23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCLUSIV - Rechizitoriul Becali - MApN. Cum arunca Becali pe jos sacose cu bani la generali! (I)

Scris de: | pdf | print

10 November 2010 15:24
Vizualizari: 7803

La inceputul acestei luni, DNA a trimis in judecata, prin rechizitoriu, 14 persoane, cap de lista fiind vestitul Gigi Becali, om de afaceri, om de fotbal si europarlamentar, urmat de fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana Cristina Babiuc si Dumitru Cioflina, fost secretar de stat la MApN. Lumeajustitiei.ro pune la dispozitia cititorilor esenta unui rechizitoriu de aproape 300 de pagini in care inculpatii sunt acuzati ca au savarsit mai multe infractiuni conexe faptelor de coruptie, subliniind ca este un act de inculpare realizat ca la carte de procurorul Mihaela Moraru-Iorga de la Sectia condusa de Doru Tulus, care a si confirmat rechizitoriul (vezi facsimil).

Un istoric de dosar lung, prea lung!

In urma cu 9 ani, in 17 ianuarie 2001, Sectia Parchetelor Militare s-a sesizat cu privire la doua schimburi de terenuri realizate intre Ministerul Apararii Nationale si Gigi Becali. Un an si jumatate mai tarziu, Camera Deputatilor-Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor a sesizat Parchetul Inaltei Curti cu privire la savarsirea unor abuzuri in zona Baneasa si nelegalitatea schimburilor de terenuri intre MApN si Becali. Mai multe persoane care revendicasera terenurile din zona se poticnisera in acest transfer, fiind vorba de afaceristul Becali, acesta creand aparenta de proprietar de buna credinta dupa ce suprafetele de teren revendicate fusesera transmise in mod succesiv.

In 2006, Grigore Nicolae, unul dintre oamneii care revendicau o bucata din aceste suprafete a facut plangere impotriva lui Becali, considerandu-se prejudiciat cu 1,25 milioane dolari, diferenta de valoare intreterenul la care era indreptatit si cel primit care era de fapt o groapa de gunoi. Au urmat si plangerile altor persoane prejudiciate.

Prin Raportul nr.A 393 din 9 februarie 2001, MApN, prin Serviciul Directiei de Audit Intern a aratat in legatura cu schimburile de teren in discutie ca in cazul acesta ”nu s-a putut justifica nici oportunitatea si nici eficienta”. Toate documentele au fost inaintate la Parchet. La dosarul 194/P/2007 a fost conexata si disjungerea din din dosarul 231/P/2007 cu privire la aceste schimburi de terenuri, dar si cu privire la modul fraudulos de achizitionare a Fermei IAS Mogosoaia.

Nelegalitatea transferurilor de terenuri din zona Baneasa, respectic Otopeni, abuzurilor Comisiilor locale de aplicare a legilor fondului funciar si ale functionarilor OCAOTA au fost sesizate si de alte institutii, unele cu atributii de control, se arata in rechizitoriu. In 2001, prim-ministrul Adrian Nastase a decis sa trimita echipa Corpului de control ca sa faca verificari legate de acest subiect, actul de control avizat de Victor Ponta, sef al Corpului de Control la acea vreme, se subliniaza ca , la acea data, in administrarea MApN se aflau 222,9 ha in zona aeroportului Baneasa si 177,1 in zona Aeroportului International Otopeni. ”Un caz special il constituie terenurile apartinand comunei Voluntari in care, neexistand terenuri agricole de productie, punerile in posesie au fost realizate de Comisiile de fond funciar ale comunelor Tunari, Stefanesti, Dobroesti si Mogosoaia (...) se atrage atentia cu privire la faptul ca instrainarea terenurilor s-a produs la un interval relativ redus de la data dobandirii, aspect care demonstreaza ca achizitionarea a avut un scop deliberat speculativ, precum si cu privire la existenta unor tendinte de concentrare a proprietatii cu referire la Becali George posesor a 41,4 ha in satul Pipera cu precizarea ca suprafetele de 8,80 ha si respectiv 20,9 ha provin din schimburi de terenuri cu MApN-ul. Este de remarcat, de asemenea, faptul ca, in aceeasi zi, invinuitul incheie contractul de vanzare-cumparare, obtine scoaterea din circuitul agricol a suprafetei respective de teren si certificatul de urbanism, fapt ce conduce la presupunerea rezonabila a exercitarii unei influente de catre numitul Becali George asupra unor functionari ai unor institutii publice -Primaria Voluntari, OJCGC, aceasta cu atat mai mult cu cat se retine si faptul ca autorizatiile de constructii au fost emise legal”.

Documentatia din acest dosar este ampla, mai ales ca de ancheta s-a ocupat Sectia Parchetelor Militare si abia apoi DNA-ul. S-au identificat terenurile, efectuat masuratori topografice, s-au facut o gramada de demersuri pentru a se elucida cum au stat lucrurile in aceasta cauza. Din anumite acte de la dosar reiese ca ”hotararile judecatoresti invocate atat de catre invinuitul Babiuc Victor cat si de catre inv. Becali George pentru a demonstra lipsa unui titlu valabil al statului pe terenul de la Ferma Rosia sunt obtinute in baza unor documente frauduloase, respectiv a unor puneri in posesie ce contravin legii”.

La Capitolul II din rechizitoriu, privitor la situatia de fapt, procurorii DNA arata ca ”schimburile de terenuri dintre MApN si inv. Becali George, ca si schimburile de terenuri dintre MApN si SCAI Mogosoaia sau schimburile de terenuri dintre SCAI Mogosoaia si Beclai George sau Fatih Taher fac parte dintr-o strategie stabilita cu implicarea functionarilor institutiilor implicate in aplicarea legilor fondului funciar si care a avut ca scop lotizarea si gruparea terenurilor din zona Baneasa in vederea atribuirii catre invinuitul Becali George. Asa se explica faptul ca ceea ce nu s-a realizat in anul 1992, cand Primaria Voluntari solicita MApN suprafata de 18 ha teren cu deschidere la str. Erou Iancu Nicolae in vederea lotizarii si punerii in posesie a persoanelor indreptatite in baza Legii 18/91, s-a realizat prin aceste schimburi de terenuri” (...) Ca urmare a acestor tranzactii frauduloase, statul roman a fost pus in situatia de a transfera noi suprafete de teren din domeniul public al statului in domeniul public al Primariilor Stefanesti si Voluntari pentru a stinge litigiile statului cu proprietarii indreptatiti si a caror cereri nu au fost solutionate precum si cu dobanditorii de buna credinta ai terenurilor si pentru care constatarea nulitatii titlului nu mai este posibila, intrucat erau eliberate autorizatii de constructii si in anumite cazuri ridicate chiar constructii. Mai mult, o parte dintre aceste terenuri au fost instrainate unor investitori straini, pentru rezolvarea situatiei fiind contactate organele statului. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu s-a solicitat constatarea nulitatii actelor emise nelegal si a actelor subsecvente si s-a preferat stingerea litigiilor prin doua hotarari de guvern si nu lipsa titlului valabil al statului asa cum au incercat sa acrediteze invinuitii, sau ratificarea de catre guvern a actelor nelegale. Nici ca urmare a acestor hotarari de guvern nu au fost rezolvate cererile tuturor celor indreptatiti intrucat reconstituirile au fost efectuate tot preferential, terenul ajungand in cea mai mare parte la inv. Becali George, cumparator al drepturilor litigioase sau cesionar al contractelor de locatiune ca SCAI Mogosoaia.

Discutie de la general la general: Nu fii fraier, accepta banii!

Situatia de fapt este presarata de declaratii ale invinuitilolr, multe dintre ele foarte interesante. Redam azi din declaratia invinuitului Sandulescu Ion (general MApN), care a spus anchetatorilor urmatoarele:

Revin si arat ca primul aviz favorabil dat a fost dat datorita presiunilor exercitate de cei din cadrul Directiei Constructii si Domenii Militare , iar in urma admonestarii mele de catre general Cioflina D., prin care mi se reprosa ca eu ma opun la construirea acestui obiectiv, am trimis o noua adresa prin care mentineam pucntul de vedere din vechea adresa. Dupa trimiterea acestor avize favorabile, la o perioada mai mare de timp, numitul Becali George i-a trimis col. Preda 100 milioane sponsorizare pentru un memorial al aviatiei. Eu, in prima faza nu am fost de acord cu suma de bani, intrucat doream ca acesta sa participe direct la construirea monumentului, dar in urma discutiilor purtate cu generalul Cioflina D. Care mi-a spus <> am acceptat suma de bani. Mentionez ca monumentul nu a mai fost construit, iar banii au ramas in contul bancar la dispozitia SMAVA.

Declaratia martorului Iliescu Mihai: ”Tot gen. Sandulescu mi-a relatat o imprejurare cand acesta impreuna cu alte cadre militare se afla la ferma Rosia, loc in care a sosit si Becali George, iar acesta pur si simplu ”le-a aruncat si sacosa in care, in care, ulterior, am aflat ca se afla o suma importanta de bani (100 mil.lei). Tot gen. Sandulescu mi-a relatat ca modalitatea cum s-a facut acest fapt l-a facut sa se simta jignit in demnitatea sa de ofiter (...)

Tineti aproape, vom continua cu amanunte picante din rechizitoriul Becali-MApN.

(va urma)

Comentarii

# prosecutor date 10 November 2010 19:49 +7

bai, sinteti obiectivi,jos palaria. cand e de criticat, criticati, cand mai face cate un procuror si treaba buna, recunoasteti. n-am ce zice, va dau zece. si pentru exclusivitate!

# pompiliu bota date 10 November 2010 21:11 -5

GOGU-le, ţi-am zis că nu ai mai multă minte decât procurorii DNA! Hotărârile le dau judecătorii nu procurorii!

# Gogu date 11 November 2010 09:06 +3

Asa arata unul care se cearta de unul singur, fara subiect si predicat! :lol:

# domo date 11 November 2010 07:49 +1

:lol: asa europarlamentari avem? pe la Bruxelles nu arunca cu sacose? poate prinde vreun banut si Ebuta, hahahahahha :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.07.2024 – Judecatoarea la care a picat gruparea Coldea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva