psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

Frans Timmermans ne mai spune o data povestea cu maratonul

Scris de: Adrian NASTASE | pdf | print

13 November 2018 16:30
Vizualizari: 6062

Astazi, pentru a zecea oara, Frans Timmermans ne-a repetat metafora cu maratonul, fiind, probabil, sincer ingrijorat de situatia justitiei din Romania. Pot sa sper ca aceasta abordare a candidatului Grupului Socialist din Parlamentul European la presedintia Comisiei va duce la un blat cinstit cu candidatul PPE si ca domnul Timmermans isi va incheia maratonul electoral, anul viitor, si va fi desemnat prim-vicepresedinte al Comisiei, conduse de PPE, si Inalt Reprezentant pentru politica externa al UE, in viitorul mandat. Asa ca sa nu il certam foarte tare. Pozitia sa in chestiunea MCV poate avea si motive subiective. Asa ca sa il intelegem. L-am inteles noi si pe Barroso, care acum se “chinuie” ca vicepresedinte la Banca de investitii Goldman Sachs., dupa ce s-a luptat cu coruptia din Romania..


In ceea ce priveste MCV, am scris de multe ori despre intelegerea din 2006, dintre Monica Macovei si Barroso/K. Day. Poate voi mai relua unele postari.

Referitor la raportul din acest an, deocamdata o observatie de principiu. Numeroase prevederi si reglementari criticate in Raport au trecut prin “furcile caudine” ale Curtii constitutionale iar textele Constitutiei noastre au fost verificate din punctul de vedere al conformitatii cu tratatele europene. Ca atare, a critica textele validate de Curtea Constitutionala a Romaniei inseamna a extinde nepermis competentele Comisiei Europene.

Exista o jurisprudenta relativ consistenta a CCR (si a altor curti din Europa) care arata ca actele legislative europene (directive, regulamente) sufera un control din partea Curtilor constitutionale ale statelor membre, daca sunt neconforme cu textele Constitutiei statului respectiv. In acest caz, ele sunt suspendate de la aplicare pana cand sunt modificate corespunzator de catre institutiile europene. Singurele situatii in care se procedeaza invers (statul membru este cel care isi va schimba textele constitutionale) este cand ele contravin Tratatelor UE.

In rest, o afectare a deciziilor unei Curti constitutionale de catre functionari ai Comisiei europene este nepermisa si neacceptata, intrucat intervine/incalca ordinea constitutionala nationala, care nu cade sub incidenta principiului subsidiaritatii etc.

Singura instanta care poate opune (dar nu cenzura) hotararile sale unor decizii ale Curtilor constitutionale este Curtea de Justitie a Uniunii Europene – Marea camera, dar numai privind aplicarea unor acte concrete (directive, regulamente) in mod defectuos, de catre statul membru.

Comisia europeana (prin MCV sau alt mecanism) nu poate interveni asupra ordinii constitutionale din statul respectiv / in cazul nostru, cerand sa fie inlaturate (abrogate?), suspendate legi deja supuse, de cateva ori, succesiv, controlului de constitutionalitate al CCR. Ar insemna o prevalenta a unor documente ale functionarilor COMISIEI fata de textele constitutionale si legale consacrate de CCR, ceea ce iese din cadrul tratatelor.

De asemenea, expertiza Comisiei de la Venetia nu are vreo valenta constitutionala, mai ales ca, in acest caz, nu Curtea Constitutionala i-a cerut opinia (nu a simtit nevoia sa o faca), ci oameni politici, aflati in opozitie fata de politicile publice ale guvernului si parlamentului, in justitie, si unii magistrati care se afirma, de asemenea, ca voci critice, de opozitie (chiar daca potrivit statutului lor au o obligatie de rezerva).

In acest context, in opinia mea, reactia Romaniei ar trebui sa fie nu numai politica, ci si juridica, in fata Comisiei dar si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, daca va fi nevoie.

Nu este vorba de a ne victimiza. Trebuie sa intelegem ca dreapta e la putere in Europa si va mai fi si in viitorul mandat iar stanga inca nu a iesit din convalescenta. Nu ma refer la stanga din Romania care nici macar nu stie de ce sufera. Pe de alta parte, lunile pana la alegerile din primavara genereaza o competitie dura intre partide nu doar in Romania.

Reactia noastra, cred, trebuie sa fie ferma, exprimata cu mijloace europene (spre exemplu, recursul la CJUE), recunoscand, in acelasi timp, ca este nevoie sa indreptam in tara ceea ce este de indreptat.

Sursa: adriannastase.ro

Comentarii

# DODI date 13 November 2018 17:29 +19

Ca de fiecare dată o analiză corectă, profesionistă și onestă. România nu se poate pune la dispoziția unor efemeride din conducerea UE care, pentru o sinecură consistentă, ipotetică și probabilă în viitor, ling fese prezent marca PPE.

# Aventura Europeana conduce spre Renationalizare Socialista date 14 November 2018 12:58 +3

Germania si Franta curteaza deja Rusia care detine 30.7% din rezervele estimate de gaz ale Pamantului. Iran 14.8%, Qatar 9.3%, Arabia Saudita 4.0%, Emiratele Arabe Unite 3.9%, Restul Planetei 37.3%. Romania mai dispune de resursele naturale energetice proprii, inclusiv cele din Marea Neagra, pentru aproximativ 10-12 ani. Dupa care, fara Paduri, Gaz sau Petrol revenim la Carbune? Construim reactoare nucleare? Latifundiarii pot exporta berbecuti contra gaze in ARABIA insa lipsa resurselor, preturile mari, o iarna aspra, frigul din case, vor aduce romanii in strada... Propaganda desantata, fanfaronii politici, falsa justitie, serviciile secrete vor riposta violent sau vor fugi din tara? Olandezii probabil ca se vor repatria repejor iar Romania va intra in Noua Era de Prietenie cu Moscova. Reorientarea catre resurse - catre EST - va relansa socialismul,  prin 2030 incepe un nou ciclu Kondratiev? Banca Mondiala, FMI anunta o criza - o "iarna Kondratiev" care alunga capitalismul? Plauzibil!?

# Repatrierea Rezervelor de aur ale Germaniei din SUA date 14 November 2018 14:16 +1

Reprezinta un semnal clar al racirii relatiilor dintre cele doua maluri ale Atlanicului. Germania a analizat probabil implicatiile si, din punct de vedere economic, ce decizii sunt necesare pentru asigurarea aprovizionarii continue cu resurse energetice (gaz). Orientarea catre Rusia in contextul in care Uniunea Europeana sau Statele Unite nu dispun de suficiente resurse energetice naturale proprii este practic impusa de nevoile economiei reale. Brexitul apare acum ca o consecinta evidenta la aceasta orientare a principalelor state europene: Franta si Germania. Dupa aventura sa Aventura euro-atlantica Romania este prinsa cu fundul in doua luntrii!! Nemultumirea romanilor generata de jaful continuu la care a fost supus tara in ultimii 30 de ani, determina cancelariile Uniunii Europene sa sa adopte hotarari dictatoriale precum cea rusinoasa din 13 Noiembrie 2018 - fara indicarea exacta a unor articole de lege incalcate de Romania. DICTATURA EUROPEANA E LA VEDERE! UE e pe calea URSS...

# livia date 13 November 2018 17:33 +5

N-ai cu cine ; astia sunt si surzi si orbi. Au doar gura cat o sura sa incapa cat mai multe sticle de tarie. Tot de la bautura i se trage si amnezia olandezului zburator.

# Iulian date 13 November 2018 18:02 +1

Avem parghii juridice si ne lasam umiliti de ,,accidente” ale istoriei UE. Când vor intelege politicienii coalitiei ca reactiile la asemenea umilite trebuie sa fie pe masura si nu cu cuvinte boeme, buchete de flori ori decoratiuni de pom de iarna impotriva tunurilor si tancurilor!?!?!?

# DOREL date 13 November 2018 20:14 +1

Confirm pozitiv ! Si, b): HAI CA SE POATE !

# Caciamacov date 13 November 2018 21:26 +5

Bai adita, tu ai distrus totul si tara asta sfufera de la lipsa ta de inteligenta si corectitudine. Sa iti aduc aminte, noua constitutie, mcv, dna si alte ineptii sunt opera ta. Sa iti recomand o carte pentru un intelectual tras pe tusa, care este: Carlo M Cipolla, Legile fundamentale ale imbecilitatii umane. Citeste- o si vezi unde te clasifici. Tu ne-ai adus dezastre si noua si tie, cred ca esti la fel de dezastruos ca treienel. Succesuri sa ai la pensie... ca poate mai indrepti ceva.

# Baran Gheorghe date 14 November 2018 03:18 +4

Exista coeziune.Domnule Nastase , nu mai fiti indulgent cu ei! Pentru asta e suficient ce ati spus din punct de vedere tehnic juridic, profesional la maxim si chiar la superlativ.Nu e nevoie sa i gadilati , luati i ca atare, prosti. Nu suntem naționaliști daca nu ne plecăm, nici macar trufasi, doar demni. Eu va multumesc!

# comisaru ciordel date 14 November 2018 13:03 0

Curtea si ...... ,, furcile caudine,, Baba si mitraliera. Cu furcile se pricep foarte bine, problema este ca au fost plantati in ... Curte si nu au fost trimisi la camp. In rest bla,bla,bla. Sa ne spuna EMINENTA SA ceva despre ce a facut cu resursele naturale,doar atat.

# ?????? date 15 November 2018 00:04 0

Aveți pretenția ca Timmermans să priceaoă de ce nu înțelegeți metafora cu maratonul, reprezentant al Grupului Socialist fiind ?

# ?????? date 15 November 2018 09:58 0

Opinați că acele cuvinte și sintagme ,declarate neconstituționale, din legi și ordonanțe,după analizale semantice ale CCR, ar mai putea fi folosite în vorbirea curentă de către specialiști și nespecialiști, fiind declarate neconstituționale și nemaifiind folosite în documentele oficiale, deciziile CCR fiind totuși ,,general obligatorii" ? Opinați că astfel de decizii ale CCR ar putea încălca dreptul la liberă exprimare ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva