pentru care limita minima de pedeapsa este de 3 ani inchisoare. Nu iti trebuie bun simt juridic, ci doar bun simt natural, ca sa poti aprecia ca este absurda o asemenea pedeapsa in raport de continutul concret al faptei si in raport de persoana faptuitorului (elemente la care Codul penal face expres referire, cerind judecatorului sa tina seama de aceste aspecte atunci cind individualizeaza pedeapsa in concret). De aici, realitatea ca judecatorii sunt adesea nevoiti, spre a nu da pedepse exagerate, sa inventeze circumstante atenuante, spre a putea sa tina balanta cit de cit drept. Chiar si asa, cu atenuante inventate, tinarul din cauza tot va executa minimum 3 luni de inchisoare, caci mai jos nu se poate cobori.

Exemple de natura celui de mai sus sunt variate si nenumarate, probind peremptoriu inadecvarea legii penale la realitate. Tot datorita acestei inadecvari, penitenciarele sunt mai mult decit suprapopulate (realitate usor de verificat), cu nenumarate si uneori incalculabile consecinte in variate planuri generale, sociale si personale.

A nu se uita si faptul ca institutia reabilitarii de drept a ramas, tot din acesta cauza, aproape o utopie, la pragul caducitatii, date fiind termenele – ramase neschimbate – la care aceasta poate opera si care nu tin seama ca pedepsele au fost enorm majorate in ultimii ani.

III. LIBERAREA CONDITIONATA

Corelativ majorarii limitelor pedepselor, au fost majorate si cuantumurile de pedeapsa ce trebuie obligatoriu executate pentru propozabilitatea la liberare conditionata. In prezent, pentru marea majoritate a pedepselor, trebuie executata minim o fractiune de 2 / 3 din pedeapsa, ceea ce este exagerat de mult (pentru indiferent ce fapta minora) si ceea ce constituie un al doilea factor important care a condus la suprapopularea spatiiilor de detentie. Ar fi necesar ca fractia de 2 / 3 sa fie pastrata numai pentru anumite fapte grave si pentru recidivisti, revenindu-se la reglementarea existenta pina in 1996.

Sub aspect strict judiciar, de data aceasta, mai este de observat urmatorul aspect ce nu trebuie neglijat: chiar si dupa ce detinutul executa fractia actualmente prevazuta, indeplinind cumulativ si celelalte conditii prevazute de art. 59 Cod penal pentru a fi propus la liberare, Judecatoriile sectoarelor 4 si 5 (care au competenta materiala de prima instanta in materie) resping in mod cu totul nejustificat si nemotivat propunerile provenite de la penitenciare, cu singurul "argument" ca timpul executat se considera insuficient pentru reeducare. Nu se tine absolut deloc seama de faptul ca propunerea de liberare o face o comisie condusa de un procuror si din care fac parte cadrele de conducere ale penitenciarului, iar propunerea este motivata si se refera in mod explicit la cunoasterea nemijlocita a comportarii detinutului si la dovezile de indreptare pe care acesta le-a dat. Cele doua instante de fond mai sus numite procedeaza de plano la respingerea propunerilor, fie ca se impune, fie ca nu. Cauzele acestei realitati usor de verificat sunt doua : judecatoarele ce pronunta aceste solutii sunt copii fara experienta – nici juridica si nici de viata, nu au nici un fel de cunostinte despre lumea aparte a penitenciarelor si au preluat neselectiv o veche "politica" in acest sens (daca ar fi preluat si vechile bune obiceiuri, poate ca lucrurile nu ar merge atit de prost ca in prezent!).

(...)

