FIRUL VERDE DE JUMA' DE MILION – Procurorii PICCJ nu mai sunt controlati prin protocol, dar vor fi monitorizati pe camere. In cladirea Parchetului General s-a declansat o ampla operatiune pentru montarea de camere video deasupra fiecarei usi de la birourile procurorilor. Sistemul de supraveghere va avea un fir tras direct la SRI, care opereaza in corpul alaturat al cladirii? De ce era nevoie de asemenea masuri? Iata explicatiile oficiale ale PICCJ
Santier in cladirea Parchetului General. La prima vedere, ai crede ca se renoveaza holurile si se zugravesc peretii. Numai ca, nu este asa! In realitate, doar s-a desfacut tavanul deasupra fiecarei usi de la toate birourile procurorilor pentru a se monta camere de luat vederi, care sa monitorizeze zi si noapte cine intra si cine iese din birouri. Operatiunea are costuri de milioane de lei si a produs revolta printre procurori, care chiar daca nu au curaj sa iasa public sa spuna ca nu sunt de acord cu acest gen de monitorizare permanenta, isi manifesta in cercurile colegiale profunda nemultumire. Toate camerele video sunt legate printr-un fir verde (foto) care conduce la un elaborat sistem de supraveghere pe care nu stim cu certitudine cine il va manipula.
Din informatiile noastre, pana sa se dispuna montarea acestora camere video, in sediul Parchetului General erau monitorizate, cu camere video, doar birourile procurorului general, prim-adjunctului procurorului general, adjunctului procurorului general si ale sefului si adjunctului Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ.
Dar intrucat un sistem asemanator exista chiar in cladirea invecinata, lipita de Parchetul General, unde functioneaza sediul central al Serviciului Roman de Informatii, putem crede ca ideea investitiei de aici a venit. Si nu a venit oricum, ci taman dupa s-a incetat controlul procurorilor prin protocoale. Un sistem similar exista si la Inalta Curte, montat inca din timpul fostei presedinte interimare Lidia Barbulescu (Click aici pentru a citi). Si acel sistem a fost implementat si deservit de SRI, chipurile pentru a se asigura securitatea zonelor clasificate, in baza Legii informatiilor clasificate, care da dreptul SRI sa controleze cum sunt manipulate documentele secrete.
Explicatiile parchetului
Pentru a clarifica motivul pentru care s-a declansat operatiunea de montare a camerelor video in dreptul fiecarui birou de procuror, Lumea Justitiei a solicitat reprezentatilor Parchetului General sa ne raspunda, in cel mai scurt timp, la o serie de intrebari, credem noi, clarificatoare pentru situatia in care se gaseste in prezent PICCJ, respectiv:
-De ce s-au montat camerele video?
-Cine le-a montat?
-Cu ce scop au fost montate camerele video in dreptul birourilor procurorilor?
-Cat a costat investita?
-In baza carui act au fost montate si de catre cine a fost aprobata aceasta operatiune?
La circa o ora de la momentul in care am solicitat aceste informatii, reprezentantii Parchetului General au comunicat catre Lumea Justitiei urmatorul raspuns:
"Proiectul se cheama 'Sistem integrat de securitate', format din sistem de monitorizare video, alarmare la incendiu, control acces si detectie efractie. Proiectul a fost intocmit in cursul anilor 2011-2012 de firma SC AVITECH CO SRL si aprobat de Colegiul de conducere al PICCJ. In ianuarie 2018, in urma unei licitatii in SEAP, proiectul a fost castigat de SC FELIX TELECOM SRL. Valoarea proiectului este de 2.251.614,21 lei (circa 500.000 euro), cu TVA inclus. Termenul de finalizare este primul trimestru al anului 2019. Proiectul este gata din 2012, dar a trenat din lipsa de fonduri, iar in ianuarie 2018 s-a reusit implementarea acestuia".
Bine ca ne-am clarificat! Deci, proiectul a fost implementat in 2018, intrucat PICCJ abia acum a obtinut fondurile necesare pentru implementarea acestuia. Coincidenta sau nu, in 2011-2012, protocolul de colaboare SRI-PICCJ era in floare. In 2018, nu mai este! Cel putin oficial. Nicio legatura...
Din raspunsul PICCJ ne-a atras insa atentia un alt fapt, respectiv societatile comerciale care au intocmit proiectul, respectiv l-au pus in aplicare.
Spre exemplu, societatea SC AVITECH CO SRL a fost infiintata de Silvio Vitenstein, in 1999, si functioneaza in orasul Voluntari, firma fiind preluata, in 2016, de Anton Roescu, cel care anterior a fost si administrator al societatii, si de Valentin Dogaru. Acestia au fost doi dintre angajatii cu care compania a inceput sa lucreze in 1999.
In ce priveste societatea SC FELIX TELECOM SRL, din spatiul public aflam ca aceasta este a fost infiintata in 1992, avandu-l ca actionar majoritar pe generalul (r) SIE, Teodor Iles – cel care, potrivit Jurnalul.ro, a adus in Romania, in perioada Razboiului Rece, tehnologia pentru producerea apei grele, folosita la centrala nucleara de la Cernavoda.
SC FELIX TELECOM SRL este de altfel cunoscuta pentru contractele pe care le are cu statul, desfasurand in ultimii ani peste 200 de contracte de acest tip, in valoare de peste 60 de milioane euro. Potrivit informatiilor oficiale, administrator si fondator al SC FELIX TELECOM SRL este Traian Mihu.
Iata cum sunt montate camerele de supraveghere in PICCJ in aceste zile:
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ioana M. 7 November 2018 17:46 +8
# Irina 7 November 2018 19:01 +1
# Pai nu era mai eftin sa-i ancheteze direct la SRI ? 7 November 2018 17:54 +6
# DODI 7 November 2018 18:11 -7
# johanniskraut 7 November 2018 18:20 +1
# Gilu 7 November 2018 20:19 0
# un mizantrop 7 November 2018 20:24 +8
# adrian 7 November 2018 22:40 +2
# Salvamar 8 November 2018 11:10 0
# adrian 7 November 2018 22:51 0
# gogu de la strehaia 8 November 2018 08:15 0
# utzu 8 November 2018 16:44 0