17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ENE DEMONTEAZA MITUL – Judecatorul CSM Alin Ene prezinta statisticile de la nivelul judecatoriilor: „Foarte des se lanseaza afirmatii despre durata foarte mare a proceselor. De regula, se ofera exemple izolate... Generalizare pripita... Din totalul dosarelor solutionate in 2023, 93,1% au fost solutionate in mai putin de 1 an de la data inregistrarii... In medie, un proces penal a durat 4,2 luni. Unul non-penal a durat 4,1 luni”. Cititi schimbul de replici dintre Ene si avocatul Radu Sora

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

2 June 2024 11:10
Vizualizari: 2857

Judecatorul Alin-Vasile Ene (foto 1) din Consiliul Superior al Magistraturii a prezentat joi, 30 mai 2024, situatia duratei de solutionare a dosarelor de la nivelul judecatoriilor (instante al caror reprezentant este in CSM).



In medie, fondul unui dosar este solutionat de catre o judecatorie din Romania in termen de circa patru luni (4,2 luni pentru cauzele penale si 4,1 luni pentru cele civile). Alin Ene a prezentat aceasta statistica pentru a demonta mitul privind durata foarte mare a proceselor.

In aceeasi postare de pe Facebook, judecatorul a avut un scurt schimb de comentarii cu avocatul Radu-Valentin Sora (foto 2), care a adus o serie de contraexemple. Lumea Justitiei prezinta atat postarea membrului CSM, cat si polemica dintre acesta si avocat.


Iata postarea judecatorului Alin Ene:


Despre durata proceselor in instantele din Romania si sofismul generalizarii pripite

Foarte des se lanseaza in spatiul public afirmatii despre durata foarte mare a proceselor din Romania, atat in materie penala, cat si in materie civila.

De regula, se ofera exemplul unor cauze concrete, izolate, a caror durata de solutionare a fost mare, iar apoi se trage concluzia ca toate procesele dureaza la fel de mult.

In termeni tehnici, aceasta eroare logica poarta denumirea de generalizare pripita, suprageneralizare sau eroarea exemplului insuficient.

Cand este folosita cu buna stiinta, generalizarea pripita reprezinta o foarte buna tehnica de manipulare, avand in vedere inclinatia umana spre a simplifica complexitatea lumii prin crearea de tipare rapide si usor de inteles.

Din cealalta perspectiva, a persoanelor ce cad victime ale generalizarii pripite, printre mijloacele de evitare a acesteia se numara obtinerea de suficiente dovezi inainte de a face o generalizare, analizarea critica a informatiilor primite si evitarea de a sari la concluzii pe baza unor cazuri izolate.

In aceasta nota, pentru a asigura posibilitatea tragerii unei concluzii informate cu privire la durata proceselor din Romania, iata cateva date statistice aferente anului anterior:

Conform indicatorilor statistici, in anul 2023, judecatoriile din Romania au inregistrat un procentaj de 93,1% in privinta dosarelor solutionate intr-un an.

Cu alte cuvinte, din totalul dosarelor solutionate in anul 2023, 93,1% au fost solutionate in mai putin de 1 an de la data inregistrarii.

In acelasi an, durata medie de solutionare a dosarelor la nivelul judecatoriilor a fost de 4,2 luni in materie penala si respectiv de 4,1 luni in materiile non-penale. Cu alte cuvinte, in medie, un proces penal a durat 4,2 luni, in vreme ce unul non-penal a durat 4,1 luni.

Durata de solutionare se calculeaza de la data inregistrarii dosarului in instanta pana la data motivarii hotararii. Asadar, grosso modo, facand abstractie de zilele implicate de modalitatea de comunicare aleasa, cifrele redate reprezinta durata dintre momentul formularii cererii de chemare in judecata si cel al primirii hotararii.

Mai poti sa sustii un mit cand cifrele il contrazic?

#realitateadininstante #muncaininstante #anuljudiciarincifre #cifrenumituri #fakevsfact”.

 



Redam comentariile avocatului Radu Valentin Sora:


Cred ca se amesteca cifrele intr-un mod in care trebuie sa 'dea bine'.

Ce sta la baza acestei statistici?

Consideram dosar de instanta si cauzele necontencioase?

Sunt incluse aici si dosarele de incuviintare executare?

Punem Bucurestiul laolalta cu instantele din tara?

De ce discutam doar de judecatorii?