CURTEA DE APEL BUCURESTI - SECTIA I-a PENALA

PROPUNERI

de modificare a Legii nr. 92 / 1992 privind organizarea judecatoreasca

I. COMPETENTA MATERIALA A INSTANTELOR SI STRUCTURA COMPLETELOR DE JUDECATA

Apreciem ca printre numeroasele mari greseli ce s-au comis in incercarea – poate de buna intentie si nu lipsita de unele rezultate bune – de reforma a organizarii si functionarii Justitiei sunt si cele ce au vizat largirea competentelor de prima instanta ale tribunalelor, precum si generalizarea judecatorului unic la toate cauzele in prima instanta (indiferent daca este vorba de o contraventie ori de un omor deosebit de grav). Sunt foarte numeroase cele ce pot fi discutate pe marginea acestor doua probleme, astfel ca ma rezum doar la a le enunta. Relev numai doua aspecte: tribunalele sunt sufocate, iar la Curtile de Apel si la Curtea Suprema de Justitie sunt incarcate rolurile cu cauze ce n-ar trebui sa ajunga la acestea in judecata ordinara. Pe de alta parte, libertatea, vietile, destinele si averile oamenilor au fost date pe miinile unor copii care nu avut cind sa invete nimic despre viata (a nu se pierde din vedere ca, in organizarea din prezent, tineri de 23-24 de ani, cu 2-3 ani vechime, "judeca" la unic nu numai contraventii si divorturi, ci si crime, partaje, precum si o multitudine de cauze penale, civle si comerciale in care, pentru a putea aprecia corect realitatea aflata in spatele probelor si pentru a da o solutie dreapta, trebuie sa cunosti cit de cit viata. Cit despre cunoasterea Dreptului… Mai avem, in aceste conditii, indrituirea sa ne minunam de solutiile ce se pronunta si despre care urla lumea ?

Credem, de asemenea, ca se impune, odata cu restatuarea completului de doi judecatori in anumite cauze de fond, reintroducerea examenului pentru judecatorul unic, la jumatatea perioadei de stagiatura.

(...)

III. PRIVITOR LA CONDITIILE DE VECHIME

Apreciem ca fiind mult prea reduse limitele actualmente existente, fiind inacceptabil ca judecatori ce nu au avut timpul sa se formeze profesional sa ajunga mult prea repede la instantele de control judiciar.

IV. PRIVITOR LA VEHIMEA IN MAGISTRATURA

Lipsa din lege a precizarii ca vechimea in magistratura include perioadele in care persoanele enumerate in art.42 si art.43 au ocupat si alte functii (enumerate in art. 44), a condus la interpretari necorespunzatoare in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si la emiterea unor ordonante restrictive privind calculul indemnizatiei in raport de "vechimea in magistratura" numai pentru persoanele prevazute la art. 42 si art. 43, precum si calculul vechimii in magistratura pentru obtinerea pensiei de serviciu numai pentru cei prevazuti la art. 42 si art.43 din lege.

V. PRIVITOR LA ASIMILATI

Propunem a se elimina din lege posibilitatea incadrarii in Ministerul Justitiei a proaspetilor absolventi, ca asimilati de magistrat. Argumentele in acest sens sunt nenumarate, fiind o pierde atit pentru cei in cauza, cit si pentru sistem aceasta aberatie.

Judecator inspector,

Lucian Popescu

 

Comentarii

# Uite aici exemplu de judecator date 7 October 2014 16:15 +6

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/doi-batrani-raman-fara-casa-o-judecatoare-din-iasi-vrea-terenul-de-sub-cladire--76653.html

# Cetatean date 7 October 2014 16:49 +6

Un judecator trebuie sa aiba o morala si o conduita sociala ireprosabila, ori daca nu le ai si ai trai intr-un stat de drept functional, nu ai avea acces la acesta functie. Putand fi santajat si cumparat cu bani, bunuri si servicii, facand abuzuri si profitand de functie in interes personal in loc sa fie un asanator al societatii este o veritabila infectie a sistemului judecatoresc si social. Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui sa aiba un rol mult mai mare si sa creasca prestigiul acestei bresle.

# Raport de caz - profil de magistrat date 7 October 2014 16:17 +4

http://stiri.telem.ro/emisiuni_difuzate/raport-de-caz-profilul-de-magistrat-al-judecatoarei-cerasela-cazacu-acuzata-ca-si-a-omorat-mama--228.html

# nicolae date 8 October 2014 08:08 +1

Dar de ce nu vorbeste, onorabilul si de matrapazlacurile de la inrtrarea in sistem, pe timpul lui stanoiu si mai ales a lui barbulescu cand s-a intervenit brutal in organizarea examenului. Si cine mai stie de cate ori au facut-o. Sanctiunile sa fie mai drastice.L-ai prins cu ceva,prima data sa fie mutat pe RAZA ALTEI CURTI DE APEL.De ce nu vorbeste domnul si e putregaiul existent-parintii magistrati fii avocati sau invers. Magistratul care devine avocat, sa nu aiba voie 10 ani sa practice pe RAZA UNEI CURTI DE APEL. Daca este avocat si devine magistrat, la fel. Acestea sunt TARELE justitiei si nu paleativele domnului judecator.

# Catalin date 8 October 2014 08:39 +6

L-am cunoscut personal pe dl. judecător. L-am întâlnit de mai multe ori. Un om deosebit. Toată stima.

# juridice date 8 October 2014 09:07 -1

tovarășe pensionar eu zic să deschizi ochii mai bine la cei din generația dumitale care tot îngroașă rândurile la DNA...se vede în cazul lor experiența de viață și modalitatea în care împart patrimoniile de care te plângi dumneata....între timp, să îmi arăți și mie un magistrat tânăr corupt...cât despre pregătirea acelorași magistrați cu privire la probleme de drept, e suficient să citim o hotărâre judecătorească dinainte de 2007, poate chiar și mai târziu, și cine știe drept, va râde cu mâinile ținându-se de burtă..mie mi se p-are că dumitale esști un pic frustrat da nu-i bai, poți cere CSM să te reintroducă în sistem, asta dacă nu ai vreo 80 ani și tot nu vroiai să ieși la pensie că nu aveai loc de tineri.

# Paul Grigore date 8 October 2014 19:23 +2

Achiesez la opinia distinsului magistrat Lucian Ionescu.Ca tanar magistrat la Ploiesti am beneficiat de avantajul completului de doi judecatori,acumularea de experienta fiind benefica atunci cand am preluat completul de judecator unic.De acord si cu opinia referitoare la examenul de jumatate de stagiu,care este un bun prilej de a testa si calitatile personale ale tanarului magistrat .Pacat ca nimeni dintre cei in drept sa imbunatatesca ceva nu tine cont de experienta inaintasilor,considerati vetusti sau "tovarasi".Dar mai ales,trist pentru imaginea actuala a justitiei,pe care noi cei vetusti am slijit-o cu onestitate si pasiune profesionala...

# Aydyn date 9 October 2014 20:54 +3

Ironia ta este deplasata. Daca ai lucra in sistem ti-ai da seama ca este adevarat ceea ce sustine domnul judecator. 

# santinela date 8 October 2014 09:15 -1

JURIDICE tata esti pe dinafara ca Vida Gheza.Macar ai habar cind are dreptul un judecator sa judece in complet singur prin tarile astea civilizate ? Ma indoiesc !

# Carlin date 8 October 2014 10:11 +5

Inainte ca cineva să-şi exprime în public aprecierile privind experienţa de viaţă a tinerilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, să aibă în vedere faptul că magistraţii trebuie să hotărască întotdeauna în numele legii, nefiind deasupra ei şi neavând voie să perceapă subiectiv anumite stări de fapt în raport cu trăirile proprii (de aici şi proverbul „justiţia e oarbă”). Toti martalogii astia batrani, sunt invidiosi si complexati de noua generatie mai bine pregatita. Fosilele din justitie sunt ca telefonul fix al bunicii, ala vechi cu rotita, in fata unui smartphone cu touchscreen, precum magistratii de 24 ani. Mai sunt si cativa tineri cu bube in cap si nu trebuie generalizat, dar ca aceste fosile care nu au cunoscut in viata lor corectitudinea si au luat in "experienta lor de viata" mai multe plicuri decat a expediat posta romana.

# Aydyn date 9 October 2014 21:05 +4

unele din "fosilele" la care faci referire sunt persoane foarte bine pregatite, oameni cu doctorate, cu lucrari si carti publicate si nu se compara cu acei tineri care abia au terminat si nu nici experienta de viata si nici profesionala

# Eliza date 8 October 2014 10:18 0

Trebuie exercitat dreptul la replica, tinerii bbsolventii INM trebuie sa-si infiinteze o Asociatie precum A.M.R., dar nu ca AMR unde se regasesc cei mai mari corupti din anul 2000 pana in prezent. Merita o palma morala, opinia publica trebuie informata nu dezinformata, observ ca LUJU face jocul coruptilor din justitie.

# OUTSIDER date 8 October 2014 10:26 -3

Din păcate nu se observă legătura SU-LA - prefectura („observ ca LUJU face jocul coruptilor din justitie”).

# eliza@yahoo.com date 8 October 2014 10:57 +2


Citeza pe OUTSIDER
Din păcate nu se observă legătura SU-LA - prefectura („observ ca LUJU face jocul coruptilor din justitie”).
Are pentru ca presedintii de tribunale s-au intalnit saptamana trecuta cu CSM la bucuresti, a participat si CAZANciuc. De aceea face declaratii care de fapt nu sunt ale lui, de exemplu cea de la Cluj-Napoca.

# parker date 8 October 2014 11:21 +1

Eu cred ca datorita judecatorilor tineri justitia a inceput sa-si faca datoria si nu cu judecatori formati in communism cu frica de conducatori. Altii, gen Jud. Mustata desi au salarii mari s-au vandut infractorilor comportandu-se ca niste precupeti, Eu ai felicit pe curajosii magistrate care au scs la iveala cine si cat se fura in Romania.

# aoleuuu... date 8 October 2014 12:46 -3

dacă îl ia la o lecție de drept un absolvent de inm de pe nea cireașă ăsta s-ar putea să îl bage un pic sub masă...fosilele astea comuniste, slugile care prin anii 2000 dădeau niște hotărâri de te cruceai...lacunele procedurale pentru care România e condamnată la CEDO mă întreb eu nu cumva le-au comis ăștia cu experiență de viață?

# Aydyn date 9 October 2014 21:09 +2

nu este suficient sa stii teorie trebuie sa mai stii sa o si aplici, iar multi inm-isti nu au aceasta calitate

# Catalin date 8 October 2014 13:50 +1

O singura "fosila" stie mai multa carte decat toti absolventii INM dintr-un an. Sa vina astia tineri. Da, astia de la Spiru si de la celelalte facultati facute pe bani. Nu zic, poate sunt cativa care stiu si carte. Dar experienta de viata .... la ce varsta? 24-25 de ani? A, nu cred ca sunt fosila, am 40 de ani.Deocamdata!

# Alias date 8 October 2014 14:31 -1

nainte ca cineva să-şi exprime în public aprecierile privind experienţa de viaţă a tinerilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, să aibă în vedere faptul că magistraţii trebuie să hotărască întotdeauna în numele legii, nefiind deasupra ei şi neavând voie să perceapă subiectiv anumite stări de fapt în raport cu trăirile proprii (de aici şi proverbul „justiţia e oarbă”).

# Cetăţean date 8 October 2014 15:57 0

Cătălin, vorbesti prostii. Chiar dacă o persoană vine de la o facultate de drept cu diploma cumpărată şi este cel mai prost om de pe pământ, cum crezi tu că poate el să treacă prin INM ? Îţi spun eu că nu poate. Nu pot nici copii frustraţilor care sunt în conflict cu această Instituţie (INM), la INM nu merge pe pile decât dacă esti femeie şi îi place lui Dănileţ de tine. Nu vreau sa jignesc nişte judecători care au respectat legea în ţara asta toată viaţa lor, dar, dacă astazi magistraţii cu "experientă de viaţă" care au patruns în magistratură pe bază de interviu şi afirmă tare în prezent că pentru ei dreptul este un hobby, dacă acest val de magistraţi "experimentaţi" ar susţine un examen ca cel de la INM ar lua nota 3 sau 4 în cel mai fericit caz.

# nicolae date 8 October 2014 14:51 -1

Jos palaria pentru noua generatie de judecatori. Tot ce le mai trebuie este putina reflectie in acele dosare unde sunt probleme. Am intalnit recent cand s-a respins proba in apel, dar apoi la delberare, nu a pasit pe fond si .....a REPUS DOSARUL PE ROL. Asa trebuie, chiar daca initial s-a pripit, este extrem de important ca a revenit Dar e ce nu vorbeste nimeni de CUMETRIILE dintre magistrat sot/sotie su sotul/fiul avocat.DE CEEEEEEEEEEEE???

# Paul date 8 October 2014 14:55 +2

Lumea Justiţiei ar trebui să îşi ceară scuze pentru publicarea unor asemenea interviuri înainte de verificarea legislaţiei în materie şi înainte de prezentarea unor puncte de vedere şi din rândul absolvenţilor INM În primul rând, stagiarii nu judecă partaje, nu judecă crime, nu judecă divorţuri (au competenţa limitată), ceea ce domnul de mai sus ar trebui să cunoască dacă tot este inspector. În al doilea rând, experienţa de viaţă nu se confundă cu vârsta înaintată. Un judecător de 24 de ani se poate să fi trecut prin mai multe vicisitudini ale vieţii decât un judecător de 50 de ani. Pe lângă acestea, nu e nevoie ca, pentru a soluţiona o acţiune de divorţ, nu e necesar ca judecătorul să fi trecut prin trei divorţuri. Important de precizat că judecătorii tineri dinc adrul INM nu judecă direct de pe băncile facultăţii, ci trec şi printr-o şcoală special înfiinţată în acest scop, care are rolul de a-i pregăti teoretic şi PRACTIC (anul 2 fiind destinat practicii pe lângă altţi judecători).

# nicolae date 8 October 2014 17:25 -1

Revin obsesiv.De ce nu vorbeste nimeni despre cumetriile din justitie? Ce prestigiu mai are justitia, cand pe holurile instantelor, roiesc avocati cu parintii/sotii magistrati? sau invers. Neavand curajul sa emiteti o idee despe acest "BUBOI" toate comentariile dv. sunt paliative.

# elly date 8 October 2014 17:59 +3

Foarte bine ca Justitia a inceput sa functioneze. Toate golaniile, furturile etc. s-au facut cu acordul avocatilor, judecatorilor, procurorilor corupti. si sunt foarte multi cu averi si salarii foarte mari. Toti prostii si toate "curvele" au facut Drept si Jurnalism la sutele de facultati fantoma infiintate peste noapte. In urma legii data de "savanta ceausista" Macovei - retrocedarea proprietatilor "in integrum" s-au produs cele mai oribile fraude: tot pamantul din Ardeal= vandut; imobile patrimoniu=vandute;centrul Timisoarei= vandut la tigani; scolile din Sibiu= vandute de Johanis; etc

# Paul Grigore date 8 October 2014 19:40 -2

Astazi "magistrat"trebuie scris cu majuscule,iar cei care se bucura de aceasta calitate nu trebuie sa uite ca aceasta evolutie nu s-a facut peste noapte.Dar si atunci si astazi cine are vocatie,caracter modestie si onestitate poate cu adevarat fi numit magistrat.Restul comentariilor ironice sau chiar rauvoitoare le ignor sau cel mult pot si eu sa comentez:iarta-i Doamne ca nu stiu ce spun(scriu).P.S.Scuze D.lui L.Popescu pentru ca l-am botezat in comentariul meu anterior.Felicitari LUJU pentru asemenea materiale destinate cu adevarat cunoscatorilor materiei.

# juridice date 9 October 2014 09:52 -1

Nu răspundeți totuși la cele punctate de către mine: de ce pe ușile dna-ului intră și ies cu cătușile la mâini doar magistrații vetuști ( probabil onestitate cum susțineți), de ce hotărârile judecătorești dinainte de 2005-2006 sunt niște dezastre în materie de drept, de ce se greșea procedural în asemenea hal încât s-a ajuns la condamnări la CEDO? aaaaa și încă ceva pentru sinceritatea dvs...cum ați intrat în magistratură și când, și mai ales dacă încă mai activați? presuspun, sub rezerva de a-mi retrage cuvintele, că ați pătruns în sistem prin interviu sau examen de 5 ani înainte de anul 2005 ( când examenele pe vechime erau o glumă) și mai cred că înainte de a fi magistrat ați avut o funcție neînsemnată și în ultimii ani vă simțiți amenințați de cei mai tineri, care au mai mult timp să se pregătească....v-am nimerit vreun pic?

# nicolae date 9 October 2014 14:05 +1

Iata deci ca despre golania avocat-parinte magistrat si invers, numeni nu vrea sa vorbeasca. Avocatii cu soti/parinti/rude apropiate-magistrati sunt cautati nu pentru valoarea lor, ci pentru relatiile amintite. S-a format adevarate gasti. De aceea cred ca sunteti inca doar mancatori de.......at. atat timp cat ocoliti sa abordati problema coruptiei.

# andrei date 11 October 2014 10:01 0

Felicitari luj.ro pentru dezbaterile propuse. Ar trebuii prezentata si activitatea de trafic de influenta a judecatorilor mai vechi gen Claudiu Marius Toma  cunoscut ca fiind cercetat cu retinerea unor fapte penale legate de activitatea sa. Acest magistrat si acum continua sa practice cel mai jegos trafic de influenta implicand in ilegalitatile sale  gen ''LA FMILIA ''colegi cu sotii pe la ICCJ unde fiul sau avocat Claudiu Toma are diverse spete si trebuie ajutat cu niste influenta Ce face in astfel de cazuri dl Horatiu ,de ce nu mai este in atitudine !!

# Marius date 11 October 2014 12:35 0

Mă bucur ca înaintaşii noştri au tupeul sa îşi dea cu părerea cu privire la tinerii în sistemul judiciar. Dacă tot a început distinsul domn Lucian Popesc să ne spună cum scopul completelor colegiale este doar ca sa împartă răspunderea şi cum în fapt doar preşedintele de complet citeşte dosarele şi îşi cresc toţi activitatea artificial ca sa dea bine statistica anuala (comunist). Să ne explice cum colegii săi vintage, în epoca dinamismului legislativ, folosesc programul legislativ, în condiţiile în care în instanţe folosirea emailului e TABU. Să ne spună cum boşorogii de la curţile de apel copiază modelele celor tineri care înţeleg dreptul european. Acesta ne mai poate spune, din vasta lui experienţă, cum tinerii ăştia care ştiu doar lege cer aplicarea ei şi cum aceştia sunt atenţionaţi că nu respectă cutumele şi modul în care merg lucrurile, aşa cum au fost stabilite de generaţia de aur.

# Marius date 11 October 2014 12:37 0

Experienţa de care vorbeşte domnul judecător înseamnă lipsă de iniţiativă şi independenţă, supunere ierarhică, şpagă, trafic de influenţă, aranjamente pentru funcţii de conducere; în rezumat o justiţie controlată politic, ca pe vremea lui Ceaşcă când lucrurile mergeau „bine” şi statistica era mereu fenomenală şi ignora complet nevoile cetăţenilor.  Tinerii care aplica doar legea, obiectiv stabilit prin INM le încurcă toată stabilitatea acestor fosile care pe bani publici au dus ineficienţa şi stagnarea tehnologică, ideologică şi legală la rang de obiectiv suprem.  Cum trimiteţi domnule inspector o comunicare către mai mulţi colegi ai dumnevoastră, pe bani publici, vă plimbaţi 10 ore (aprox 600 lei bani publici) prin birouri sau trimiteţi un email comun la mai mulţi în 10 minute !?

# Marius date 11 October 2014 12:40 +1

Domnul inspector trebuie să înţeleagă că statul de drept şi supremaţia legii nu înseamnă să judeci omul ca un Dumnezeu şi să îl „ajuţi” ca să fie bine pentru toţi, pentru că oricâtă experienţă de viaţă ai avea nu ai cum să îl etichetezi (decât dacă eşti un comunist). Statul de drept înseamnă să aplici legea la faptele oamenilor, deci să judeci fapte pentru a stabili o ordine, aceea stabilită prin legi de către puterea legislativă.  Tot ce fac tinerii e să aplice legea pe care vă e lene să o mai citiţi că se schimbă prea des. Daţi-vă la o parte şi lăsaţii să îşi facă un viitor mai bun. COMUNISMUL A MURIT !!!

# nicolae date 12 October 2014 08:15 -1

Problema esentiala a justitiei romanesti,NU ESTE sttinta de carte,ci coruptia si nesanctionarea ei. Jos palaria pentru tinerii magistrati. Dar ce vor face ei cand frate/mama/tata/ruda apropiata este.....avocat. Mai nou atunci cand un avocat are sotie/ruda apropiata magistrat, se CUPLEAZA intr-un cabinet NEOFICIAL si atunci cand judeca "cine trebuie" ca sa nu apere chiar el, scoate "la inaintare" pe colegul de gasca, care chipurile nu a "mancat usturoi". Apoi de constiinta unor magistrati"zaharisiti" nici nu vreau sa mai amintesc.Am avut un caz in care, fiul avocat, mama magistrat in acelasi oras la tribunal, fiul fiind parte in dosar, care a fost juecat de........colega de birou al mamei avocatului. Evident ca a admis actiunea, punandu-i in vedere in.......viitor sa plateasca taxa de timbru. Am facut doua tentatve de stramutare fara rezultat. Credeam ca prin noile coduri de procedura se vor inaspri regimul incompatibilitatilor.

# nicolae date 12 October 2014 08:22 -1

Mai credeam ca se va reglementa si situatia in care judecatorul nu se abtine, atunci cand a cununat s-au botezat copii unui avocat si aceste pune concluzii la el??? Cum sa-l sanctionezi cu mutarea cu......acordul lui. Inainte de 1944, mutarea era spre exemplu de la Iasi la Arad. Asadar repet, tarele justitiei nu insemna ca judecatori tineri sunt promovati, ci asa cum am mai spus si repet,CORUPTIA.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva