EXCLUSIV - Ex-procurorul Victor Jitarasu Cornoiu a judecat doua dosare la Inalta Curte inainte sa fie numit judecator, la ordinul lui Anton Pandrea! Jitarasu a incercat zadarnic sa-si stearga urmele!
Fostul procuror Victor Jitarasu Cornoiu (foto dreapta) a judecat in data de 2 octombrie 2010, doua recursuri la Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, inainte ca decretul prin care a fost numit judecator sa fi fost publicat in Monitorul Oficial, respectiv in data de 4 octombrie 2010. Din informatiile pe care le detinem, Cornoiu a fost indemnat sa intre in sedinta de judecata de seful Sectiei Penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, magistratul Anton Pandrea (foto stanga) care l-a chemat sambata (!!!) pentru a judeca si l-a asigurat pe Cornoiu ca decretul prin care a fost numit ca judecator urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial in cel mai scurt timp. Judecatorul Pandrea s-a bazat probabil, in momentul in care l-a asigurat pe Cornoiu ca nu va avea probleme, pe prietenia sa, de notorietate, cu consilierul prezidential care se ocupa de astfel de probleme, Stefan Deaconu. Magistratul Victor Jitarasu Cornoiu nu numai ca a judecat doua cauze fara sa fie efectiv judecator, dar a si incercat apoi sa ascunda acest lucru. Mai exact, acesta a convins conducerea Parchetului General sa modifice data la care a fost eliberat efectiv din functia de procuror, antedatand documentul de eliberare din functie, si a depus o cerere la Colegiul de conducere al instantei supreme pentru a face acelasi lucru. Colegiul Inaltei Curti i-a respins insa cererea lui Cornoiu, iar dosarele judecate de acesta au ramas cu o solutie definitiva pronuntata de doi judecatori si de un procuror. Lumeajustitiei.ro solicita Inspectiei Judiciare a CSM si Parchetului General sa se autosesizeze si sa faca verificarile cuvenite.
Seful Sectiei Penale a ICCJ, judecatorul Anton Pandrea, i-a cerut lui Cornoiu sa intre in complet
Iata cum s-au desfasurat, in detaliu, faptele: Judecatorul Anton Pandrea a fost cel care l-a indemnat pe Victor Jitarasu Cornoiu sa intre in completul de judecata inainte de a fi numit ca judecator. Pandrea a luat legatura cu Victor Jitarasu Cornoiu, care astepta sa-i fie publicat in Monitorul Oficial decretul prin care devenea judecator, si i-a ordonat acestuia sa se prezinte la munca, intr-o zi de sambata, 2 octombrie. Jitarasu s-a simtit ocrotit de Pandrea (membru al CSM) pentru ca acesta ocupa functia de presedinte al Sectiei Penale si, conform legii, avea in atributii si planificarea completelor de judecata, inclusiv a celor de urgenta. Mai mult, Jitarasu cunostea relatia de prietenie, de notorietate, de altfel, dintre seful sau direct, judecatorul Anton Pandrea si consilierul prezidential Stefan Deaconu, care le-ar fi putut da asigurari ca decretul de numire in functia de judecator, semnat din 30 septembrie, a fost trimis la Monitorul Oficial si va fi publicat in timp util.
Cornoiu a judecat dosarele mai inainte sa-i inceteze calitatea de procuror
Decretul de eliberare din functia de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de numire a lui Victor Jitarasu Cornoiu in functia de judecator la instanta suprema a fost semnat in data de 30 septembrie 2010, dar a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, numarul 672, abia in data de 4 octombrie 2010 (vezi facsimil) Decretul presedintelui prevedea: “Presedintele Romaniei decreteaza: Articol unic - Domnul Cornoiu Jitarasu Victor se elibereaza din functia de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si se numeste in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie”.
Cu doua zile inainte de a fi publicat decretul in Monitorul Oficial, adica in data de 2 octombrie 2010, Victor Jitarasu Cornoiu, la ordinul judecatorului Anton Pandrea, a intrat intr-un complet de trei judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie, si a respins doua recursuri. Asta desi, asa cum am aratat, la data de 2 octombrie, Cornoiu nu era judecator, ci procuror. Dosarele in care a intrat Victor Cornoiu Jitarasu, alaturi de judecatorul Sofica Dumitrascu (n.n. - magistratul care a decis eliberarea lui Omar Hayssam la rugamintile fostului procuror Ciprian Nastasiu) si de presedintele completului, judecatorul Ana Hermina Iancu, au privit un recurs impotriva prelungirii duratei arestarii preventive in cursul urmaririi penale (Dosarul nr. 1219/44/2010) si o contestatie impotriva inlocuirii masurii preventive (Dosarul nr. 7948/1/2010) au fost solutionate in aceeasi zi, de 2 octombrie, prin respingerea recursurilor.
Victor Jitarasu Cornoiu a incercat sa isi stearga urmele
Dupa momentul judecarii celor doua recursuri, magistratul Victor Jitarasu Cornoiu a asteptat inca doua zile pentru publicarea decretului de numire in functia de judecator la Inalta Curte. Imediat dupa publicarea decretului, insa, Cornoiu a incercat sa isi stearga urmele. Astfel, judecatorul a cerut conducerii Parchetului General ca, in dosarul sau de personal sa fie trecuta data de eliberare din functia de procuror ziua de 1 octombrie, lucru pe care l-a si obtinut! Cornoiu mai avea o singura problema: data de eliberare din functia de procuror nu batea cu cea de incadrare in functia de judecator! Prin urmare, avea nevoie de aceeasi modificare in acte si la Inalta Curte de Casatie si Justitie. La instanta, insa, judecatorul nu a mai putut sa o ia pe ocolite, asa ca a facut o solicitare catre Colegiul de Conducere al instantei supreme, prin care a cerut ca data de incadrare in functia de judecator sa fie 1 octombrie, exact data la care a fost eliberat din Parchetul General, in conditiile mai sus aratate. Si, surpriza neplacuta, pentru el, in cursul acestei saptamani, Colegiul Inaltei Curti a respins cererea lui Cornoiu, astfel ca, pentru prima data in istoria judiciara moderna a Romaniei, doua cauze au fost solutionate de doi judecatori si un procuror.
Lumeajustitiei.ro solicita Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii sa declanseze o verificare vizavi de aceasta dezvaluire si sa ia masurile care se impun. De asemenea, solicitam Inspectiei Judiciare sa considere acest caz o prioritate, avand in vedere ca deja judecatorul Victor Jitarasu Cornoiu si-a depus cererea de pensionare la CSM.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# lionelamar 10 December 2010 13:30 -1
# Corect 10 December 2010 13:35 -1
# jan 10 December 2010 17:09 +6
# DOREL 11 December 2010 17:47 +6
2. a fost savarsita in cunostinta de cauza, de catre magistrati care nu pot invoca nimic in aparare
3. a produs un efecte juridice contrar legii
# Angelica Jalba 10 December 2010 22:51 -1
# bogdan 11 December 2010 05:43 +5
# CSM 11 December 2010 06:10 -1
# Bogdan 11 December 2010 08:57 +2
# Jalba Angelica 11 December 2010 08:42 -1
Pentru Bogdan:Inainte de a face comentarii gratuite citeste si decizii mai noi ale ICCJ. Acest om a fost arestat acum 4 luni pentru ca in moartea detinutului de la Penitenciarul Galati el era supraveghetorul de noapte ce a chemat echipa de interventie. Aceasta l-a scos pe hol ca sa il duca la cabinetul medical pentru ca era in plina criza de delirum tremens si, scapand din mainile lor,in cadrul operatiunii de imobilizare a fost batut.Culmea este ca a fost arestat el care era, conform regulamentului, la usa si agresorii au fost liberi pana in 7 decembrie desi erau inregistrari ale camerelor de supraveghere. Victima a fost batuta crunt si de colegii de camera care in dosar sunt "martori".E mai usor sa arunci cu noroi decat sa te informezi???Pandrea nu este la prima ilegalitate in acest dosar. El a fost presedinte de complet si in 18 august cand s-a judecat recursul la arestarea preventiva si a dat o hotarare plina de prostii juridice.Deci ori chiar nu merita functia de sef de sectie penala la ICCJ ori face jocurile cuiva ce vrea sa se salveze sacrificand acest baiat in loc sa fie interesat de pedepsirea criminalului!
# Bogdan 11 December 2010 08:56 0
# marian 11 December 2010 15:42 -2
# Alex 12 December 2010 08:31 0
# Carmen Amza 17 December 2010 21:52 +1
Pe mine personal nu mă mai miră nimic din momentul în care d-na prim procuror Glican Ana Maria de la Judecătoria Vălenii de Munte a înserat într-un înscris oficial fapte ce nu corespundeau adevărului, înscris folosit ca probă într-un alt dosar penal, şi totuşi s-a dat NUP de către procurorul general Liviu Mihail Tudose de la Curtea de Apel Ploieşti, motivându-se că au încurcat înscrisurile oficiale şi nu au ştiut ce scriu.
Riscul cel mai mare ce apare în urma unor încălcări a legii, chiar de către cei ce sunt datori să o apere, este decredibilizarea justitiei. Când acestea se repetă decredibilizarea este totală .
# Mariana 18 January 2012 23:28 +2
# ana 7 September 2012 14:22 -1
# MARIANA 8 September 2012 00:20 0