Cred ca daca defalcam pe instante, dosare de pretentii, incuviintari de executare, dosare de constituire asociatii, etc. vom vedea ca durata MINIMA de solutionare a unui dosar de pretentii, atentie, nu doar in prima instanta, dar fara cai extraordinare, trece de doi ani!

Sper sa nu ne mai ascundem in spatele unor sofisme ca sa incercam sa demonstram ca justitia este infaptuita cu celeritate.

Sper ca nu faceti asta ca sa ne spuneti, de fapt, ca totul merge bine, pentru ca nu este asa.

Cu totii avem dosare in care doar redactarea hotararii a trecut de 1 an si jumatate si ceasul inca merge.

Cu totii avem dosare de incuviintare in care primul termen s-a stabilit la 2 luni sau mai mult de la depunerea cererii.

Contestatii la executare care s-au solutionat in 2-3 ani.

Haideti in avocatura si spuneti-i clientului ca dosarul va dura 4 luni la judecatorie.

Nici el nu o sa va creada.

Cu tot respectul, opriti-va din diseminarea unor 'statistici' care nu fac bine nimanui”.


PS Verificati termenele de la Tribunalul Ilfov. Acolo se dau termene de 6 luni sau chiar de un an.

Faceti si acolo o statistica separata si defalcata pe tipuri de cauze.

Sunt probleme serioase care trebuie rezolvate.

Daca le bagam sub pres, nu mergem inainte”.


Prezentam raspunsul lui Alin Ene:


Datele statistice privesc toate cauzele inregistrate in anul 2023 pe rolul tuturor judecatoriilor din Romania, aceasta fiind singura modalitate prin care putem avea o viziune de ansamblu asupra sistemului.

Abia in momentul in care ne gandim ce cauze sa mai scoatem din statistica pentru a obtine rezultatul dorit, ajungem sa influentam cifrele pentru a sustine o idee preconceputa.

Desigur ca sunt incluse si judecatoriile din Bucuresti si nu exista niciun motiv pentru a le exclude, de vreme ce rezultatele acestora sunt aproape de media nationala. De altfel, este inclusa si Judecatoria Segarcea, care in anul anterior a avut o incarcatura de 3.502 dosare / judecator, un procentaj de 96,2% din dosare solutionate in mai putin de 1 an si o durata medie de solutionare de 3,3 luni in penal si 3,5 luni in materiile non-penale. Am expus doar datele de la judecatorii din prisma faptului ca sunt membru ales in CSM, reprezentant al judecatoriilor.

Excluzand incuviintarile de executare silita, care sunt cele mai numeroase cauze de complexitate redusa, durata medie de solutionare a cauzelor in materiile non-penale ar fi fost de 6,7 luni, iar procentajul cauzelor solutionate in mai putin de 1 an ar fi fost de 89,5%. Asadar, pare ca influenta acestora nu este destul de mare incat sa schimbe ideea generala.

Pe de alta parte, trebuie analizat in ce masura excluderea totala a acestor cauze ofera o imagine reala asupra volumului de munca de la nivelul judecatoriilor. Cata vreme, potrivit CCR, aceste cauze trebuie analizate de un judecator, ele vor greva in continuare activitatea instantelor, indiferent de vointa noastra. Si dincolo de complexitatea acestora, in cauzele avand ca obiect incuviintarea executarii silite sunt pasi identici cu orice alta procedura (inregistrare, repartizare, fixare termen, redactare minuta, redactare incheiere, comunicare), astfel ca si acestea sunt cronofage si tot timpul necesar pentru solutionarea lor ar putea fi alocat altor tipuri de cauze.

In plus, este foarte interesant faptul ca atunci cand vorbim in spatiul public despre motivarile hotararilor afirmam sus si tare ca nu trebuie sa existe motivari pe model, ca judecatorul trebuie sa se aplece in mod egal asupra fiecarei cauze, oricat de reduse din punct de vedere al complexitatii, intrucat pentru justitiabil cauza lui (chiar daca este repetitiva) are o insemnatate deosebita, chiar cruciala uneori. In schimb, cand abordam subiectul incarcaturii, ne debarasam atat de repede de cauzele repetitive, sustinand ca nu trebuie avute in vedere, intrucat sunt prea usoare. Poate ca, totusi, pentru a fi credibili, ar trebui sa fim si consecventi.

