EXECUTARE DE 16,3 MILIOANE EURO – Judecatoria Sectorului 2 a incuviintat executarea silita a Primariei Capitalei pentru ca nu a achitat de patru ani contravaloarea unui teren de 2,5 hectare pentru care s-a decis exproprierea. Primaria a cerut si obtinut suspendarea provizorie a executarii, in conditiile in care deruleaza in prezent licitatia pentru lucrarea de supralargire a soselei pentru care s-a decis exproprierea (Incheierea)
Litigiu cu miza uriasa la Primaria Capitalei. Proprietarii unor parcele de 42 de hectare de pe soseaua Fabrica de Glucoza din Capitala, pentru care Consiliul General al Municipiului Bucuresti a decis prin Hotararea 311/17.11.2010 exproprierea in vederea supralargirii soselei de la doua, la patru benzi de circulatie - intre Calea Floreasca si Sos. Petricani (vezi foto) - au inceput sa dea in judecata Primaria pentru a-si primi banii. In total este vorba de suma de 36 milioane euro, stabilita prin hotarari consecutive ale CGMB, bani pe care Municipalitatea ii are imobilizati in buget, dar pe care din motive necunoscute inca nu i-a platit, desi in prezent deruleaza licitatia pentru executarea lucrarii de supralargire a soselei programata ca termen de finalizare pentru luna septembrie 2014. Primul dintre zecile de proprietari din zona soselei Fabricii de Glucoza, care nu a putut dispune de proprietatea sa in ultimii patru ani a actionat in judecata Primaria Capitalei si a obtinut la Judecatoria Sectorului 2 incuviintarea executarii silite pentru suma de 16,3 milioane euro, reprezentand contravaloarea a 2,5 hectare astfel cum a fost ea stabilita prin rapoartele de evaluare care au urmat Hotararii CGMB nr. 311/17.100.2010, care reprezinta titlul executoriu in cauza.
Astfel, in dosarul 5237/300/2014, Judecatoria Sectorului 2 – judecator Alexandru Nicolae Ceslea, a admis cererea proprietarului Adrian Ciorobea si, prin Incheierea din 18 martie 2014, a dispus: „Admite cererea formulata de petentul BEJ Balaciu Costel Cristian. Incuviinteaza executarea silita a debitorului Municipiul Bucuresti prin Primar General la cererea creditorului Ciorobea Adrian in baza titlului executoriu reprezentat de Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 311/27.11.2010 prin toate formele prevazute de lege, pana la concurenta sumei de 16.336.174 euro (la cursul BNR din ziua platii) cuprinsa in titlul executoriu si a cheltuielilor de executare. Fara cale de atac”.
Primaria a cerut si obtinut suspendarea provizorie a executarii silite
Pusa in fata acestei executari silite, Primaria a cerut si obtinut tot la Judecatoria Sectorului 2 suspendarea provizorie a executarii silite pana la solutionarea cererii de suspendare a executarii silite formulate în dosar nr. 6924/300/2014 aflat pe rolul Judecatoriei Sector 2 Bucuresti. Solutia data in dosarul 6924/300/2014 in data de 8 aprilie 2014 a fost urmatoarea: „Admite cererea. Suspenda provizoriu executarea silita ce face obiectul dosarul de executare nr. 71/2014 al BEJ Balaciu Costel Cristian pana la solutionarea cererii de suspendare a executarii silite formulate în dosar nr. 6924/300/2014 aflat pe rolul Judecatoriei Sector 2 Bucuresti. Fara cale de atac.”
Cum dosarul de suspendare are termen pentru data de 8 iulie 2014, cel putin pana la aceasta data Primaria Capitalei va scapa de executarea silita.
Cativa consilieri din CGMB forteaza anularea hotararii din 2010 prin care s-a decis exproprierea, desi Primaria aproape ca a finalizat licitatia pentru supralargirea soselei
Cazul lucrarii de supralargire a soselei Fabrica de Glucoza a generat in Consiliul General al Municipiului Bucuresti un adevarat scandal la sedinta din 27 februarie 2014 in care s-a incercat, fara succes, promovarea unui dubios „proiect de hotarare pentru abrogarea Hotararii CGMB nr. 311/17.11.2010 privind declansarea procedurilor de exproprierea pentru imobilele proprietate privata situate pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica 'Largire Sos. Fabrica de Glucoza intre Calea Floreasca si Sos. Petricani'”. Substratul acestei initiative este necunoscut, dar scopul este evident: fuga de raspundere a Consiliului General al Municipiului Bucuresti de consecintele pe care le-a provocat prin emiterea Hotararii CGMB nr. 311/17.11.2010. Mai precis pentru neplata a peste 36 de milioane de euro, in termen de 90 de zile de la emiterea acestei hotarari, catre zecile de proprietari de pe soseaua Fabrica de Glucoza, carora de patru ani le-au fost blocate proprietatile.
Recent, in CGMB s-a mai incercat promovarea unui proiect similar, insa cativa consilieri cu scaun la cap au explicat celor care nu stiau situatia, iar proiectul a cazut. Era si normal de altfel, intrucat un act administrativ care a produs efecte, nu poate fi abrogat pentru a se scapa, retroactiv, de raspunderea pentru prejudiciile produse. Aceste tentative sunt cu atat mai ciudate cu cat in data de 22 februarie 2014, Primaria Capitalei a scos la licitatie contractul de lucrari pentru obiectivul „Supralargire sos. Fabrica de Glucoza”, la care s-au inscris zeci de firme, in scurt timp urmand sa fie desemnata firma castigatoare. Termenul de finalizare a executiei lucrarii este stabilit pentru luna septembrie 2014.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Avocatul31 12 June 2014 14:25 +1