In rest, astfel cum deja am afirmat, exista cazuri punctuale in care, din motive obiective sau subiective, judecata dureaza mai mult, exact precum in exemplele date de dumneavoastra, pe care nimeni nu le neaga. Dar, daca plecand de la astfel de cazuri, generalizam la nivel de sistem, nu facem decat sa cadem victime sofismului generalizarii pripite. Cum s-ar spune in matematica, Q.E.D. (quod erat demonstrandum – ceea ce era de demonstrat).

Altfel, daca dorim neaparat sa crestem statistic cat mai mult durata de solutionare a cauzelor, ca sa se apropie de propriile noastre opinii (mai mult sau mai putin rezultat al generalizarii pripite) desigur ca putem sa avem in vedere doar succesiunile, uzucapiunile si alte cauze care impun un probatoriu ce implica un timp indelungat de administrare. Si fiecare dintre noi sa ne dea acele 1-2-9-10 cauze concrete pe care le stie, unde judecata a durat foarte mult timp. Sunt sigur ca ele au o pondere enorma in volumul total de peste 1 milion si jumatate de dosare solutionate la nivel de judecatorii in 2023”.


Cititi ultimul comentariu al lui Radu Sora:


Inca ceva.

Nu spun ca doar judecatorii ar fi de vina pentru termenul lung de solutionare a unei cauze.

Aici motivele sunt multe, procedura, complexitatea cauzei, tergiversarea realizata de justitiabili direct sau cu ajutorul avocatilor (poate de cele mai multe ori), lipsa personalului auxiliar sau chiar un numar insuficient de judecatori.

Nu spun ca justitia din Romania este greoaie. In strainatate, Italia, Germania sau UK, desi multi idealizeaza anumite jurisdictii, solutionarea unei cauze merge mult mai greu.

Nu vreau justitie la kilogram. Si nici sa se grabeasca sa dea solutii mega discutabile doar ca sa se intample repede.

Dar nu putem sa dam statistici de genul prezentat de dumneavoastra care sa conduca la ideea ca in Romania totul e ok in justitie.

Repet. Nu e corect sa prezentam doar statistici cu dosare de la judecatorii in care amestecam dosare de incuviintare executare, ordonante presedintiale cu dosare de fond.

Dati-ne statistici complete. Cu durata de la depunerea cererii in prima instanta si pana la solutionarea definitiva. Ba chiar si cu incuviintarea executarii inclusa. (...)

O sa vedeti ca nu exista un modul care sa vorbeasca de durata de solutionare la judecatorii a unui dosar, pentru simplul motiv ca nu intereseaza pe nimeni acest fapt”.

Comentarii

# Parerea mea date 2 June 2024 12:07 +9

Ene asta a ajuns un fel de Dumnezeu al statisticilor...de unde le ia? Le face el, le ia din Statis...cine e sursa? Nu te mai impauna cu munca altora.

# Las-o bălării,bai Goebels cel mic date 2 June 2024 12:53 0

Partaje in donddin 2017 neterminate. Contestații la executare din 2029 nefinalizate in fond. Insolvente din 2922,in fond. Ai inventați tu Ene artimetixa mamii ei de viață. 10000000 de procese verbale și incuviintaricu un termen (recunoașteri și camere preliminare) raportat la max 10000 dosare grele,normal că fac o lună.... Așa au venit și prescrierile,așa că Iul termen gatowa sientinta

# Csaba D date 2 June 2024 13:35 +4

Mare vrăjitor. Din aerul lui rarefiat încă nu a aflat că nu sunt doar cazuri izolate. Dacă este chiar atât de curios îi pot da un exemplu de dosar civil aflat pe rol din 2018 și încă nefinalizat. O speță simplă, fără prea mare bătaie de cap. Keep in touch!

# Cetateanul date 2 June 2024 13:39 +22

Cu media statistică e cam așa: dacă stai cu juma de fund pe gheață și cu cealaltă jumate pe foc încins, pe medie ești bine. PS În viață, poți sa taci și să pari inteligent ori poți tot vorbi și să risipești orice îndoială. :lol:

# Boldea date 2 June 2024 14:00 +11

Cat mă? Durata medie 4.2 luni? Bă, ej nebun? La Galați durează un an până se stabilește primul termen, până se și judeca mai durează iar. Lăsa gargara de bazar turcesc. Zi de realitate nu despre chestii ideale. ' arș!

# Ioana M. date 2 June 2024 14:19 +5

Cine o fi facut statistica asta? Dosare solutionate in 4 luni? De la data depunerii cererii? Au fost introduse in calcul si cererile cu valoare scazuta? Si cele respinse pe competenta? Ssu conflict de competenta?

# maxtor date 2 June 2024 17:05 0

"generalizare PRIPITA" suna urat in context; celeritatea promisa de Noile Coduri sa nu fie caz de "na-ti-o franta ca ti-am dres-o", prima sfidare a drepturilor apare in .."etapa administrativa";"statistica" e un instrument pervers,reduta comunismului,s-ar putea regasi in "scorul social" daca se urmeaza trendul.(notiunea de "procesomanie" isi cauta definitia,s-ar putea baza statistic(na!) fix pe baza aia de date neanonimizate prin care se cauta "jurisprudenta"...)(dl. ene trebuie sa sustina un meci cu sora ala din k1,poate se descurca..mai repede)

# ailutoaie -buchi-munteanu date 2 June 2024 17:13 +4

Ene pe la gene a ajuns in izmene!De unde ai scos aceste statistici Ene?Sa venim cu exemple concrete,astazi in desfasurare:Dosar Nr.181/297/2010 al Judecatoriei Saveni jud.Botosani,obiect" Iesire din indiviziune" treneaza de 14 ani.Acum dosarul se afla in Recurs la Tribunalul Botosani,recurs suspendat din anul 2020 .Instanta din Botosani(Timofte-Popovici-Condurache)a dispus suspendarea cu incalcarea jurisprudentei in materie de partaj judiciar terenuri stabilita de ICCJ si Curtile de Apel in anul 2016(vezi Minuta INM incheiata la consfatuirea de la C.A.Bacau).Acum hotii de terenuri au initiat,din dispozitia Trib.Botosani,modificarea T.P.93087/2000,Dosar nr.57/297/2022 al Judec.Saveni.In aceasta cauza sint efectuate doua expertize topo ,unde se presupune ca s-au folosit aceleasi principii,cu suprafete diferite intre ele si total diferite cu T.P.In RO nu sint magistrati ci producatori de consecinte juridice;intelegeti diferenta?Sint muncitori cu ziua, "in acord global"la CAP-ul Min.Just.

# Un cetatean date 2 June 2024 19:05 +4

Ce este cel mai grav in justitie pe langa termenele f lungi este ca judecatorii nu citesc inscrisurile de la dosar, nu studiaza dosarele inainte de sedinta, nu redacteaza hotarari acestea sunt redactate majoritatea de grefier si de aceea sunt si greseli , acestia avand ff mult de lucru. In justitie este treaba multa pana cand justitia va fi pe un fagas normal. Vor trece ani multi poare nepotii nostrii sa prinda vremuri mai bune, sa dea Domnul

# Andreea date 2 June 2024 23:05 +25

Jenant articol. Nu ii face deloc cinste domnului Ene. Iar aceste statistici nu exista in practica, nu stiu de unde a scos aceste statistici. Dar exista dosare din 2008 pe rolul instantelor. Am eu unul. Daca 16 ani sunt 4 luni, atunci vai matematica

# santinela date 3 June 2024 07:21 +18

Asta,cesemistul lui peste prajit, ori este plecat de acasa,ori este plecat de acasa ! Cum poti veni cu astfel de aberatii si sa le mai sustii ? Pai numai fixarea primului termen ,la judecatorii,pentru orice,trece de 2-3 luni de zile . Cum drac ajung toti "priceputii" la CSM ?

# fost judecator date 3 June 2024 09:37 +11

Posturile de politie au zeci si sute de dosare de la Parchet, care zac peste 5 ani, de când un tablagiu face primele cercetări? Cum e posibil ca procurorul de supraveghere, licențiat în drept, să pună botul la primele cercetări, de multe ori trucate, ale polițistului de pitipoance, cu 6 luni școală, de la post? Ei truchează camerele de luat vederi, sau nu le ridica si tin dosarul ani de zile si nu mai sunt găsești înregistrările.Iar la instanță daca intarzii motivarea 3-6 luni la volum de 4.100 dosare esti dat afară după 14 ani de muncă! Sistem judiciar de căcat!Suntem conduși de niște canalii!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.07.2024 – Judecatori blocati la revenirea in sistem pe motiv de psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva